Zanimivosti, novice, dogajanja ... #2

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 18. Jan. 2010 21:51

Na Haitiju vladata kaos in brezvladje


Ljudje so lačni in žejni, pomoč pa prihaja počasi. Do incidenta je prišlo na letališču, ki ga nadzorujejo ameriški vojaki. Trije Američani naj bi bili ranjeni, kaj natančno pa se je zgodilo, še ni znano.

Slika

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je opozoril, da so na Haitiju, ki ga je minuli torek prizadel uničujoč potres, nasilni incidenti in plenjene v porastu, ob tem pa med prebivalstvom narašča brezup. V prestolnici se prebivalci borijo za golo preživetje. "Lačni in žejni preživeli, ki sedaj dojemajo obseg izgub, so z živci na koncu," so s sedeža v Ženevi še navedli v ICRC.

Šest dni po potresu sicer obseg pomoči narašča. Kot so sporočile agencije ZN, so doslej razdelili 105.000 obrokov hrane, določili pa so tudi lokacijo za prvo zatočišče, v katerem bo lahko streho nad glavo našlo 100.000 brezdomcev.

Slika

Prizadevanja so okrepili tudi v Rdečem križu, ki je doslej hrano, vodo in zdravila dostavil več tisoč ljudem. Kljub temu pa so razmere za številne prebivalce Port-au-Princea katastrofalne. "Dostop do zatočišča, pitne vode, sanitarij in zdravniške oskrbe je izjemno omejen," je razkril vodja delegacije ICRC na Haitiju Riccardo Conti. "Čeprav navzočnost človekoljubnih agencij v bolnišnicah in klinikah počasi kaže rezultate, številne zdravstvene ustanove v Port-au-Princeu še vedno nimajo dovolj osebja in sredstev, zato je naloga, ki jo morajo izpolniti človekoljubne organizacije, ogromna," je dodal Conti.

Slovenske humanitarne akcije so z vašo pomočjo doslej zbrale več kot 44.000 evrov za prizadete na Haitiju. Še vedno prosijo za pomoč, ki jo žrtve potresa nujno potrebujejo.

'Potrebe so ogromne'

V spomin na žrtve so oblasti v nedeljo razglasile 30-dnevno žalovanje, ki bo trajalo do 17. februarja.

"Prebivalstvo je na koncu," pa je v Ženevi dodala tiskovna predstavnica Urada ZN za humanitarno pomoč (OCHA) Elisabeth Byrs. "Pospešujemo ritem, a potrebe so ogromne," je povedala in dodala, da ZN pozivajo prebivalstvo Haitija, naj se umakne z ulic in tako omogoči prevoz pomoči. Cesta med Santo Domingom in Port-au-Princeom je zatrpana, zaradi česar je za dostavo pomoči potrebnih kar 18 ur.

Pretepi, kraje ...

Na cestah porušenega Haitija, ki ga je prizadel uničujoč potres, vlada pravi kaos. Preživeli se borijo za hrano in humanitarno pomoč, še vedno pa ni dovolj vode in zdravil za ranjene. Ker v državi ni vzpostavljen red, ljudje plenijo trgovine. "Kaj pa naj drugega naredim? Imam družino, otroke, ki morajo preživeti," je svoje dejanje upravičil eden od njih – Honore Levy, ki je iz porušene trgovine ukradel zaloge mila. "Prodal ga bom za vodo in hrano!" je pojasnil. V prestolnici Port au Prince so v nedeljo izbruhnili tudi nemiri, prišlo je celo do streljanja.

Upanje ostaja

Slika


Ameriška agencija za mednarodno pomoč je medtem v svet poslala veselo novico s Haitija. Ameriška ekipa je namreč v nedeljo izpod ruševin rešila 10 preživelih. To je po podatkih omenjene agencije največje število rešenih po potresih v enem dnevu v zadnjih desetletjih.

Ameriški reševalci so sicer v šestih dnevih po potresu rešili skupaj 35 ljudi. ZN pa so v soboto sporočili, da so izpod ruševin mednarodne ekipe rešile več kot 70 ljudi. Okoli 43 mednarodnih ekip oz. skupaj 1739 reševalcev in 161 psov je doslej pregledalo 60 odstotkov v torkovem potresu najbolj prizadetih območij.

Ali lahko slovenski državljani posvojijo sirote s Haitija?

Reševalci še vedno delajo s polno paro. Po 126 urah so izpod ruševin potegnili 40-letnega moškega in 30-letno žensko, ki sta bila ujeta v 4. nadstropju porušenega supermarketa. Preživela sta, ker sta imela dostop do hrane in vode. Iz tega razloga reševalci upajo, da je spodaj še več živih. "Bila je čudovita noč. Delali smo skoraj 26 ur brez prestanka, a smo naposled le našli preživele. Zdaj se moramo prerazporediti in začeti znova,“ je povedal eden od njih.

vir
kinna
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 24. 5. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a kinna » 19. Jan. 2010 19:59

Ne ve, da je zadel(a) 14 milijonov evrov


Izraelska loterija je danes državljane pozvala, naj pregledajo svoje žepe in prebrskajo police, saj že tri tedne čakajo na srečneža, ki je zadel več kot 14 milijonov evrov.


Na loteriji so 26. decembra lani izžrebali 76 milijonov šeklov (14,3 milijona evrov), a srečneža doslej še ni bilo po nagrado. Predstavnik loterije Oved Hazan je zato na izraelski televiziji ljudi pozval, naj vendarle pregledajo svoje loterijske lističe


Na izraelski loteriji sicer že imajo izkušnje s posamezniki, ki se dalj časa niso zavedali svoje sreče. Najdlje so doslej na srečnega dobitnika čakali tri mesece. Ta je dobitni listič našel na dnu kredence.

Za zdaj neznani lastnik 76 milijonov šeklov ima sicer še pet mesecev časa, da pride po nagrado, nato pa bo denar romal v državno blagajno.

vir...

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov