"V imenu boga"

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 04. Sep. 2009 19:29

cvetkaaa napisal/-a:Vera je pač opij za naivno ljudstvo. Oz. ne vera, ampak vpliv cerkve.
Bo kar vera opij, ne cerkev.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
/\/\4t3j
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 397
Na forumu od: 2. 12. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a /\/\4t3j » 06. Sep. 2009 7:42

buubbika napisal/-a:
positive vibration napisal/-a:Samo tole bom rekla: če bi vsi ljudje upoštevali 10 božjih zapovedi, bi bil na svetu mir.
Začet pa je treba pri sebi.


Se deloma strinjam, sam to je zato, da bi se vsaj verni ljudje tega držal, ker itak, da se tega ne drži vsak, zato je pa tudi tak svet dans. Kak bi le bil, če bi bli vsi prijazni, humani, nelažljivi,...

Drgač mi pa ni jasno, zakaj tak šok glede prvega posta. Folk nima pojma o pojmu kako je v teh državah z zakonom in vero, in pol takšni izrazi, ccc. Tam je pač država in vera eno oz. je zakon kar Koran, ker so ljudje tam zelo verni oz. živijo tako, kot Koran predpisuje in če kdo greši, se ka po Koranu tut kaznuje (ne pa tako, da pokličeš policijo, ti prebere pravice in dolžnosti, greš na sodišče, plačaš kazen/zapor). In če se krade, se roka odreže zato, ker z njo pač ne boš več mogel krasti, ker je to nekaj strogo prepovedanega in grdega. Da to storijo je pa potrebno 5 očividcev oz. prič; kr tko se tega ne sme. Če so moški, jih je 5, ženskih pa mora 2x toliko, ker veljajo za bolj nežna bitja + lahko jim kdo preti in si s tem najdejo probleme.

Js sm vesela, da ne živim v takšnih državah, ker men tut ni vsakdan, da ti roko odrežejo zarad ukradene japke, sam če bi se tam rodila in živela, bi mi pa vrjetno to bilo neki čist normalnega, tako kot mi je zdaj normalno, da če neka ukradeš, da greš na policijo. Pač stvar vzgoje in kulture.


Wrong!! wrong!! WRONG!!

A se tebi zdi normalno, da lahko moški svoji ženi kislino polije po obrazu in ji iznakaže obraz, sama pa po njihovem zakonu mora odit od doma in nima nobene besede pri tem. Moj primer je zelo resničen.

Tebi se zdi normalno, da lahko moški svojo ženo nažene od doma oz. jo strada, ker ona noče sexat?

In navsezadnje, a se tebi zdijo ljudje, ki se z avtom polnim eksploziva zapeljejo v center mesta in razstrelijo ter pobijejo na stotine ljudi(med njimi otroke) normalni?

Naštevat se bi dalo v nedogled...Ni potrebno biti posebno inteligenten, da opaziš, da je z njimi nekaj hudo narobe, kot je nekaj hudo narobe tudi z ostalimi religioznimi ovcami po svetu.
Uporabniški avatar
Mimi123
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 201
Na forumu od: 18. 6. 2009
Kraj: *somewhere over the rainbow*

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi123 » 06. Sep. 2009 8:36

in kdo smo mi, da bomo govorili kaj je prav in kaj narobe?? ce je njihovo pravo tako, se mi lahko direkt na glavo postavimo pa bo cist vseeno. nam se velik stvari ne zdi prav, se nam zdi popolnoma narobe, pa ne samo islamska zakonodaja, ampak tudi kaksne stvari v zahodnem (kao civiliziranem) svetu.
Ut ameris, ama...

“I will never be the woman with the perfect hair, who can wear white and not spill on it.”
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 06. Sep. 2009 15:22

to je res ja, to ni glih vera. oz vera že je, ampak popačena. ker to kar piše v teh knjigah - biblija, koran itd - je čisto nekaj drugega, kot pa kar ljudje dejansko delajo. zato pa sem tudi mnenja, da krščanstvo ni niti približno kaj boljše, tudi tu so take diskriminacije da groza. je že kdo videl žensko za papeža/škofa itd.? ne. pa tudi en zanimiv podatek, ki sem ga ujela med branjem enega proticerkvenega prospekta - enkrat približno okrog leta 1700 so v enem samostanu ven vrgli vse nune in namesto njih naselili prostitutke. skrajno bolano.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 06. Sep. 2009 15:22

Upam, da ne bomo razpravljali o upravičenosti določenega delovanja v imenu vere oz. zakonov postavljenih od Boga, ki OČITNO krši človekove pravice. V današnjem svetu nihče več ne bi smel škodovati drugemu človeku in oditi brez kazni samo zato, ker naj bi njegovo dejanje opravičevale "svete besede". To je ponižujoče do človeške racionalnosti in prave morale in skrajno nedopustno. A se vseeno dogaja in se bo, dokler bo vera na takem nivoju, kot je, oz. dokler vera bo.

Mimi123, ne morem se strinjati z besedami "in kdo smo mi, da bomo govorili kaj je prav in kaj narobe??". O nasilju je vedno potrebno spregovoriti in ga obtožiti, ne pa ga "spregledati" in s tem podpirati.

buubbika, glede samomorov: verjetno si že slišala za džihad; upam, da to pojasni legitimnost samomorov islamskih vernikov.

Jaz sem mnenja, da dokler bodo obstajali ljudje, ki bodo mislili, da imajo vse odgovore in dokler bodo svoje blodje in nasilje lahko legitimirali z "višjimi silami", svet nikakor ne bo mogel biti tako dober, kot bi lahko bil.
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 06. Sep. 2009 15:26

positive vibration napisal/-a:Samo tole bom rekla: če bi vsi ljudje upoštevali 10 božjih zapovedi, bi bil na svetu mir.


Res, ja. Potem pa so glih kristjani tako množično pobijali "v imenu boga". Babica mi je enkrat razlagala kako je na lastne oči videla, ko so materi iz naročja iztrgali otroka in ga v imenu jezusa zaštihali.
Brezveze da davajo zapovedi, če so glih verni potem tisti ki jih prvi prekršijo.
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 06. Sep. 2009 17:24

buubbika:
Islam sorazmerno slabo poznam in lepo, da na dolgo razlagaš zadeve in se tudi strinjam s tabo. Džihad naj bi pomenil to, kar razlagaš ti, ampak ne interpretirajo vsi Korana na enak način in nekateri koncept džihada usmerijo v drugo skrajnost - v oboroženo vojno proti vsem drugače verujočim.
Potem pa je tu še nagrada za mučenike (v kolikor je meni znano), ki postane mikavna za ekstremiste. Samo na pravi način je potrebno obrniti besede in že se pobijamo v božjem imenu.


In to je "moj problem"; verujoči ljudje me strašijo. Kadar verjameš nečemu tako goreče, kot verniki, in to BREZ dokazov (saj to tudi je bistvo vere - verjeti brez dokazov) - kaj vse si potem še pripravljen narediti na besedo? Samo pravi pritisk je potreben in že smo v vojnah zaradi neumnih verovanj.
Ljudje bi morali RAZMIŠLJATI. Mene vedno oblije groza, ko poslušam goreče vernike govoriti o svoji veri. In ko se na primer spomnim posnetka ameriškega senatorja, ki je zatrjeval, da verjame v govorečo kačo in Adama in Evo pred 5000 leti. Mislim, brez besed.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 06. Sep. 2009 19:39

buubbika napisal/-a:Mene pa moti dejstvo, da ljudje mislijo, da so teroristi samo muslimani. A je že slišal kdo za IRA? To so irski skrajneži, ki se "borijo" za odcepitev od Anglije. Oni naj bi izvedli napad v Španiji.
Ne, IRA je Irska Republiška Armada (ki ima tudi več sekcij sicer), v Španiji pa deluje ETA - ki se prav tako "bori" za odcepitev in svobodo Baskovske regije - razen če govoriš o kakšnem drugem konkretnem napadu, jih je bilo žal več..
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 06. Sep. 2009 20:41

Govoreča kača je v Svetem pismu Stare zaveze - Geneza (stvarjenje sveta), kjer kača naroči Evi naj poje jabolko s prepovedanega drevesa. Evo link s tem intervjujem: http://www.youtube.com/watch?v=7fliFcvGAKk . Smeh zagotovljen - pa tudi ogorčenje! :D Odlomek je drugače iz dokumentarca Religulous, ki je totalno vreden ogleda.


11. september je sicer povsem druga tema, pa vseeno ... Upam, da je do zdaj že vsem jasno, da za celotnim napadom stoji Amerika. Pika. Dokazov za to je malo morje in vsak, ki si bo vzel recimo vsaj en dan, da jih pregleda, ne bo imel o tem več nobenega dvoma. Amen.
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 06. Sep. 2009 20:53

g00fy_qa napisal/-a:Mene vedno oblije groza, ko poslušam goreče vernike govoriti o svoji veri.


uf to pa mene tud :? sploh kak mlad clovek. prav groza me je, res, ko gorece govori o vsemogocnem Bogu in svoji ''mamici'' mariji, in kako je Jezus najboljši... :stumm:
ful lepo da v nekaj lepega verjames, v neko toplino, nekaj kar te zene naprej, v neko energijo...ampak tako konkretno v ljudi, v Boga, v svetopisemske zgodbe, in stavke iz svetega pisma dobesedno vse na pamet upostevat in ponavljat v dolocenih situacijah...

takih ljudi je mene strah :eek: pa jih poznam nekaj, mojih vrstnikov :? zares se mi smilijo...tiste stare babice k so odrascale dolgo nazaj, na vasi, tiste se nekak razumem da je to skorda njihovo zivljenje. ampak mladina, ki bi ze lahko glavo uporabljala... sem slisala ze zgodbice o tem, kako se je ena punca preprirala z uciteljem biologije glede evolucije :nein:
lelija
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 340
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 06. Sep. 2009 21:15

:)
Zadnjič spremenil lelija, dne 08. Sep. 2009 9:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 06. Sep. 2009 21:31

lelija napisal/-a: :rofl: Če bi bila ti prava ateistka bi ti bilo popolnoma vseeno kakšne vere so drugi ljudje. Ta link, ki si ga dala je le norčevanje iz vere in kaže na tvojo nestrpnost. Danes je družbeno sprejemljivo verovati le v energije, religije kot so budizem in hinduizem. Zanimivo, če kdo omeni, da je kristjan ga označijo za norega.

Kdo pravi, da sem ateistka? In kdo pravi, da je ateistom vseeno, kakšne vere so drugi ljudje? :D
Jaz link ne bi imenovala norčevanje iz vere, ampak prej postavljanje religije tja kamor sodi - med pravljice.
In kakor je omenjeno tudi v tem filmu; ljudje, ki verjamejo v npr. govorečo kačo, pač ne morejo imeti mojega intelektualnega spoštovanja.
lelija
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 340
Na forumu od: 18. 3. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a lelija » 06. Sep. 2009 21:40

:)
Zadnjič spremenil lelija, dne 08. Sep. 2009 9:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 06. Sep. 2009 21:56

Ne, ne drznem si imenovati vernikov butci. Razumem, zakaj se ljudje odločajo za vero; so različni razlogi in skoraj vsi so žalostni. Torej ja, ko vidim na primer čredno (pardon za izraz) romanje ali molitev v en glas - je grozljivo, a je tudi žalostno. Ker to so ljudje, ki sami s sabo ne morejo živeti, ki nočejo videti resnice, ker je iluzija toliko lepša.
Zato je tudi tako težko, če ne celo nemogoče obtoževati babice in dedke, da so neumni - ne, verjetno niso, samo nikoli niso spoznali, da obstajajo tudi alternativne razlage. Ali pa - težko je po toliko in toliko letih ponavljanja ene in iste resnice zavreči vsa prepričanja svoje celotne družine. Ali - težko je bolnim, umirajočim odvzeti iluzije, da pa jim bo nekdo pomagal in da gredo na lepše. Mislim ... žalostne in težke stvari so to.
Hkrati pa je težko ohraniti mirno kri ob mladih, šolanih oz. šolajočih, ki sprejemajo Biblijo kot resnico nad vsem. Ali včasih še hujše - težko je gledati trume mladih, ki hodijo v cerkev, ker so bili pač tako navajeni in se nikoli ne povprašajo v kaj sploh verujejo! To je, kot da bi jim racio dali na off. Ne morem razumeti te pasivnosti.

Glede dobesednosti razlage SP-ja: jaz sem recimo mamo izprašala, zakaj in v kaj točno veruje in kako lahko verjame, da je kača govorila in da je Marija brezmadežno spočela in svet v sedmih dneh in na splošno vse podobne nesmisle ter dogme. In mi je odgovorila, da je to vse metaforično in ne dobesedno. Ok ja, kul. Ampak če vse razumeš metaforično (kako metaforično točno??), potem nima nič več smisla. In vera razpade.
In na koncu sem prišla do ugotovitve, da mama veruje, ker potrebuje vero. Tudi če je šolana in logično ve, da stvari pač niso tako bile; ona je kristjanka, ker potrebuje oporo od "Boga", četudi le-tega ni.

Mislim, enostavno ne gre skoz. Nič. Religije ne gredo skoz. Ko človek razmišlja o tem in se izobražuje o tem, pač to tudi ugotovi. Ampak nekateri se s tem pač nočejo soočit. Ne vem, meni povsem nič ne manjka, odkar sem pustila krščanstvo za sabo. Še več, lepše zdaj živim.
Uporabniški avatar
Lady_Cristina
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 428
Na forumu od: 10. 6. 2009
Kraj: Graz

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_Cristina » 07. Sep. 2009 11:11

red_rose napisal/-a:
g00fy_qa napisal/-a:Mene vedno oblije groza, ko poslušam goreče vernike govoriti o svoji veri.


uf to pa mene tud :? sploh kak mlad clovek. prav groza me je, res, ko gorece govori o vsemogocnem Bogu in svoji ''mamici'' mariji, in kako je Jezus najboljši... :stumm:
ful lepo da v nekaj lepega verjames, v neko toplino, nekaj kar te zene naprej, v neko energijo...ampak tako konkretno v ljudi, v Boga, v svetopisemske zgodbe, in stavke iz svetega pisma dobesedno vse na pamet upostevat in ponavljat v dolocenih situacijah...

takih ljudi je mene strah :eek: pa jih poznam nekaj, mojih vrstnikov :? zares se mi smilijo...tiste stare babice k so odrascale dolgo nazaj, na vasi, tiste se nekak razumem da je to skorda njihovo zivljenje. ampak mladina, ki bi ze lahko glavo uporabljala... sem slisala ze zgodbice o tem, kako se je ena punca preprirala z uciteljem biologije glede evolucije :nein:


Ja, se strinjam. Pred nekaj leti sem bila pri nekih znancih za božič...družina tak verna da groza. In majo eno punčko, takrat še 4 leta ni bila stara, in se je hotla z mano igrat, in me odvleče do jaslic in mi začne o jezusu itd... glih tolko da mi ni celo sveto pismo na pamet povedla.. bogi otrok.. :?
A vida é bela. Só tens de a tornar bela. <3

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov