Vprašanje naglavnih rut

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Lahko muslimanke v Evropi nosijo ruto?

Da, vedno in povsod
32
55%
Da, vendar ne v službi ali šoli
15
26%
Ne, ruto bi morali povsem prepovedati
10
17%
Ne vem, neodločen/a
1
2%
Skupaj glasov : 58

jullia
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 332
Na forumu od: 10. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia » 07. Dec. 2006 21:45

velikost križa ni bistvena, tbfh. ti lahko nosiš križ okoli vratu in s tem izražaš eno versko prepričanje. zakaj potem ona ne sme imet rute? tukaj govorim o ruti, ki le pokriva lase, da ne bo pomote. prepoznavna je še vedno, telovadi lahko tudi z ruto,...
kar se mene tiče itak ni bistvene razlike, če ima ženska na glavi ruto, klobuk ali pa drede.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 08. Dec. 2006 0:09

isto jst mislm...nekak se mi zdi da nekak nima veze kaj je ozadje nošenja rute...se nosi pač ruto, jst v tem ne vidim nč slabega...drugo je s tistim ki maš pokrit celoten obraz...ampak vseeno...če se prepove tako izkazovanje vere naj se prepove tud nošenje raznih križev in maj s četri S :roll: (pa nism se zdej vtaknla ravno v te četri S, ampak sm slučajno jih že dostkrat na folku vidla, enako mislim za vse take obleke ki razkazujejo vero).
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 08. Dec. 2006 9:50

petelin napisal/-a:
hja... vse le ni tako preprosto...

v nekaterih državah je nošenje rute zapovedano z zakonom, torej se ne prilagajaš njihovi kulturi, temveč zakonom. v evropi zaenkrat (in za to smo lahko hvaležni) takšnih zakonov ni.

poleg tega so iran&co precej znani po svoji nestrpnosti do drugih kultur, 'razvita' evropa pa se hvali, kako je odprta do drugačnih. in s takšno zakonodajo se IMHO precej približujemo 'nerazvitim'. v bistvu je zakonodaj čisto enaka kot iranska, oni zapovedujejo rute, mi bi jih pa prepovedovali. isto sranje, drugo pakovanje.


Razumem tvoj point in se deloma strinjam. Čeprav bi jaz v Iranu hodila okrog vsaj deloma zakrita zaradi svojega spoštovanja njihove kulture, ne samo zato, da me ne strpajo v zapor.

Vseeno pa mislim, da se v šoli in službi lahko postavljajo določene omejitve.
purple bitch napisal/-a:v šole nikakor nebi dala te prepovedi, tudi nobenga posebnega oblačenja nebi uvedla...samo to pač, da se oblečeš normalno in da ne hodiš napol nag po svetu.nekak se mi zdi neumno poseganje v človeško odločitev kaj bo obleku in kaj ne...


Kaj je normalno je zelo raztegljiv pojem. Meni bi se zdelo že poseganje v mojo privatnost, če bi delala v kakšni banki in bi morala hodit v kostimčkih. Ampak temu se pač moraš podrediti. Zakaj bi lahko potem ena prišla delat z ruto na glavi, jaz pa v kavbojkah ne? Je bolj pomembno, če imaš verski razlog za svoje oblačenje? To je potem že "žalitev mojih ateističnih čustev" :wink:
Pač mislim, da to prinese s sabo cel kup problemov (glej moj post na prejšnji strani) in sem proti. Samo v službah in šolah. V prostem času si lahko oblečen kot hočeš. (ok, nag ne smeš biti ... menda ... kaj pa če pripadaš kakšni sekti, ki propagira goloto in je žalitev tvojih čustev vsakršna obleka?)
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
*belina*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 145
Na forumu od: 24. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *belina* » 11. Maj. 2007 14:17

Vsekakor sem proti rutam. Vsak naj se (vsaj približno) vključi v način življenja, kjer živi, če pa to ne zmore naj ostane tam kjer taka pravila veljajo. Pa nisem niti malo nestrpna, ampak mislim, da tukaj že od nekdaj veljajo dvojna merila, saj to kar velja za nas ne velja za njih! Jst če bom prišla v Palestino se bom obvezno morala zaviti in njihovo kulturo spoštovati, ker drugače me bojo "raztrgali" na cesti.

Sicer pa sem ob nedavnih demonstracijah v Turčiji slišala, da so naglavne rute v javnosti nezaželene tudi v tam. Torej?! Prav tako sem v Mladini prebrala, da se je kar nekaj muslimank iz Turčije odločilo študirati v Sarajevu, ker jim na turških univerzah niso dovoljene rute kot verski simbol (prepovedal jih je Kemal Atatürk).
Uporabniški avatar
barbi
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 403
Na forumu od: 24. 12. 2006
Kraj: ptuj

Neprebrana objavaNapisal/-a barbi » 03. Jul. 2007 15:00

ushergirl napisal/-a:Jaz sem zato da jih nosijo (če jih seveda nosijo prostovoljno, mislim da jih večina). to je njihova kultura in vera. in poseganje v to njihovo kulturo se mi zdi nesmiselno.


se strinjam, če zato živijo, naj se jih pusti na miru.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 03. Jul. 2007 15:09

*belina* napisal/-a:Vsekakor sem proti rutam. Vsak naj se (vsaj približno) vključi v način življenja, kjer živi, če pa to ne zmore naj ostane tam kjer taka pravila veljajo. Pa nisem niti malo nestrpna, ampak mislim, da tukaj že od nekdaj veljajo dvojna merila, saj to kar velja za nas ne velja za njih! Jst če bom prišla v Palestino se bom obvezno morala zaviti in njihovo kulturo spoštovati, ker drugače me bojo "raztrgali" na cesti.

Sicer pa sem ob nedavnih demonstracijah v Turčiji slišala, da so naglavne rute v javnosti nezaželene tudi v tam. Torej?! Prav tako sem v Mladini prebrala, da se je kar nekaj muslimank iz Turčije odločilo študirati v Sarajevu, ker jim na turških univerzah niso dovoljene rute kot verski simbol (prepovedal jih je Kemal Atatürk).


kukr vem v palestini še niso nobene raztrgali (turistke9 če je bila brez rute...tam prej dobiš kakšno bombo slučajno na glavo ki je bila namenjena čiz enmu drugmu..

in če se gremo po stilu vključevanja, potem tud nevem zakaj se vse modne trende pobira iz milana, new yorka...zakaj potem slovenci potemtakem ne razvijejo svojega stila vsega?zakaj prodajajo pice katere so italjanske?
v državah pač ni prioriteta da bo samo določen stil živeljnja na voljo...
nevem zakaj bi koga mogle rute motit?potemtakem tud babicam strgajmo rute z glave.. :roll:
nevem, čiz ena brezvezna stvar, pa bi jih najrajš vsi poklali...
pustite folku živet kukr pač hočejo če s tem ne motijo in ne ovirajo drugih..
se mi zdi pa da nihče nima kej ukazovat v kaj se bo kdo oblekel, glede na to kakšne grzote brez rut vidiš po ulicah :roll:

jst bi prej ukinla napol nago oblačenje kot pokritost z rutami, ker je bolj na gnusno da se ena baba prepogne pa celmu citiparku svojo rit pokaže :tot:
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 03. Jul. 2007 17:22

ushergirl napisal/-a:Jaz sem zato da jih nosijo (če jih seveda nosijo prostovoljno, mislim da jih večina). to je njihova kultura in vera. in poseganje v to njihovo kulturo se mi zdi nesmiselno.


brala sem knjigo Poročena po prisilo (mislim, da je psevdonim avtorice Lejla). sicer govori o dogovorjenih zakonih znotraj francoske muslimanske skupnosti, na koncu knjige pa avtorica poda še svoje mnenje o naglavnih rutah v šoli.
piše, da je absolutno proti, ker ve, v kakšnih razmerah ta dekleta živijo. doma nad njimi zganjajo teror, od otroštva so služkinje svojih bratov, njihova edina naloga je ohranitev devištva do poroke,... in šola je edini kraj, kjer so resnično svobodne. če bodo pa v šolah dovolili zakrivanje, se pa staršem tudi na tem področju ne bodo mogle upreti.

ne trdim, da vse muslimanske najstnice v franciji živijo v takih razmerah, pravim samo, da stvari niso vedno takšne, kot izgledajo in da je verjetno precej žensk, ki so proti, pa si tega ne upajo povedat, oziroma v javnosti rute celo podpirajo. kaj si pa v resnici mislijo, jih pa ne bo nihče vprašal.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 04. Jul. 2007 0:13

nebi rekla da ma ruta kakšno veliko vezo z razmerami doma..vezo imajo njihovi ostudni možje, nikakor pa ne rute..
Uporabniški avatar
Tryanna
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 424
Na forumu od: 30. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tryanna » 05. Jul. 2007 10:06

Nič proti rutam, razen takšnih, ki pokrijejo celoten obraz. Če se gremo nek skupek kultur in narodnosti, potem nima nikakršnega smisla preferirati določeno frakcijo pred drugimi. Slovenci se povečini vedemo preveč zadrto...a ni ravno raznolikost tisto, kar polepša vse skupaj?

Se pa strinjam, da nošenje rut, kjer so predpisane uniforme, ne pride v poštev.
me,myself&I
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 211
Na forumu od: 2. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a me,myself&I » 08. Jul. 2007 17:40

Zvoncica napisal/-a:Mene naglavne rute sploh ne motijo. Omejila bi jih edino tam, kjer so uniforme. Recimo policistke imajo že na glavi čepico, vojakinje tudi, itd.

Podpis...

Smo pa imeli enkrat debato o zakrivanju obraza (sej veste, tiste "rute" ko se niti oči ne vidjo). In so bili vsi ful proti, kao da ja, oči se pa morajo videt. Ok, v šoli/službi, ne pa na cesti. Ker meni se zdi to isto, kot bi prepovedali una velka sončna očala, ki ti prekrijejo oči+pol obraza. Torej, samo pri teh "rutah" bi jst potegnila mejo, da se jih ne sme nositi v šoli/službi ipd.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov