Dogajanja s kulturnega področja

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 12. Avg. 2013 1:05

TRNFEST je (mogoče letos zadnjič) v polnem teku!
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 14. Avg. 2013 10:01

Slika


Dnevi poezije in vina

21. – 24. 8. 2013 PTUJ

Letošnji mednarodni pesniški festival Dnevi poezije in vina bo letos poleti že četrto leto zapored oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja. Na festivalu bomo gostili več kot dvajset pesnikov z vsega sveta, ki se bodo ljubiteljem poezije predstavili na velikih večernih branjih na Vrazovem trgu ter na zasebnih branjih v skritih, a očarljivih kotičkih mesta. Letos bomo posebno pozornost namenili Srečku Kosovelu, enemu najvidnejših predstavnikov slovenske moderne, ob tej priložnosti pa bodo izšla tudi njegova zbrana dela. Časti gostje festivala bodo priznani kitajski pesnik Yang Lian, francoski pesnik Michel Deguy in slovenski pesnik Josip Osti, obiske vseh gostujočih pesnikov pa bodo pospremili tudi izidi dvojezičnih knjižic njihove poezije. Letošnji fokus festivala je francoska poezija, zato bo pred začetkom festivalskega dogajala potekala intenzivna prevajalska delavnica s francoskimi in slovenskimi pesniki. Poleg tega se nam na festivalu obetjo še številni pogovori in okrogle mize za vedoželjne, pravljični in filmski program za najmlajše, gledališke impro predstave za najdrznejše in seveda ... predstavitve in degustacije izbranih štajerskih vin za vse ljubitelje dobre kapljice. Vsak večer bomo po velikih večernih branjih prisluhnili tudi priznanim glasbenikom, ki bodo poskrbeli, da se bo prijetno in sproščeno festivalsko druženje nadaljevalo pozno v noč. Glasbene sladokusce bodo razveselili zasedba Manouche, Vasko Atanasovski, Chris Eckman ter Katarina Juvančič in Dejan Lapanja z gostoma.

Toplo priporočam vsem, ki utegnete. Odlična branja, spremljevalni koncerti ter razstave.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 14. Avg. 2013 11:09

Slika

FESTIVAL SANJE


Datum: 29. 8. 2013–31. 8. 2013

V Medano znova prinašamo Sanje. Opoj samobitne besede. S tipljaji knjižnega in glasbenega kljubujemo vsakodnevnemu mešetarjenju. Pod večer – z abecedo nevidnega – dokazujemo, kaj je to – topologija biti. Nad gručasto vasico, kjer se pôje po briško in kjer se žlahtna kapljica pije kot lek za duhá, je ovohati poezijo, prozo in izvrstno glasbo. Sanje v Medani, dnevi knjige in vina, ukrojijo trojec dni, ki vijuga krila, zastave in niti navdiha. Naročaj izrazni ekspresiji milo ponudi Gradnikova murva.

Vse prireditve so brezplačne. Vabljeni!

Četrtek, 28. avgust: Goran Vojnović, Stanka Hrastelj, Zvezdana Novaković, Darko Nikolovski
Petek, 29. avgust: David Brooks, Dušan Šarotar, Trkaj, Matija Solce & HISTeRIA Džem KonceRtrat
Sobota, 30. avgust: Svetlana Makarovič in štirje solisti Madžarskega nacionalnega ciganskega orkestra Sánta

vir: uradna spletna stran
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 04. Sep. 2013 12:02

10. 9. se začne Mednarodni literarni festival VIlenica

28. Mednarodni literarni festival Vilenica v organizaciji Društva slovenskih pisateljev in Kulturnega društva Vilenica iz Sežane tudi letos predstavlja najboljše avtorje in literaturo s področja Srednje Evrope pa tudi iz drugih držav Evrope in ostalega sveta. Festivalski teden se bo s predvečeri, ki bodo v torek, 10. septembra, odvijal od 11. do 15. septembra.

Med gosti letošnje Vilenice velja posebej izpostaviti Olgo Tokarczuk, ki je na Vilenici nastopila že v letih 1997 in 2006, letos pa se na festival vrača kot nagrajenka in tako ob Ilmi Rakusa (2005), Brigitte Kronauer (2004), Ani Blandiana (2002), Erici Pedretti (1999) in Libuše Monikovi (1993) postaja šesta dobitnica nagrade vilenica.

Na zemljevid Vilenice se intenzivneje vrisuje Koper, ki bo v festivalskem tednu predstavljal dom več kot 40 avtorjem iz 20 držav ter na svojih trgih gostil poseben sklop dogodkov, ki bodo popestrili otvoritveni dan festivala. Dogodki spremljevalnega in rednega programa bodo potekali tudi v Biljah, Trstu, Ljubljani, Celju, Mariboru, Sežani, Šempetru pri Gorici, Divači, Devinu in Štanjelu, podelitev nagrade pa bo tradicionalno potekala v jami Vilenica.


Z letom 2012 je Vilenica vstopila v nov tematski sklop, ki smo ga naslovili Križišča evropske literature. Enak naslov nosi tudi dvoletni projekt sodelovanja v okviru programa Kultura 2007–2013, v katerega se Vilenica vključuje skupaj s partnerjema iz Irske in Italije. V avgustu in septembru bomo v okviru projekta v Ljubljani, Kranju, Bledu in na Belem Križu gostili tri avtorje v rezidenci.

Program letošnjega festivala bo uglašen na temo Navdih meja. Ob predstavitvi Antologije sodobne švicarske književnosti smo v maju gostili Erico Pedretti ter Raphaela Urweiderja, v sklopu festivala pa bodo nastopili Ilma Rakusa, Arno Camenisch, Lukas Bärfuss, Michel Layaz in Pietro De Marchi, ki bodo predstavili, kako funkcionira literatura v političnem kontekstu štirijezičnosti in kakšne so njene navezave na širši prostor nemške, francoske in italijanske literature.

Ob tej tematiki se odpirajo tudi vprašanja o položaju slovenske literature, ki nastaja izven državnih meja, v Italiji in Avstriji. Vilenica postavlja v središče koroškega avtorja Florjana Lipuša – njegov novi roman Poizvedovanje za imenom je pravkar izšel pri Založbi Litera, ameriška založba Dalkey Archive Press pa bo izdala prevod njegovega romana Zmote dijaka Tjaža v prevodu Michaela Bigginsa. 28. Vilenica se intenzivno povezuje tudi z zamejskimi ustvarjalci v Italiji, saj se bo eden izmed predvečerov festivala ponovno odvijal v Trstu, dodali pa bomo še večer na Devinskem gradu, kjer bosta posebne pozornosti deležna Boris Pahor in Ludwig Hartinger, častna gosta Vilenice 2013.

Tema letošnje Vilenice bo tudi navdih za razpravo v okviru okrogle mize SEP, z vprašanjem meddisciplinarnih povezav med literaturo, filmom, videom ter drugimi novimi oblikami interaktivnih dinamičnih slik pa se bo ukvarjal 11. Mednarodni komparativistični kolokvij.

vir: uradna spetna stran
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 19. Sep. 2013 9:58

Trbovlje novomedijsko mesto je na veliko štartalo z vsemi mogočimi vsebinami.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 16. Okt. 2013 20:53

Mednarodni Festival Računalniških Umetnosti – MFRU

Festival MFRU - Kiblix: 6. – 9. november 2013

Razstava 6. – 25. novembra




POVABILO NA DELAVNICO Q:aRT

Urbanistično-informacijski poseg

Avtor: kulturno-umetniška iniciativa: WERCATOR


Projekt v sklopu festivala MFRU-Kiblix preiskuje umetniški in informativni potencial QR kod (dvodimenzionalnih kod, primernih za skeniranje z mobilnimi napravami).

Kot napovednik festivala skuša projekt Q:aRT informirati širšo javnost o namenu in vsebinah festivala MFRU-Kiblix: generirane kode bodo namreč preusmerjale na spletne vsebine, ki bodo posredovale informacije o festivalu. S tem bo projekt preiskoval ne le potencial, ki ga imajo QR kode za informiranje javnosti, temveč tudi potencial različnih mestnih lokacij, prostorskih točk in vozlišč, za informiranje s pomočjo QR kod.

Pedagoški moment projekta zavzema predavanja in delavnico, v katerih se bodo obiskovalci lahko pozanimali o celotnem procesu izvajanja projekta in pri njem tudi aktivno sodelovali. Sodelujoči bodo tako dobili pester nabor informacij, povezanih s projektom, ki zavzemajo izdelavo QR kod, informacije o načelih informiranja v javnem prostoru, o pravnih dilemah, povezanih z informiranjem na javnih prostorih, pa tudi informacije o potencialnih večmedijskih umetnosti.

Predavanja in delavnica se pričnejo v sredo, 23. oktobra 2013, v galeriji Media Nox, Židovska ulica 12, Maribor, ob 18.00 uri.

Sklepno predavanje, ki bo povzelo osnovne ugotovitve eksperimenta (primernost različnih izbranih lokacij za nameščanje qr kod ter število dostopov iz posameznih lokacij) bo ob koncu festivala, in sicer v soboto 9. novembra 2013, na Valvazorjevi 40, v prostoru Portala Kibla, v Mariboru.


VLJUDNO VABLJENI!
Wercator – najboljši sosvet!
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 05. Nov. 2013 21:27

Slika

Jutri, v sredo 6. 11. se v mariboru otvori festival MFRU: KIBLIX (mednarodni festival računalniških umetnosti.

Obilica razstav, avdio- vizualnih nastopov, delavnic in okroglih miz.

Vabljeni!
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7197
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 08. Nov. 2013 0:49

LIFFE, bo šel kdo?

In če, na katere filme?
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Uporabniški avatar
schjora
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 192
Na forumu od: 17. 11. 2012
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a schjora » 08. Nov. 2013 23:33

Nekaj filmov (Sneguljčica, Ničelni teorem in pa Philomena) mi je padlo v oči. Ne vem pa še, če jih bom šla dejansko gledat.
Uporabniški avatar
Captain
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 192
Na forumu od: 30. 11. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Captain » 11. Nov. 2013 3:07

"Un Château en Italie" iz festivala LIFFE: super film, definitivno se splača ogled. IMDB ocena sicer porazna, ampak mi postaja vse bolj jasno, da je le-ta torej nezanesljiva. Poleg vsebine, mi je všeč tudi mešanica jezikov - prevladujeta francoski in italijanski, nekaj malega v angleščini.

Še "Die Wand" in je to to za letošnji festival! :)
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 30. Nov. 2013 22:34

Slika

3. 12. po celi Sloveniji

Tudi letos se na rojstni dan dr. Franceta Prešerna obeta veselo kulturno praznovanje!

Na voljo so vam številne brezplačne predstave, razstave, koncerti, delavnice, vodstva in drugi zanimivi dogodki.

*********************************
300 brezplačnih dogodkov v kar 60 krajih!
*********************************
Vas zanima zgodovina, sodobna umetnost, glasba, znanost, literatura ali dogodki za otroke ...?

Preverite, kaj se bo dogajalo v vaši bližini! Seznam vseh prireditev je objavljen na www.mk.gov.si.

Praznujmo skupaj Ta veseli dan kulture!

vir: FB MK
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 06. Feb. 2014 8:52

8. februar v Mestnih muzejih in galerijah Ljubljane

KOLO, 5200 let
Izkoristite priložnost in si oglejte razstavo Kolo, 5200 let, ki vas popelje v čas pred 5000 leti, med koliščarje Ljubljanskega barja. Razstavo, ki na ogled postavlja leta 2002 na Ljubljanskem barju najdeno, 5200 let staro leseno kolo z osjo, si je ogledalo že 20.000 obiskovalcev.

10.00–21.00 Premierno predvajanje filma Kolo, 5200 let
Ob razstavi si boste lahko prvič ogledali dokumentarno-umetniški film Kolo, 5200 let, avtorjev Maje Bahar in Marka Kočevarja, ki je nastal v produkciji TV Slovenija. Snemanje filma, ki sledi konceptu razstave, je potekalo na različnih lokacijah doma in v tujini ter s sodelovanjem številnih partnerjev. Film, ki traja 30 minut, bo na ogled v muzejski konferenčni dvorani.

UNESCO – svetovna dediščina
Oglejte si gostujočo razstavo kolišč iz Nemčije, ki so jo pripravili v državni ustanovi Landesamt für Denkmalpflege, pooblaščeni za upravljanje nemških kolišč.

BURMA, dežela sodobnih kolišč
Fotografska razstava dr. Tomaža Podobnikarja se osredotoča na utrinke iz okolic plitvin jezer, kjer so ljudje skozi čas oblikovali prava koliščarska naselja in jih obdali s plavajočimi vrtovi.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 17. Feb. 2014 13:54

PODMORNICA: Filmsko ustvarjalno druženje za otroke

Podmornica 22. februarja na obisku v Škucovih packarijah
17/02/2014
Otoška filmska Podmornica je program za otroke, ki imajo radi film in si želijo svet gibljivih slik spoznati od blizu. V Izolo je prvič priplula junija letos, v soboto, 22. februarja 2014, pa bo drugič obiskala Škucove packarije v Ljubljani. Z brezplačnimi projekcijami in ustvarjalno delavnico vabimo v čarobni svet animiranega filma!
Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, s Podmornico – Otokom za mularijo pa v zadnjih mesecih prvič postajajo tudi prostor filmske vzgoje za najmlajše.

V maniri največjih raziskovalcev neskončnih morskih globin Podmornica vse leto marljivo zbira in predstavlja najzanimivejše filmske zgodbe. V soboto, 22. 2. 2014, od 10. do 12. ure bo v Škucove packarije prinesla izbrane animirane filme in ustvarjalno delavnico. Na ogled bo tudi Maček Muri v novi animirani podobi! Projekcije bo spremljal pogovor z namenom približati osnove filmske govorice najmlajšemu občinstvu.

Projekcijam bo sledila ustvarjalna delavnica z naslovom Pokukajmo v svet animacije, na kateri bodo otroci pod vodstvom mentorjev izdelali t. i. animiranko ali animirano slikanico (ang. flip book). Gre za nekaj lističev z risbami, ki si sledijo z majhnimi spremembami in ob hitrem listanju dajejo vtis, da se ljudje in predmeti na slikah premikajo.

Filmske projekcije bodo potekale v ŠKUC-u na Starem trgu 21 v Ljubljani. Brezplačne vstopnice lahko prav tam rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro ali pa to storite preko telefona 01 421 31 42 ali e-pošte info@skuc.org.

Lepo vabljeni na Podmornico – filmski Otok za mularijo!


vir: http://www.isolacinema.org/
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 24. Mar. 2014 13:17

Dan knjige v novi preobleki

23. 4. po Sloveniji
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 16. Jul. 2014 12:34

LITERARNE DELAVNICE* LITERARNE DELAVNICE* LITERARNE DELAVNICE

IDIOT in Muzej norosti, Trate
TESSERA – BESEDA – PROSTOR
Delavnice literature in mozaika.
Od 28. – 31. 7. na gradu Cmurek.
Literarni tekst in govor bomo v sodelovanju z mednarodno priznanim umetnikom Andrejem Koruzo soočili s postopki sodobnega mozaika, ga razstavljali in razbijali ter iskali načine, kako dobljene fragmente sestaviti v prostoru. Prizorišče te norosti bo eden največjih gradov v Sloveniji, bivši zavod za duševno in živčno bolne, danes Muzej norosti, Trate, muzej v nastajanju.
Prijava: pošljite svoje osnovne podatke ter nekaj pesmi, kratko zgodbo ali odlomek, dramsko besedilo ali literarni esej na revija.idiot@gmail.com z zadevo: delavnice 2014. Število mest je omejeno. Rok za prijavo je sobota, 19. 7.
Vaš prispevek znaša 40€ za prehrano. Delavnice in nočitve pa krijeta IDIOT in Muzej norosti s podporo JSKD. Vse podrobnosti v zvezi s programom, nočitvijo in podobnim vam sporočimo ob potrditvi prijave.
Do kmalu!

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov