Zdrava prehrana

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 03. Feb. 2013 19:21

jaz pa ne morem brez začimb. kadar jih uporabljam, ima hrana super okus tudi brez soli. to je v bistvu edina začimba, ki se je izogibam kolikor se le da
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 8839
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 03. Feb. 2013 23:49

Večino časa jem precej zdravo. Pojem ogromno zelenjave res (sadja sicer nisem ljubiteljica preveč), meso :D testenine polnozrnate, skoraj nič kruha (če že- ajdov, polnozrnat, s semeni), včasih riž, krompir doma. Skoraj nič ocvrtega, v masti pečenega (večino le na ponvi + malce olivnega).
Nisem ljubiteljica sladkarij (ne sladkam nil), niti soli. Imam sicer rada začimbe. Od mlečnih stvari mleko v kavi, kak grški jogurt, sir (ne morem se mu odpovedat & kisla smetana :hearts: ) . Pijem vedno vodo (sicer tudi pivo, vino zvečer :hearts: )

AMPAK pride pa dan, ko se nabašem z junkom (čips, moja največja pregreha, rezervirana za hangover dneve).
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
browneyes
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 410
Na forumu od: 1. 5. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a browneyes » 12. Feb. 2013 3:35

hmmmm, kar je zdravega so:
- jajca
- piščanc več kot vsak drugi dan
- zelje povprečno vsak drugi dan
- kake tunine paštete


marsikdaj jem za zajtrk čokolino, riža ne jem, krompir enkrat na teden, kruh in pašto isto, kako sadje pojem vsake kvatrne, pojem dosti cukra, čaj sladkam, pijem fruc, kavo, pojem kako pico in bogami tudi v meka morem it enkrat na dva mesca. halo.
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 12. Feb. 2013 12:31

Jajca niso lih višek zdrave prehrane...za vsak dan niso, delajo holesterol :D


Zase lahko rečem, da jem dokaj zdravo (kar za moje pojme pomeni pestro in večkrat dnevno če se le da). Kruh jem samo domač, čimveč sezonske zelenjave (solata kadar je možno), riž, krompir, testenine in ostale stvari, meso vse po vrsti (čeprav prevladuje pišče)...cel omnivore :D Moja pregreha so slane jedi in čokolada. Prenažiram se ne, je pa res da sem zarad premal gibanja zdle dobila kšno kilco (ki je bila pa v bistvu potrebna, da nisem več taka prekla, he he). Najrajš pa pijem vodo iz našega vaškega vodovoda (ni isto kot sred ljubljane kšno pipco odpret, he he).
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 439
Na forumu od: 3. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a delfinchek » 12. Feb. 2013 12:52

Eno jajce na dan ni panike. Sploh, ker holesterol v jajcu nima pretiranega vpliva. Mi že sami proizvajamo holesterol, bolj je pomembna raven HDL-a (lipoproteini z visoko gostoto). V rumenjaku je ogromno vitaminov in mineralov. Ni pa priporočljivo pojesti preveč rumenjakov, zaradi nasičenih maščob.

Jaz jem jajca skoraj vsak dan, s tem da pojem 1 celo jajce in več beljakov (odličen vir beljakovin).
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 12. Feb. 2013 14:09

To že, ampak... kdo si speče samo eno jajce na oko :D Pa računat morš na to, da so jajca (rumenjak plus beljak) tudi v ostalih jedeh.
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 439
Na forumu od: 3. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a delfinchek » 12. Feb. 2013 14:34

Saj zato pa jem 1 jajce + več beljakov. Predelane hrane ne jem, vse si sama kuham in ne dodajam rumenjakov. Če je kje potrebno jajce in sem 1 rumenjak že pojedla, dam samo beljake. Sladkarij pa itak ne jem (tam je ponavadi veliko rumenjakov). Nikoli nisem bila sladkosneda.

Na ta način so jajca zelo zdrava.
aisha1992
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 71
Na forumu od: 19. 6. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a aisha1992 » 16. Feb. 2013 10:47

Zanima me, če se kateri kdaj zgodi, da dobi napad nažiranja. Men se vse pogosteje dogajajo in sm že čist obupana..učeri je bil totalni day off. Zvečer sm ob 7 pojedla večerjo: 1 pečeno bučko z mocarelo, 2 jabki, pa navadn jogurt s čokoladnimi kosmiči. Pol se je pa začel..še en jogurt s čokoladnimi kosmiči, skodelca ovsenih kosmičev z jagodami in cukrom, 2 šalci čokolinota, pa 2 šalci kosmičev s čokolado, 2 pirina polpeta, oreščki,... Vse to sm zmazala do 9. Trebuh me je tak bolel, da sm bla tik pred bruhanjem, zaspat pa itak do 2 nism mogla. Prav sram me je in si ne znam predstavlat kam spravim tako količino hrane :/ ma kira kak nasvet, kaj lahko nardim? :(
Laugh when you can, apologize when you should and let go of what you can't change. Kiss slowly, play hard, forgive quickly, take chances, give everything and have no regrets. Life's too short to be anything…but happy :)
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 16. Feb. 2013 11:11

^^ Jah, saj to smo ti že večkrat rekli, da pretiravaš s cukrom... ok, verjetno ima vsak kdaj pa kdaj kak podoben 'napad', kar niti ni taka katastrofa... samo kolikor si pisala drugod, imaš ponavadi podobno sestavo obrokov, in če čutiš, da nimaš dovolj kontrole nad prehranjevanjem, je fino to popravit :) Lahko da je kaj psihično sproženo (bodi pozorna, če se ti to dogaja, ko si npr. živčna / žalostna / te kaj skrbi / ti je dolgčas...), lahko pa da si se že malo preveč navadila cukra in ga telo zahteva :D Pač več kot cukra zaužiješ, bolj si ga želiš, podobno se je tudi meni dogajalo, ko nisem imela časa in volje za pripravo uravnoteženih obrokov in nazadnje sem namesto kosila poleg solate vsakič hrustala kosmiče, sadne jogurte, sadeže ali sladkarije... na koncu sem se že skoraj zasvojila z njimi:)) Kar se mi je negativno začelo kazati na počutju in zdravju nasploh. Ampak se da nazaj ravnovesje vzpostavit, če si v zameš malo časa in premisliš, kako boš sestavil obrok - in ko v telo vneseš vse potrebne snovi (veliko sveže zelenjave, ne samo škrobnega fižola, kot ga imaš ponavadi, polnozrnati izdelki, ampak ne spet sladki rogljički, lahko tudi kakšno pusto meso ali riba, če jih ješ...), tudi neustavljiva želja po sladkorju sčasoma usahne :)

Na dolgi rok prehrana, bogata predvsem s sladkorjem, ni prav nič koristna, ne samo na splošno za zdravje, tudi kožo ti poslabša (ne le akne, tudi izsušenost, manjša elastičnost), obremenjuje ščitnico, lahko se ti poruši ravnovesje mikroorganizmov v prebavilih (mislim, da imamo temo o kandidi na forumu, lahko malo pogledaš)...

Tako da ne vem, ko začutiš kaj podobnega, najprej popij par kozarcev vode in se skušaj umirit / prepričat, da v resnici nisi lačna :) Lahko greš tudi na dolg sprehod na zrak. Ali pa si privošči raje kakšno solato s piščancem ali kaj podobnega in se bo želja po sladkorju morda umirila... če bi se pa zadeva stopnjevala še naprej in te obremenjevala, pa kak pogovor (najprej s prijateljico, v skrajni fazi s strokovnjakom... da se ne bi stvar razvila v kakšno bulimijo, purgativno ali nepurgativno). :)
Uporabniški avatar
Little fairy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 201
Na forumu od: 6. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Little fairy » 16. Feb. 2013 12:14

Odkar sem noseča, jem tud kar prej nisem :evil:
- krompir
- testenine
- kruh z maslom

Pred tem je bila moja hrana precej zreducirana:
- piščanec, ribe na kokosovi maščobi, včasih tud govedina
- mesno-zelenjavne juhe (brez moke)
- jajca
- zelenjava
- sadje
- whey z ovsenimi kosmiči za zajtrk

Predelane hrane skoraj ne jem, razen včasih kako tuno iz konzerve, PP klobaso, hrenovko.

Ne maram sladkarij in peciv (razen skutinih), sladkorja ne uporabljam, izogibam se soli. Obožujem pa začinjeno hrano in tud sama jih dosti uporabljam.

Od doma in tašče dobim zelenjavo z vrta, pozimi jo pač kupujem. Sadje kupujem sezonsko, edin banane in limone so vedno na kuhinjskem pultu.
"Sanje vsakomur od nas dovolijo, da smo tiho in varno nori vsako noč svojega življenja"

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov