Kultura prehranjevanja

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 166
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 24. Mar. 2008 21:48

orhideja1 napisal/-a:Lopatka, če bi sledila od začetka, bi lahko vedela, da ni nihče izjavil, da se obiskov ne pride pozdravit, ampak se je šlo za kuhanje kosila!!


Temo sem sledila od samega začetka in sem popolnoma razumela kaj si hotla rečt. V smislu, da če ne pomagaš pri pripravi kosila je najbolje da se sploh ne kažeš pred obiski, ker bo izpadlo, kot da si prišel pogledat, če so ti kaj prinesli.

orhideja1 napisal/-a:In pri nas ni v navadi, da se gostom skuha samo kavo, ampak se vedno pripravi tudi narezek. In mislim,da bi bilo skrajno nekulturno, da bi mami, ko ima obiske pol ure v kuhinji pripravljala narezek, gostje pa bi sami sedeli v jedilnici, če sem pa jaz doma. Ztao takrat vedno priskočim na pomoč.


No, tudi pri nas je v navadi, da postrežemo tudi s čim drugim, kot samo kavo, ampak mama to pri nas pripravi še preden oni pridejo. Mi in naši prijatelji se držimo navade, da pred obiskom vedno pokličemo in sporočimo, da bomo prišli... tko da se točno ve, da prihajajo obiski. In seveda v tem času se pripravi tisto kar poš postregel. Razen kavo pripraviš šele takrat ko pridejo. Tko da ni panike, da bi obiski sami sedeli, medtem ko bi kdo od staršev pripravljal narezek ali kuhal kosilo.
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 567
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 24. Mar. 2008 21:51

Kakšno zgleda prej pripravljeno kosilo ne vem. Ampak zdi se mi pa čudno, da bi prišli gostje na obisk, kuhala bi pa samo mama. Čudne so ene družine v katerih si nič ne pomagate.
zala123
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 102
Na forumu od: 3. 11. 2007
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a zala123 » 24. Mar. 2008 21:55

Kultura prehranjevanja se mi zdi pomembna, saj navsezadnje je to odnos do hrane, človeške potrebe in dobrine.

Kadar pa imamo koga na kosilu, pri pripravi sodeluje cela družina, isto ko gremo mi kam na obisk. Če so to sorodniki in gre za večjo količino ljudi, celo oni vskočijo pomagat, in mi njim, ko smo pri njih na kosilu.
Hrana pa je vsekakor najboljša sveže kuhana.
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 166
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 24. Mar. 2008 21:58

matjazd napisal/-a:Kakšno zgleda prej pripravljeno kosilo ne vem. Ampak zdi se mi pa čudno, da bi prišli gostje na obisk, kuhala bi pa samo mama. Čudne so ene družine v katerih si nič ne pomagate.

Nihče ni rekel, da ne se pomaga pri pripravi kosila, ampak je mišljeno to, da zdej ni taaaako zelo pomembno, da se vsi spravimo na kuhanje ene uboge kave in vsi tečemo s tistim narezkom, kot da je prišel cel bataljon obiskov. Tud moji starši se strinjajo, da je njihovo, da potrežejo obiske. Razen, če gre za pripravo kosila in ko je potrebno krožnike in vse živo servirat... takrat že itak sami od sebe vsi vstanemo in pomagamo.

Nekateri tuki pač pretiravate, da je potrebno vsakič ko kdo pride pomagat, da se slučajno ne bi mama pretegnila s tisto kavo :roll: Poznamo par prijateljev v katerih starši niti s prstom ne mignejo, ko pridejo obiski, ampak vse otroci postorijo... ok, to je nek znak vljudnosti s strani otrok... ampak hkrati pa se mi zdi znak nevljudnosti s strani staršev, da ne morejo dvignit riti, ko jim pridejo na obisk prijatelji :?
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 567
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 24. Mar. 2008 22:04

Lopatka naj ti še enkrat pojasnim, da se ne gre za kuhanje kave, ampak za kuhanje kosila. Da ni lepo, da se mama cel dan trudi za 10 ljudi, nekdo pa pride samo za mizo, poje in odvihra stran, ona pa spet lepo dalje pomiva.
To je moje mnenje. Vsak ima svojega. Če se ti s tem ne strinjaš, ker pač ne pomagaš, ni to moj problem in se ne bom prepiral.
Pri nas smo bili vzgojeni, da si pomagamo, sodelujemo, ...
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 24. Mar. 2008 22:07

matjazd napisal/-a:Lopatka naj ti še enkrat pojasnim, da se ne gre za kuhanje kave, ampak za kuhanje kosila. Da ni lepo, da se mama cel dan trudi za 10 ljudi, nekdo pa pride samo za mizo, poje in odvihra stran, ona pa spet lepo dalje pomiva.
To je moje mnenje. Vsak ima svojega. Če se ti s tem ne strinjaš, ker pač ne pomagaš, ni to moj problem in se ne bom prepiral.
Pri nas smo bili vzgojeni, da si pomagamo, sodelujemo, ...


Se strinjam, ker mene bi bilo potem sram priti samo jesti. :oops:
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 874
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 24. Mar. 2008 22:10

K nam vsako drugo nedeljo pride na kosilo sestra z družino. Pri kuhanju vedno sodelujeta tudi ona in njen mož. Meni so to zdi čisto samoumevno.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 24. Mar. 2008 22:17

Evo, očitno se navade glede obiskov zelo razlikujejo. Pri nas ni nobenih narezkov, kaj šele kosil, ker itak ni placa. Obiski pač večinoma dobijo kavo in piškote, ker gre itak za kratke klepete in se predpostavlja, da nas nihče ni prišel zažirat :D
Poanta je pač v druženju, ne pa v tem, da je pol ljudi stalno v kuhinji, ker je treba zrezke obračat in solato prat.


In obiski nam nič ne nosijo, a pri vas je navada, da se vsakič nekaj prinese? Ok, če nekdo pride enkrat na 3 leta, ampak stric pa recimo k nam pride vsak teden in res ne vem, zakaj bi vsakič sproti pričakovala darilo. Sej ni zobna miška.
orhideja1
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 874
Na forumu od: 29. 10. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a orhideja1 » 24. Mar. 2008 22:22

Očitnio ima res vsak svoje navade. Ne nosimo daril, ampak za otroke itak nekaj moreš. Ostalim pa bilo kaj, lahko tudi nekaj kar sam spečeš, vložiš, sadje, zelenjavo,... nekaj pač kar mi imamo oni nimajo in obratno.
Prepričana sem tudi, da so velike razlike med mestom in podeželjem. Mi smo na vasi, v blokih si jim pa že skoraj odveč, če prideš na obisk. Pač uživamo v druženjih, takšne so tu navade, in če to traja ure in ure je potrebno tudi kaj pojesti. Prostora dovolj, velika jedilnica, zunaj terasa,..
pety87
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 30
Na forumu od: 27. 11. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a pety87 » 25. Mar. 2008 8:53

Meni se zdi, da je obanašnje za mizo ful pomembno. Sej lahko se ti ne zdi, dokler si doma med svojimi, ampak se pa pozna ko prideš med druge ljudi.
Meni gre ful ful na živce, da folk brska drugemu po krožniku. nimam nič proti le nekdo vpraša, ali pa nekaj proba, ampak da pa mi kar brska tega pa NEEEE...
mogoče se komu zdi neumno, sam pač tako je moje mišljenje:)
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 25. Mar. 2008 9:11

Načeloma me ne moti, če se v družinskem krogu uporabljajo isti krožniki za juho in krompir in meso, kadar pa kuham sama, dam raje posebne krožnike.
Za solato mi dol visi, kako je postrežena, ker je itak ne maram. :wink:
Sicer pa veljajo pri meni drugačna pravila obnašanja v javnosti in doma. Doma si pač lahko bolj sproščen in to ne pomeni, da nimaš spoštovanja do družinskih članov. Ponavadi imam noge na stolu, pa špagete doma jem tako, kot jih v javnosti prav gotovo ne bi :oops: :D
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 16. Apr. 2008 9:55

meni so starši,ko sem bila majhna vedno "težili",da moram jesti z zaprtimi usti in da se s polnimi usti ne govori.hvala bogu,da me tako naučili.sedaj enostavno ne prenesem,da kdo za mizo cmoka ali je z odprtimi usti,da se vidi vsa hrana :heul: to mi popolnoma vzame tek in mislim,da se nihče ne bi smel tako obnašat!
kar pa se tiče pogostitve obiskov je pri nas ponavadi tako,da jim ponudimo kavo/sok/mogoče kaj akoholnega in piškote oz. pecivo.razen seveda,če so povabljeni na kosilo ali večerjo
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 16. Apr. 2008 10:01

da še na tole odgovorim

- ali si umivate roke pred prehranjevanjem
ja
- ali uporabljate pribor
ja,razen če je kakšna taka hrana,da pribora ne potrebujem

- ali se prehranjujete za jedilno mizo, ali skačete s hrano po stanovanju
vedno za mizo,nikoli v dnevni sobi,razen mogoče kakšno sladico.ko sem bila majhna tega nisem smela početi in sem tako navajena.včasih si edino nesem kak sendvič v sobo

pri nas tud menjavamo krožnike pa nimamo pomivalnega stroja,ampak jaz vse pomijem :P čeprav včasih(pred 10leti) smo jedli vse iz enega krožnika,sedaj mamo pa že nekaj časa za vsako jed drug krožnik.pri pogrinjku mamo vedno tudi prtiček,solato pa jemo vsi iz iste sklede.
sicer me ful moti,če kdo po jedi rigne.ampak to počne samo ena moja prijateljica ampak če sem z njo se izogibam temu da bi skupaj jedle (ker namreč tudi cmoka)
matjazd
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 567
Na forumu od: 14. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a matjazd » 16. Apr. 2008 17:57

Moja sestrična je enkrat pravila, da njen tast je napol z rokami pa še polovica hrane mu nazaj iz ust pade.
Eni res nimajo osnovnega bontona. :eek:
Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 85
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 16. Apr. 2008 20:25

Men gre ful na živce folk, k z rokami je :?

Kot da je težko vzet tisto vilico/žlico v roke in normalno jesti kot človek... ampak NE večje veselje majo v "brkljanju" po tisti hrani :roll:

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov