Nevarnost psov

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Kaj po vašem mnenju narediti z psi, ki so že nekoga napadli?

Uspavanje
40
49%
Prevzgoja
21
26%
Vedno ga na vrvici držat
17
21%
Ne vem
3
4%
Skupaj glasov : 81

krfjolca
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 810
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krfjolca » 08. Jun. 2007 7:19

g00fy_qa napisal/-a:Kakorkoli obrneš, živali pač niso tako inteligentna bitja, da bi lahko nadzorovale svoj nagon in po pameti delale odločitve.


Ne, ni res. Kot pravi Zvončica, če je pes šolan in obvladan s strani lastnika, tudi nagon lahko kontrolira. Moja psica ima lahko še tako močan nagon po prikrivanju vonja, pa se ne bo šla povaljat po dreku, če sem jaz v bližini (če me ni, je druga zadeva, ravno zato psi ne smejo biti brez nadzora lastnikov, sploh ko gre za kake druge nagone). Problem je, ker imajo nevarne pse - oziroma pse pasem, znanih po tem, da so njihovi predstavniki nevarni - ljudje, ki o psih nimajo pojma, po možnosti zato, da so frajerji, ker je njihov pes "Killer" .
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1072
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 08. Jun. 2007 9:49

in na koncu ta "Killer" vedno hodi naokoli brez povodca in brez nagobčnika. In na koncu ta killer napade samega gospodarja ... resnično se ne gre za zajebavat s tem.
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 08. Jun. 2007 12:49

Satan28 in krfjolca: najprej bi komentiral vaše primerjanje človeka z psom :? Rečta kar hočta, vendar inteligentnost psa in človeka se ne moreta primerjat. Izvor pasje ''inteligence'' se nahaja le pri njegovem gospodarju. Pes se sam ni sposoben socializirat, če mu to ni od gospodarja privzgojeno. Torej enakosti med človeško in živalsko inteligentnostjo ni. Razen če se vidve počutita kot živali!

Satan28, ne mi rečt, da pitbul ni popadljiv. Dobro socializiran pitbul bo sigurno prej ugriznil kot popvrečno vzgojen labradorec. Dejstvo je, da nekate pasme sploh ''ne potrebujejo'' vzgoje in te kljub temu ne bodo napadle. Mi smo 9 let imeli pri hiši labradorca, ki nikoli ni imel profesionalne vzgoje. Pes kljub temu ni nikoli kazal znakov agresivnosti, napadalnosti ali pa da bi na kakršen koli način vzbudil strah mimoidočemu. Men osebno pa že sam pogled nekega pitbulla, ko grem čez Tivoli, požene strah čez kosti. Naš labradorc je bil zmeri z otroci, ki z njem ''niso znali'' glih ravnati kakor je treba in posledično so otroci psu večkrat stopili na tačko ali pa ga v igri mahnili z nečem, vendar je pes vedno ostal ''skuliran''... probaj ti nekega pitbulla udarit oz. se z njem vesti na ''nepremišljen'' način, pa boš videla reakcijo!

Pri nas v bloku majo eni sosedi nekega bullterierja, ki naj bi bil po njihovem mnenju ''pravi angelček''. Ko pa sva se jst in ta pes enkrat slučajno srečala v kleti, ko sem odklepal kolo, sem dobil popolnoma drugačen vtis. Namreč ko sem odklenil kolo sem hotel ketno pospravit in sem šel v smeri, kjer je bil pes... bumbar pa je zgleda mislil, da ga hočem napasti s ketno in je takoj začel lajat in se z vso močjo zaletel vame in mi zapičil tace v rebra... halo :eek: :eek: :eek:
Toliko o funkcionalnosti njegove vzgoje! Vse je lepo in prav dokler je njegov gospodar zraven, ko pa njega ni pa se stvari odvijajo povsem drugače! Isto tako je pri tvojem psu statan28... dokler si ti v njegovi bližini in dokler se dereš na njega je vse v redu :? Res me zanima, če bi tvoj pes takrat ostal skuliran in ne bi napadel tistega otroka, če se ti takrat ne bi zadrla na njega. Dejstvo je, da morajo bit nekatere pasme vedno pod očmi gospodarja, ker drugače se začnejo vesti po svoje.

Skratka, nevarne pasme obstajajo, pa ti reči kar hočeš. Oziroma lahko bi rekli, da obstajajo pasme, ki so že v osnovi agresivnejše kot druge, in so posledično nujno potrebne vzgoje, medtem ko nekaterim to sploh ni potrebno.
Uporabniški avatar
the big red machine
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 947
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: gozd

Neprebrana objavaNapisal/-a the big red machine » 08. Jun. 2007 13:06

Škoda se matrat,ta ženska je "freak" kar se žvali tiče in ji je nemogoče dopovedat karkoli.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 08. Jun. 2007 13:20

Ferdox napisal/-a:Satan28 in krfjolca: najprej bi komentiral vaše primerjanje človeka z psom :? Rečta kar hočta, vendar inteligentnost psa in človeka se ne moreta primerjat. Izvor pasje ''inteligence'' se nahaja le pri njegovem gospodarju. Pes se sam ni sposoben socializirat, če mu to ni od gospodarja privzgojeno. Torej enakosti med človeško in živalsko inteligentnostjo ni. Razen če se vidve počutita kot živali!


Tole moram komentirati :D Sej pomoje nisi tako mislil, ampak slišalo se je že tako.

Kako pa misliš, da bi se sami socializirali dojenčki, če ne bi bilo ljudi zraven? Če bi jih recimo vzgajali neki umetni inkubatorji? Ziher bi se naučili jezika, ziher bi vedeli, da nasmeh na ustih pomeni znak prijaznosti in ne grožnje?

No na pamet mi je padel primer, ko so po večih letih našli otroke, ki so jih imeli zaprte v kleti in temi, pač primer zlorabe... popolnoma nesocializirano bitje, čeprav so imeli neke stike z ljudmi.
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 08. Jun. 2007 14:07

Sicer ne vem zakaj moram še enkrat pisat, ker sem spodi v postu vse razložil. Rekel sem, da nekateri psi kljub temu, da niso imeli vzgoje ne kažejo znakov agresivnosti in te ne bodo napadli. Še napisal sem, da je bil primer takega psa naš labradorec.

Za primer ki si ga ti podala o nekih dojenčkih v inkubatorjih, pa lahko samo rečem, da ni nujno da bi se taki dojenčki kasneje izrodili v serijske morilce ali napadalce. Verjetno bi bili umsko zapostavljeni zaradi izolacije, vendar dokaza da bi bili nevarni, ni. Isto tako je pri nekaterih psih... tudi če nimajo vzgoje niso napadalni.

Koliko potepuških psov jst vsak dan srečam, ki sploh nimajo gospodarja, pa vseeno nikoli ne napadejo, medtem ko mi nek "vzgojen" pes pošilja neke ubijalske poglede in samo čaka kdaj bom nardil kšn "napačen" gib in me bo lahko napadel.

Gre se za to, da pri nekaterih pasmah moraš bit vedno previden in pazit kako se obnašaš, ker nikoli ne veš, kdaj oz. zaradi česar se bo pes občutil ogrožen.
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 6. 3. 2005
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a satan28 » 08. Jun. 2007 14:14

Ferdox, me veseli, da znaš povedat svoje mnenje, brez da bi napadal!
Osebno mislim, da mora biti vsak pes pod nadzorom, ne glede na pasmo.
Kar se tiče našega primera, sem povedala, da je psica zaščitniška do sina.
Ne rabim se dret, ampak ukažem, logično pa je, fda če vidiš psa v teku/pogonu, mu ne boš rekel, če bi se prosim, ustavil ampak ukažeš!
Se je pa že zgodilo, da je sin po nesreči psico "pičil" v oko s palico-psica je zacvilila, odskočila in ko je šel k njej, da bi jo pobožal, ga je takoj polizala,...tako, da je tvoja teza poplnoma napačna.
Zanima me samo, kje je bil gospodar bullterireja?
Pa ne moreš kar tako sodit, kaj če so psa tepli s ketno?
V zavetišču sem spoznala psico, ki so jo pretepali z dežnikom...reva se je dežnika tako bala, da je samo videla koga z njim je takoj napadla...aja pa bila je nemška ovčarka!

Glede primerjave psa in človeka, bi ti pa rada rekla, le kdo, če ne starši, babice/dedki pa vzgajajo otroka? Ali se sam vzgaja?
Sam se uči hodit? Si zamenja plenico in si mimogrede segreje mleko?

Bom še povedlaa primer, ki sva ga doživela včeraj midva z mojim na sprehodu s psico.
Za Kalvarijo sva srečala gospo z Višavskim terijerjem in ker se poznava, smo se malo pogovarjali.Logično oba psa sta bila na povodcu.
Mimo je prišel gospod z labradorcem, seveda neprivezanim, ko sva se z gospo v en glas zadrli, da naj pokliče psa in priveže. Moj ne bo naredil nič...tipično!
Višavec je lajal, takrat pa je labradorec skočil nanj, ga zgrabil za taco, pes je tako cvilil, da groza!
Lastnik ga je nekajkrat vdaril po gobčku, da je spustil višavca.
Posledica tega je bila, da sva z mojim ob 21 uri zvečer sedela policijski postaji, da sva prijavila primer, ker je gospa psa peljala k veterinarju.
Lastnik labradorca je pogumno pobegnil, vendar veva kdo je...

Toliko o popadljivosti določenih pasem. Naša pitbullka je ob incidentu bila naježena, vendar je moj stopil z njo par metrov stran, saj je mislil, da bo labradorec napadel še njo...

Žalostno, zato pa se dogajajo takšne in podbne zgodbe, ker ljudje mislite, DA LABRADORCEV, ZLATIH PRINAŠALCEV...NI POTREBNO VZGAJATI!
Pa še kako jih je treba1
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 08. Jun. 2007 14:17

Da smo si na jasnem: ljudje ne bi preživeli v svetu brez socializacije. Če v rani mladosti nismo deležni ljubezni in vzgoje staršev, ki imata v celotni socializaciji največji pomen, potem ne moremo odrasti v zrele osebnosti, ki bi bile sposobne preživeti v svetu.
Če bi bili 'vzgojeni' v nekem inkubatorju, ki bi nam nudil samo kisik in hrano... potem ne bi znali govoriti, ne hoditi, kaj šele da bi se znali obnašati. In ja, potem bi bili nevarni; ne bi ločili človeka ki nam hoče pomagati od tistega nevarnega. Bili bi prestrašeni, ne bi se znašli itd.. V glavnem, če bi potem (po npr. 15 letih) prišli v real life, ne bi nikoli normalno zaživeli, tudi če bi se tisoč strokovnjakov trudilo z nami.
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 08. Jun. 2007 14:31

Jst bi samo to povedal, da govoriti o nevarnih pasmah je zelo neumno. Res je, da nekatere pasme kažejo predispozicije za agresivno vedenje, in v tej točki se tud strinjam s Ferdoxom, vendar so lahko tudi določeni primerki "mirnih" pasem, ki kažejo enaka ali celo hujša nagnjenja. Vse pasme (tudi labradorci) so lahko nevarne če so v nepravih rokah.

Celotna zgodba je postala namreč že smešna. Mediji so pograbijo za vsako novico o napadih psov in jo napihnejo do konca, s tem pa povzročajo v ljudeh strah pred "nevarnimi pasmami". Pojavili so se tudi urbani miti, največ je tistih o Pitbullih (APBT), da ko ugriznejo jim zaskoči čeljust in plena ne morejo izpustiti... da lahko Pitbulla streljaš s pištolo pa bo še vedno napadal... da Pitbulli ne čutijo bolečine in podoben bullshit. Da ne govorimo o pravljici, da Dobermanom zraste kost v glavi, zaradi katere se jim zmeša in napadejo lastnika.

Jst sem proti temu, da se prepove kakršnakoli pasma, saj "nevarne pasme" so samo tiste, ki si jih omislijo "nevarni lastniki"!
bejbika
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1072
Na forumu od: 1. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a bejbika » 08. Jun. 2007 15:00

^^se mi zdi, da o temu debatiramo že kar nekaj strani ...
da psi rabijo določeno vzgojo ... in posebno pri določenih pasmah je potrebna še bolj strokovna vzgoja, zato ne priporočajo vsakega psa vsakemu ... enostavno psi, s katerimi ne ravnaš pravilno, lahko začutijo svoj naravni nagon ...
sej je z ljudmi enako ... če se ti ne posvečaš otroku, mu ne daješ prave ljubezni, podpore itd, lahko rata barabin ... lahko pa ne ...
enostavno je važna vzgoja in pravi gospodar ... ker vsak pes ni za vsakega ...

in dajem glas tistemu predlogu, da bi bilo treba pravilno izbirat lastnike ... ne more vsak imeti vsakega psa ... to pač ne gre ... ker lahko resnično narediš zelo napadalnega psa, še posebno, če imaš pasmo, ki je nagnjena k temu ...

ok, jst sem tut slišala tisto z zaskokom čeljusti ... zato sem pa vprašala ... tko rečejo, človek zagrabi :D
Uporabniški avatar
mary-kate and ashley bigg
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 733
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 12. Jun. 2007 14:27

deniro napisal/-a:Jst bi samo to povedal, da govoriti o nevarnih pasmah je zelo neumno. Res je, da nekatere pasme kažejo predispozicije za agresivno vedenje, in v tej točki se tud strinjam s Ferdoxom, vendar so lahko tudi določeni primerki "mirnih" pasem, ki kažejo enaka ali celo hujša nagnjenja. Vse pasme (tudi labradorci) so lahko nevarne če so v nepravih rokah.

Celotna zgodba je postala namreč že smešna. Mediji so pograbijo za vsako novico o napadih psov in jo napihnejo do konca, s tem pa povzročajo v ljudeh strah pred "nevarnimi pasmami". Pojavili so se tudi urbani miti, največ je tistih o Pitbullih (APBT), da ko ugriznejo jim zaskoči čeljust in plena ne morejo izpustiti... da lahko Pitbulla streljaš s pištolo pa bo še vedno napadal... da Pitbulli ne čutijo bolečine in podoben bullshit. Da ne govorimo o pravljici, da Dobermanom zraste kost v glavi, zaradi katere se jim zmeša in napadejo lastnika.

Jst sem proti temu, da se prepove kakršnakoli pasma, saj "nevarne pasme" so samo tiste, ki si jih omislijo "nevarni lastniki"!


to je vse zelo lepo povedano.

ampak jaz vseeno še nisem zasledila v medijih: "Dalmatinci napadli starejšo gospo" ali kaj podobnega.
Uporabniški avatar
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1591
Na forumu od: 30. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a renatka_ » 21. Jun. 2007 21:34

Mislim, da je precej odvisno od pasme. Določena pasma pač ima vcepljene določene lastnosti, ki jih je zelo težko, ali pa celo nemogoče izkoreniniti.

Jst mam kavkaškega ovčarja, ki velja za napadalno/zaščitniško pasmo. Zanj je nujno potrebna socializacija, pa še potem ga je treba met na očeh.

Jst si recimo ne bi upala poleg dveh malih otrok, ki se igrata met mojega psa. Se je pri tej pasmi že zgodilo, da sta se otroka kaj skregala in je tuj otrok udaril domačega, pes ga je podrl. Je res zelo, zelo zaščitniški.

Dosti ljudi (ki jih poznam in, ki imajo to pasmo psa) sploh ne spustijo zraven drugih ljudi, ker je pač preveč nevarno. Domačim ne naredi ničesar. Moj mi že pri 9ih mescih seže čez boke (z hrbtom) in že videz je malo zastrašujoč. Hvala bogu, ker tako vsaj vem, da folj ne bo rinil k njemu. Imam pa psa v stanovanju in se vsak čudi, ker majo take leve ponavadi zunaj v ogromnih boksih.

Zadnjič naprimer je bil pri nas sestrin kolega in si je pač sposodil en CD in ga vzel iz police. Če ne bi v tistem momentu jst stopla v sobo nevem kaj bi bilo, ker se je pes postavu pred njega začel renčat in lajat. Ko sem jaz uzela CD in ga nesla do vrat in ga potem dalanjemu je blo vse vredu. Kdo drug niti približno ne more vzet kakšne stvari.

Tut, če mamo kakšen obisk nikogar ne spusti izpred oči.

Ampak ma pa ta pasma v sebi tudi mnoooooogo trme, pa zelo potepuške narave je :? Zdaj je glede trme že za odtenek bolje, se je pa že zgodilo, da sem ga peljala na sprehod in sva uro in po lstala na mestu, ker česa ni hotel narediti. Pa še zdaj je njegova trma grozen problem.

Glede potepanja pa tudi... Če je za hišo na travi in sem jaz zraven je vse vredu. Ko bom obrnila hrbet bo že šel čez cesto, če ne dlje pa do sosedov. Sicer potem vedno dobi kazen (ravno zdaj jo zopet že drugi dan prestaja), ampak kazen zaleže približno en teden, potem pa se spet spozabi.

Sem se pa že pogovarjala z ljudmi, ki imajo to pasmo in vsi imajo enake probleme. Poznam človeka, ki svojega psa išče z avtom po 2noči skupaj, ampak pes potem sam pride nazaj (pr meni gre sicer stran samo za kakšnih 5min, ker ga potem takoj zahaklam). Hvala bogu so doma bolj v hribih, na samem in ni kakšnih sprehajalcev. Se mu je pa že zgodilo, da je k hiši priletel človek in jokal, da je v grmovju medved. :D

V glavnem jst sm skoraj prepričana, da mojmu tega ne bom izbila iz riti, ker to pač ima v sebi. Pa tudi ve, kaj ga čaka in kaj je narobe naredu, ko ga pripeljem nazaj se prav "skrije", oz. se uleže in stisne ob tla v travo kolikor se le da in si s tačkami pokrije oči, potem pa me tu in tam pokuka, če sem še tam.


Uglavnem psa je mogoče dosti naučit, ampak stojim za tem, da tisto kar ima v krvi bo v njem ostalo.
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
satan28
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 6. 3. 2005
Kraj: mb

Neprebrana objavaNapisal/-a satan28 » 22. Jun. 2007 8:14

^^
Glede igre se strinjam, ja.
Naša je tako zaščitniška do sina, da joj.
Ker pa vsi vemo kakšni so otroci, se kragajo čez pet minut so si dobri, tudi jaz ne dovolim, da bi bila psica z njegovimi prijatelji v sobi.
Če je sin sam, brez panike.
Še ko ga jaz skregam, gre k njemu, pa mu tišči tisti gobček,pa liže ga po obrazu, češ, bogi, bogi...
Naša je tudi trmasta, a jaz sem ji pokazala, kdo je tukaj alfa.
"Kaj je prijatelj?
Duša v dveh telesih..."
Aristotel
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 708
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 22. Jun. 2007 9:09

Mene moj vedno manj uboga in to iz razloga da ma dva lastnika. Pri meni si pač ne sme dovolit vsega pri mami pa svašta. In se prav kragama zaradi tega, sicer je majhen pekinezer ampak prav čavsne... :roll:
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1402
Na forumu od: 29. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Tiavanna » 22. Jun. 2007 10:02

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:to je vse zelo lepo povedano.

ampak jaz vseeno še nisem zasledila v medijih: "Dalmatinci napadli starejšo gospo" ali kaj podobnega.


Seveda nisi zasledila, ker se to ne prodaja. Bolj zanimiv naslov je "Krvoločen pitbul napadel starejšo gospo". Ti pa lahko jaz povem, da je mene napadel dalmatinec. Sicer ni blo nič tako grozljivega, ampak lahko si predstavljaš, da pri 8 letih ni preveč prijetno gledat, kako ti meso dobesedno sili iz ran. Takole pa zgleda danes in do konca mojega življenja: Slika
(žal je precej meglena slika, ampak brazgotine se vseeno vidi, imam pa še eno na drugi strani roke).
No, pa stric od mojega očeta ima tudi dalmatinca, ki je prav hudoben in je že neštetokrat napadel tako tujce, kot tudi gospodarja.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov