Cerkev in krščanska vera/Ste verni ali ne? [Združeno]

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ste verni ali ne?

Sem veren/verna
115
39%
Sem ateist/ateistka
149
50%
Se še nisem odločil/a
33
11%
Skupaj glasov : 297

Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 323
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 03. Mar. 2013 0:00

Dioniz napisal/-a:zaradi religij je človeštvo ene 1000 let zadaj v zaostanku, kar se napredka tiče, v vsem skoraj, tak da...


Zanimivost iz enega drugega foruma - avtor teorije Velikega poka:
Slika
Uporabniški avatar
carrie_
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 332
Na forumu od: 29. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a carrie_ » 03. Mar. 2013 0:20

Ciril in Metod pa Brižinski spomeniki? :) Pokristjanjevanje, kjer so se ljudje z namenom vere sploh naučili brati in pisati? :)

Cerkveni možje so bili včasih najbolj učeni in izobraženi ljudje. Dosti so potovali, znali so latinsko in dostikrat poznali tudi filozofijo, alkimijo. Pridobivali so najrazličnejša zelišča in širili nauk, tudi tako da so prevajali svete tekste - bili so med prvimi prevajalci pisnih del. Cela ideja pokristjanjevanja je bila pregnati "poganstvo" in uvesti "civilizacijo". Pogoj za to je seveda bil razvoj. Danes je problem to, da je razvoj šel tako daleč, da imamo možnost jedrskega orožja, medtem ko so etične vrednote tistih cerkvenih moža ostale v ozadju, kar je potencialno lahko nevarno. Zaradi tega je splošna družbena nepoduhovljenost (v času kapitalizma neizogibna) tista, ki bi jo bilo treba preprečevati in ljudem znova približati vero in z njo vrednote ter etiko.
Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 323
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 03. Mar. 2013 0:21

Dioniz napisal/-a:...Okoli leta 1000 se je na območju zdajšnjega Iraka dogajala matematična revolucija, cela naša pisava je bila tam iznajdena oz. osnovana, dokler ni en kreten reko, da je to delo hudiča in vse se je ustavlo...

'Evropska' pisava izhaja iz rimske pisave. Kako pa je bilo ime temu 'kretenu'? Kolikor vem so Mongoli krivi za zaton Bagdada.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2046
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 03. Mar. 2013 9:29

*Abby** je napisal/a:
...O kontracepciji v njej ne piše in ne more pisati, ker je v tistih stoletjih pred našim štetjem ni bilo. Pa tudi v začetku našega štetja ne...

http://sl.wikipedia.org/wiki/Nadzor_roj ... ra_rojstev

@*Abby**:
Motiš se, če misliš da sem nasprotnik kontracepcije oz. zagovornik naravnih metod. Mene zanimajo resnični razlogi nasprotovanja, ki jih imajo na tem področju religije. Na živce mi gredo neumnosti, ki krožijo v javnosti in jim premnogi verjamejo.
Oprosti, ampak tudi tvoja teza, da cerkve 'prepovedujejo' kontracepcijo zaradi poudarjanja razploda v svetih knjigah spada v to kategorijo.

Mislim, da imajo religije zanemarljiv vpliv na veliko večino nezaželjenih nosečnosti, SPB in podobno. Za to kriviti religije je samo prelaganje odgovornosti drugam.
Konkretno - za vse slabo v Afriki je kriva predvsem ekstremna revščina, ne pa religije!

Razprava o veri se naj nadaljuje tukaj:
http://www.cosmopolitan.si/forum/viewto ... &start=375

Flavij, ne trosi bučk. Si bral Avguština v originalu? Si prebral Sveto pismo? Si kadarkoli poslušal predavanja kakšnega strokovnjaka za to področje? (In ne, ne mislim župnika!) Moje ''teze'' niso teze, ampak so dejstva, pravzaprav prepis tistega, kar pravijo krščanski svetniki.
In tudi nekaj literature o tem, kako je danes s tem sem brala, pa je natančno tako, kot sem napisala: Cerkev ne dovoljuje kontracepcije, ker to pomeni, da se človek vmešava v božje delo, zavrača plodovitost, novo življenje in se tako vmešava v ''stvarjenje''. In oprosti, zelo nerazgledan moraš biti, da lahko rečeš, da je tisto, kar je pisal Sveti Avguštin brez pomena. In še bolj nerazgledan, da ne veš, kako danes katolištvo razlaga te stvari. Pa to nima veze s tem, če si veren ali ne.

Res? Prelaganje drugam? In zakaj je po tvojem mnenju Afrika revna? Bila je kolonizirana in izkoriščana, pa ne zgolj iz gole objestnosti državnih politk, tudi zaradi pokristjanjevanja, hkrati so pa bile med kolonizatorskimi državami same krščanske države ... ;)

In še več nerazgledanost: pisava nima koherentnega razvoja. Tiskane črke so sicer res uporabljali ''že'' Rimljani, vendar pa je to le razvoj pisave, ki je najprej izhajal od Feničanov in se je vmes ustavil še pri Grkih. Vsekakor ne gre za nikakršen neposreden prenos. Pisana pisava je veliko kasnejša npr.

Carrie: Ja, pokristjanjevanje je bila ena prijetna stvar, sploh ne pomor, iztrebljanje, genocidi, suženjstvo ... točno tako. Super! In cerkev ni zažigala ''čarovnic'' (lepih žensk ali pa takih, ki so znale izkoristit moč zelišč), ni preganjala znanosti in pobijala tistih, ki so silili v napredek ...

In vse na podlagi knjige, ki so jo nametali skupaj tako, da bi prikazala moč ene osebe, zanemarila njene človeške slabosti in dala ''upanje'' ljudem v času uporov. Z drugimi besedami: zaradi marketinške poteze. To je Nova zaveza in nič drugega.
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3232
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 03. Mar. 2013 9:45

carrie_ napisal/-a:Skratka vera in odnos z bogom je zelo osebna stvar vsakega posameznika in to bi bilo treba spoštovati :!:


Se strinjam. To bi blo idealno, če bi blo tak. Problem pa nastane, ker vera večinoma ni samo stvar posameznika in se nam jo tud vsiljuje in se na zelo močen način krati človeške pravice in svobodo z njo.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
carrie_
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 332
Na forumu od: 29. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a carrie_ » 03. Mar. 2013 11:28

Zato je pa treba ločevati krščanstvo in RKC kot organizacijo. Tudi pokristjanjevanje se je izkrivilo od originalnega namena, ker so se na račun vere nekateri želeli okoristiti, in okoriščevanje na račun drugih je popolnoma anti-krščanski koncept in to niso bili pravi kristjani. Peta božja zapoved je "Ne ubijaj!"
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3232
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 03. Mar. 2013 11:39

To je samo eno vlko izgovarjanje, da treba to ločevat in, da pravi kristjani ne rabijo RKC. Eno brez drugega ne gre. Cerkve so nastale kot templji za čaščenje boga in RKC kot organizacija bo tak dolgo ostala in bo tesno povezana z verovanjem v boga dokler bodo ljudje verovali v tega nevidnega očka na nebu. Ko več ne bo ljudi, ki bodo verovali in jim nosli denar, ker se jih z lahkoto napizdi, takrat bo RKC nehala obstajat. Prej ne.

Ne maram, ko mi nekdo začne z 10imi božjimi zapovedi, ignorira pa vse ostale zapovedi. Če se ti zgleduješ po svetem pismi, se zgleduj po vseh 600 zakonih, ne pa samo po 10ih. Zakaj je na primer pomembno, da se homoseksualnost prezira in kaznuje, ni pa pomembno, da se ne sme tetovirat, delat v nedeljo, sužnjit ljudi, pobijat nevernike ali ljudi drugih ver? To so vse božje zapovedi, ki se jih ignorira. Če zavračaš staro zavezo, zavračaš tud 10 božjih zapovedi, ki so v stari zavezi. In, če je tvoj bog Jezus, se ravnaj po njem in se ravnaj po vseh zakonih v svetem pismu, ker ti tud on v novi zavezi pove, da dokler ne bo se on vrno oz. bo konec sveta, ti zakoni iz stare zaveze veljajo. Ti lahko najdem verz iz svetega pisma, ki to pove.

Pa vsak vernik ti bo reko, da pa je on PRAVI vernik in, da je njegova vera tista TAPRAVA. Ne smeš pozabit tud da obstajajo vere, ki nimajo veze s krščanstvom kot npr. hinduizem in ljudje mislijo, da je njihova vera popolnoma taprava. Tud islam in judovstvo, ki sta podobna sicer krščanstvu, ampak tud precej različna, sta za njihove vernike edini PRAVI veri in njihovi bogovi so edini...
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
Uporabniški avatar
carrie_
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 332
Na forumu od: 29. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a carrie_ » 03. Mar. 2013 11:53

Dioniz napisal/-a:To je samo eno vlko izgovarjanje, da treba to ločevat in, da pravi kristjani ne rabijo RKC. Eno brez drugega ne gre.


Katoličani jo rabijo ja, protestanti, evangeličani in ostali kristjani ne :)
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3232
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 03. Mar. 2013 12:04

jah RKC je samo največja še posebej v evropi. Zato se jo največ omenja. Ostali pač majo svoje organizacije.
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2046
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 03. Mar. 2013 22:04

Meni je pa denimo zanimivo, kako se potem ločijo ljudje, ki verujejo v iste stvari ... evo: judje in kristjani verujejo v istega boga. Ampak dejansko: kateri kristjan svojega boga imenuje Jahve? Kateri kristjan dejansko govori/problematizira tudi odlomke iz Svetega pisma, kjer se njegov Bog kaže kot maščevalen? Kako je mogoče, da kristjani poimenujejo svojega Boga za Boga ljubezni, ampak hkrati gojijo toliko sovraštva in niti ne prepoznajo maščevalnosti in okrutnosti svojega Boga?

Zanimivo se mi zdi, kako je pomembna percepcija ... povsod. Tudi Jezus je naredil zgolj to, da je ljudem prikazal zgolj eno stran njihovega Boga - pokazal jim je zgolj tisto pozitivno, ljubečo stran, drugo pa zanemaril ... in to zdaj počnejo kristjani kot po slabi tradiciji, s tem da namesto pozitivizma - ljubezen, sprejemanje itd. - jemljejo en kup predsodkov ...

Carrie: Pokristjanjevanje ni negativno zgolj zato, ker je bilo krvavo, negativna je že sama ideja! Zakaj je treba širit svojo religijo? Svojo idejo? Svoj moralni kodeks? Zakaj ga je treba vsiljevat? Zakaj ni dobro, da so ljudje politeisti? To je zgolj imperializem pod drugo obleko ... nič drugega.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 6912
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 03. Mar. 2013 23:36

*Abby** napisal/-a: Kateri kristjan dejansko govori/problematizira tudi odlomke iz Svetega pisma, kjer se njegov Bog kaže kot maščevalen?


Samuel Jackson.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2046
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 04. Mar. 2013 15:23

Nisem mislila tako dobesedno. Mislila sem, kateri kristjan jemlje svojega boga kot bitja, ki daje izjemno slab zgled svojim učencem. Seveda se tudi ti odlomki interpretirajo, se pa vedno razumejo kot nekaj, kar človek ne more dojeti ali pa je moralno, čeprav na prvi pogled ni moralno ...
jurre
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 136
Na forumu od: 23. 12. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a jurre » 04. Mar. 2013 21:27

Kako lahko nekdo posluša neko predavanje človeka (duhovnika), ki niti redno ne seksa in ni zamenjal nekaj punc... Enako kot ko vidiš kake politike ali profesorje, ko je jasno da optično ne ustrezajo večini žensk. Za mene tak človek ni verodostojen in ga ne morem resno jemat.
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4927
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 04. Mar. 2013 21:58

o prosim, da je to začetek debate o problematiki celibata in ne še ena izmed tvojih zakompleksanih jokarij.
opozoril bo počasi zmanjkalo....
Uporabniški avatar
Dioniz
Cosmo moderator
Cosmo moderator
Prispevkov: 3232
Na forumu od: 21. 1. 2010
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Dioniz » 04. Mar. 2013 22:01

kolko vem je dobil zadnje opozorilo. sledi ban?
“To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.”
― Ralph Waldo Emerson

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri