Smrtna kazen

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste za uvedbo smrtne kazni za najhujše zločine?

Da
104
59%
Ne
73
41%
Skupaj glasov : 177

Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1975
Na forumu od: 7. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Džeki » 26. Jun. 2010 10:02

Ja,se kar strinjam z evvo, dobri argumenti.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 26. Jun. 2010 10:11

evva napisal/-a:Jaz sem PROTI smrtni kazni iz večih razlogov:
1.) nihče nima pravice soditi o tujem življenju ali neživljenju
To je le tvoje mnenje. V resnici imamo pravice, katere si kot druzba zmislimo, da jih imamo.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 26. Jun. 2010 11:14

evva napisal/-a:1.) nihče nima pravice soditi o tujem življenju ali neživljenju

Točno, zato pa bi moral tisti, ki si drzne vzet pravico in kr pobijat folk, ker mu zapaše biti strogo kaznovan z istim načinom smrti. :D
evva napisal/-a:2.) obsojenec ne bo imel možnosti se pokesati
Who cares. Ne zasluži si možnosti.
evva napisal/-a:3.) obstaja možnost (pa tudi če je 0,00001%), da je obsojeni nedolžen (poznamo ogromno takih primerov, ko so določenim tudi po 15 letih dokazali nedolžnost)
Je tudi precej primerov, kjer je vse 100% dokazano, podkrepljeno s posnetki, fotkami, pričevanji, priznanji in psihološkimi testi, za takšne je smrtna kazen edina.
evva napisal/-a:4.) Kazen mora biti vzgojna
Ja pa ja, človeka se vzgaja, ko je sposoben bit vzgojen in posledice njegove nevzgoje niso katastriofalne za druge ljudi v družbi. Sploh pa, umor je nekaj takega, kar je skozi celotno življenje v razvitih družbah promovirano, kot ostrudno, odurno, grozno, nesprejemljivo dejanje in če bi ljudje ostajali nekaznovani(oziroma tako kaznovani, kot so dandanes pri nas) se te odurni zločini dogajajo naprej. Sicer pa si morilec ne zasluži prevzgoje.
evva napisal/-a:obsojenec naj bo kaznovan tako, da bo zaprt, izoliran, hrana, s katero bi preživel naj ne bi bila nekaj samoumevnega kot jo imajo naši zaporniki, ampak bi moral za njo trdo delati in si jo priboriti, če bi želel preživeti. V nasprotnem bi si sodil sam.
S takim načinom pravzaprav ničesar ne nrdiš, delo bo slabo opravljeno, ljudje, ki bodo na to pazili bodo praktično mučitelji(tle se pa ne spuščamo na slab nivo ha), prostor bo zavzemal zapornikom, ki bi dejansko lahko bili prevzgojeni in davkoplačevalci bi lepo plačevali za življenje nekoga, ki si ga pravzaprav ne zasluži. Sploh pa bi se hmalu našli borci za pravice, ki bi rekli, da takšno življenje ni primerno niti za živali bla bla(najbolj hecno mi je blo še tista novica pred kakim tednom, ko so usmrtili morilca v Utahu s streli, češ da je to neprimeren način usmrtitve(kje so zdaj pravice morilca, sj si je to sam izbral :D) potem pa zopet natolcevanje o opustitvi smrtne kazni..)- imamo človeka, ki je ubil dva druga človeka in enega huje ranil, imamo posnetke kako je to storil ipd. in mi bomo rekli "ne, on ima svoje dostojanstvo!(ubiti ga pač nimajo ane) zasluži si prevzgojo! zasluži si streho nad glavo! ne zasluži si nečesa tako groznega, kot je smrt(njegove žrtve so si pač zaslužile). :roll: Sploh pa je smešno, ko nasprotniki smrtne kazni argumentirajo svojo stran z "če ga bomo ubili se bomo spustili na isti nivo" in potem dodajo, da bi ga oni raje mučili v 1m x 1m celici brez hrane ipd.(ker tukaj si pa svetnik kaj? se ne spustiš na nižji nivo z mučenjem človeka? in ljudje, ki mu ne dajo hrane in ga obravnavajo, kot smet, niso na slabem nivoju sploh ane).
Groza no, sploh ne razumem, kako ljudje ne podpirajo smrtne kazni za tiste, ki so ubijali, mučili in posiljevali(in imamo dokaze za ogromno serijskih morilcev v preteklosti, celo pri nas nismo zaklali dveh morilcev) in so 100% nevredni življenja. Prav sramota in žalost za vse pokojne, da so tko nespoštovani.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
tmis_
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 736
Na forumu od: 22. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a tmis_ » 26. Jun. 2010 11:52

Meni je smešen argument,da mora bit kazen vzgojna. Ali nekateri RES mislite,da se stvore, kot so množični morilci in podobne hude zločince zares da prevzgojiti?
Pa argument,da se obtoženec ne bo imel možnosti pokesati-LOL, nekdo mi ubije otroka,sestro, brata, starše, potem bi mu pa še možnost kesanja morala omogočiti? Ti mogoče že, js pa sigurno ne.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 901
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 26. Jun. 2010 23:20

tudi meni se marsikaj zdi smešno, ampak glede določenih pogledov smo si pač ljudje različni.
Se mi zdita tale dva zadnja komentarja precej bolj čustvena kot pa racionalna, kar je po eni strani razumljivo, saj tudi sama ne vem kako bi se počutila oziroma kaj vse najhujšega bi zaželela nekemu zločincu, če bi kaj tako groznega bog ne daj storil komu od mojih bližnjih.
Ampak dejansko če takole s trezno glavo razmišljam, je pa prva stvar, ki mi pade na pamet ob smrtni kazni ta, da storimo enak zločin kot on, le na drug način, kot sem že rekla se spravimo na isti nivo.

Evelyn če je nekdo zločinec, še ne pomeni, da bo slabo opravljal delo, ki bi mu bilo naloženo kot edina možnost, da dobi hrano, to je da preživi, oziroma sploh ne pomeni da če je nekdo zločinec, da on pa nič ne dela :roll: . Druga stvar, ne strinjam se, da bi bili ljudje, ki bi nadzorovali delo zločinca mučitelji, konec koncev vsi delamo in vsi imamo nekoga, ki nas nadzoruje. Če dobro opravljaš svoje delo, si plačan za to, če ne, pa dobiš brco v rit, noben te ne vpraša a rabiš dnar al ne, a boš mel za jest al ne, pa zaradi tega še niso mučitelji. V primeru "našega zločinca" je isto, le da si on z delom služi hrano - če bo delal, bo jedel, če ne bo delal, ne bo jedel - mučitelj si bo sam oz. sodil si bo sam.
Temu se za moje pojme reče človečnost. Ne vem kdo ima pravico soditi drugemu oziroma ga obsojati nečloveškega dejanja, zločinstva, hudodelstva in ne vem česa vse, ko pa ga potem kaznuje na isti način. Če si drugačen - če si človečen, potem ti mora biti to že samoumevno, da je s to kaznijo dejanje popolnoma isto, le drug način. Kaj sledi iz tega po vaši logiki oko za oko-zob za zob? --> Če vam nekdo ukrade nekaj, ga moramo kaznovati tako, da mu nekaj ukrademo nazaj. Če vas huligani na cesti brutalno pretepejo, jih moramo kaznovati tako, da se jih pretepe nazaj... mislim to je šele smešno :roll:
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 26. Jun. 2010 23:27

Nihče ni rekel, da zločinci opravljajo svoje delo slabo, ker so zločinci temveč sem pisala "kaj če bi slabo opravljal svoje delo", ker spet vsi ljudje ne opravljamo svojega dela odlično. :roll:
Torej ljudje, ki mučijo zločinca, ki je mučil niso mučitelji, ljudje, ki pa ubijejo morilca pa so morilci?
Samo s tem, da povzročitelju nečesa pokažeš na lastni koži kaj točno je povzročil boš to dejanje lahko poskusil izkoreninit(iz njega ali iz družbe).
Sicer pa je bistvo, da huligani, ki so me pretepli, mi zlomili hrbtenico in ne bom mogla zaradi njih hodit več, si ne zaslužijo kazni v obliki dela in kratkotrajne lakote. Zaslužijo si isto. Pa če tega ne opaziš, mi je zlo žal..In ti kar reci potem sorodnikom žrtev, da ima človek pravico do življenja in da smo "človeški", ker mu dopuščamo živeti, čeprav je on vzemal življenja..In res so mogoče takšni odgovori "čustveni" ampak ja, nekateri ne razmišljamo na takšen način samo v primeru, da nam kdo poškoduje bližnjega, temveč nasplošno za celotno populacijo, ker samo s tem našim dopuščanjem vsega, so možnosti, da bodo naše bližnje napadli znatno večje. In meni se koža naježi tudi, ko slišim za ljudi, ki nimajo zveze z mano, da so bili ubiti/mučeni in je njihov rabelj ostal nekaznovan, ker smo mi tako super duper, da se ne želimo "spustiti na njegov nivo". Na koncu je še morilec žrtev, ker nima ustreznih pogojev v zaporu s tem našim sistemom.. Hvala tistim državam v Zda, ki še imajo smrtno kazen. Močno upam, da se obdrži.
Zadnjič spremenil ..Evelyn.., dne 26. Jun. 2010 23:34, skupaj popravljeno 1 krat.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 901
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 26. Jun. 2010 23:32

s čim pa ga mučiš oziroma kdo ga muči? sej sem ti zgoraj obrazložila glede mučenja - pol je tvoj šef tud mučitelj al kako?? res ne razumem kaj hočeš s tem mučenjem povedat. zame nadzorovanje ni mučenje :roll:
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 26. Jun. 2010 23:34

Čakaj? Zate ni mučenje, da mora nekdo cel dan delat za to da dobi hrano? (če pa ne delajo cel dan, kakšna kazen pa to potem sploh je?)
Btw moj šef me ne muči, ker sem jaz v službi prostovoljno, zaporniki pa v zaporu ne.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 901
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 26. Jun. 2010 23:42

joj dej zdej si pa že izmišljuješ mal, nisem se tolk poglabljala v to kolk časa točno na minuto bi moral delat :D ... v glavnem pač delat bi moral zato da dobi hrano, pa naj bo to pol dneva dela, pol dneva pa v celici, nima veze, v glavnem point je bil v tem, da si mora hrano prislužiti z delom. In ne, to se meni ne zdi mučenje, če jaz lahko tretjino dneva delam, pa nisem zločinka, pa če je lahko moja mama pred 20 leti polovico dneva delala pa ni bila zločinka, ne vem zakaj bi bilo za enega zločinca mučenje delat pol dneva al pa tri četrt dneva (če mu tisto četrtino pustimo za jest pa za spat :D ). Tudi mene nekdo nadzoruje pri delu, kot sem že povedala, če ga bom dobro opravljala, bom za to plačana, če pa ne, pa dobim brco v rit in me nihče ne bo vprašal a bom mela za jest al ne - a je zato moj šef mučitelj??? - sodim si sama. Štekaš moj point? Enako je z zločincem .
P.S. Povprečen državljan v službi ni prostovoljno, ampak zato, ker MORA delati, da preživi. --> enako kot zapornik MORA delati da preživi. Oba imata možnost odločiti se NE delati in s tem ne preživeti. Kdo tu komu sodi? Je to mučenje??
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 26. Jun. 2010 23:51

Pa ne morem verjet torej, da primerjaš svojo službo in svojega šefa ipd. z delom, ki bi ga moral opravljati MORILEC. Pomisli malo v kakšnem udobju ti delaš in da si morilec to zasluži?? In zopet: državljan se lahko relativno svobodno odloči za službo, odloči se lahko za klošarjenje, medtem, ko zapornik takšne izbire nima, potemtakem je to mučenje, če nekoga siliš v to, da počne nekaj, kar mu ne paše! Ti lahko izbiraš ali boš šla v službo, kot prodajalka ali kot prostitutka. Ko ti pa nekdo reče, da moraš biti obvezno prostitutka, drugače umreš, takrat boš pač mučena. In tudi tako, če se ti odločiš, da ne boš delala lahko vseeno preživiš bodisi z beračenjem ali socialno podporo, zapornik pa pač mora delat, ne more ne delat in poskusit preživet ampak je, če ne dela popolnoma 100% obsojen na smrt, kar pa ti, kot "svobodna državljanka" nisi. Torej situacija tebe in situacija zapornika v nobenem primeru ni ista(sicer pa jaz poudarjam, da nebi smela biti niti podobna, ker si morilec ne zasluži biti obravnavan, kot človek, ki ni odvzel življenja nikomur).
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 901
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 27. Jun. 2010 0:05

vsakomur je jasno da situacija normalnega državljana ne more biti ista kot situacija zločinca, mislim da je malo otročje sploh dobesedno jemati paralele, ki sem jih postavila, ker vidim da ti dejansko si jih dobesedno vzela. Gre se za primerjavo možnosti preživetja (ker govorimo o smrtni kazni) v življenju na prostosti in življenju najhujših zločincev za zapahami. Tu pa je gotovo možno potegniti vzporednice kot sem jih navedla v zgornjih postih. Seveda da zapornik ni prostovoljno zaprt, saj je storil zločin, za katerega mora biti kaznovan. AMPAK-kaznovan na človečen način, to pa je: da se ima možnost pokesati, da ima možnost prislužiti si hrano, da ima možnost dokazovati svojo nedolžnost itd itd.
Te neke primerjave z delom prostitutke so zame nevmesne - ker tu govorimo o svobodnih državljanih, ki jih nekdo v nekaj prisili, kljub temu da niso nič slabega storili-to je mučenje. zločinec pa zaradi kazni ni svoboden in to je popolnoma druga zgodba, kljub temu pa je lahko kaznovan na človečen način kot sem zgoraj naštela.

No saj je brez veze, ne bova skup prišli :) . Pač ma vsak svoje mnenje.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5990
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 27. Jun. 2010 4:02

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 21:04, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evva
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 901
Na forumu od: 3. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a evva » 27. Jun. 2010 10:34

glede splava bi se kar strinjala, to pa zato, ker zame osebno zarodek še ni otrok. Če bi ga dojemala kot otroka, bi verjetno razmišljala enako kot pri temu zločincu.
Horus

Neprebrana objavaNapisal/-a Horus » 30. Jun. 2010 2:01

Uživajte še naprej :) Lep pozdrav od Horusa :schreiben:
Zadnjič spremenil Horus, dne 12. Okt. 2010 23:32, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 30. Jun. 2010 10:38

Tisti, ki zagovarjamo smrtno kazen, je ne zagovarjamo za posilstva, mučenja ipd. temveč za umor(umor, ki je 100% dokazan in ja, nihče mi ne more rečt, da ni takih primerov, ker so, so bili tudi v Sloveniji, pač se ne gre zgovarjat za "oh ne, posnetek je zmontiran" in "oh ne, nekdo je fotošopu"(seveda se v teh primerih ne kr avtomatično sklepa, ja on je, ubijmo ga) in "oh ne, to so si zmislili, ko so ga vidli klat" in "oh ne, na sodišču smo bili vsi in smo ga videli ustreliti sodnika ampak NE, to je skupinsko haluciniranje!"(kar je bil nedavni primer morilca, ki so ga urmstili v Ohiu) in še "ah ne, priznal je, ker je debil, priznal je vse svoje bolne fantazije in ljudi, ki jih je ubil(čigar trupla smo potem tudi našli) ampak samo zato, ker je pač se hecal z nami, on že ni morilec!(primer ene petih serijskih morilcev iz ZDA, kjer so taki dokazi prisotni). Vglavnem, tudi jaz nisem za smrtno kazen tistih, čigar primer ni res popolnoma jasen in na pladnju(take, za katere so dokazi lahko sporni, močni ampak premalo močni za smrt, se zapre in imajo možnost dokazovanja nedolžnosti(kakršn je sistem zdaj), za tiste, kjer pa to je..pa sm 100%. In če si že navedel primer tega, kaj če ravno tvoj fant/oče whatever, kaj če bo ravno tvoja punca/oče/mama naslednja ubita, ker so morilca spustili ven po sedmih letih zapora? S takimi primeri "kaj če" gremo lahk v neskončnost. Vglavnem..100% smrtna kazen za 100% morilce.
It was forever..but it didnt last long..

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov