Slovenski izobraževalni sistem

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 26. Apr. 2012 23:34

ja, naučit se delat z ljudmi. sploh takih v posebnih stanjih, recimo z bolnimi ipd. in pač če si antitalent, potem pač tega predmeta ne bi naredil. človek se lahko nauči ogromno, ni treba vse dejansko občutit. nekdo z nizko stopnjo empatije bo težje blestel v poklicih povezanimi z ljudmi, lahko pa bo postopal popolnoma solidno.

torej je problem, da so faksi prelahki in da je predmetnik neustrezen, ne pa da se preveč omejuje vpis na faks.
Vsak raj ima svojo kačo.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 27. Apr. 2012 9:49

No, jaz osebno menim, da empatije ne gre sfejkat, oziroma se je naučit, naučena empatija ni empatija, zato delo, kjer se ubistvu pretvarjaš konstantno meni ni solidno opravljeno delo..In ja, treba je dejansko vse občutit. :) IMO.


O tem kok so faksi prelahki je dokaj smešno debatirat, ker pač tega ne vemo, ampak sklepamo na podlagi ljudi, ki naredijo, ki jih zopet subjektivno ocenjujemo..Brezveze. Predmetniki pa so neustrezni ponekod.
It was forever..but it didnt last long..
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 590
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 30. Apr. 2012 16:37

emanuela napisal/-a:
..Evelyn.. napisal/-a:Kar pa bi dodala določenim fakultetam so pa psihološka testiranja, razna psihologija, medicina, pedagogika, andragogika, zdravstvena, skratka povsod kjer se ljudje ubadajo z drugimi ljudmi bi jaz dodobra preverila njihove kompetence, ki so povezane striktno z osebnostjo..


S tem pa se ne bi mogla bolj strinjati. Tu bi me zanimalo tudi, kako se ljudje obnašajo pod pritiskom, če so sposobne, močne osebnosti (ker povsod enostavno ni dovolj, da opravljaš izpite in delaš faks).
Prevečkrat vidim zdr. delavce brez empatije, socialne delavke, ki komaj čakajo, da spokajo s šihta in tako naprej.


Ne bi se mogla bolj strinjat z vama. Sm mela priložnost spoznat že kar nekaj medicincev, katerim upam, da jim jaz ali kdorkoli od mojih bližnjih nikol ne pridemo pod roke, ker nimajo nikakršnega sočutja, med pogovorom o starejših smeje govorijo grozne stvari za bodoče medicince/se jim jeb* za marsikaj. Sicer ja, zdravnik mora bit močna osebnost, ne more se za vsako smrt jokcat, ampak tisto kar sm js slišala - bruh.
Uporabniški avatar
Mikopina
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 28. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Mikopina » 09. Maj. 2012 10:15

Zelo na kratko: je že kar nekaj časa u rasulu, s tem bolonjskim procesom pa so ga še bolj uničili in to vedo priznati tudi vsi profesorji! Na žalost!
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 11. Maj. 2012 19:59

..Evelyn.. napisal/-a:No, jaz osebno menim, da empatije ne gre sfejkat, oziroma se je naučit, naučena empatija ni empatija
Torej trdis, da je empatija genetska.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 11. Maj. 2012 20:44

Mahagonij napisal/-a:
..Evelyn.. napisal/-a:No, jaz osebno menim, da empatije ne gre sfejkat, oziroma se je naučit, naučena empatija ni empatija
Torej trdis, da je empatija genetska.


Po moje misli, da je odvisna od vzgoje. Ne pa od šolanja v tej smeri.
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 11. Maj. 2012 22:03

^^Tako. Zgodnja socializacija, torej prvi drugi, okolje..To je itak splošna psihološka zagata, ali se empatije, sočustvovanja in konec koncev tud morale da otroka naučiti..
Glede genetike si ničesar takšnega jaz ne upam trditi, niti nobene genotip/fenotip raziskave niso 100% (ubistvu niti blizu).

Šlo se je predvsem za stvar debate, da bi nekdo lahko te "lastnosti" pridobil, ko je že oblikovana odrasla osebnost, v kar jaz težko ali sploh ne verjamem, z izjemo lomljenja in vnovičnega sestavljanja psihe (ala brainwash).
Pridobi jih že lahko, na način, da bodo delovale samo na površju- dokler se gre za zadovoljevanje interesa posameznika, ne bodo pa ponotranjene v simbolni mreži, ne bodo del človeka, del njihove moralne vesti, temveč samo farsa.
Kok se pa s farso da delovat danes pa..mamo spet različna mnenja.
It was forever..but it didnt last long..
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 23. Maj. 2012 9:11

..Evelyn.. napisal/-a:^^Tako. Zgodnja socializacija, torej prvi drugi, okolje..To je itak splošna psihološka zagata, ali se empatije, sočustvovanja in konec koncev tud morale da otroka naučiti..

To je se vedno naucena empatija. Edino kar je prirojeno ni nauceno.

In ja, otroka se da nauciti empatije in morale. Seveda amoralnezi ne morejo svojih otrok naucit morale.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 09. Apr. 2014 10:22

Slika

Protest proti novemu zakonu o visokem šolstvu


16.4. ob 15h, Kongresni trg

Predlog novega zakona o visokem šolstvu (ZViS) uvaja šolnine na rednem študiju, povečuje obremenitve zaposlenih in poglablja komercializacijo javnih univerz. S tem zakonom stopamo en korak dlje po poti uničenja skupnega dobrega v imenu večanja zasebnega profita. Šolnine predstavljajo mehanizem nadaljnega izčrpavanja družin, ki bodo morale večji del svoje plače namenjati za izobraževanje svojih otrok.

Brezplačno javno visoko šolstvo je del socialne države, ki je delovnemu prebivalstvu desetletja zagotavljala kakovostno življenje in zmožnost za dostojno delo. V zameno za delo je en del družbe – javno šolstvo, javno zdravstvo, sistem javnih vrtcev, pokojninski sistem – nesporno pripadal delovnim ljudem, torej veliki večini prebivalstva, ki je vse te institucije tudi ustvarila in vzdrževala. Gre za pravico, ki so si jo množična gibanja, sindikati in delavske stranke skozi stoletne boje priborili.

Od začetka krize leta 2008 so bile države povsod po svetu prisiljene s skupnim, javnim denarjem reševati zasebne banke in zadolžena zasebna podjetja. Vedno pogosteje poslušamo evropske direktive, da so naše pravice za mednarodne finančne elite, ki stojijo za temi istimi zasebnimi bankami in podjetji, za njih prevelik strošek, in se jim moramo zato odpovedati. Predlog novega Zakona o visokem šolstvu (ZViS) z uvedbo šolnin in komercializacijo javnih univerz naznanja začetek tega uničenja, ki nas bo postavilo pred lažno alternativo: ali se v bitki za »konkurenčnost« odpovemo vsem socialnim pravicam in pristanemo na scenarij, podoben grškemu, z naraščujočo revščino in brezposelnostjo, brez dostopa do izobraževanja in osnovnega zdravstvenega zavarovanja – ali pa državni bankrot. Uvedba šolnin v kakršni koli obliki de facto pomenijo nižanje plač: delavci, starši delajo enako veliko kot prej, vendar jim za to delo ostane manj dobrin, manj denarja.

Ti procesi razlaščanja prebivalstva lahko potekajo zgolj dokler smo razdrobljeni in atomizirani, dokler se borimo drug proti drugemu v tekmi za neobstoječa delovna mesta ter za (brezplačna) študijska mesta. Družba je vselej razdeljena na tiste, ki imajo kapital in na ostale, ki smo prisiljeni delati pod njihovimi pogoji. Zato je edina rešitev v tem, da se združimo in se s to delitvijo soočimo. Zgolj dobro povezani v enotnem boju lahko dosežemo ohranitev pravic, ki so si jih priborili naši predniki. Zato se 16. 4. združimo na Kongresnem trgu, kjer bomo zahtevali umik predloga Zakona o visokem šolstvu. Ta protest bo prva točka poenotenega boja proti razgradnji skupnega dobrega, zato se tiče vseh dijakinj in dijakov, študentk in študentov, vseh delavk in delavcev, vseh delovnih, upokojenih in brezposelnih ljudi!
vir: fb dogodek
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 16. Apr. 2014 17:59

Kaj tocno je pa problem tega zakona, ce mi lahko razlozis?
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 16. Apr. 2014 18:28

Kolikor sem slišala, bi število rednih in brezplačnih študijskih mest ostalo popolnoma enako, omejilo bi se pa število mest, za katera je treba plačevati šolnino (40% max od rednega programa, torej če imamo 100 rednih zastonj mamo potem zraven največ 40 izrednih plačljivih).

Tisti faksi, ki so sedaj imeli več izrednih kot rednih študentov bi izgubili denarce.


Mimogrede, nimam besed, s katerimi bi opisala tiste, ki so z grafiti (ki so vabili na tale štrajk) osvinjali piramido zraven fkkt. Karma je baraba, boste že vidl :evil:
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3438
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 16. Apr. 2014 19:21

Resno? Na novo obnovljeno piramido so šli pisat?
Zaradi tega ne hodim na proteste, pa če so za še tako dobro stvar :mad: :mad:
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 16. Apr. 2014 22:17

naj uganem...zadevo ste spremljali izkljucno preko medijev?
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 16. Apr. 2014 22:24

itak brezveze hodit na proteste. pa na volitve tudi. pa svoje mnenje je tudi kr neki met.
petrazalokar
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 14
Na forumu od: 1. 4. 2012
Kraj: šentjernej

Neprebrana objavaNapisal/-a petrazalokar » 16. Apr. 2014 22:36

šolnine bodo plačeval tisti ki predolgo študirajo...
look on the bright side :)

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov