Svetlana Makarovič

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
..aNia*.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 296
Na forumu od: 25. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ..aNia*. » 14. Jun. 2007 16:34

Odpiram temo posvečeno Svetlani Makarovič..tipu izrazitega človeka, ki ga lahko ali sovražiš ali pa ljubiš :) Kaj si pa vi mislite o njej?? Ker o vsaki stvari spregovori brez dlake na jeziku, lahko rečem samo: :respekt:

Slika

Nekaj zanimivih utrinkov njenega življenja:

* Zaradi podhranjenosti ima Svetlana že v prvem razredu velike težave pri telovadbi. Najbolj sovraži skupinske igre z žogo, zato jih prešprica.

* Doma obsedeno vadi klavir, še zlasti, kadar želi preglasiti prepiranje staršev. Postane najboljša učenka klavirja na glasbeni šoli.

* Otroci ji gredo tako na živce, da iz službe pobegne (vzgojiteljica za prizadete otroke). Trdno sklene, da nikoli ne bo imela potomcev. Leta pozneje se želi sterilizirati, a ji to prepreči zdravniška komisija

* Pri dvajsetih se zaroči in sanja o poročni obleki iz belega najlona. A bolj ko se bliža usodni datum, manj je prepričana o pravilnosti odločitve. Tik pred poroko z avtoštopom pobegne na morje, kjer brez ficka v žepu živi kot potepuška mačka. Nekoč branjevki ukrade lubenico, si jo skrije pod majico in se pretvarja, da je noseča. Branjevka jo zatoži policistu. Svetlana se mlademu policistu zasmili, zato ji kupi sendvič in jo posadi na avtobus do Ljubljane. Vrnitev je težka. Soočiti se mora z zaročencem in njegovimi starši. Očitkom ni ne konca ne kraja, zato pri sebi za zmeraj opravi z mislijo na poroko. Ker nima denarja za najem stanovanja, nekaj časa živi kar v kopalnici akademije, nato pa v zaodrju ljubljanskega Mestnega gledališča. Ko skupina sociologov pripravi anketo z vprašanjem: ali se strinjate, da se za homoseksualce uvede smrtna kazen, več kot 60 odstotkov vprašanih odgovori pritrdilno. Svetlana je nad tem šokirana. Na okrogli mizi revije Teleks izjavi, da nihče nima pravice stikati po intimnem življenju drugih in da ima vsak pravico do seksualnega odnosa s komer koli, pa četudi s stensko uro!

* V javnosti se ne oglaša pogosto, če pa že, potem zaradi krivic in vsesplošne ljudske bebavosti. Tako na primer vse ozkosrčne, primitivne, dvolične in servilne Slovence preimenuje v Slovenceljne. Na vprašanje, kaj bi storila z mladoletnimi mučitelji mačk na Gorenjskem, eksplicitno odgovori: “Šus med oči!” Upokojence, ki se uprejo materinskemu domu, češ da bodo otroci motili njihov penzionerski mir, označi za “staruhe smrduhe”. Tistim, ki jih zmoti zmaga travestitske skupine Sestre na izboru popevke za Evrosong, pa zabrusi: “Mikrocefalusi vedno potrebujejo nekoga, da ga popljuvajo, pa naj bodo to Židje, pedri ali kadilci, kdor koli, samo da se počutijo bolj varne, čiste in poštene.”

pa še video res vreden vašega ogleda: klik :P

Razpište se.pApa*
Don''t care what people say, just follow your own way...
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 14. Jun. 2007 17:04

Zame je ona malo motena oseba. Jst je ne prebavljam, sploh odkar se je začela pojavljati v javnosti in s tem razkrivati svoj značaj, ki je v velikih pogledih precej radikalen. Ženska pametuje po dolgem in počez ter misli, da je pobrala vso modrost življenja.

Kšna šok terapija pri dr. Ruglju ji ne bi škodila :D
Uporabniški avatar
Velouria
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 460
Na forumu od: 2. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Velouria » 14. Jun. 2007 18:10

Fantastična ženska!!! Res je malo odštekana, ampak jaz se ji samo klanjam.

Poznam predvsem njene slikanice in kolumne in sem totalno navdušena. Lansko let sem brala S krempljem podčrtano in sem bila tako navdušena, da sem si izpisovala citate, knjigo na glas brala ljudem itd. :D

Kakšen mesec po tem, ko sem prebrala knjigo in si še nisem čisto opomogla, pa sem Svetlano Makarovič celo srečala!! Sicer ni bilo ravno tako, kot bi si želela, ampak vseeno. Delam namreč v knjigarni in pač nekega deževnega dne sta vstopili dve ženski in si ogledovali knjige, ampak niti nisem bla pozorna, ker sem imela ravno takrt neko drugo delo. No, nato ena od njiju prinese izbrane knjige k blagajni, jst računam, potegnem kartico in mi POS napiše, da je pretekla. Na hitro pogledam kartico in na njej piše Svetlana Makarovič! :eek: Pogledam žensko in je bil res Ona! :eek: Potem je dala seveda drugo kartico in je blo vse OK, ampak jst sm pa totalno zmrznila. Sem ji hotela en slavospev zapet, ampak mi je strahospoštovanje popolnoma zaprlo usta, lol. In potem sta šli, jaz si pa še do danes skoraj nisem opomogla. :oops: :D

Pri njej mi je najbolj všeč njen sarkazem, njen način izražanje in njeno mišljenje. Popolnoma se strinjam z njenim mnenjem o celotni cerkvi in navdušeno pozdravljam njen izstop iz RKC. Sicer se je kar rahlo do pretežno bojim, ampak jo blazno spoštujem, res.

Če potegnem črto: zelo, zelo toplo priporočam knjigo S krempljem podčrtano. :!:

now I have you sleeping next to me ... and this is home
FemmeFatal
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 651
Na forumu od: 24. 11. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a FemmeFatal » 15. Jun. 2007 10:06

Jaz sem ena tistih redkih, ki imajo o njej mesano mnenjo. Njeni neposrednost in iskrenost sta mi sicer vsec, ker sta to vrlini, ki se ju pri ljudeh ne najde zlahka. Vcasih niti z lucjo pri belem dnevu. Je pa zelo nadlezno njeno "upornik brez razloga" vedenje. Come on! Cisto za vsako stvar pa tudi ni treba nergat. No, pa do tu jo sprejemam se vedno precej pozitivno.

Se pa clovek vprasa, ce ni v zgodbicah o njeni nesramnosti in brezbriznosti, ki so ju opazili, ko so njeni psi napadali domacine, tudi kaj resnice, a ne?

Tako kot ni nic crnobelo, tudi Svetlana Makarovic ni. Je pametna in nacelna zenska ... je pa tudi bitch, ce hoce.
urszika
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1571
Na forumu od: 1. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a urszika » 15. Jun. 2007 12:15

Men je ona tečka ena. Včasih za brezveze pametuje, to je res. Zna povedat par sočnih, sam res se pa ni treba nad vsem prtožvat.
Na okrogli mizi revije Teleks izjavi, da nihče nima pravice stikati po intimnem življenju drugih in da ima vsak pravico do seksualnega odnosa s komer koli, pa četudi s stensko uro!

Upam, da ne podpira tudi zoofilije in pedofilije :tot:

Rajš jo berem, kot poslušam, pa še to se izogibam stvarem ki mi zvenijo preveč "pridigarske".
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 15. Jun. 2007 18:47

Zelo jo cenim; njo in njeno delo. Od zgodb za otroke (zrasla sem s Kosovirji, Sapramiško in Pekarno Mišmaš), do šansonov (ko sem pri 15. letih odkrila Nočni šanson, je to zelo vplivalo name in danes imam vse njene zgoščenke redno na poslušanju v avtu), poezije, kolumen, ...
Seveda se z njo ne strinjam vedno, ampak saj ni v tem poanta. Opazila sem, da je zelo spremenila mnenje o smrtni kazni - Balada o T. (Trobcu) je nastrojena proti smrtni kazni, zadnje čase pa ima zelo brutalne komentarje na pedofile, mučitelje živali itd. v stilu zob za zob, oko za oko ...

deniro napisal/-a:Zame je ona malo motena oseba. Jst je ne prebavljam, sploh odkar se je začela pojavljati v javnosti in s tem razkrivati svoj značaj, ki je v velikih pogledih precej radikalen.

Ne vem, koliko si ti star, ampak Makarovičeva je stara čez 60 let in upam si trditi, da se v javnosti pojavlja dlje, kot ti pomniš. Zadnje čase se v bistvu pojavlja vedno manj.
V mladih letih je bila igralka v gledališču, potem je nastopala s šansoni in predstavami za otroke ... v glavnem je v javnosti že zelo dolgo.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
deniro
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 4. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a deniro » 15. Jun. 2007 20:43

V bistvu sem s tem hotel povedat, da se je prej pojavljala v bolj dostojni podobi kot danes. Jst zase vem, da mi je včasih delovala kot umetnica in se je tako tudi v javnosti kazala, zadnja leta pa samo blefira z nekimi patetičnimi zgodbami... recimo tisto o kajenju, mačkah, moških ki so po njenem mnenju vsi faliranci, ''neuravnovešeni'' mladini in oh in sploh. Skratka, včasih umetnica, danes dobiček za tepce!

Spomnim se, ko je enkrat nastopala v oddaji Avtoportret, kjer sem bolj kot kadarkoli prej dobil občutek, da gre za zelo nesrečno, patetično in osamljeno bitje, ki sovraži vse povprek. Redko o čem ima kej pozitivnega za povedat, saj s(m)o po njenem mnenju vsi navadni kreteni, ona pa je neko nadpovprečno bitje :roll: Najbolj smešno pa je to, da je izšolana vzgojiteljica, ki ji grejo vsi otroci blazno na živce.

Zame je ona nek medijski "fenomen" Jelinčiča. Eni jo blazno podpirajo, drugi pa ne prenesejo. No za medije je balzam, saj majo vsaj kej za pisat :D

Kakorkoli že, po eni strani me, tako kot Rugelj, z distanco zabava :D
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 16. Jun. 2007 20:07

^^ Ja, mislim, da vem, kaj misliš. Tudi jaz se spomnim tiste oddaje Avtoportret ... Res je izpadla kot ena zelo zagrenjena ženska in z njenimi izjavami se pravzaprav vedno manj strinjam. Mislim, če te tako motijo Slovenceljni, ki se vtikujejo v življenja drugih, potem se tudi ti ne vtikuj v njih in basta.
Ampak čeprav se ne strinjam z njo, jo še vedno spoštujem. Kolumne zbrane v knjigi S krempljem podčrtano so, kot je omenila Velouria, enkratno napisane. In tiste še niso tako zagrenjene, ampak polne duhovitosti in stila.
In njeni šansoni, zbrani na ploščah Nočni šanson, Dajdamski portreti, Namesto rož in še ena s predelavo ljudskih motivov, ne spomnim se naslova ... vsakič znova me navdušijo in pretresejo. Še najbolj všeč mi je prav prva, Nočni šanson, ki je v celoti avtorska, Svetlana je napisala tekste, glasbo, sama igra klavir in poje.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
..aNia*.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 296
Na forumu od: 25. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ..aNia*. » 17. Jun. 2007 13:31

ja js Svetlana Makarovič doskrat bluzi v oddajah pa za brezveze teži..sam drgač so mi pa njeni govori rees zanimivi :) zmeram neko stvar skritizira & se dela norca z tega...če pa pol začneš še razmišlat ka je govorila: ja pa sj ma ubistvu čist prov...sam tega ljudje dostkrat nočemo slišat..pol pa je kr je

^^zgorn video zmaga :D ..o čarovnijah: numerologi.doo, jasnovidke.doo :wink:
Don''t care what people say, just follow your own way...
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1402
Na forumu od: 29. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Tiavanna » 21. Jun. 2007 16:40

deniro napisal/-a:Najbolj smešno pa je to, da je izšolana vzgojiteljica, ki ji grejo vsi otroci blazno na živce.


Eh, pa kaj misliš, da je edina? Ti jaz zagotavljam, da ne. Je pa ena redkih, ki je zaradi tega (hvalabogu) šla delat nekaj drugega.

Sicer pa mam tudi jaz neko mešano mnenje...Njene pravljice so itak krasne, šansoni so mi tudi všeč, ampak na trenutke se mi pa res zdi, da pretirava in sitnari brezveze. Najbolj smešno mi je blo, ko sem bla na koncertu Nece Falk in je povedala, da si je želela, da ji Svetlana napiše eno pesem, pa ji kar nekako ni hotla...Pol je pa Neca sam koso vzela in ji šla kosit travnik, medtem ji je pa Svetlana napisala pesem. :lach:
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 21. Jun. 2007 19:40

Enkrat sem slučajno slišala po radiu pogovor z Mio Žnidarič in zvedela, da obstaja plošček, ki ga je posnela na tekste Svetlane Makarovič. Ampak jaz tega nikjer ne dobim ... :(
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 25. Jun. 2007 23:58

* V javnosti se ne oglaša pogosto, če pa že, potem zaradi krivic in vsesplošne ljudske bebavosti. Tako na primer vse ozkosrčne, primitivne, dvolične in servilne Slovence preimenuje v Slovenceljne. Na vprašanje, kaj bi storila z mladoletnimi mučitelji mačk na Gorenjskem, eksplicitno odgovori: “Šus med oči!” Upokojence, ki se uprejo materinskemu domu, češ da bodo otroci motili njihov penzionerski mir, označi za “staruhe smrduhe”. Tistim, ki jih zmoti zmaga travestitske skupine Sestre na izboru popevke za Evrosong, pa zabrusi: “Mikrocefalusi vedno potrebujejo nekoga, da ga popljuvajo, pa naj bodo to Židje, pedri ali kadilci, kdor koli, samo da se počutijo bolj varne, čiste in poštene.”


absolutno svaka ji čast!!! :flehan: :flehan:
večino stvari ki jih pove drži kot pribito..sploh glede živali in otroki ko je rekla da piše samo za priden otroke ki ne mučijo živali in jih ne vlečejo in jim ne težijo.res svaka ji čast..ženska je fenomenalna!in tudi njena dela niso slaba...
Uporabniški avatar
Pookie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 12. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Pookie » 07. Avg. 2007 9:13

Ta ženska je meni tako antipatična, da bolj ne bi mogla biti. Vedno deluje tako potrto in zagrenjeno.

Najbolj se spomnem tiste poteze, ko je zahtevala, da ji zvišajo pokojnino in jo je Podobnik "skenslal" po celi črti :D Halo no, kaj pa ona misli da je??? Potem je bla čist razjarjena zaradi tega in je razbijala stole po gradu in mislila, da je bog in batina :roll: Tako neuravnovešene ženske pa še ne. Vedno so drugi krivi za vse, ves svet je proti njej, vsakemu bi najraje poslala metek v glavo :? Da nikoli v življenju ne zdržiš pri nobeni stvari in da te vedno povsod napodijo, je več kot dokaz, da je s tabo nekaj narobe. Namesto da bi pri sebi pošlihtala določene stvari, se je raje obrnila v "smer" zajebavanja in podjebavanja vsega po vrsti!

Ok sej nekatere stvari je tudi dobro speljala, recimo otroška literatura ni slaba, ampak vso ostalo pametovanje in filozofiranje, je za moje pojme skrajno patetično in včasih se mi zdi, da se ženski ornk odpelalo. Ene parkrat sem preletela njeno rubriko "Kdo je kdaj", in skorajda ne morem verjeti, da se vsi članki pričenjajo: "Janeza rodijo"... Lepo vas prosim, kdo ga rodi? "Oni" ga rodijo :roll: Sicer nisem slavistka, ampak take stvari me zelo motijo.

Pa tukaj je ena njena pesem o kadilcih. Očitno gre spet za nek sarkazem.

Prekleti kadilci
(Svetlana Makarovič)


Kako bi bil naš svet prijeten,
kako bi nam bilo lepo,
kako drugače bi živeli,
ko bi kadilcev ne bilo.

Kako svobodno bi zajeli
globoko v pljuča čisti zrak,
če ne bi več zastrupljal
ta ubijalski gnus - tobak.

Blaginja bi se razcvetela
in mir in sreča vsepovsod
in v bratski se objem bi združil
trpinčeni človeški rod.

Zato pobijmo vse kadilce,
morilce, lopove, smrdljivce,
te puhajoče svinjske rilce,
ki uničujejo nam živce.

Kaj gledaš, deček, me debelo?
Kadilec sem, izmeček, smet,
življenje mi bo izpuhtelo
s strupenim dimom cigaret;
zastrupljam zrak, ljudi in sebe,
zaradi mene ptice mro -
a ker sem lopov, se mi jeb*,
kar je, kar b'lo je in kar bo.
norolescentka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 504
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: štajerska

Neprebrana objavaNapisal/-a norolescentka » 08. Avg. 2007 9:41

poznam jo že iz svojih otroških let. morda res sovraži otroke ( ampak kolkr jst vem samo nevzgojene, zoprne, tečne , odrene pamže, ki nimajo niti kančka vzgoje, starši pa jim to dopustijo)
vendar je njena literatura za otroke fenomenalna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sapramiška, skovirja na leteči žlici, sovica oka, pekarna miš maš....omg kere najnaj knjigice!!!!!!!!!! :heiss:

v vseh izraža ljubezen do živali, pravičnost in dobroto!!! fantastično

njena literatura za odrasle že izraža veliko žalosti gneva in predvsem razočaranja nad krutim, nepoštenim svetom. njo je to pač toliko prizadelo, da se je vsemu skupaj odločno uprla. namesto da bi se blamirala in podredila, pač ne gre na kolena!!!

in jaz ji dam edino prav in jo noro spoštujem in moja velika želja je nekoč udarit pogovor z njo....
življenje je treba uživat! ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom...
norolescentka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 504
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: štajerska

Neprebrana objavaNapisal/-a norolescentka » 08. Avg. 2007 9:42

Pookie napisal/-a:Pa tukaj je ena njena pesem o kadilcih. Očitno gre spet za nek sarkazem.

Prekleti kadilci
(Svetlana Makarovič)


.


bejž no, a da gre za sarkazem???neeee
življenje je treba uživat! ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom...

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov