Vprašanje naglavnih rut

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Lahko muslimanke v Evropi nosijo ruto?

Da, vedno in povsod
32
55%
Da, vendar ne v službi ali šoli
15
26%
Ne, ruto bi morali povsem prepovedati
10
17%
Ne vem, neodločen/a
1
2%
Skupaj glasov : 58

Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 02. Dec. 2006 23:25

V Evropi se vedno bolj pojavlja vprašanje naglavnih rut pri muslimanskih državljankah. Kaj mislite? (anketa in obrazložitev).

Osebno mislim, da imajo evropske države pravico prepovedati uporabo naglavnih rut v javnem življenju (s tem mislim v šolah in službah). Privatno pa lahko vsak nosi, kar hoče. Se pravi- v soboto na plac ni problema, v šolo in službo pa ne.

Kaj bolj bom razložila svoje stališče kdaj drugič, če se bo razvila kakšna polemika.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
thebest
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 211
Na forumu od: 1. 2. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a thebest » 02. Dec. 2006 23:37

se strinjam da se rute ne bi smele nosit v službi al pa šoli, tak ko jas recimo ne smem bit pri pouku z kapo na glavi... to se mi zdi logično ;) kar se pa tiče vsakdanjega življenja zunaj pa nimam nič proti rutam.

Prepoved ne bi mela smisla...potem lahko vsem omejijo stile oblačenja in še za to postavijo pravila... če se lahko kristjan obleče v kar si želi, ne vidim razloga zakaj tega ne bi mogli storit tudi muslimani.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 02. Dec. 2006 23:43

ah men pa sploh niso problem rute in nikol ne bodo ble...če pogledamo, kakšna pokrivala se vse danes nosi, nevem zakaj se nebi smelo nosit rute na glavi...jst sm proti prepovedi nošenja rut...nevem zakaj bi lahko sošolka nosila baretko, jst pa rute ne (primer) :roll: z ruto na glavi pa res nobenga ne ogroža noben...res da dajo s tem jasno vedt da so pripadniki muslimanske vere, ampak potem takem naj se ukine pa še vso nošenje raznih podobic raznih ver...misl fak...sej so sam rute :roll:
to je spet ena ameriška izmišljotina oziroma povezava z njihovim šolskih kodeksom..najboljš d auvedejo še povsod uniforme, iste barve las, iste postave, pa se lohk kar u zemljo ugreznem od dolgočasja :roll: res kr neki i res brezveze in res nesmiselno...
Uporabniški avatar
honeydew
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 566
Na forumu od: 3. 11. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a honeydew » 03. Dec. 2006 1:04

Kolk je folk omejen. Muslimanske rute enačit s baretko/kapo je neumnost. One ne nosijo rute zato da so kul in IN, ima veliko globji pomen, ki ga očitno ne štekate ali pa nočete sprejet.

Država se ne bi smela vtikati v posameznikovo odločitev kaj obleči.

Kategorično zavračam kakršnokoli komandiranje kako naj se folk oblači.

Prou obrača se mi želodec. Za zjokat no :cry:
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 03. Dec. 2006 2:49

Mene naglavne rute sploh ne motijo. Omejila bi jih edino tam, kjer so uniforme. Recimo policistke imajo že na glavi čepico, vojakinje tudi, itd.
petelin
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 136
Na forumu od: 17. 5. 2005
Kraj: Odvisno od števila sončnih peg

Neprebrana objavaNapisal/-a petelin » 03. Dec. 2006 7:55

osebno mislim, da jim nihče ne bi smel prepovedati nošenja naglavnih rut (tudi bolj konzervativnih niquab in burqua, sploh pa ne hijaba, al-amire in podobnih, ki ne zakrijejo celotnega obraza), razen iz varnostnih razlogov (delo v laboratoriju in podobne zadeve). morali pa bi prepovedati prisiljevanje žensk (in moških) v nošenje kakršnihkoli verskih oblačil.

ženske imajo pravico odločiti se, da bodo nosile takšno pokrivalo in prepovedati nošo samo ene religije je skrajno diskriminatorno. če prepovemo muslimanske obleke, moramo tudi krščanske (nič krucifiksov in roženkrancev v javnosti, župniki bodo tudi morali samo v 'civilu' okol hodit), budistične, hare krišne itd. toda to vodi v IMHO totalno bedo. drugačni, če jim že ne priznamo nobenih drugih kvalitet, vsaj popestrijo naš vsakdan, če jih le lahko sprejmemo. in navadno se lahko od njih tudi marsikaj naučimo. če le uspemo potegniti glavo iz riti.
Uporabniški avatar
ribicaX
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 547
Na forumu od: 9. 2. 2005
Kraj: Prelepa Dolenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ribicaX » 03. Dec. 2006 9:15

mene ne moti, če majo ženske ruto na glavi. sicer se pa v načinu zavezovanja rute pozna, katere vere je ženska. ok, res da sm mal presenečena, če vidim kakšno žensko z ruto, ker je to dokaj redkost v našem koncu. ampak kot sm opazila, rute nosijo samo še starejše ženske. poznam nekaj mladih muslimank, stare ne še 30, pa ne nosijo rut v javnosti, ampak samo in vedno dolgo (do gležnjev) krilo, nikoli hlač.

sem se pa spomnila, da sem letos poleti v eni trgovini videla žensko, oblečeno v dolgo krilo, dolge rokave in z ruto na glavi, zunaj je bilo pa okrog 30 stopinj. najprej sm si mislila, ta ženska je nora, potem sm pa pogruntala, da mora bit verjetno muslimanske vere.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5791
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 03. Dec. 2006 9:28

...
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 30. Jul. 2010 18:48, skupaj popravljeno 1 krat.
iziris
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 155
Na forumu od: 19. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a iziris » 03. Dec. 2006 10:56

če lahko, nekdo nosi nek križec okrog vratu (pač mrtvim človekom pribitim na križ), ki se sicer ne vidi tako zelo.. lahko tudi (isto zaradi verskih razlogov) nosti ruto.
v Jordaniji sem spoznala neko dekle, za katero sem jaz smatrala, da ji more bit grozno hudo, ker ima odkrite le oči.. jaz in moja evropejska miselnost.. da je pač prisiljena v to, da bi rada bila tako kot jaz.. brez rute, skuštranih las, v kaki drugi barvi (npr modri obleki), mogoče celo v hlačah.. a njej je bilo to všeč. Sama si je bila všeč. In zbrala si je to. (je pa res, da je pa njena prijateljica, nosila le ruto, zaradi prisile) ...

uglavnm, spet vse mečemo v isti koš.. in spet ne znamo pogledat izven svoje miselnosti..
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 708
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 03. Dec. 2006 11:12

Pomoje tudi ne bi smeli prepovedat, sicer pri nas jaz niti ne opazim dosti muslimak? Tiste ko pa so..to je stvar njihove kulture, njihovega internega dogovora v druzini. Ene druzine pač dajo nekaj na to, druge pa nic kaj.
Se strinjam z eno da rute niso baretke itd, in imajo tudi drug pomen.
To je lih tak, ko da bi žalujoči vdovi prepovedali črnino, ima pač neko simboliko. Eni bi se svet podrl, drugim bi pa blo pač vseeno kaj ma oblečeno. Verjetno nisem dala pravega primera.
Pač ni pravično, muslimanske ženske nosijo to od panti veka pa naj še pač zdaj če želijo.
Uporabniški avatar
ushergirl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 763
Na forumu od: 4. 10. 2004
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ushergirl » 03. Dec. 2006 11:23

Jaz sem zato da jih nosijo (če jih seveda nosijo prostovoljno, mislim da jih večina). to je njihova kultura in vera. in poseganje v to njihovo kulturo se mi zdi nesmiselno.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 03. Dec. 2006 11:51

honeydew napisal/-a:Kolk je folk omejen. Muslimanske rute enačit s baretko/kapo je neumnost. One ne nosijo rute zato da so kul in IN, ima veliko globji pomen, ki ga očitno ne štekate ali pa nočete sprejet.
:


dej ga srat :D seveda, vem da oni ne nosjo rut ker so kul in in...vem, da so pač verski razlogi...ampak dala se primer, da pač zakaj lahko nekdo nosi pokrivalo drugi pa ne...sej je vse razložen..in jst razumem zakaj one nosjo ruto, brezskrbi...sam povdarjam da pač tlel nebi smelo bit nekih omejitev da ih ne smejo nost..

sam čakam, kdaj bodo to v sloveniji prepovedal..ko bodo đamijo zgradil? :roll:
Uporabniški avatar
u_k_i
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 340
Na forumu od: 31. 8. 2005
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a u_k_i » 03. Dec. 2006 12:34

jst sem tut proti kakršnimkoli omejitvam nošenja rut. se mi zdi velik bolj sporna neka high uradnica v takem miniču da se niti sklont ne upa, kot spodobno, lepo oblečena ženska z ruto. kot je že ena omenila, različne vere imajo različne simbole,čeprav mi lahko da ne razumemo njihove pripravljenosti nošenja rut, to ne pomeni, da so rute nekaj slabega
sanjaj svoje življenje,
a živi svoje sanje
anchy_ka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 28. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a anchy_ka » 03. Dec. 2006 13:29

če ma en tako prepričanje ozeroma vero in da je globoko v tem zakaj nebi pokazala da je te vere...glede na to kaj vse se nosi v današnjem času pa rute res niso nič takega kar bi blo grozno ane....glede šol nevem zakaj nebi punce nosle rute...v službi pa tud idin če res ni zahtevana kaka posebna uniforma
Uporabniški avatar
MIGRENA
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1585
Na forumu od: 6. 5. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a MIGRENA » 03. Dec. 2006 15:48

Jest nimam nič proti. Pač taka je njihova vera in prepričanja tko, da me to sploh ne gane... zaradi mene lah folk hod tut z vrečko na glavi :D
Ljubav je kao šah, uvjek te zajebe neki konj dok osvajaš kralja.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov