Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Rebeka Kupec
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 88
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Hrastnik

Neprebrana objavaNapisal/-a Rebeka Kupec » 04. Apr. 2010 11:20

Saj zato. :D
Se še slišiva! :P :wink:
norolescentka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 504
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: štajerska

Neprebrana objavaNapisal/-a norolescentka » 20. Avg. 2010 11:15

Tysia napisal/-a:Bog naj bi nam dal svobodno voljo. In to "svobodno voljo" tudi imamo, kar pomeni, da se lahko odločamo svobodno vsaj za tisti del, ki se ga zavedamo.
Človek pa živi svoje življenje s svobodno voljo, ki mu je podarjena. Vsako sekundo spotoma se odloča, kaj bo sprejel v svoje življenje.


Če privzameš da ti je bog dal svobodno voljo, potem gotovo privzemaš, da je bila to dobra odločitev, saj privzemaš, da je bog dober.In imaš dve možnosti:
Če je bila to božja odločitev, potem pravzaprav ne moreš v svojem življenju narediti nič slabega.
Če je bila to božja odločitev, potem to ni tvoja odločitev-v svojih odločitvah nisi dejansko svobodna, ker ti je samo svobodo delovanja podaril bog.
življenje je treba uživat! ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom...
norolescentka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 504
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: štajerska

Neprebrana objavaNapisal/-a norolescentka » 20. Avg. 2010 11:19

Mahagonij napisal/-a:Bog naj bi nam dal svobodno voljo. In to "svobodno voljo" tudi imamo, kar pomeni, da se lahko odločamo svobodno vsaj za tisti del, ki se ga zavedamo.
To je že res. Toda svobodna volja je brezpredmetna. Saj fakt, da bog pozna mojo prihodnost, pomeni, da je moja usoda vnaprej determinirana. Imam svobodno voljo, vendar sem s svojo, genetiko, okoliščinami rojstva in življenja in ljudmi, ki jih srečam, povsem determiniran v svojih odločitvah. In bog pozna mojo usodo se preden me ustvari, torej me v samem stvarjenju obsodi na večno trpljenje. Tak bog ni dober, saj je neobstoj boljša usoda od večnega trpljenja.

[/quote]

Tudi glede tega, da je neobstoj boljši kot slab obstoj, o tem ne moreš imeti nobene evidence. Življenje živiš in imaš vsaj izkušenjsko podlago, čeprav te čuti varajo. Glede neobstoja pa izkušenjska podlaga ne obstaja. Zato se s tvojim zadnjim stavkom ne strinjam.
življenje je treba uživat! ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom...
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 748
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 03. Sep. 2010 8:22

norolescentka napisal/-a:
Tysia napisal/-a:Bog naj bi nam dal svobodno voljo. In to "svobodno voljo" tudi imamo, kar pomeni, da se lahko odločamo svobodno vsaj za tisti del, ki se ga zavedamo.
Človek pa živi svoje življenje s svobodno voljo, ki mu je podarjena. Vsako sekundo spotoma se odloča, kaj bo sprejel v svoje življenje.


Če privzameš da ti je bog dal svobodno voljo, potem gotovo privzemaš, da je bila to dobra odločitev, saj privzemaš, da je bog dober.In imaš dve možnosti:
1.)Če je bila to božja odločitev, potem pravzaprav ne moreš v svojem življenju narediti nič slabega.
2.)Če je bila to božja odločitev, potem to ni tvoja odločitev-v svojih odločitvah nisi dejansko svobodna, ker ti je samo svobodo delovanja podaril bog.


Četudi privzamem, da mi je Bog dal svobodno voljo, ne privzamem pod nujno, da je to dobra odločitev. Odvisno kakšen tip svobodne volje mi je dal in odvisno od tega, kakšne bi bile druge opcije. Najdem še boljše alternative. :D

Sedaj pa glede možnosti:

1.) Določene religije učijo tako, kot ti praviš pod to opcijo. Nič ni slabo, vse samo je. Lahko pa je tudi drugače. Recimo da je Bog v nas vgradil sistem morale (ne kot družbeni dogovor in ne nujno kot posledica evolucije - na tem mestu priporočam v branje knjigo Moralna žival od Roberta Wrighta, ki govori o psihološkemu razvoju človeka skozi evolucijo), ki ga ni še popolnoma preizkusil v vseh pogojih. Določil pa je neke meje, kjer je neko dejanje sprejeto kot moralno, določeno pa kot nemoralno in iz tega seveda izhajajoče posledice (po krščansko nebesa/pekel/za ta neodločene pa vice). Njegov cilj pa je, kot Velikemu Programerju recimo, zgolj preveriti delovanje novega programa v človeku - vesti preko morale. Ker pa ima določene omejtive - viruse, ki bi mu skvarile celoten računalnik (pa recimo, da ima več računalnikov in je Zemlja in oblika življenja na njej zgolj eden izmed), so tisti ljudje, ki imajo napako oziroma delujejo kot nek virus (se zaradi pomanjkljivosti programa vest oziroma morala odločajo tako, da škodujejo celotnemu sistemu), v življenju naredili nekaj slabega. Slabo najprej zase (ker jih Programer eliminira) in če jih dovolj hitro ne odkrije, lahko slabo tudi za sistem. Recimo. :D

2.) Svobodna sem lahko v majhnem koščku svobode, ki obstaja in je navadno omejen z mojim zavedanjem. Tukaj je vse odvisno od tega, kakšno definicijo postaviš za pojem svoboda. Celostno recimo nisem svobodna, ker sem "premajhna in prezabita ter prešibka", da bi lahko postala svobodna, da bi svobodo sploh prenesla. Sem pa svobodna v dometu mojih možnosti, zavedanja, čustvovanja.
Uporabniški avatar
serena86
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 239
Na forumu od: 2. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a serena86 » 03. Sep. 2010 12:14

norolescentka napisal/-a:To je že res. Toda svobodna volja je brezpredmetna. Saj fakt, da bog pozna mojo prihodnost, pomeni, da je moja usoda vnaprej determinirana. Imam svobodno voljo, vendar sem s svojo, genetiko, okoliščinami rojstva in življenja in ljudmi, ki jih srečam, povsem determiniran v svojih odločitvah. In bog pozna mojo usodo se preden me ustvari, torej me v samem stvarjenju obsodi na večno trpljenje. Tak bog ni dober, saj je neobstoj boljša usoda od večnega trpljenja.


bog in usoda nista nujno povezana. nekateri verjamejo v boga, v usodo pa ne, drugi pa obratno. nekateri lahko verjamejo v usodo, ki pa jo bog lahko spremeni. zakaj pa ima nekdo dobro, nekdo pa slabo usodo nekateri pojasnjujejo s karmo oz. s prejšnjimi življenji. nekateri pa verjamejo, da je vse skupaj samo naključje in da si ljudje sami lahko krojijo svojo prihodnost. kaj ti je ljubše, izberi sama. :P

glede usode in svobodne volje: lahko da je tako, da pot (torej usoda) ti je determinirana, kako boš prehodil to pot pa se sam odločiš (npr. ali boš v življenju pomagal ljudem ali jim delal slabo ali pa se enostavno samo zase brigal ipd.). ampak to je samo ena možnost. :wink:

kot pa je bilo že rečeno, več ali manj vsi ljudje v nekaj verjamejo, ker če hočeš osmislit življenje ali pa najti izhod v na videz brezupni situaciji, v nekaj pač moraš verjeti (ali je to kaka religija, ali je to znanost, ali pa kaj drugega). vera kot taka me ne moti, kar pa se mi zdi nedopustno je to, kako nekateri ljudje vero izkrivljajo in zlorabljajo v svoje podle namene (kot se je to dogajalo v preteklosti in se na žalost še dandanes ponekod) ter jo uporabljajo kot izgovor za svoje zločine. glede zavajanja pa....ljudi je možno zavajati na 1001 način, ne le z vero.

ne verjamem, da so zaradi vere ljudje bolj omejeni, saj je vera le del človekovega življenja in teoretično naj ga bi bogatila in dopolnjevala. edino, kar nekateri zgrešijo, je to, da slepo verjamejo v vse, premalo pa upoštevajo tudi druge obstoječe možnosti. ampak to so samo nekateri. napako osredotočenja samo ne eno mnenje in nevidenja drugih možnosti pa delajo lahko tudi drugi, ne le verniki. ali bog obstaja ali ne pa je itak dejansko nemogoče dokazati, tako da se ne da 100% reči, ali imajo prav verniki ali ateisti.
Uporabniški avatar
inaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1576
Na forumu od: 9. 11. 2005
Kraj: tu pa tam

Neprebrana objavaNapisal/-a inaa » 07. Sep. 2010 7:49

js sm pred kratkim mogla preštudirat kr neki literature iz religije in si nism misnla da je globoko v seb krščanska religija tko pokvarjena in žaljiva...prou presenečena sm bla nad nekaterimi religijami k sm si jih čist narobe razlagala...
Zivljenje je piskotek!
Uporabniški avatar
Dadyka15
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 503
Na forumu od: 25. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Dadyka15 » 24. Maj. 2011 16:29

^^ je ja..
zato se pa jz ogibam te vere na veliko....
ker je prvo kot prvo veliko nesmisla in brez logike napisanega v Bibliji, po drugi strani je v tej veri ženska nič vredna, pa še kaj bi se našlo...
zato bolj ko je to daleč od mene, bolj sem vesela :D
Imej se lepo in uživaj življenje do konca.. Le enkrat živiš!!
Uporabniški avatar
Rollin #2
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 241
Na forumu od: 13. 8. 2010
Kraj: Izola

Neprebrana objavaNapisal/-a Rollin #2 » 24. Maj. 2011 18:05

ma boga ni. meni je to tko brezvezno. ma tko brezvezno, da sploh ne morem opisat kolko.
Thanks to denial, I'm immortal!
Uporabniški avatar
GnilaLimona
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 526
Na forumu od: 28. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a GnilaLimona » 30. Jul. 2011 11:39

Ko mi bodo Boga pokazali, takrat bom verjela, prej, na žalost in na srečo nekaterih, ne. :D
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 10. Avg. 2011 7:06

^^ podpis
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3646
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 22. Avg. 2011 14:32

GnilaLimona napisal/-a:Ko mi bodo Boga pokazali, takrat bom verjela, prej, na žalost in na srečo nekaterih, ne. :D


jaz se sicer v take in podobne "težke" debate na tem forumu ne maram spuščati, ampak mi je vedno neverjetno smešno, ko kdo izjavi kaj v tem smislu "ko bom videl na lastne oči". ja fajn. a pol ne veš da si se rodila? ali se tega spomniš? pa sploh ne gre tule konkretno za boga. jaz ne verjamem vanj iz popolnoma drugih razlogov kot je "nisem ga videla". v nasprotju pa verjamem, da Jupiter obstaja, pa ga tudi nikoli nisem (in ga najbrž tudi ne bom) videla na lastne oči. :D

isti primeri:
Leonardo di Caprio
Antarktika
Buda
Napoleon
Lady Gaga
.
.
.

argument "pokaži mi boga" je neumen.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
sirova štručka
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5990
Na forumu od: 9. 12. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a sirova štručka » 22. Avg. 2011 14:36

...
Zadnjič spremenil sirova štručka, dne 05. Dec. 2016 14:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Rollin #3
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 760
Na forumu od: 7. 6. 2011
Kraj: Izola

Neprebrana objavaNapisal/-a Rollin #3 » 22. Avg. 2011 16:06

hej clarie, kaj veš da v romuniji imajo nevidne zmaje? :eek:
Uporabniški avatar
claire
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3646
Na forumu od: 19. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a claire » 22. Avg. 2011 17:14

^^ :eek: :eek: :eek:

(kaj bi RADA?)

sirova ne spuščam se v te debate. sem se enkrat pa nikoli več na tem kurjem forumu. to pa res ne.
sAv€ ENErgy, plaY in The D@rk.
Džeki
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1975
Na forumu od: 7. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Džeki » 23. Avg. 2011 15:12

Ne razumem, kako lahko mlad razmišljujoč človek, ki študira, bere, živi na zahodu...trdi, da verjame v nekakšnega vsemogočnega Boga.

Mislim, da pri nas večina "vernikov" samo hodi v cerkev. Zaradi tradicije.

Kaj naj bi sploh organizacija, ki je v zgodovini nasprotovala vsakemu napredku, se dolgo izogibala celo dokazom, da zemlja ni ploščata, ki trdi, da so skoraj vse lepe stvari "smrtni greh"..ponudila mlademu življenja željnemu človeku?

Mislim, da so cerkvene organizacije na zahodu tik pred začetkom propada, saj nimajo več ničesar ponuditi današnjemu Evropejcu, ki je vse manj kmetovalec in vse bolj intelektualec.
Zadnjič spremenil Džeki, dne 23. Avg. 2011 15:28, skupaj popravljeno 1 krat.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov