Mnenje o varčevalnih ukrepih vlade

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 22. Apr. 2012 19:39

Država naj omogoči zastonj študij in štipendije samo še za fakultete, kjer izobražujejo deficitarne poklice, pa je problem rešen. Tisti, ki imajo preveč časa in preveč denarja naj potem na svoje stroške študirajo razne komunikoligije itd.

Tako bi manj premožni dejansko šli študirat nekaj, kjer bodo potem dobili službo in se lahko povzpeli po družbeni lestvici namesto, da se pustijo ujeti na limanice raznim FDV-jem in FF-jem. Tisti bogatejši bodo tako ali tako šli na fakse, kjer se meša megla in pobrali preko očkov in mamic službe kjer se meša megla. Ne vem, čemu država vsem ostalim ustvarja neko lažno upanje, da bo armada nadobudnih diplomantov dobila takšne službe.

To s politiki je učinkovito samo na simbolni ravni, ekonomskih učinkov pa nima. Če vsem 90-im poslancem znižaš plačo za 1000 eur se prihrani samo 90.000 eur na mesec, kar je makroekonomsko enko kapljici v morju. Če vsakemu Slovencu vzameš 1 eur dobiš vsaj 2 milijona eur. Če vsakemu javnemu uslužbencu vzameš 100 eur dobiš 20 milijonov eur...

Država lahko ogromno prihrani znotraj sebe na 3 področjih:
1. Plače v javnem sektorju (previsoke glede na produktivnost in plače v gospodarstvu);
2. Podjetja v večinski državni lasti (totalna netransparentnost in ponikanje denarja za "svetovanja", "provizije" in visoka izplačila bonitet kljub slabim rezultatom);
3. Javna naročila (korupcija in preplačevanje priviligiranih ponudnikov).
PLUS ULTRA
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 22. Apr. 2012 19:47

:S
Zadnjič spremenil brandibelle, dne 16. Avg. 2013 13:03, skupaj popravljeno 3 krat.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 22. Apr. 2012 20:27

sxe napisal/-a:Država naj omogoči zastonj študij in štipendije samo še za fakultete, kjer izobražujejo deficitarne poklice, pa je problem rešen. Tisti, ki imajo preveč časa in preveč denarja naj potem na svoje stroške študirajo razne komunikoligije itd.


to tudi ni baš sistem, potem bi meli en kup enih nesposobnih naravoslovcev.
so pač ljudje, ki jim komunikologija leži, medtem ko bi bli na biokemiji totalne propalice.

je pa res, da je družboslovcev n-krat preveč, problem je predvsem izredni študij, kot med svojimi vrstniki opažam.

brandi, ti se pa ne deri. velike črke v internetnem bontonu pomenijo dretje, to najbrž veš. in dretje na forumu ni zaželjeno. prej prepovedano. če želiš svoje razmišljanje poudariti, ga pač bolj obsežno argumentiraj.
Uporabniški avatar
snezinka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 590
Na forumu od: 3. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a snezinka* » 23. Apr. 2012 11:35

Ma to s šolstvo mi zagotovo lahko kako uredili, če bi imeli voljo in ne bi samo megle prodajali. Tudi tisti NAKVIS, ki naj bi preverjal, kvaliteto programov in na ta način prispeval k ukinitvi nekvalitetnih študijev, ne deluje kot bi moral. Dobivajo bajne plače od države za prekladanje papirjev, ki jih noben ne gleda, samo zato da zadostijo evropskih željam.

Drugače pa se strinjam s floribundo, da pač ne moreš ljudi, ki niso sposobni za neko naravoslovje pritišat gor, to bi potem zapadli v drugo skrajnost. Ker pa je študentov v Sloveniji itak preveč (v primerjavi s tujino), bi mogli enostavno samo zmanjšat število mest/ukint programe, ki jih ne rabmo. Ali pa bi pač razpisali program samo na vsake 4 leta. Začet bi mogl pa tko al tko že pr srednji šoli. Gimanzije bi mogle bit to, kar so bile včasih, torej da se nanjo res vpiše nekdo, ki ji zanjo sposoben, ne pa da zaradi kupa gimnazijskih mest, gor pride praktično vsak, potem se pa le ti vpišejo na brezvezne faxe (po možnosti). Na ta način pada kvaliteta v gimnazijah in na faxih. Sicer pa sredne šole niso samo poklicne (lesarka, mehanik), ampak tud strokovne (farmacija, kemija, zdravstvena,računalniška), tko da ne razumem najbolje odpora proti njim. Gim so pač vsaj v mojem času bile in, bil si tako KUL, če si se vpisal nanjo, to je pa tut vse. Če bi mela js kj pameti pr tistih letih, bi se vpisala na srednjo, pa šla potem naprej na fax, vsaj nekaj prakse bi mela.

Tisto o tem, da je napaka, če bi povečali št. otrok/na razred se mi pa zdi (laično), popolna neumnost. Ko sem bla js v O.Š. nas je blo tudi 32 v razredu, pa se mi je zdelo čist vredu. Zadnjič sem poslušala ravnatelja Dušana Merca, ki je prav takšnega mnenja.

Kaj pa pol menite o spremembi v zvezi s porodniškim dopustom? Js sm absoultno za. Če bi mene kdo vprašal, je pol leta porodniške čist dost, pol pa v službo, ampak itak je mal drgač zamišljeno. V Švici npr. je porodniški dopust plačan 100% samo 3 mesece, tako si je tudi naša vlada zamislila. Otroka itak ponavad dojiš max pol leta, ne pa da se potem klatijo mamice eno leto z vozički okol, namesto da bi že delale. Pa da ne bo potem kdo začel s pomenom tega, da je mati eno leto skupaj z otrokom, da vzpostavi posebno vez itd... to je pač moje mnenje.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 23. Apr. 2012 12:14

lahko maš tudi 50 otrok v razredu, ampak z vsakim frocom več, kvaliteta pada. predvsem je to problematično vo osnovnih šolah, kasneje pomojem niti ne toliko. Znano je, da se v manjših razredih lažje uči, učitelji lahko otrokom posvetijo več časa in jih lažje individualno obravnavajo. Kar je prav. Spet, posebno v osnovnih šolah, ko učitelj naj ne bi bil samo učitelj, ampak tudi pedagog. Ravnatelj Merc pa ni bil v razredu najbrž že dolgo dolgo.
To je pač dejstvo, poglej si mnenja kakih psihologov, pedagogov, socialnih delavce, ne pa politično opredeljenih ravnateljev.

Kar se tiče pa porodniške, js Slovenije ne bi ravno metala v isti koš s Švico. Sploh v nobenem primeru ne bi vlekla vzporednic s Švico ker smo ''so waaaay out of their league, that we're not even playing the same sport''.
sxe
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 118
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a sxe » 23. Apr. 2012 12:14

V bistvu je res jedro problema našega celotnega izobraževalnega sistema v "nekvalitetnih" poklicnih šolah. Starši in tudi sami otroci nočejo končati na takšnih šolah zaradi njihovega slabega slovesa in gredo raje na gimnazije ter posledično na neuporabne družboslovne fakse.

Večina takšnih, ki konča potem z neuporabnimi družboslovnimi diplomami bi bili bistveno boljši mizarji, cvetličarke, itd.
PLUS ULTRA
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 23. Apr. 2012 12:25

Ma pomojem s poklicne šole, v primerjavi z gimnazijami, še relativno kul.

ker v vseh možnih temah zmeraj znova zaidemo v slovenski izobraževalni sistem, v sklopu politika odpiram novo temo, kjer bomo lahko o tem debatirali in kamor se bodo selili nadaljni offtopici v zvezi s tem.
Uporabniški avatar
Mimika55
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 45
Na forumu od: 29. 6. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimika55 » 09. Maj. 2012 13:01

joj ko bi ve vedla kako je to v tujini vse potrebno plačati, pa verjetno boste spet začela jamrati od kod naj dobimo denar, v tujini je to lepo urejeno, tisti ki želi študirat naj si najame kredit in naj gre študirat, pač ostali pa delat, če bo sploh kaj za delat...
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 09. Maj. 2012 13:47

mhm. ampak maš tudi večje možnosti, da lahko kredit po koncu študija odplačaš :)
Uporabniški avatar
s0nckic4
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1633
Na forumu od: 29. 7. 2009
Kraj: Over the Rainbow

Neprebrana objavaNapisal/-a s0nckic4 » 09. Maj. 2012 15:12

se mi zdi, da je isto sranje. v obeh primerih je težko dobit službo. lih zaradi teh kreditov študentje v tujini še bolj naJ, ker so šolnine marsikje dejansko ful visoke in ti izobrazba sama po sebi ne da več službe. meni so se tudi vsi ti sistemi s krediti ala tujina v preteklosti zdeli super, zdaj pa vidim, da mamo mi v bistvu neznansko srečo, da nam je večinoma spodobna izobrazba dostopna zastonj. (stroški bivanja so pa tudi če doma živiš, tako da vseeno relativno poceni.)
edino kar nas zelo loči od tujine je, da je pri nas treba pri 19 na faks. nujno. ker drugače bojo pa sosedi komentiral. namesto da bi folk najprej šel malo okoli, pa malo delat, si našparat nekaj denarja in potem nekje pri 22 vpisat študij ki jih res zanima. folk bi pa vseeno bil pri 27 konec, tako kot je tudi zdaj v povprečju, bilo bi manj nategovanja študija, prepisov in pavziranj. (govorim za tisto maso, ki ne vejo kaj bi študiral in potem vpišejo nekaj generčniga in študirajo ker se pač študira, potem se pa prepisujejo sem pa tja pa še samopodoba jim pada)
Vsak raj ima svojo kačo.
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 11. Sep. 2012 12:58

somebody napisal/-a:krajše delavnike? to je eno navadno lapanje. res je da poučujejo tistih 5,6 šolskih ur. samo noben pa ne vidi, da se je treba pripravit na te ure, noben ne opaz da so zmeraj zjutri učiteljice tiste, ki počakajo da otroc pridejo z avtobusa v šolo in popoldne obratno. noben ne vidi, da morajo imeti toliko in toliko interesnih dejavnosti, priprav na tekmovanja, seminarjev, izobraževanj, da so za govorilne ure plačane samo 1 šolsko uro, da pa dejansko zmeri več ur trajajo, da (vsaj na nižji stopnji) nimajo časa za normalno malico, ker morajo vsakmu mulcu namazat marmelado na kruh, ker tega sami niso sposobni. in tudi nimajo več dopusta: ne grejo na počitnice s 24.6. in ne pridejo nazaj s 1.9. poleg tega pa majo dopust kadar so počitnice in ne kadar si sami zamislijo. (ok, saj so tudi kaki ful leni učitelji, ki se izogibajo vsem obveznostim, samo niso pa vsi taki)

- na živce mi gredo ljudje, ki pametujejo o stvareh za katere nimajo pojma

Se podpišem pod tole, ker vem, da drži. Pa nisem učiteljica.
kolosej
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 20. 6. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a kolosej » 20. Jun. 2013 15:59

pa kaj ste vsi čudni tukaj govorite da moremo varčevat na policajih učiteljih torej vseh uslužbencev.. ki jih plačuje država :eek:
samo poglejte v državnem zboru je 90 poslancev.. vsak zasluži mesečno okoli 4000€. se pravi če preračunamo je to okoli 400 000€ na mesec 5milionov na leto... najprej bi mogli njim porezat plače nato se pa spravit na javne uslužbence.. drugače je pa problem v bankah, ki so to državo čisto zafurale.. tajkunom so dale denar VENDAR SO VEDELE, DA GA NE BODO DOBILE NAZAJ .. se pravi kot prvo bankam bi morali pustiti da propadejo oziroma ..mogle bi nastati nove!!.. drugič vse tajkune v zapor vse banke v zapor, ki so dopuščale posojo denarja... in takoj država ne bo imela več problemov in potlej nebo treba zniževati plače javnim uslužbence, ki komaj pridejo skozi mesece morala bi natati nova vlada s pametnejšimi ljudmi..

malo si oglejte ta videoposnetek: http://www.youtube.com/watch?v=qAIIZi12OXg
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 26. Jun. 2013 18:43

kolosej napisal/-a:vsak zasluži mesečno okoli 4000€. se pravi če preračunamo je to okoli 400 000€ na mesec 5milionov na leto...
In kaj? Bi jim znizal place za 50%? Bi prisparal 2.5 miliona? Place vseh javnih usluzbencev so bile 900 milionov leta 2010. Torej prisparal bi 0.3% plac ce bi jim cist unicil place. Kje folk dobi te ideje?
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 26. Jun. 2013 18:55

floribunda napisal/-a:mhm. ampak maš tudi večje možnosti, da lahko kredit po koncu študija odplačaš :)
Dalec od tega, da bi bilo to res. V ameriki ravno tako folk ne dobi sihta, ali pa dobi minimum wage job ali pa dela internship (pripravnistvo) ki ni placano, pol jih pa ne vzamejo. Ubistvu je huje.

Slika
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 26. Jun. 2013 20:44

problem, kot ga vidim jaz, je odprt trg. s tem je zdej tko da par uspešnih podjetij kontrolira cel svetovni trg, v državah v razvoju pa je največ delovne sile.

razmišlam, kako folku ni jasno, da tuki ne dobi službe za 500 € na mesec, ko pa en kitajc dela isto delo 5 € na mesec? men je popolnoma logično zakaj vse propada.. transport se pa seveda posodablja. poglejte v slo: domače firme propadajo, ker so še kukr tok kvalitetne, ampak pač nimajo podružnic na kitajskem da bi imeli nevemkakšno porizvodnjo - tukaj delajo slovenci kjer vsak rabi 1000€ na mesec da preživi. seveda so tudi cene izdelkov večje, da se vse skup pokrije.
problem je pa ker jih zato nobeden ne kupi - raje kupuje uvoženo robo iz kitajske, ki je tko vsaj pol cenejša, pa še vedno ima tisto podjetje dobiček, ker je poceni transport, delavci delajo za dorbiž, pa še umetne mase je pol not, zato so proizvodni stroški skrajno nizki.
seveda ostane še velik keša ki ga je treba za cunjice zapravt, pa nov telefon, ki je seveda spet uvoženo. pa ko se naveličaš v smeti, kdo bo rabljeno maral, pa novo kupit, treba si je privoščit itd.. pa kak izletek v Maloro in tam zapravljat..

in kok denarja v sloveniji ostane? nč, vse gre v tujino..

dokler bo odprt trg in kupujemo uvoženo robo, ni niti upanja da bi slovenija postala gospodarsko samozadostna. sam folk noče razmišljat o tem, ker je fajn imet nov telefon, ob istem času pa se pritoževat nad krizo.. in it na protestne shode, da se zadovoljiš z mislijo "danes sem pa neki naredu za boljši jutri.." LOL.. politiki se smejejo v glavo protestnikom, ker je to tuljenje sam dokaz da si folk ne upa nič več kot pa lajat.
hej norci :)

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]