Kultura prehranjevanja

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 16. Apr. 2008 20:51

O kakšni hrani vi to govorite? Res si ne predstavljam, da bi toaste in sendviče jedla z vilicami in nožem, da bi pa kdo rižoto in podobne zadeve z rokami jedel, pa tudi še nisem videla.
Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 85
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 16. Apr. 2008 21:37

^^ glej, ni bilo mišljeno, da bi človek tud "tekočo" hrano (juha, rižota itd) prav tako jedel z rokami, ampak je bilo mišljeno to, da nekateri z rokami jejo tudi tisto hrano, kar bi komot lahko tudi z vilico/žlico. Recimo, ogromno folka je piščančje meso z rokami, tako da vzame tisto bedrce in ga z prsti ali pa usti trga :? V tej temi je tud dost folka omenilo, da tud čevapčiče jejo z rokami... jao mislim, da ga lahko komot nabodeš na vilico in ga na tak način ješ.

Včasih vidim tudi folk, ki solato sem pa tja iz sklede vzame s prsti.

Men se zdi to grdo, nekulturno in res nimam veselja sedeti s takšnim folkom za isto mizo.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 16. Apr. 2008 21:53

No ja, še v knjigah o bontonu piše, da je sprejemljivo piščanca z roko jest. Mene take stvari res ne motijo, dokler človek šlata svojo hrano. Na živce mi pa gre, če nekdo tri kose kruha pretipa, preden se za enega odloči.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 16. Apr. 2008 22:11

Phah! sm zadnjič lih bla na kosilu pri fantu, pa me ni blo sram vzet tisto bedro pa ga lepo ogrizt :D in me noben ni grdo gledal, mislm da bi me bolj grdo gledal, če bi več kot pol mesa stran vrgla oz gor pustila, kr se res neda z vilco in nožem spravt dol..če pa že se pa mučiš tam 1 uro in še bolj degensko izpadeš, kt da pač popapcaš elegantno z rokicami :D
It was forever..but it didnt last long..
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 874
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 15. Maj. 2008 21:11

In kaj storiš, če ne moreš vsega pojesti? Od mojega sodelavca punca je namreč še pa še zbirčna in pusti skoraj celo kosilo. Kaj bi rekla na tole?
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 15. Maj. 2008 21:14

Če si pa tak razvajenc, kot je ta punca od tvojga sodelavca da ji 80 procentov hrane ni všeč in gre h nekomu na kosilo pač reče, da res nemore jest/ni lačna/jo boli trebuh, pač si zmisli nek izgovor(v primeru, da vidi da kosilo ni po njenem okusu, drgač pa če je, reče da hoče zelo malo..) kokr da ti dajo krožnik in hrano in brskaš tm pol ure pol pa gre hrana v smeti.. :?
It was forever..but it didnt last long..
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 874
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 15. Maj. 2008 21:18

Zame to ni normalno, ampak takšna dejansko je. Skoraj ničesar ne je, isto pri njej doma.
Uporabniški avatar
ženska
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1439
Na forumu od: 4. 10. 2005
Kraj: Prelepa Gorenjska

Neprebrana objavaNapisal/-a ženska » 10. Jun. 2008 2:58

In za to so krivi starši, ki otrokom popuščajo pri prehrani. Kolegica je delala v vrtcu in je imela v skupini neko deklico, ki ni hotela jesti ničesar, le deserte ob koncu kosila. Mene so doma navadili jesti vse, kar je tudi pravilno.
Uporabniški avatar
*sanja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 617
Na forumu od: 2. 1. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *sanja* » 10. Jun. 2008 8:08

^^Meni se pa ne zdi prav, da se otroke sili, da nekaj jejo, če tistega ne marajo. Ker če vidiš, da otrok nečesa sploh pogoltniti ne more, mu očitno ni dobro. Zakaj pa bi morali jesti vse? Mislim ok, da ješ samo sladice se mi ne zdi prav, ker ni dobro za zdravje, ampak da pa moraš jesti prav vse, je pa tudi narobe.
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2708
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 10. Jun. 2008 10:20

^^Točno tko...Meni, če bo mama od mojga fanta nardila mineštro, je ne bom jedla... (Ona pa itak dobro ve, da ne jem takih zelenjavnih jedi, zato sploh ne vem, zakaj še vedno to dela...). Jedla pa je ne bom zato, ker mi smrdi, mi grdo zgleda, ima nagnusen okus... In samo zaradi kulture se ne bom silila in se trudla jo dat v usta, ker je velika možnost, da bi vse vn zbruhala. Pač...folk je tisto, kar mu je všeč in ne bo se zdej zaradi drugih trudil jesti nekaj, kar mu ni všeč.
Uporabniški avatar
mash@
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 228
Na forumu od: 15. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a mash@ » 25. Jul. 2008 15:33

Enkrat sem v indijski restavraciji jedla z rokami - kar ni tko "čisto" kot jest piščanca. Ful mi je blo čudn, ker sem bla čist usrana po rokah, domačini so bli seveda čist čisti. Vaja dela mojstra, ampak mi je blo ful dobr še mal potipat kar jem - sam če ni vroče.
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 25. Jul. 2008 20:03

/\/\4t3j napisal/-a:
/\/\4t3j napisal/-a:Pravilno je treba uporabljati pribor, vsaka vrsta hrane spada na nov krožnik, ...
/.../
No to je tvoje mnenje in jaz ga spoštujem. Jaz pa imam pač drugačno mnenje. Jaz sploh nimam časa za kuho(niti ne znam kuhat), zato ponavadi jem v restavraciji(res bi bilo verjetno preveč posode, če bi vse dal na novi krožnik, ampak pri nas se je mami vedno potrudila in pomila vso posodo oz. uporabila pomivalni stroj).
Khm, ja, sej je že blo pokomentirano, ampak jz tud moram - oprosti, ampak kako lahko komentiraš prehranjevalne (in predvsem "pomivalne"(?)) navade drugih, medtem ko sam komaj kaj sploh nardiš glede tega? Slika


Buttercup napisal/-a:Recimo jst ničesar ne morem jesti z rokami, in to zato, ker me blazno moti tisti pocast in lepljiv občutek po rokah.
A smem vprašat, a ješ kdaj kebab/burger/sendvič? Si ne predstavljam kako bi to kdo jedel s priborom.

densy napisal/-a:jest pa povsod kjer sm jedla, je bla solata v skupni skledi, krožnika sta bla pa dva(za juho in glavno jed) pomoje smo gorenci pač taki.. sm prvič sploh slišala, da bi se kerim dal dajat solato posebej, al pa da bi oboje jedu iz istega krožnika.
Krožnike za juho in glavno jed se vam da menjat, še 4 posodice za solato so pa že preveč? Zanimivo.


ryu10kyu napisal/-a:Meni je pa všeč če grem s punco (trenutno samski) jesti ven in potem naročiva veliko solato in tako hrano kjer je skupni krožnik...jaz grem zelo rad v mehiško jesti recimo... tortiljo vsak eno poje(vsak svoj krožnik), čips je z omakicami in oba jemljeva iz istega krožnika, solata pa tista ta velika in oba pikava iz nje...meni je to pač romantično ali ne vem kaj...oziroma imam občutek da sva bolj povezana :knuddel: Tako da me to ne moti pač...nasprotno!
Exactly! :D

Traxie napisal/-a:In pa brat ker vedno zamuja na kosilo VSAJ 5 min. In ce ze pride tocno za mizo ugotovi, da je npr juha se vroca in gre nazaj v svojo sobo in pride cez 10 min nazaj.
In pol ko pride nazaj, jamra da je hladno in da zakaj ga nismo poklical (sej ne da smo se drli par minut). :roll:

kr.ena napisal/-a:Sicer pa veljajo pri meni drugačna pravila obnašanja v javnosti in doma. Doma si pač lahko bolj sproščen in to ne pomeni, da nimaš spoštovanja do družinskih članov. Ponavadi imam noge na stolu, pa špagete doma jem tako, kot jih v javnosti prav gotovo ne bi :oops: :D
No, to sem tud jz hotela rečt, pa si me prehitela. Hkrati je pa spet drugače v kakšni družbi jem - npr. z bratrancem v bolj sproščeni gostilni veselo debatirava med jedjo; na srečanju z družino sem spet bolj kulturna, doma pa...kakor mi paše, tud pred računalnikom z nogami na sosednjem stolu. :D Ker itak redkokdaj skupaj jemo - obicajno samo na pocitnicah in ko imamo obiske.

Pa še tole glede istega krožnika za juho in potem glavno jed: am, a je tolk težko tistih par krožnikov splaknit z vodo in na hitro obrisat preden pride naslednja jed gor? Pri nas to počnemo že od kar vem zase.

No, potem smo bli pa enkrat povabljeni na praznovanje nekega rojstnega dne, kjer je pa bla fora ravno to, da se je vse (razen juhe, solate ni blo, se mi zdi) jedlo z rokami in postreženo je bilo na lesenih pladnjih, v lončenih posodicah, itd. Aja, pa "slinčke" smo imeli. :D

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov