Knjiga: Stava

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

femme22
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 2. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a femme22 » 02. Mar. 2007 1:12

... je naslov knjige, ki sem jo ravnokar prebrala. Ne vem sicer ali to bol spada pod kulturo ali sem, sami presodite. Je knjiga slo. avtorja in na mojem seznamu najbolj butastih knjig je dosegla prvo mesto. Skratka knjiga govori o 22letni punci, ki še ni zgubila nedolžnosti in gre s prijateljicami en večer v lokalu malo pod vplivom alkohola stavit, da lahko dobi katerega koli moškega v lokalu in tudi spi z njim. Domenijo se za lepotca, ki ravno stopi v bar. Punca gre do njiga in mu takoj pove, da gre za stvao in prosi za pomoč. Njemu se zdi vse skupaj zabavno in pristane. Gresta k njimu kjer pa mu ona natrosi kup laži o sebi in mu ne pove niti tega kako ji je ime saj meni da se ne bosta več videla. Ampak ona ga očara in ne more nehati misliti nanjo in se odloči da jo bo poiskal. Takrat pa ugotovi, da ne ve ene seame stvari o njej. Do tu je še vse lepo in prav. Imamo skrivnostneža, ki bi lahko imel vsako dekle, a se odloči za našo povprečnico. Ščasoma dekle izsledi, takrat pa se zaplete. Besen je ker mu je lagala, do nje postane grob, nasilen, vse doseže od nje ker se ga boji in jo celo posili. Kakšen je konec? Po mojih pričakovanjih bi ga morala entati. Pa ga ne. temveč se kljub vsemu kar ji je naredil zaljubi van in se z njim celo zaroči.
Sedaj pa kar mene zanima je, ali smo se ženske že toliko emancipirale, da bi tipa, pa naj je še tako privlačen, ki bi bil nasilen do nas prijavile policiji in se ga znebile po hitrem postopku? dekle v knjigi ga sicer stalno, podi, ampak vse ostane pri besedah kjub temu da jo vedno znova prizadane' Vem da je med ljubeznijo in sovraštvom tanka črta, ampak kje je tisto, ko si rečeš kar je preveč je pa preveč...

mal sem se razpisala, ampak me res zanima ali živimo v svetu (Sloveniji) ko se ženska zna postavit zase in vzet stvari v svoje roke? smo že novodobna generacija, ki močno nakazuje matriarhat ali šele počasi lezemo tja?
Uporabniški avatar
marateja
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 724
Na forumu od: 25. 6. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a marateja » 02. Mar. 2007 3:28

Pa začnimo na začetku. Sama stava in alkoholno izobraženo dekle (verjetno dokaj naivno). Že na tem forumu smo izvedeli v eni tem, da nam alkohol da pogum, da si upamo stvari, ki si jih v treznem stanju ne upamo oz. niti ne pomislimo, da bi to lahko kadarkoli storile. Tukaj je to potem tudi razlog, zakaj je punca lepotcu razložila, da gre samo za stavo. Ob branju sem dobila občutek, da je bila punca tipotu tudi vizualno všeč, zato je pristal na to da ji pomaga, seveda ni predvideval, da ga bo totalno obnorela. Torej po divji noči Trnuljčica izgine s svojimi lažmi, fantek pa ostane sam s svojimi mislimi. Očitno je bil zelo vztrajen,da jo je našel na podlagi laži, ki jih je natrosila tisti večer. V njemu se je verjetno prebudila jeza, ponižanje,…Če malo pomislimo,…ko te nekdo očara in ti je všeč, se zaljubiš vanj, so besede, ki ti jih govori, odveč, vse gre mimo tebe. In ko poslušaš človeka, kako govori proti sebi (se ne hvali ampak skoraj ponižuje) si misliš, da tako »popolna oseba« pa res ne mora biti taka. In ko izveš, da ti je lagala…se zbudi tisto sovraštvo…Kot si že rekla, med ljubeznijo in sovraštvom je tanka črta.
No torej, ko jo tip najde, ima v sebi mešane občutke, po eni strani je še vedno ves očaran, po drugi strani pa do jo prezira in sovraži, zaradi »izdaje«, laži.
Zakaj se punca na koncu spusti v zvezo z njim in se celo zaroči? Tega tudi sama ne razumem, vendar pa je sigurno kakšno ozadje (če ne drugega, že povedano, da je bila naivna), morda premalo samozavestna, ali pa se je tudi v njej tisto noč rodila ljubezen.
V temi »Vsaka 5. ženska pade po stopnicah« al kako že, pa je očitno it od takega odnosa zelo težko stran. Saj je posredi ljubezen in čustva itd. Bog ve, zakaj ženske vztrajajo v takem odnosu. Tega tudi sama ne razumem.

Kar se pa tiče zadnjega in ključnega vprašanja se mi pa zdi, da smo se ženske že kar dovolj osamosvojile, da se lahko umaknemo pred nasiljem (fizičnem ali psihičnem), seveda je vse odvisno od nas samih. Ali je res samo tisto kar čutimo v sebi pomembno, ali lahko v tistih trenutkih, ko tip dvigne roko nad nas sprevidimo, da v takem odnosu ne moremo živeti, da si zaslužimo več, ali bomo podlegli sladkim besedam, obljubam, ko se prepir, žaljenje tepež,…konča. To mora vsaka pri sebi razčistiti. Predvsem pa v takih momentih ne sme popustiti.

PS.: Enako velja tudi za moški spol (poznamo tudi ženske, ki znajo biti precej agresivne v zvezi).
Za človeka so samo trije dogodki: da se rodi, živi in umre. Ne čuti, ko se rodi, trpi, ko umira in pozabi živeti.
Jean de La Bruyere
Maudisa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1099
Na forumu od: 29. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Maudisa » 02. Mar. 2007 7:18

Meni se zdi noro,da bi katera to dejansko storila..Iti z nekom v posteljo samo zarad stave :roll:
Drugo pa kar je da kljub temu,da ta fant tako dela z njo se z njim poroči.Enostavno še zdaj ne razumem,kako lahko to ženske prenašajo.Jaz ne prenesem niti ene grde besede ki bi letela name,kaj šele udarec.A žal je tega med štirimi stenami veliko..
Kljub temu pa se bi lahko vsaka ženska postavila gor zase ali pa vsaj poiskala pomoč,da ustavi to!
No,samo moje mnenje :wink:
Kissy92
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 28. 2. 2007
Kraj: Heaven

Neprebrana objavaNapisal/-a Kissy92 » 02. Mar. 2007 9:26

Ja js sm tut prebrala to knjigo. Pomoje je bla ona že od samega začetka zaljubljena vanga. Tko da ji je srce reku, da nej bo pač z njim, razum pa da ne, zato ker je pač tko delal z njo. Sam če prebereš celo knjigo vidiš, da nekak on ni bil čist sam kriv za to kr je počel njej. Ampak je mel še neke "travme" od otroštva.

Drgač pa mislm, da ženske k se enkrat poročimo, pa da se tisto pravo pretepanje začne pol, ne znamo (ne mormo) prekint oz. se ločit. K si le na njega tolk navezan, da se ti bi zdel čudn če bi prekinu. Pa še ponavad je tko, da moški ne pustijo, da se ženska loč. K je pa ženska mlajša, pol pa tazga moškega takoj odpika. K ma le še cel lajf pred sabo in se ne boji, da neb našla moškega, ki bo boljši.

no vsej moj mnenje
Ko imas nekoga rad,
in cutis,da ga ljubis,
to spoznas sele ko odide
in s seboj odnese
kosčke tvojega srca.
Uporabniški avatar
punchka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 572
Na forumu od: 28. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a punchka » 02. Mar. 2007 9:51

Maudisa napisal/-a:Meni se zdi noro,da bi katera to dejansko storila..Iti z nekom v posteljo samo zarad stave :roll:


ja noro je, ampak čist verjetno...če gredo mnoge punce seksat s tipom samo zato ker so se že vse njene prijateljice počile dol, potem je 100% tud to možno. :roll:

drugače pa tudi jaz ne štekam tega, da se je z njim celo zaročila. nekako lahko razumem ženske, ki jih mož začne pretepati po poroki, da jih je sram in ga zato ne prijavijo. no, saj mogoče je bilo pa tu podobno - če jo je posilil. samo še vedno se ji ne bi bilo treba poročiti z njim. ah upam da se to res samo v knjigi dogaja :?
to infinity and beyond!
femme22
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 2. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a femme22 » 02. Mar. 2007 9:54

Mene je pri tem najbolj šokiralo to da je pravljica postala nočna mora. na prvih recimo sto straneh je blo popolno. se mi zdi da smo vse že kdaj sanjale o tipu, ki bi bil totalen lepotec, ki bi bil vsem žensakm všeč odločil bi se pa za eno povprečno punco. punca bi se najprej malo upirala bol zarad lepšga in bi jo tip potem osvojil. tu je bla pa tista meja. on jo je osvojil apmpak z grožnjami. v pravljici, vsaj moji, pa bi jo moral zapeljati in počakati, da bi se mu sama predala. knjiga mi je dala ful mislit, kaj če dejansko nekoč srečam mr. popolneža, pa se potem stvar tako grdo obrne. mislim da bom sedaj pri spoznavanju in razmerjih kar malo bol previdna...
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 02. Mar. 2007 10:33

Ajde, saj to je samo knjiga. In kot zgleda, bolj bedna kot ne.
V resničnem življenju pa naj vsaka počne po pameti. Če pa ne, si je pa sama kriva, ne tale kvaziliterarni zmazek ...
BTW - kdo je avtor(ica) knjige?
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
femme22
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 3
Na forumu od: 2. 3. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a femme22 » 02. Mar. 2007 10:37

romana berni. in guess what? to je psevdonim :D sej če bi jest tak zmazek objavla si tudi ne bi naupala objavt pravega imena :?
me,myself&I
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 211
Na forumu od: 2. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a me,myself&I » 02. Mar. 2007 12:28

femme22 napisal/-a:je med ljubeznijo in sovraštvom tanka črta

Sm že večkrat slišala ta stavek pa mi še zmeraj ni všeč. Nekako se ne morem strinjat z njim.
Uporabniški avatar
ninc
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 381
Na forumu od: 12. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ninc » 02. Mar. 2007 17:15

Jaz tud prebrala. Pac en bedast nerealen roman. Pa ne mores se zaljubit v nekoga, ki te posili no ...
Uporabniški avatar
ANGELgirl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 770
Na forumu od: 9. 11. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a ANGELgirl » 02. Mar. 2007 18:56

ninc napisal/-a:Jaz tud prebrala. Pac en bedast nerealen roman. Pa ne mores se zaljubit v nekoga, ki te posili no ...


Lahko se zaljubiš v nekoga, ki te je posilil. Verjetno res, če te posili nekdo ki ga sploh ne poznaš. V tem primeru, ko ga je pa že poznala in sta tudi prej že nekaj imela, je pa čisto realno, da se zaljubi vanj.
Kdor o sreči samo sanja, naj se ne čudi, če jo bo prespal...
Uporabniški avatar
puma
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1108
Na forumu od: 21. 8. 2004
Kraj: na drugi strani ... morskega travnika, kjer se preliva Ljubezen ... skrita v kapljici Vesolja...

Neprebrana objavaNapisal/-a puma » 02. Mar. 2007 20:41

kolika je verjetnost da je nek tip napisal svoje fantazije in se predstavil kot punca?
in ne vem kaj je bolj bolano, da je taka knjiga izšla ali da je ta knjiga tako brana?

ko smo že pri bolanih knjigah ... sem naletela na pravljico ob kateri sem se čudila, da je bila sploh natisnjena, saj v njej hudoben volk posili in potisne njegovo veliko kosmato glavo v mednožje neke punčke in potem so bili vsi vaščani srečni in so skupaj žurali. to bi naj bil kao srečen konec ... namenjen otrokom do 10-tega leta starosti.

:roll:
@smrketka@
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 347
Na forumu od: 13. 10. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a @smrketka@ » 05. Mar. 2007 10:07

kar se tega tiče je pomoje vse odvisno kakšno samozavest ma ženska. če se dost ceni ni šanse da bi ob sebi prenašala takega tipa, pa če je najbl lep. k ve, da je tolk vredna da si bo našla boljšega
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5791
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 05. Mar. 2007 16:48

turo
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 05. Dec. 2010 23:51, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 814
Na forumu od: 14. 8. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 05. Mar. 2007 22:36

ninc napisal/-a:Jaz tud prebrala. Pac en bedast nerealen roman. Pa ne mores se zaljubit v nekoga, ki te posili no ...

tud una natasha kampusch se je navezala na svojga ugrabitelja...

drgač se mi zdi knjiga vsaj po postih nezanimiva in nerealna, ampak vseeno danes je vse mogoče...
who knows mogoče se ja pa to avtorci zgodil :D

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov