Mnenje o varčevalnih ukrepih vlade

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 21. Apr. 2012 20:58

Odprt nov topic, ker se je ta debata razživela že na večih koncih, nihče pa se ne spomni odpret nove teme, kjer lahko o tem svobodno diskutirate..
..Evelyn..

brandibelle napisal/-a:- na živce mi gredo ljudje, ki se vtikajo v "težko bom preživela" in nekaj posplošujejo... = nekdo ima 1400€ plače in zanje dela (+je hodil v šolo) in potem večino keša zmeče za kredite ipd - KAKO lahko nekdo reče, da bo taka oseba LAŽJE preživela kot nekdo s 700€ plače? A bojo na banki kr rekl - "aja ok, sory - ti bomo mal dnarja odbil, ker vidimo znižanje plače" al kva?
Ce ti je tako majhno znizanje place problem s krediti, potem si do škrg zakreditiran in neumen.
brandibelle napisal/-a:- folk, ki je proti stavki "ker učiteljice itq nč ne delajo in majo samo počitnice cel čas..."
Si kr sam izumil, da nic ne delajo. Argument je da imajo krajse delavnike, vec dopusta, solidne place in prevec jih je. To velja dvojno za vzgojiteljice v vrtcih.
brandibelle napisal/-a:- vlada
- folk k naseda vladi, ko le-ta skuša skregat sektorje/sindikate med sabo
Folk v gospodarskem sektorju je jezen brez kakrsnekoli pomoci vlade. Folk v gospodarstvu je (smo) ze pokasiral znizanja plac, od 2008 se je stevilo zaposlenih zmanjsalo za 55000, stevilo zaposlenih v javnem sektorju se je zvisalo za 8000 v istem obdobju. Moji sodelavci, vecinoma volilci jankovica, pizdijo k svinja k gledajo tele ucitelje. Najbrz zato, ker jim je Jansa mozgane opral ane? :roll:
Zaradi mene lahko obdrzijo svoje place, pa raje odpustimo par deset tisoc ljudi.
brandibelle napisal/-a:- folk, ki je kritiziral prejšno vlado, ko so hotl šparat ali vlado pred prejšnjim mandatom JJ - ko je opozicija opozarjala na krizo (skor 10let nazaj) JJ je pa govoril, da so to blodnje levice in želja po oblasti; SEDAJ pa zagovarjajo BOLANE ukrepe, ki jih želi sprejet vlada in le-te zagovarjajo z "je Pahor tolk zafural državo, da JJ MORA varčevat"
ipd
Oni so samo govoril, da bodo varcevali, v resnici pa pahorjeva vlada ni skoraj nic varcevala, se zaposlovali so, da so si nizali % nezaposlenih. Ja te bolane ukrepe (LOL), je prisiljena zdajsnja vlada delat, ker trenutno je cas za to. Saj ravno to mi je blo zal da nima jankovic vlade, da bi videl tvoje solze, ko bi on iste ukrepe delal. Aja sej res, pol bi bili nujni, ker je jansa so pa bolani. Ma sej, zgubljat sapo s....

Urejen post. Ne žali sogovornikov.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 21. Apr. 2012 21:11

Mahagonij napisal/-a:Si kr sam izumil, da nic ne delajo. Argument je da imajo krajse delavnike, vec dopusta, solidne place in prevec jih je. To velja dvojno za vzgojiteljice v vrtcih.


krajše delavnike? to je eno navadno lapanje. res je da poučujejo tistih 5,6 šolskih ur. samo noben pa ne vidi, da se je treba pripravit na te ure, noben ne opaz da so zmeraj zjutri učiteljice tiste, ki počakajo da otroc pridejo z avtobusa v šolo in popoldne obratno. noben ne vidi, da morajo imeti toliko in toliko interesnih dejavnosti, priprav na tekmovanja, seminarjev, izobraževanj, da so za govorilne ure plačane samo 1 šolsko uro, da pa dejansko zmeri več ur trajajo, da (vsaj na nižji stopnji) nimajo časa za normalno malico, ker morajo vsakmu mulcu namazat marmelado na kruh, ker tega sami niso sposobni. in tudi nimajo več dopusta: ne grejo na počitnice s 24.6. in ne pridejo nazaj s 1.9. poleg tega pa majo dopust kadar so počitnice in ne kadar si sami zamislijo. (ok, saj so tudi kaki ful leni učitelji, ki se izogibajo vsem obveznostim, samo niso pa vsi taki)

- na živce mi gredo ljudje, ki pametujejo o stvareh za katere nimajo pojma
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 21. Apr. 2012 22:58

js lahko rečem samo za učitelje, ker pač mati dela v šolstvu.in morem rečt, da si prekleto trdo zasluži svojo plačo. poleg tega se mi zdi skrajno nevarno razkurit nekoga, ki s tvojim frocem preživi več kot ti sam. ker vem pač kaj dela in vem kolko dela. dela pa 7 ur na dan, to je res. ampak se zraven vseeno tedensko fura v ljubljano na razne zavode, pa v bolnice se ukvarjat s froci, pa na seminarje, pa priprave, pa to pa uno, konference, govorilne, roditeljski, šole v naravi, kjer si 24/h na dan odgovoren za 20+ mulcev (k sreči so majhna šola, predstavljaj si, da jih je 35). poleg tega je napredovanje v šolstvu blazno počasna in mukotrpna stvar. že res, da mogoče začneš pri 1000e plače (al kolk pač že), ampak rabiš tudi 20 let (+ precej enega dodatnega izobraževanja) da prilezeš do kej več. ni to mkdonalds, kjer en dan pečeš hamburerje, drugi dan pa si vodja restavracije (ne vzet primerjave dobesedno, prosim). hočem rečt, da je, tudi z visoko izobrazbo, premik med plačnimi razredi, težji.

vzgojiteljice v vrtcih nimajo nekih bajnih plač. cca 700€ mesečno, da se nate cele dneve derejomulci, brišeš usrane riti poleg tega pa si odgovoren za mala živa bitja. ne vem no. js sm delala dva tedna v vrtcu in morem rečt, da mi je bilo klikat za računalnikom in met sestanke in bit pod stresom tipa 'ne vemo, če bomo naslednji mesec še obratovali' v zasebni firmi, dosti lažje res pa, da nimam kreditov in familje.

res je, da je v javnem sektorju pri nas marsikej narobe, predvsem na raznih ministrstvih, kjer se ob menjavi oblasti zamenja tudi cela četica raznih upravnikov, ki so vsi iz iste rodbine (pol ministrstva je v familji, čisto zares). ampak če bi bla vlada pametna, bi najprej pometla pred svojim pragom. zdravstvo, predvsem pa šolstvo in kulturo, ki močno sodelujeta pri oblikovanju neke ideologije naroda, pa pustili pri miru, če nočejo dobit noža v hrbet. kako si oni točno predstavljajo to? itak da bodo učenci teh učiteljic, ki jim bodo drastično znižali plače in jim strpali 35 frocov v razred bolj levo- socialno usmerjeni.

in povsod se zabušava, tako v javnem kot zasebnem sektorju, ne ga srat. edina razlika je, da imaš v javnem sektorju večjo socialno varnost, ker te ne morejo tako zlahka odpustit (kar je kr fail, zato pa je tolko nesposobnih ljudi).

definitvno je v javnem sektorju prostor za izboljšave, ki so nujne, ampak tej rigorozni in kratkomalo butasti ukrepi vlade so pač fail.

js sm pač itak totalno rdeča, po današnji logiki, ampak meni se zdi princip, gremo zdej folk prepričat da je totalna kriza, da bodo delali vsi kot konji, za čim manj denarja, ker je itak kriza in itak nimajo druge izbire, butast. srečen človek, z večjo socialno varnostjo, bo bolj produktiven in si bo upel več tvegati, ker bo imel nekje zadaj varovalko, da bo država zanj poskrbela. in tako se bo morbit ustvarla nova produkcija. tako se pa vsi držijo svojih služb, kot pijansi plota, ker je to največ kar lahko, ker se bojijo, da bodo večno brezposelni, čeprav bi mogoče na nekem drugem delavnem mestu dosti boljše funkcionirali. ma fuck it. upirala se bom temu kolk se le da. raje si kupim zaplato zemlje in po hipijevsko furam samooskrbo.

poleg tega so bistro ukinili zavod a varstvo okolja in podobne institucije, ki nadzirajoporabo virov. clap-clap-clap. really smart. res bistra dolgoročna poteza. ampak ne. itak je vsem pomembno, da si nagrabijo keša kolkr se le da, briga te, kaj bodo delali naši zanamci.

za kozlat.
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 11:47

Mahagonij napisal/-a:Ce ti je tako majhno znizanje place problem s krediti, potem si do škrg zakreditiran in neumen.


Kako majhno nižanje plač? 20%? A to je malo? to je bil PRVOTNI predlog vlade...
Sindikati so predlagali 7% ;) - pa še to je VELIKO! Pri 1000€ je to ravno položnica za zavarovanje ;) ali štrom ;)
Največji absurd je podtikanje besed in obračanje le-teh!
Največji trn v peti stavkajočim so ukinitve bonitet, dopustov, bolniških, prevozov... ;) in NE nižanje plač!


Mahagonij napisal/-a:Si kr sam izumil, da nic ne delajo. Argument je da imajo krajse delavnike, vec dopusta, solidne place in prevec jih je. To velja dvojno za vzgojiteljice v vrtcih.


Kako "SAM IZUMIL"? Večina nasprotnikov protestov govori o nedelu javne uprave, o prevelikem zaposlovanju folka = to meni pove, da nekdo dela nič oz približek tej cifri ;)
+ vzgojiteljice v vrtcu delajo od 5am (ko prvi starši odložijo otroke) in do takrat, ko se zadnji starši spomnejo pridt po otroke (ni malokrat da tudi do 19h ;) )
+ vzgojiteljice DVIGAJO te otroke vsak dan... x komadov, ki jih ima v razredu, ODGOVARJA za x komadov v razredu...ipd...
ima nek fizičar, ki premetava 20kg (en povprečn pamž) velke gume po skladišču kakšno veliko odgovornost?
+ glede prfoksov > hodi v šolo pa boš tudi ti lahko v višjem plačilnem razredu ;)

Mahagonij napisal/-a:Folk v gospodarskem sektorju je jezen brez kakrsnekoli pomoci vlade. Folk v gospodarstvu je (smo) ze pokasiral znizanja plac, od 2008 se je stevilo zaposlenih zmanjsalo za 55000, stevilo zaposlenih v javnem sektorju se je zvisalo za 8000 v istem obdobju. Moji sodelavci, vecinoma volilci jankovica, pizdijo k svinja k gledajo tele ucitelje. Najbrz zato, ker jim je Jansa mozgane opral ane? :roll:
Zaradi mene lahko obdrzijo svoje place, pa raje odpustimo par deset tisoc ljudi.


VSA gospodarstva na svetu so padla na realna tla. Fiktiven denar in najemanje kreditov naredijo domina situacijo. Vodja projekta ne plača podizvajalca, ki skrbi za npr izdelavo stanovanj, ta ne plača štromarja, štromar ne plača tipa, ki mu je izdelal elektro omarice, ta model ne plača tipa, ki mu je prodal stikala, ta ne plača firme, ki mu je naredila stikala... in ob gospodarski krizi to lahko pomeni kolaps vsaj 3h firm. Preživele so nezapufane firme - čudno ane
Mahagonij napisal/-a:Ce ti je tako majhno znizanje place problem s krediti, potem si do škrg zakreditiran in neumen.


Pa greva na učitelje - bi zmanjšal število le-teh? Drastično?
Kaj pa, če raje vse, ki bi že lahko šli v pokoj pošljemo tja? (tudi eden od predlogov, ki jih je miniral JJ) - JAAA - ustvarjenih dovolj €, da lahko zaposlimo nove POTREBNE policaje, med.sestre ipd...
in ne vem, če je ob novem sistemu šolstva (uveden pod JJ) primerno večanje št. otrok v razredih (ne nismo več v jugi in prfoks ne sme enega s palco 34 jih pa samo tiho sedi).. ;)

again - JJ 5700 NOVIH zaposlenih :) + edina vlada, ki ob vsakem prihodu na oblast zamenja 90% zaposlenih v "pomembnih" firmah... in seveda ostale odpusti z odpravninami, ker drugače pač ne gre ;)

tukaj bom še malo na tvoj prejšnji quote se vrnil - če si izšolan (kot npr en prfoks) potem tudi v gospodarskem sektorju nekih velikih rezov nisi bil deležen... če pa - si pa eden redkih na katerih se NE more gledat celote ;)
raja delavcev, ki en knofek preložijo iz enega na drug tekoči trak pa ni odpadala samo zaradi "krize" in (še večji absurd) neumnih potez vlade... ampak zaradi RAZVOJA - mašino plačaš in vzdržuješ = dela (skoraj) brez napak, hitreje, natančneje kot 4smene delavcev katerim plačuješ minimalca+nadure+nočne+praznike+health care+penzijo ;)


Mahagonij napisal/-a:Oni so samo govoril, da bodo varcevali, v resnici pa pahorjeva vlada ni skoraj nic varcevala, se zaposlovali so, da so si nizali % nezaposlenih. Ja te bolane ukrepe (LOL), je prisiljena zdajsnja vlada delat, ker trenutno je cas za to. Saj ravno to mi je blo zal da nima jankovic vlade, da bi videl tvoje solze, ko bi on iste ukrepe delal. Aja sej res, pol bi bili nujni, ker je jansa so pa bolani. Ma sej, zgubljat sapo s....


Pahor zaposlil 5000 novega kadra.
JANŠA ZAPOSLIL 5700 NOVEGA KADRA.
(v kolikor razumeš številke je jasno KDO je zaposlil VEČ folka)

Glede JZ - je povedal, da bi nabil DDV - sem ga podpiral.
Vaši (aja še kr ne vem koga si volil?) so rekli, da je to bedarija (podobno kot okoli leta 2004 za prihajajočo gospodarsko krizo na katero je svarila takratna opozicija)... in, da je dvig DDVja nepremišljena in nevemkakšna odločitev (ki jo sedaj pod opcijo omenja JJ);
Ukrepe je v milejši obliki predstavil PAHOR - gospod JJ in Katja Šoba and co. so takrat vabili na ulice ;) (pozabljate na takratne demonstracije tisti, ki obsojate/jo sedanje) pa so nagovarjali folk, da je šel glasovat PROTI ukrepom ;)
Se spomniš vladanja JJ... ko je VSE slabe stvari pustil za konec mandata? za prihodnjo vlado? Lažno nabijanje BDP ipd?
Se spomniš, ko je JJ rekel, da bodo dvignili Slovenijo? Po pol leta niso naredili NIČ. Izgovori, da niso vedeli za dejansko situacijo so NABIJANJA - saj so vsi v vladi bli že prej - dokumenti dostopni VSEM poslancem. Mislim, da Pahor ni imel Korejskega načina kjer razen vladajočih NIHČE ne ve zakaj se gre v državi... A obenem so ti gospodi in gospe, ki so tako začudeni nad "slabim stanjem države v katerega jo je pahnila prejšnja vlada" grajali Jankoviča, ko je govoril o drastičnih ukrepih in, govorili, da lahko z 10+nvem kolk ukrepi rešijo Slovenijo... KJE JE SEDAJ KAJ OD OBLJUBLJENEGA?

aja - našparali bi radi 800mil?
zraven pa JJ takoj ob prevzemu mandata obudil projekt cerkljanskega letališča... vrednost = 838 milijonov evrov (ocena podana 2010 se pravi še dražje) ki bi ga pacali 20let... BRAVO :D
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 590
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 22. Apr. 2012 12:09

Js bi pa pri vsem skupaj najprej izpostavila problem policajev. Sej nič ne rečem, plače nimajo ne vem kakšne in tisti dodatek na prevoz bi bil verjetno res mal huda tolko znižat. AMPAK, to njihovo grozenje z referendumom jim pa zmerim! Sploh zato, ker bi z njim dosegli tudi to, da bi ostalim javnim uslužbencem lahko izplačili regrese po starem (tudi bajne in ne tako kot je mišljeno po novem - v skladu z min plačo).

In ko smo že ravno pri regresu. Ne zdi se mi prav, da uslužbencem, denimo v NLB-ju, izplačujejo regrese (sploh tako visoke), na drugi strani pa moramo banko mi reševat, jo dokapitalizirat. Tako pač to ne gre!

Spomnila sem se še na Slovenske železnice. Pahor je imel sicer neko dobro željo po tem, da bi tam zmanjšali število delavcev. Ampak kaj so v resnici tam delali? Ko naj bi zmanjšali število ljudi na enem oddelku, so le te le premestili na drugega in potem, ko so prišli do slednjega oddelka, so ljudi premestili nazaj. Pa koga mi tu slepimo?

Pahor se je tako hvalil, kako naj bi znižali št. delavcev v javni upravi, pa se je njihovo število kvečjemu povečalo. Sploh pa Pahorju zamerim, da zdaj neznosno pametuje, ko pa je bil sam na mestu, ko bi lahko kaj naredil, pa je iskal samo nek dialog, ki ga pa v Sloveniji, z našimi sindikalisti (ki se po mojem mnenju borijo predvsem za svojo bajno plačo), itak ne moreš doseči. Naj še povem, da se mi Pahor ne zdi slab, ampak so ga preveč drugi vodili okoli prsta, vsem je preveč zaupal in z njimi želel sklepat dogovore. Zato pa je potem pristal na mestu za odstrel.

Pristavim naj še, da verjetno lahko povosod v javni upravi najdemo ljudi, ki svojo plačo zares zaslužijo, pa tudi ljudi, ki je pač ne. Prevečkrat vidim in slišim gospe in gospodične na raznih občinah/ zavodih/itd., ki namesto trdega dela pijejo kavico, zunaj pa stoji vrsta ljudi ali pa se šetajo gor in dol po hodnikih od wc-ja do wc-ja/brskajo po internetu. Pa naj kdo reče, da to ni res. Mam preveč znank, ki so se preko mamic in očkov prebile do takega šihta in se z brskanjem po internetu MED DELOM še hvalijo. Ni mi niti jasno, zakaj rabijo študente preko študentskega dela zaposlovat na raznih ministerstvih, ko pa potem ti študentje večino časa brskajo po spletu, vmes pa naredijo kaj pametnega. Naj zapišem še izjavo moje znanke, ki dela na ministerstvu. Ko je tam začela delat je seveda želela bit pridna in čimprej vse narest, pa so ji sodelavke hitro povedale, da naj dela počasneje in si kaj dela pusti še za jutri, če ne bo v naslednjih dcneh lahko gledala v luft. No, če to ne potrdi dejstva, da je DOLOČENIH javnih uslužbnecev preveč...

Glede prvih sindikalistov pa bi povedala še to, da se mi ne zdi v duhu pogajanj, da samo ministri popuščajo (denimo v % znižanja plač itd.), oni pa nič. No, če so popustili tudi oni v kakšni smeri, fino, ampak za enkrat še nisem zasledila, da bi.
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 22. Apr. 2012 12:33

moje laično mnenje:

znižajo se davki na plače, ka rbi posledično povečalo zaposlovanje in storilnost (ker nekdo v svoji 12 uri delovnika ustvari bistveno manj kot drugi zaposleni v svoji četrti.., ampak se trenutno ne splača zaposlit novega človeka). ker bi se naša delovna sila pocenila bi tudi pritegnili tuje vlagatelje. posledično bi ljudje imeli službe in bi bili sposobni plačevat davke. manj bi bilo izogibanja davkom ( če sledimo lafferjevi krivulji ki pravi da previsoki davki niso učinkoviti) in na koncu bi država dobila enako.

je pa to dolgoročni plan, ki ne bo napolnil blagajne hitro. za zakrpanje vmesne finančne luknje se dodatno zadolžimo. naš zunanji dolg konec koncev ni tako zelo visok v primerjavi z drugimi državami. se je zelo povečal, ampak v celoti pa še ni kritičen.

in pa seveda, prevetrit javni sektor in odpustit folk od tam, kjer se jih ne rabi oz premestit na oddelke, kjer se jih rabi. prepoved zaposlovanja je trapasta.
Vsak raj ima svojo kačo.
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 12:41

:S
Zadnjič spremenil brandibelle, dne 16. Avg. 2013 13:01, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 590
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 22. Apr. 2012 12:56

A se ni začel z 15% s strani ministra? Ne spremljam redno vsega, to je res.

Glede polcajev mam js spet drugačne podatke, torej da bi z referendumom dosegli izplačevanje regresov po starem za vse v JU. Razen če je to mišljeno v primeru, da se ostali sindikalisti tudi odločijo za refererendum in je to v povezavi s tem.

Glede nedela v JU je pa tko, da so to gotovi viri. Vsaj tista znanka, ki sem jo na koncu omenjala, sem 100%, da je res, sploh ker je res pridna in ni naših let, ampak okol 50, da bi se s tem hvalila. In tudi že prevečkrat sem bila v stiku z nedelovno JU, ko sem kaj urejala, tako da ne bo noben men trdu, da ne obstajajo v JU ljudje, ki zabušavajo. Ne rečem pa, da ne obstajajo ljudje, ki pridno delajo.

Tukaj zdaj ni več važno, kdo je kaj predlagal, važno je da se napake (ni važno od koga) popravjo! Js osebno nisem pristaš nobene stranke posebej, bi skor da v vsaki našla stvari, ki me motjo in ki so mi všeč.

Nastrojenost proti JU ne izhaja iz ničesar. Študiram smer v naravoslovju, kje bom delala še ne vem, najraje pa bi v gospodarstvu. Ampak tudi če bi bila denimo zdaj že zaposlena v JU, ne bi stavkala, če te to zanima.
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 22. Apr. 2012 16:28

Stvar je zelo preprosta, javni sektor ni niti malo delil usode gospodarstva, ki ga financira.

Povprečna bruto plača v gospodarstvu je okrog 1500€, v javnem sektorju pa 1800€. Tu je 300€ neupravičene razlike. Če zaokrožimo je v Sloveniji skupaj s "skritimi" javnimi uslužbenci skoraj 200.000 ljudi v javnem sektorju.

200.000 x 300€ = 60 milijonov €
60 milijnov € x 12 mesecev = 720 milijonov

Ravno toliko mora vlada privarčevati, če nočemo pasti v začaran krog nižanja bonitetne ocene državi, višanja obresti in s tem še večjih problemov za gospodarstvo in prebivalstvo.

Vprašanje je samo kako vzeti ta denar. Osebno ne bi pavšalno nižal plač v javnem sektorju, ker jih predvsem slabše oziroma povprečno plačan del javnega sektorja krvavo zasluži, enako kot nekdo v gospodarstvu. Tu imam v mislih razne negovalke, medicinske sestre, policiste, gasilce, itd.

Verjetno bi bilo najboljše, da se zniža za ta znesek masa plač v javnem sektorju. Namesto, da se vsem javnim uslužbencem znižajo plače za 10% bi bilo boljše:

1. odpustiti dejanske parazite v javnem sektorju, ki jih je ogromno in predstavlajo predvsem birokracijo, ki je sama sebi namen ter se samo hodijo štempljati v službo;

2. ukiniti razne bonitete in znižati plače nadpovprečno plačanim javnim uslužbencem in predvsem funkcionarjem;

3. najnižje plačanim javnim uslužbencem zamrzniti plače, ostalim pa jih znižati za nek odstotek, ki jih ne bo bistveno prizadel.

Povsem druga zgodba so seveda še javna naročila, kjer bi se gotovo dalo enako prihraniti na stotine milijonov evrov.
PLUS ULTRA
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 22. Apr. 2012 16:48

s0nckic4 napisal/-a:moje laično mnenje:

znižajo se davki na plače, ka rbi posledično povečalo zaposlovanje in storilnost (ker nekdo v svoji 12 uri delovnika ustvari bistveno manj kot drugi zaposleni v svoji četrti.., ampak se trenutno ne splača zaposlit novega človeka). ker bi se naša delovna sila pocenila bi tudi pritegnili tuje vlagatelje. posledično bi ljudje imeli službe in bi bili sposobni plačevat davke. manj bi bilo izogibanja davkom ( če sledimo lafferjevi krivulji ki pravi da previsoki davki niso učinkoviti) in na koncu bi država dobila enako.

je pa to dolgoročni plan, ki ne bo napolnil blagajne hitro. za zakrpanje vmesne finančne luknje se dodatno zadolžimo. naš zunanji dolg konec koncev ni tako zelo visok v primerjavi z drugimi državami. se je zelo povečal, ampak v celoti pa še ni kritičen.

in pa seveda, prevetrit javni sektor in odpustit folk od tam, kjer se jih ne rabi oz premestit na oddelke, kjer se jih rabi. prepoved zaposlovanja je trapasta.


Se popolnoma strinjam. Delo je v Sloveniji nenormalno obdavčeno. V bistvu država na takšne in drugačne načine, ko se sešteje vse davke pobere človeku, ki živi od svojega dela več kot 50% na mesec.

Delavec, ki stane delodajalca 1.500 eur dobi ven okrog 1.000 eur neto. Tu država pobere 500 eur. Ko ta delavec porabi teh 1.000 eur plača povsod 20% DDV, kar je dodatnih 200 eur. Ko dvakrat na mesec natanka avtomobil, pa da še za trošarine toliko, da mu je država pobrala že več kot polovico od 1.500 eur, ki jih je moral zaslužiti. Državi da torej za davke okrog 750 eur na mesec.

V celi delovni dobi je to 750 eur na mesec x 12 mesecev x 40 let = 360.000 eur.

Če se bomo upokojevali pri 65 letih, povprečna življenjska doba pa bo okrog 80 let (ali pa še manj, glede na padec standarda, ki nas čaka) je to 15 let prejemanja pokojnine. S 1000 eur neto je pokojnina okrog 600 eur.

15 let x 12 mesecev x 600 eur = 108.000 eur.

Kot vidimo je razlika med tem koliko boste državi plačali in tem kaj boste dobili nazaj 250.000 eur. Ta razlika gre za brezplačno zdravstvo, šolstvo in ostale storitve javnega sektorja.

Hitro se vidi, da bi za ta denar v svojem življenju dobil bistveno kakovostnejše storitve, če bi jih opravil zasebni sektor. Vse to kofetkanje birokratov, "svetovanja" in "provizije" gredo namreč iz vaših žepov.
PLUS ULTRA
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 17:00

:S
Zadnjič spremenil brandibelle, dne 16. Avg. 2013 13:04, skupaj popravljeno 1 krat.
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 22. Apr. 2012 17:18

brandibelle napisal/-a:^
1. - iluzija za katero bi bila potrebna popolna sprememba sistema (nekaj je poskušal Virant v prejšnji JJ vladi = zadevo ŠE poslabšal)
2. - kako lahko določiš kdo je preplačan? (v bistvu enak komentar kot na #1)
3. - enako kot #1 :D


Za odgovore na ta vprašanja drago plačujem vlado :)

Stvar je zelo preprosta, če tega iz točke 1,2 in 3 ne bomo sposobni ugotoviti sami, bodo ugotovili iz Bruslja, samo da nas bo to še bolj teplo.

Kar se tiče pa povprečne stopnje izobrazbe pa ne bi zgubljal besed, ker je pomembnejša produktivnost, kot pa stopnja izobrazbe in tu je tudi bistveni problem večinskega dela javnega sektorja.

Če smo iskreni smo v Sloveniji kar se plač tiče še zelo "komunistični", praktično vsi imamo na koncu skupaj z vsemi dodatki okrog 1000 eur plače, ne glede na to ali gre za komunalce z oš, delavce pri s.p.-jevcih ali pa kakšne referentke v JU s fakulteto.

Edina razlika je to, da komunalec z OŠ za 1000 eur začne delati ob 5-ih zjutraj v vseh vremenskih razmerah in cel dan za drugimi pospravlja svinjarijo. En delavec z neko sredno šolo pri privatniku za 1000 eur gara cel dan v delavnici, ena referentka s faksom na kakšni upravni enoti pa za ta denar čepi v pisarni in vnaša podatke in printa odločbe.

Skratka če zelo poenostavim imamo v Sloveniji vsi enako plačo, vprašanje je samo kaj mora kdo narediti za njo. Tako vidimo, da z višino izobrazbe samo pada produktivnost posameznika. Če bi en možganski hrust v JU s tremi fakultetami, dvema magisterijema in enim doktoratom dal vsak dan od sebe toliko kot en delavec v proizvodnji ima lahko zaradi mene 5000 eur neto, ker bi se z nejgovo višjo produktivnostjo prihranilo 10.000 eur za plače še dveh parazitov, ki kofetkata. Namesto tega, pa so v JU vsi te doktorati, magisteriji in diplome samo izgovor za to, da je nekdo "previsok" da bi kaj mignil.
PLUS ULTRA
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 17:54

:S
Zadnjič spremenil brandibelle, dne 16. Avg. 2013 13:03, skupaj popravljeno 1 krat.
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 22. Apr. 2012 18:25

brandibelle napisal/-a:Tipične izjave nekoga, ki ima samo oš ali sš.
Vsak bi lahko hodil v šolo in za 1000e (kot ti praviš) prekladal papirčke in printal odločbe.
VSAK!


A lahko rečeš kaj še bolj butastega?

Danes je že 70% generacije na faksu. A res misliš, da je družba sposobna zagotoviti toliko delovih mest za univerzitetno izobrazbo. Večina jih bo naprej delala tisto, kar so delali preko študenca, pa še to samo če bodo imeli srečo in jih ne bodo zamenjali z novim študentom.

Ne vem kje delijo te diplome, da tisti (ki nimajo samo oš pa sš) take stresate.
PLUS ULTRA
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 19:01

:S
Zadnjič spremenil brandibelle, dne 16. Avg. 2013 13:03, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Google [Bot]