Padli angel - satan

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
Nincha II
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 88
Na forumu od: 16. 11. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nincha II » 27. Mar. 2007 11:34

Ali verjamete v satana? Kristjani verujejo, da je Satan padli angel, ki se je obrnil proti nebesom in da v vsem posnema živega Boga. V celoti verovanj, ki sestavljajo demonologijo, je sabat ključnega pomena. Sabat je narobe obrnjena maša, v kateri se časti Satana.

Jaz osebno v tako predstavo bitja, ki je po moči skoraj enakovredna Bogu, ne verjamem. Čeprav verjamem, da obstajajo utelešenja zla, ki se lahko včasih manifestirajo tudi kot ljudje, ki so povzročitelji smrti milijonov ljudi. Glede pretiranega strahu ali pomena, ki se ga ponekje pripisuje hudiču, vidim jaz še najhujšo nevarnost, da se ljudje tako skoncentrirajo na zlo. Primeri iz zgodovine, ki to potrjujejo; inkvizicija, preganjanje heretikov itd.

Mislim, da vse religije z enakim bistvom prikazujejo in svarijo pred satanom. Ne le kristjani, ampak vse večje in manjše religije sveta podobno razlagajo namen lažnega boga.

Vem, da obstaja tema o satanizmu, ampak tam je poudarek na satanističnih sektah, tuki se pa gre bolj o tem, če verjamete obstoj hudiča.
Uporabniški avatar
Zvoncica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2499
Na forumu od: 4. 11. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Zvoncica » 28. Mar. 2007 15:55

V krščanskem smislu ne. Verjamem pa, da obstajajo tako dobre kot zle sile... ne moreš definirati nečesa, če nimaš nasprotnega pola. Tako da bi Bog obstajal, Satan pa ne, ne gre. Ali je oboje, ali nič. Zdaj je pa od vsakega posameznika odvisno, kako si to predstavlja.
*cukrček*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 70
Na forumu od: 4. 11. 2006
Kraj: celje

Neprebrana objavaNapisal/-a *cukrček* » 07. Apr. 2007 21:47

pomoje je tud zmeri tk...če je neki dobrega mora obstajat tud neki slabga...če je bog je tud satan...čaščenje enega al pa drugega je pa pač življenje posameznika in njegova odločitev v kaj verjame.
js osebno sm kristjanka ampak samo zato kr sm bla tak vzgojena...drgač so mi pa ti obredi pa vera kr neki in ne morm rečt da verjamem da bog obstaja, zato je tud satan sam neko fantazijsko negirano bitje boga
Would you die for love?
...it is not hard to die for love as it is hard to live for love!
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 08. Apr. 2007 12:44

Mislim, da v vseh religijah obstaja lik hudiča in da ga vse religije prikazujejo z enakim bistvom in svarijo pred satanom (razen satanistične sekte, ki satana častijo). V vseh religijah naj bi bli zlo, hudič in satan večinoma posledice slabih človeških dejanj.

Jst sicer ne verjamem v hudiča, kot ga prikazuje krščanstvo, verjamem pa da obstaja neko zlo, ki lahko doleti človeka. Prav tako sem prepričana, da so nasprotja povsod v naravi: črno in belo, bog in satan, yin in yan, življene in smrt, dan in noč... idt. Se pravi vedno mora obstajati neko nasprotje.

Npr. vse krščanske denominacije slonijo na verskih knjigah, v katerih je lik hudiča ena od integralnih figur. Recimo, da je eden od (anti)junakov. Krščanstvo poveličuje in se zgleduje po delih Jezusa, ki predstavlja neko arhetipno podobo popolnega bitja. To bitje pa ne more obstjati brez svoje antiteze, se pravi hudiča.
Uporabniški avatar
g00fy_qa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2032
Na forumu od: 22. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a g00fy_qa » 08. Apr. 2007 14:19

Ste že vse fajn pred mano povedale. :) Pa vseeno...

Če je črno, je tudi belo. Ker v tem primeru ni belega, tudi črnega ni. Moje mnenje...
As the shadow follows the body,
As we think, so we become.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 08. Apr. 2007 14:36

Nincha II napisal/-a:Ali verjamete v satana? Kristjani verujejo, da je Satan padli angel, ki se je obrnil proti nebesom in da v vsem posnema živega Boga. V celoti verovanj, ki sestavljajo demonologijo, je sabat ključnega pomena. Sabat je narobe obrnjena maša, v kateri se časti Satana.

A ni sabat židovski dela prost (sobota)? Ali si kristjani razlagajo, da židi častijo hudiča, ker pač ne priznavajo Kristusa - odrešenika? :?

Sicer pa ne verjamem v te zadeve. Marsikaj od krščanske vere razumem, zakaj ljudje verujejo, ko pa pridem do izganjanja hudiča mi pa res ni nič več jasno ... ok; ni moja stvar. :wink:
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
~puncka~
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 22. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ~puncka~ » 11. Apr. 2007 22:39

Vse svetovne vere temeljijo na simbolizmu. In jaz si Boga in t.i. Satana razlagam kot dobro in zlo v človeku.

Tako Bog predstavlja našo notranjo moč, potrebo po pomaganju in ugajanju drugim, iskrenost, lojalnost vbistvu vse kaj je pozitivnega v človeški naravi. Satan je pač negativna plat človeške duše. In ti dve plati sta konstantno v boju za prevlado.

Žalostno je, da večina vernikov, ne prepozna simbolizma njihovih ver, in prav zato se je že in se najbrž se bo prelilo veliko krvi.
And I realized quickly when I knew I should, that the world was made up of this brotherhood of man - for whatever that means...

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov