Dvomi glede obstoja Boga

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 23. Nov. 2009 21:15

Tysia napisal/-a:
Mahagonij napisal/-a:Ce predpostavimo, da to krscanosko prepricanje drzi, in ce je res tudi, da je bog ustvaril vse nas, ter je vseveden(no pac da pozna prihodnost), kako sem lahko kaznovan, ker se ne morem iskreno pokesati za nekatere grehe, ce me je pa bog takega ustvaril. Oziroma bolj osnovno: zakaj bi bog(ki je kao dober) ustvaril neko duso vedoc, da bo taka dusa mocno gresila in se ne bo nikoli mogla pokesati? S tem bi ustvaril zavest obsojeno na vecno trpljenje v peklu...ce to ni zlobno in kruto potem ne vem kaj je.


Če tudi jaz privzamem samo krščansko prepričanje, kot si ga citiral, potem je ena možnost sledeča:
Bog naj bi nam dal svobodno voljo. In to "svobodno voljo" tudi imamo, kar pomeni, da se lahko odločamo svobodno vsaj za tisti del, ki se ga zavedamo.
To je že res. Toda svobodna volja je brezpredmetna. Saj fakt, da bog pozna mojo prihodnost, pomeni, da je moja usoda vnaprej determinirana. Imam svobodno voljo, vendar sem s svojo, genetiko, okoliščinami rojstva in življenja in ljudmi, ki jih srečam, povsem determiniran v svojih odločitvah. In bog pozna mojo usodo se preden me ustvari, torej me v samem stvarjenju obsodi na večno trpljenje. Tak bog ni dober, saj je neobstoj boljša usoda od večnega trpljenja.


Tysia napisal/-a:Ker pa je ena sila, ki Bogu nasprotuje "padli angel" ali Hudič, se zadeve zakomplicirajo. Torej se za "prevlado nad človekom" od takrat naprej borita dva: svetla sila ali Bog in temna sila ali Hudič. (Hudič pa tudi ima svojo moč, saj je Padli angel - angelom je Bog podaril moč, padlemu je moč ostala - in morda celo narašča s tem, če pridobi več stvaritev Boga - ljudi - ki se zanj sami odločijo. Je pa tu ena past: Hudič je mojster iluzije.)
Človek pa živi svoje življenje s svobodno voljo, ki mu je podarjena. Vsako sekundo spotoma se odloča, kaj bo sprejel v svoje življenje. In ker je človek, z izvornim grehom, se seveda odloči tudi za "Lažjo pot, Hudičevo pot" ali pač "podleže skušnjavam". Morda sčasoma postane "preveč uživaški", zato vedno znova "SVOBODNO" sprejema odločitve, ki ga vodijo bližje Hudiču. S tem se spreminjajo tudi njegove lastnosti in vrednote. Postaja bolj lakomen - pohlepen, vedno bolj vidi, kako bi lahko "na easy" koga "nategnil" in sam živel zato lagodnje, nauči se še bolje lagati in to tako, da sam sebi verjame,... In tako nezavedno, a še vedno po "svobodni volji" tone proti temu, da ne premore več PRISTNE iskrenosti. In se na koncu sam odloči za Hudiča, vedoč ali pa tisti trenutek nevedoč (se je pa vede odločal vsak trenutek posebaj v preteklosti).
Tako da smo iz tega vidika lahko božje stvaritve, ki pa so igrača ali borba (za nevem kakšno prevlado - moči?) med Bogom in Angelom, ki mu je Bog podaril moč in želi prevzeti prestol ter postati sam Bog - Hudičem. :)

Toliko teksta, pa nič pametnega. Namreč koncept hudiča je naravnost absurden in povsem nefaktor. Bog je vseveden in vsemogočen. Torej pozna vsako potezo, ki jo bo hudic storil in ima tudi moč da jo prepreči.
Bog, ki bi pasivno dopuščal hudiču, da manipulira s smrtniki, ni dober.

Tysia napisal/-a:No, drugače pa je odgovorov (ki so možni) še veliko, če seveda odpišeš koncept krščanskega Boga.
Že res, toda tudi jaz sem navedel le nekaj od množice razlogov. Nasprotujoče lastnosti bozje vsemogocnosti in dobrote, ter ostale krscanske folklore je LE ENO protislovje. Imam še veliko drugih razlogov. Veliko prevsem razlogov, ki ne temeljijo na kakšni trdi logiki, ampak gre za alternativne razlage elementov fenomena boga, ki so po mojem mnenju verjetnejse kot obstoj boga. Kombinirano vsi ti moji razlogi zbijejo verjetnost obstoja boga na astronomsko majhno raven.

Treba je pa tudi omeniti eno pogosto obrambo. Namreč pogosto je prepričanje, da obstaja pasivni bog, torej tak, ki je ustvaril vesolje, vanj pa ne posega (tako naprimer pojasnjujejo odsotnost resnih bozjih intervencij ko se dogaja zlo na svetu). Taka ideja mi je smesna, ker se potem vprašam, zakaj bi sploh razpravljali o obstoju boga, ki nima nobenega vpliva na naša življenja+nikoli se ničesar ne da dokazat. Podobno je z reinkarnacijo, ki je eno najbolj nesmiselnih verovanj.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 7042
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 23. Nov. 2009 23:37

Ampak vseeno se je potrebno vprašati, kaj je glavno, da je krščanstvo najbolj razširjena vera?
Sama ne morem reči da popolnoma ne verjamem v boga...na en način verjamem in v Jezusa itd.Dvomim pa v veliko stvari, ki so me zmotile-od čudežov do vstajenja do brezmadežnega spočetja in če pogledamo na začetek, v nastanek sveta.Krščanstvo se povsod vrine, za skoraj vsako stvar želijo biti glavni.
Sam obstoj cerkve me zelo moti, motijo me njihova prepričanja-mislim na Vatikan, papeža.Če bi že bilo tako kot mora biti, cerkev še zdaleč ne bi bila tako bogata, dejansko bi se zavzemala za ljudi.
Dandanes je pač stanje takšno, da starejši pri nas hodijo v cerkev, ta mlajši ne več.Ko pa jih dejansko vpr, ali verjamejo v to kar piše v Bibliji itd, preobrnejo temo oz izpostavijo dvome.In čemu potem hoditi v cerkev, če ne verjameš poslušanemu, prebranemu?Zaradi sosedov?Ni mi jasno...
The world is as you are.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 748
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 27. Nov. 2009 18:55

Mahagonij napisal/-a:To je že res. Toda svobodna volja je brezpredmetna. Saj fakt, da bog pozna mojo prihodnost, pomeni, da je moja usoda vnaprej determinirana. Imam svobodno voljo, vendar sem s svojo, genetiko, okoliščinami rojstva in življenja in ljudmi, ki jih srečam, povsem determiniran v svojih odločitvah. In bog pozna mojo usodo se preden me ustvari, torej me v samem stvarjenju obsodi na večno trpljenje. Tak bog ni dober, saj je neobstoj boljša usoda od večnega trpljenja.

Model tvoje prihodnosti pri Bogu bi lahko bil tak: ima te in te danosti (talente), raste v taki družini, njegovo okolje je tako in tako, bla bla bla (vključno z vsemi nagibi, željami, zmožnostmi, ki jih pozna). Če se bo odločil tako in tako, bo njegova pot taka. Če se bo drugače, bo taka. Itn.
V tem primeru bi bil še vedno delno determiniran, bi pa svobodna volja dobila velik pomen in ne bi ostajala tako nesmiselna. Bog bi sicer poznal tebe in tudi vse izhode, ki bi jih dalo tvoje odločanje. Kljub temu pa bi ti dal možnost, da izbiraš (ob tem, da je človeško zavedanje majhno in niti ne ve, kaj lahko vse izbira npr. - zato svobodna volja v okviru zmožnosti).


Mahagonij napisal/-a:Toliko teksta, pa nič pametnega. Namreč koncept hudiča je naravnost absurden in povsem nefaktor. Bog je vseveden in vsemogočen. Torej pozna vsako potezo, ki jo bo hudic storil in ima tudi moč da jo prepreči.
Bog, ki bi pasivno dopuščal hudiču, da manipulira s smrtniki, ni dober.

Ko praviš, da v teksu ni nič pametnega...no, meni se zdi, da sem napisala lepo zgodbico, ki med drugim opisuje tudi to, kaj se lahko dogaja v človeku, ki postaja vse bolj nemoralen (ni treba jemati vsega čisto dobesedno).
Dobesedno pa...če praviš, da je koncept hudiča absurden in nefaktor, lahko ta del tebe, ki ga kažeš tu na forumu mirne duše označim za pesimista.

Mahagonij napisal/-a:Veliko predvsem razlogov, ki ne temeljijo na kakšni trdi logiki, ampak gre za alternativne razlage elementov fenomena boga, ki so po mojem mnenju verjetnejse kot obstoj boga.

Nekoliko absurden primer, pa vseeno upam, da boš razbral, kaj želim povedati: Če znamo razložiti, kako pride do bliska in groma, to še ne pomeni, da Boga ni.


Mahagonij napisal/-a:Treba je pa tudi omeniti eno pogosto obrambo. Namreč pogosto je prepričanje, da obstaja pasivni bog, torej tak, ki je ustvaril vesolje, vanj pa ne posega (tako naprimer pojasnjujejo odsotnost resnih bozjih intervencij ko se dogaja zlo na svetu). Taka ideja mi je smesna, ker se potem vprašam, zakaj bi sploh razpravljali o obstoju boga, ki nima nobenega vpliva na naša življenja+nikoli se ničesar ne da dokazat. Podobno je z reinkarnacijo, ki je eno najbolj nesmiselnih verovanj.

Zakaj pa bi bila reinkarnacija nesmiselna? Meni pa je (če se omejim na verstva, ki jih poznam), združena s krščansko idejo ena boljših možnih opcij, ki bi lahko obstajale. Zato resnično ne razumem, zakaj bi bila ena od najbolj nesmiselnih? Pa še po modelu evolucije gre, le na drugačnem nivoju. :juggle:

Glede pasivnosti (domnevam da krščanskega) Boga...Kako pa naj bi vedeli, da je pasiven in da ne posega v materialni svet? Dogajajo se razna težko verjetna naključja (ki jih eni razlagajo s pomočjo sinergije,...), katerih povzročitelj bi lahko bil Bog.
Tebe v tem kontekstu verjetno najbolj moti to, da Bog ne zaustavi vojn, da dovoli raznorazna kruta mučenja, ipd. Hm, ne vem, če bi bil to dovolj dober "dokaz" o pasivnosti Boga. Zakaj? Ker je lahko s to na primer navidezno pasivnostjo toliko bolj aktiven na drugih področjih - človeške psihe in sprememb, ki jih to sproža (sliši pa se neumno).
Uporabniški avatar
PooHika
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 139
Na forumu od: 8. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a PooHika » 14. Jan. 2010 18:08

Ne morem reči, da dejansko zares verjamem v boga, ampak verjamem pa, da neka energije oziroma "nekaj" podobnega obstaja, mogoče je to le usoda ali morda kaj več...
Uporabniški avatar
Miss.A
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 31
Na forumu od: 31. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Miss.A » 18. Jan. 2010 14:49

Če bi meli dokaze o dejanskem obstoju Boga potem to nebi bla več vera ampak dejstvo in bi izgubilo smisel. Sm tu je itk stvar posameznika. Če verjame al pa ne je čist prou, dokler s tem ne mori drugim :)
To nije zemljotres,to nije zemljotres, moje srce pokušava da kuca! (*Partibrejkers)
Uporabniški avatar
LEEL00
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 108
Na forumu od: 18. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a LEEL00 » 24. Jan. 2010 1:08

Infinity napisal/-a: Kaj vas najbolj moti glede predpostavke, da Bog obstaja?

* Moti me da imamo razlicne ideje o tem kaj je bog. Nekateri si predstavljajo popolnega mozicka, drugi neko nadnaravno bitje. Nekaj vecjega. Spet tretji trdijo da nekaj je se cesar ne vemo in da to je bog. In potem ko se zacne debata sploh ni definirano o cem se govori. Ker naprimer ti tretji samo povejo na drugi nacin da so se stvari ki jih ne poznamo in jih je treba odkrit.
* Komot bi lahko rekli da so nas ustvarli veliki paradajzi. Ali karkoli. Problem je da nekdo nekaj trdi, brez da bi imel kaksne dokaze. To je kot da bi jaz rekla: "Veliki ptici, podobni dinozavrom so nas preselili od nevemkod in nam zbrisali spomin na to - (seveda razen meni - tukaj se dodam par zgodbic da zapolnim luknje)." Zdaj pa naj nekdo dokaze nasprotno.
Ce nekdo nekaj trdi to mora podkrepit z dokazom in ne obratno.
* Ni mi vsec da so bogu pripisali neke lastnosti, ceprav ga ni nihce videl. Sej razumem da izhajajo iz prepostavk, ampak to ni enako kot ce bi rekli da obstaja. Recimo da nam uspe matematicno dokazat obstoj boga, z nekimi cudnimi predpostavkami o bogu. To samo pomeni da bi bog bil ce bi imel te predpostavke. Ne pa da bog je.
* ...
Infinity napisal/-a: Katera je tista lastnost, ki enostavno nima smisla?

Vse?
Infinity napisal/-a: Kaj je tisto nepremostljivo vprašanje, katere odgovor bi lahko spremenil mišljenje v možnost obstoja Boga?

Ma nevem. Meni se zdi to vse skupaj kr neki. In tudi vrjet v kr neki se mi zdi da je kr neki.

(Cerkve pa boljse da se niti ne lotim.) :stupid:
There was a point to this story, but it has temporarily escaped the chronicler's mind.
Uporabniški avatar
PooHika
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 139
Na forumu od: 8. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a PooHika » 26. Jan. 2010 15:50

^^Različni smo si in prav zaradi tega različno idealiziramo temo - kaj je Bog, ali obstaja, ali verjamemo vanj.
In kot si sama rekla, nič ni definirano in prav zaradi tega ne moremo trditi, da to obstaja niti, da ne obstaja. In prav posledica te definicije se pokaže potem zopet v tem, da imamo različne ideje in razmišljanje glede samega verovanja v Boga, ali kaj drugega, ali pa "neverovanje"
Začaran krog bi lahko rekli, ki pa zaenkrat temelji le na predpostavkah, kako jih razumemo, pa je različno od nas samih, oziroma od vsakega posameznika posebej.
TechMan
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 39
Na forumu od: 29. 9. 2009
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a TechMan » 29. Jan. 2010 16:45

Komot bi lahko rekli da so nas ustvarli veliki paradajzi. Ali karkoli. Problem je da nekdo nekaj trdi, brez da bi imel kaksne dokaze. To je kot da bi jaz rekla: "Veliki ptici, podobni dinozavrom so nas preselili od nevemkod in nam zbrisali spomin na to - (seveda razen meni - tukaj se dodam par zgodbic da zapolnim luknje)." Zdaj pa naj nekdo dokaze nasprotno.


Hmmm mogoče proces evolucije.

V sam obstoj boga takšnega, kot ga prikazuje rimokatoliška cerkev ne verjamem. V usodo tudi ne.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3231
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 29. Jan. 2010 20:26

“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
Roberta R.
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1174
Na forumu od: 24. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Roberta R. » 17. Mar. 2010 14:57

Dioniz, sem ravno hotla prilepit isto stvar :))
Carlin je bil brihten poba, zajame dejstva in postavi super vprašanja o katerih je vredno razmislit..
(__/)
( o.O)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste bunny into your signature to help him gain world domination.
Uporabniški avatar
Lucia Klasinc
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 96
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Lucia Klasinc » 03. Apr. 2010 21:16

O tem bi se dalo na široko razpravljat. Na kratko: Bog je po eni strani velik političen izgovor (sploh v preteklosti je bil). Moti me, da ljudje delajo nekaj v njegovem imenu, čeprav to ni res.

Sicer pa sem mnenja, da Bog obstaja, ampak ne kot bitje - je v vsakem izmed nas. Zato vem, da je vsak vsakemu enakovreden. Tako bi morali gledati vsi! In na svetu ne bi bilo vojn in tako ogromnih razlik.
Uporabniški avatar
Rebeka Kupec
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 88
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Hrastnik

Neprebrana objavaNapisal/-a Rebeka Kupec » 03. Apr. 2010 22:39

Lucia Klasinc napisal/-a:O tem bi se dalo na široko razpravljat. Na kratko: Bog je po eni strani velik političen izgovor (sploh v preteklosti je bil). Moti me, da ljudje delajo nekaj v njegovem imenu, čeprav to ni res.

Sicer pa sem mnenja, da Bog obstaja, ampak ne kot bitje - je v vsakem izmed nas. Zato vem, da je vsak vsakemu enakovreden. Tako bi morali gledati vsi! In na svetu ne bi bilo vojn in tako ogromnih razlik.


:top:
Midve z Lucio sva o tem že govorili in imava enako mnenje.

Bog je res velik izgovor za marsikaj slabega (skozi zgodovino - križarske vojne, bogato cerkev, krute papeže,..), po drugi strani pa ga vsi definirajo kot nekaj nam oddaljenega, kar pa spet ni res - resnično je v vsakem od nas. Smo tako rekoč del Boga - oziroma, kot marsikdo ne želi slišati - Bogovi.
Svobodna volja posameznikov izničuje trditev, da obstajata pekel ali pa, da smo za svoje odločitve kaznovani. V vesolju obstajata samo vzrok in posledica, zato se nam dejanje enostavno vrne kot bumerang. Bitje po imenu Satan/Lucifer/Hudič sploh ne obstaja.
Brez smisla je samokaznovanje, omejevanje svoje volje ali pa zatiranje zdravih nagonov (npr. spolnost) iz želje, da bi Bogu bili všeč. Bogu je všeč, kar ne všeč nam - z nekim pomembnim predznakom: da delamo vse kar želimo, vendar pri tem poskušamo prizadeti čimmanj ljudi okrog nas.
Uporabniški avatar
Lucia Klasinc
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 96
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Lucia Klasinc » 03. Apr. 2010 23:14

Rebeka Kupec napisal/-a:
Lucia Klasinc napisal/-a:O tem bi se dalo na široko razpravljat. Na kratko: Bog je po eni strani velik političen izgovor (sploh v preteklosti je bil). Moti me, da ljudje delajo nekaj v njegovem imenu, čeprav to ni res.

Sicer pa sem mnenja, da Bog obstaja, ampak ne kot bitje - je v vsakem izmed nas. Zato vem, da je vsak vsakemu enakovreden. Tako bi morali gledati vsi! In na svetu ne bi bilo vojn in tako ogromnih razlik.


:top:
Midve z Lucio sva o tem že govorili in imava enako mnenje.

Bog je res velik izgovor za marsikaj slabega (skozi zgodovino - križarske vojne, bogato cerkev, krute papeže,..), po drugi strani pa ga vsi definirajo kot nekaj nam oddaljenega, kar pa spet ni res - resnično je v vsakem od nas. Smo tako rekoč del Boga - oziroma, kot marsikdo ne želi slišati - Bogovi.
Svobodna volja posameznikov izničuje trditev, da obstajata pekel ali pa, da smo za svoje odločitve kaznovani. V vesolju obstajata samo vzrok in posledica, zato se nam dejanje enostavno vrne kot bumerang. Bitje po imenu Satan/Lucifer/Hudič sploh ne obstaja.
Brez smisla je samokaznovanje, omejevanje svoje volje ali pa zatiranje zdravih nagonov (npr. spolnost) iz želje, da bi Bogu bili všeč. Bogu je všeč, kar ne všeč nam - z nekim pomembnim predznakom: da delamo vse kar želimo, vendar pri tem poskušamo prizadeti čimmanj ljudi okrog nas.


Ja, res je Rebeka! Bomo se morale res kaj dobit, da bova kakšno debato dol vdarli :P. Ko boš kaj pri fantu v Mb, pokliči, da se vidiva :D.
Uporabniški avatar
Rebeka Kupec
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 88
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Hrastnik

Neprebrana objavaNapisal/-a Rebeka Kupec » 04. Apr. 2010 10:16

Ja itak! :)
Lucia, kaj praviš na kakšen dan za čvek nekje na začetku prvomajskih počitnic (če seveda ne bo preveč dela s pripravo an esej)? :wink: :P
Uporabniški avatar
Lucia Klasinc
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 96
Na forumu od: 27. 3. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Lucia Klasinc » 04. Apr. 2010 11:12

Rebeka Kupec napisal/-a:Ja itak! :)
Lucia, kaj praviš na kakšen dan za čvek nekje na začetku prvomajskih počitnic (če seveda ne bo preveč dela s pripravo an esej)? :wink: :P


Seveda, zmenjeno! Toliko dela, da si ne bi mogla vzeti malo časa za kakšen čajček, mislim, da res ne bom imela :D.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov