ali je literatura stvar 19. stol.?

Vse o svetu umetnosti. Torej, kulturniki vseh dežel združite se.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
mary-kate and ashley bigg
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 733
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 24. Jun. 2007 18:47

takšno vprašanje si dandanes zastavljajo mnogi teoretiki, nekateri to tezo celo goreče zagovarjajo.

zakaj? namreč... v 19. stol. (tudi v prejšnjih obdobjih) ni bilo televizije, ni bilo računalnikov, ni bilo radia, ni bilo interneta. Literatura je bila eden tistih dejavnikov, ki je osveščala narod, krepila slovenski jezik in mu dvigovala status ter igrala narodnopredstavno vlogo v obdobju, ko slovenci še nismo imeli svoje države.

torej... kakšno vlogo pa ima literatura danes, ko jo bolj ali manj nadomeščajo takšni ali drugačni mediji? kakšna prihodnost je namenjena literaturi?
bomo slovenci vse manj brali (kakor že kaže)? se bo literatura pojavljala v drugačni obliki? bo postala zgolj muzejska umetnost?

napišite vaše mnenje.
Kosmo_s_Kjem
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 126
Na forumu od: 1. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Kosmo_s_Kjem » 24. Jun. 2007 19:01

Težka vprašanja...videt v prihodnost se ne da.

Mislim pa;
- literatura danes ima dosti manšo vlogo, še manšo pa bo mela, konkretno n morem rečt..kaj učbeniki so še, zemljevidi tudi, knjige tudi, priročniki tudi. Kolk je zdaj uporabljeno ne morem rečt predvidevam pa da manj, ne morem rečt kolk manj pa zaradi tega ker ne poznam nobene raziskave na tem področju.
- predvidevam da veliko "snovi" se seli v multimedijske vode. Po eni strani je dosti bolj praktično če maš vse gradivo na netu. Sam vtipkaš pa je. Če te zanima katere poti vodijo do nizozemske , greš na google, in tam izbrskaš vn. Ni ti treba it ne vem kam po turistični vodič al kaj podobnega (smao primer)...
- al bomo manj brali al ne, je stvar posameznika. Osebno berem kar se knjig tiče zelo malo, zakaj je tko ne vem. Pač mi ni všeč, in počnem raje kaj druzga.
- da, literatura se že in se bo še naprej v večjem številu pojavljala v drugačnih oblikah
- ne, ne bo postala zgolj muzejska umetnost, ker se bo vedno dobil nekdo ki ti bo dal domače branje v papirnati obliki :roll:

LP!
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 24. Jun. 2007 20:37

Zaenkrat se ne bojim za usodo literature. Povsod po svetu izhaja več knjig kot kdajkoli, nekatere izidejo tudi na internetu ...
Dolgoročno pa zna biti problem. Z vzgojo apatičnih generacij, zadovoljnih s trenutnimi užitki, z nižanjem nivoja izobrazbe (z višanjem odstotka fakultetno izobraženih se nivo te izobrazbe znižuje in nihče me ne bo prepričal v nasprotno) ... z obravnavanjem knjige po zakonih ponudbe in povpraševanja ...
... ampak vseeno verjamem v moč preživetja literature. Še časopisi niso izumrli, pa jim to vedno znova napovedujejo, žal pa so vedno bolj rumeni. Literatura je tu na boljšem - obstajajo tako lahkotni romančki kot zahtevnejše knjige, omembe vrednega resnega dnevnega časopisa pa vsaj v Sloveniji ni več.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
sAdie
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1589
Na forumu od: 23. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a sAdie » 24. Jun. 2007 20:40

mary-kate and ashley bigg napisal/-a:bomo slovenci vse manj brali (kakor že kaže)? se bo literatura pojavljala v drugačni obliki? bo postala zgolj muzejska umetnost?


jaz upam, da ne. Ah, teh novic pa tega PCja mam pocasi ze poln k... ceprav je prakticna zadeva, v sekundi dobis miliaužnt informacij, pa vseeno...mi je se vedno vsec, ko grem v knjižnico po knjige :) (pa ceprav szudijsko literaturo).
I love SISLEY& RW
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 24. Jun. 2007 20:57

jst sm se to tud že dostkrat sprašvala. kam vodi umetnost, vsa literatura je že tolk neki pogrošna, sam za dnar, ni več tistga tapravga, d ne govorim o moderni liriki
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1112
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 28. Jun. 2007 12:43

Hja, v predprejšnjem stoletju res ni bilo moderne tehnologije, vendar posledično tudi ne časa, ki bi ga ljudje namenili za branje. Povprečen Slovenec je svoj prosti čas najbrž raje namenil čemu drugemu kot branju. Zato sklepam, da ljudje danes, ko imamo več prostega časa, boljšo dostopnost do knjig in večjo izbiro ne beremo manj, kot so včasih.

Za sam medij tiskane knjige pa se tudi ni bati. Vsi dosedanji poskusi uvedbe e-knjige so bili bolj ali manj neuspešni. Papirnati medij je ljudem še vedno najbolj blizu, računalniških ekranov imajo dovolj že v službi...

Če pa govorimo o iskanju informacij pa seveda prednjačijo možnosti, ki jih ponuja internet, saj omogoča hitrejše iskanje odgovorov. Ampak pri tem ne gre več za branje umetnostnih del, ampak za zadovoljevanje vsakodnevnih potreb po informacijah.

Je pa res, da se nove generacije drugačne. Kako bodo o tem razmišljali recimo naši otroci, ki bodo imeli stik z računalnikom in dostopnostjo do raznoraznih informacij že takoj, ko se bodo naučili brati, je težko napovedati. Mislim, da je naša vloga pri tem predvsem ta, da jih naučimo iskati kvaliteto. Pomembno je, da znajo brati in vedo kaj jim je všeč... Ne samo zato, ker je neka knjiga bestseller, ali ker je prijateljica rekla, da ji je všeč. V tem vidim smisel umetnosti. In dokler bomo ohranili to vsekakor obstaja upanje, da bo vsakdo našel del umetnosti, ki ga bo navduševala.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
rdeče vrtnice
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 571
Na forumu od: 18. 5. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a rdeče vrtnice » 28. Jun. 2007 13:13

ja no za v naprej res nobeden ne ve samo mislim pa da je skoraj preveč tega ratalo(računalniki, televizije,...). ubistvu s tem bolj sami sebi škodujemo kar ni ravno najbolše za nas. ampak jaz čeprav je vse na internetu še vseeno kdaj pa kdaj pogledam v knjige. pravzaprav se kdaj pa kdaj tudi štejem po KNJIŽNJI MOLJ :wink: :P ljudje smo se kar navadili pridemo domov iščemo nekaj in gremo pogledat na internet. pa so poročila pa jih ljudje gledajo na tvju čeprav bi lahko prebrali časopis. bi rakla da je še skoraj bolje. mislim, da je ta tehnologija preveč prešla v nas, preveč smo se nanjo navadili. ampak velikokrat pa je uporabna. vse do neke meje.
ℓινє...ℓαυgн...ℓσνє...
ℓυкα<3
Uporabniški avatar
mitkica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mitkica » 16. Avg. 2007 8:39

Opazžam, da je v naši knjižnici vedno polno ljudi, tudi otrok in mladostnikov. Je upanje, da knjige ne bodo izginile iz naših polic...
kai
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 198
Na forumu od: 28. 7. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a kai » 16. Avg. 2007 9:11

Ne vem, če ste opazili, ampak z razvoj je prišlo do velikega porasta umetnikov pisane besede, ker jim sodobni mediji omogočajo javno objavljanje. Mislim, da bo šlo v smer izdaje .pdf knjig, vsekakor pa se mi ne zdi, da bo upadlo ustvarjanje samo. Kar poglejte bogle, vsaj 50% piscev na njih objavlja svoja dela. Prej nihče ni vedel, da ti ljudje pišejo. Pač, bistven porast.
bounce around kai like bunniez
norolescentka
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 504
Na forumu od: 12. 8. 2005
Kraj: štajerska

Neprebrana objavaNapisal/-a norolescentka » 16. Avg. 2007 10:02

js zmeraj rada vzamem v roke dobro knjigo. še na misel mi ne pride, da bi jo imela raje kot film al pa kot comp. kaj pa je lepšega za relax, kot da se vležeš na balkončka, glavo v senčko, se malce posončiš in zraven bereš???meni je to najboljša sprostitev kar jih je.............isto da je slabo vreme...zunaj dež...lepo v pojstelco, pa gasa :D

mislim da literatura še ne gre po poti izumrtja, ker je tudi piscev čedalje več in ne manj.
življenje je treba uživat! ne veš, kaj te čaka za naslednjim vogalom...

Vrni se na Kultura

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov