Cerkev in krščanska vera/Ste verni ali ne? [Združeno]

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste verni ali ne?

Sem veren/verna
115
39%
Sem ateist/ateistka
149
50%
Se še nisem odločil/a
33
11%
Skupaj glasov : 297

jurre
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 136
Na forumu od: 23. 12. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a jurre » 04. Mar. 2013 22:04

floribunda napisal/-a:o prosim, da je to začetek debate o problematiki celibata in ne še ena izmed tvojih zakompleksanih jokarij.
opozoril bo počasi zmanjkalo....


tema je krščanska vera in duhovniki so del cerkve kolikor jaz vem...vsak ima svoje poglede kaj je verodostojno in kaj ne in kaj ga pri kaki stvari moti
Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 353
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 05. Mar. 2013 15:59

Dioniz napisal/-a:...Okoli leta 1000 se je na območju zdajšnjega Iraka dogajala matematična revolucija, cela naša pisava je bila tam iznajdena oz. osnovana, dokler ni en kreten reko, da je to delo hudiča in vse se je ustavlo...

Še vedno me zanima ime tega 'kretena'? :)

*Abby** napisal/-a:...In še več nerazgledanost: pisava nima koherentnega razvoja. Tiskane črke so sicer res uporabljali ''že'' Rimljani, vendar pa je to le razvoj pisave, ki je najprej izhajal od Feničanov in se je vmes ustavil še pri Grkih. Vsekakor ne gre za nikakršen neposreden prenos. Pisana pisava je veliko kasnejša npr...

To pa si prepisala iz učbenika za zgodovino za prvi letnik srednje šole. :) Pisava, ki jo uporabljamo v zahodni Evropi (latinica) izhaja iz rimske pisave. Iz kje pa izhaja rimska pisava pa je v tem konkretnem primeru popolnoma nepomembno.

*Abby** napisal/-a:...Res? Prelaganje drugam? In zakaj je po tvojem mnenju Afrika revna? Bila je kolonizirana in izkoriščana, pa ne zgolj iz gole objestnosti državnih politk, tudi zaradi pokristjanjevanja, hkrati so pa bile med kolonizatorskimi državami same krščanske države ... ;)...

*Abby** napisal/-a:...Ja, pokristjanjevanje je bila ena prijetna stvar, sploh ne pomor, iztrebljanje, genocidi, suženjstvo ... točno tako...

To je sicer popolnoma druga tema... S suženjstvom so začeli Arabci. Z njim pa sta se najbolj okoristili (2 protestantski) državi, ki sta zdaj največji zagovornici človekovih pravic. :rolleyes:

*Abby** napisal/-a:...In cerkev ni zažigala ''čarovnic'' (lepih žensk ali pa takih, ki so znale izkoristit moč zelišč), ni preganjala znanosti in pobijala tistih, ki so silili v napredek...

V bistvu res ne - število 'čarovnic', ki so jih obsodili na cerkvenih sodiščih je zanemarljivo majhno. Velika večina je bila obsojena na čisto običajnih državnih sodiščih.

*Abby** napisal/-a:Meni je pa denimo zanimivo, kako se potem ločijo ljudje, ki verujejo v iste stvari ... evo: judje in kristjani verujejo v istega boga...

Krščanstvo temelji (izključno) na Novi ne pa Stari zavezi. Res pa je, da je za nekatere protestantske in pogojno krščanske cerkve (Jehovove priče, Mormoni) Stara zaveza zelo pomembna.
Mimogrede, v istega Boga verujejo tudi Muslimani.

*Abby** napisal/-a:...Ampak dejansko: kateri kristjan svojega boga imenuje Jahve?...

Kristjani svojega boga imenujejo Bog - torej bog z veliko začetnico.

jurre napisal/-a:Kako lahko nekdo posluša neko predavanje človeka (duhovnika), ki niti redno ne seksa in ni zamenjal nekaj punc... Enako kot ko vidiš kake politike ali profesorje, ko je jasno da optično ne ustrezajo večini žensk. Za mene tak človek ni verodostojen in ga ne morem resno jemat.

Zdravnik bi torej moral preboleti vse bolezni, ki jih zdravi? :gruebel:
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2046
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 05. Mar. 2013 16:09

Okej, Flavij, samo zato, ker se mi zdijo debate o tem pomembne.

1. citat: Ne, nisem prepisala od nikoder. To vem. Iz gimnazije in bolj poglobljeno s faksa. In jaz menim, da so pomembne vse razvojne stopnje, ne zgolj predzadnja.

2. citat: Odvisno od tega, kaj ti poimenuješ s ''suženjstvom'' - sužnje so nenazadnje imeli tudi stari Egipčani ... ;)

3. citat: Noben poboj ni zanemarljivo majhen, posebej pa ni zanemarljivo majhen poboj, ki ga izvajajo ljudje, ki trdijo, da vse, kar počno, počno iz ljubezni. In da ne bi o tem, da je bila nekoč cerkev še manj ločena od države, kakor je danes ...

4. citat: Ne, nikakor. Jezus je izrecno trdil, da je prišel dopolnit Staro zavezo. Dopolnit, ne pa razveljavit. Beri Sveto pismo, mogoče ti bo koristilo. Poleg tega je sveta knjiga kristjanov Sveto pismo, ki vključuje tako Staro, kot Novo zavezo.
Mimogrede: Beseda bog se lahko piše z veliko ali malo začetnico. ''Bog'' je eno od poimenovanje krščanskega boga, hkrati pa tudi beseda, ki označuje ''vsemogočno, nadnaravno, popolno bitje'' in se piše z malo začetnico.

5. citat: Kristjani bi svojega boga morali imenovati (tudi) Jahve, če bi dejansko kdaj prebrali Sveto pismo. Jahve in ta Bog, ki ga omenjaš sta eno in isto bitje.
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 06. Avg. 2013 20:26

baby girl napisal/-a:hehe ves kdaj sm js zacela verjet u boga...ampak res verjet? k sm molila enkrat d bi dobila petko pr matematki, k sm jo full rabla, pa sm jo pol res dobila...hihi :lol: ampak res, od takrat naprej verjamem d bog obstaja :D :wink:


What a shallowness..

Agnostik, vendar mislim da bom čez par let dokočno ateist, ker že zdaj ne hodim v cerkev in v boga ne verjamem. Sem pa bila vzgojena v krščanskem (ne ravno duhu) pridihu :D
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
Andrejmocnik
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 14
Na forumu od: 3. 7. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a Andrejmocnik » 16. Jul. 2014 9:58

sm ateist ampak spostujem odlocitev da nekateri najdejo smisel v veri in bogu :)
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3231
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 16. Jul. 2014 12:03

Ne verjamem v nobenega boga in v nobene nadnaravne pojave kot so duhovi, čudeži itd. itd.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
marija.povse
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 32
Na forumu od: 24. 10. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a marija.povse » 05. Nov. 2014 11:51

Jaz pa sem bila vzgojena v krščanskem priduhu, ampak je zadnje čase cela moja družina nehala hoditi v cerkev, ker je v njej toliko zlega, da pač ne moremo... V Boga pa seveda vseeno verjamem :)
Abakus
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 17
Na forumu od: 18. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Abakus » 19. Jan. 2015 22:04

Vera (cerkev oz. institucija ) je največja prevara, preseneča me, da ljudje v današnjih časih še vedno nasedajo tem ,,kriminalnim,, organizacijam. Bogatijo se na račun bednikov (skozi prostovoljne prispevke ) in vseh davkoplačevalcev. So priviligirano podjetje, ki ne plačuje davkov (ddv, zemljišče... ) in posamezniki, ki ne odgovarjajo pred zakonom kot mi navadni smrtniki. Razumem, da so ljudje nasedali pred 100 ali več leti ampak danes ??
velvetteddy20
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 12
Na forumu od: 13. 3. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a velvetteddy20 » 15. Mar. 2016 0:21

Se strinjam z Abakusom.
Sama nisem pripadnica nobene vere. Nimam nic proti npr pripadnikom krscanske ali katerekoli druge vere ceprav se mi zdi mal "smotan" da nekdo dejansko verjame neki zgodbi o jezusu itd ki nima niti enega dokaza da bi bilo to res, se bolj pa ne razumem da nekateri se vedno hodijo v cerkev in ji dajejo denar.

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov