Sodobna prehrana - koliko se res zdravo prehranjujemo?

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 05. Sep. 2007 11:34

Nincha II napisal/-a:Ah... to ali bom zaradi določene hrane živela dve ali tri leta manj, mi je po pravici povedano, vseeno.

Ni problem v daljšem življenju, ampak v kvaliteti življenja v starosti.

Velika razlika je, če si kot starček zdrav in si sposoben skrbeti sam zase, se gibati na prostem in uživati poljubno hrano, ali pa če te taka ali drugačna bolezen priklene na dom ali celo posteljo, če moraš biti ves čas na tabletah, da ne čutiš bolečin in če posledično nisi več intelektualno sposoben.
metron(temporary)
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 8. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metron(temporary) » 05. Sep. 2007 11:35

Ferdox napisal/-a:
metron(temporary) napisal/-a:Eh, s tem se čisto nič ne strinjam. Da grem kr po vrst po primerih (sploh ferdox jao):
-jajca - holesterol, več kot 2 na tedn en smeš. LARIFARI. Oxfordska študija je pokazal, da lahko zdrav (znači aktiven) človek poje tudi do 7 jajc na teden, ker vsebuje določene kisline, ki tudi zbijajo holesterol.
-krompir -mal kalorij, velik mineralov, vitaminov, zdravo za srce
-paradajz --uuuu vleče stroncij iz zemlje. Dejte mir, sj ma lutein pa ene kup uporabnih zadev.
-meso - o tem raj nebi. Če mi bo kaka vegetarianka pričala, da nemasten konjski/puranji zrezek občasno ni zdrav, si greva loh koj srce/krvno sliko primerjat
-Ribe - ja vse majo težke kovine, zato pa sredozemski narodi tako dolgo živijo. Lej kok pojejo severnjaki lososa, ki je tam v severnih vodah močno radioktiven, pa primerjaj njihovo z našo življenjsko dobo.
-Mleko in potegavščine mlečne industrije. Mleko redi in maši in nevem kaj. Tisti, ki spijejo vsak dan en mlečen napitek, so bolj suhi kot tisti, ki pazijo. Poglej francozinje in njihove polnomastne sire.
-prenažiranje - ferdoks, to je neumnost. Če ti ješ več manjših obrokov, ti dela bolj presnova, tut če poješ še1x več, če pa ješ 1 obrok, ti pa teklo skladišči in ti gre v maščobo. Ti se kar prenažiraj, boš mel neurejene hormone in prej ali slej boš mel težave. Včasih so živeli po 30 let, veš.
-sol in nasploh minerali so potrebni, posebej v poletnih mesecih.


Metron, neumnosti klatiš. Pa pojej ti vsak dan eno jajce, pa boš videl kako se boš ob koncu tedna počutil :roll: Da je konjski/puranji zrezek občasno zdrav, a večino časa pa ni al kaj? Da je sol zdrava v poletnih mesecih??? Pa ja veš da sol odvaja vodo iz telesa!

Eh tule je en dober članek na temo nezdrave prehrane klik.


Model, morš se najprej mal izobrazit predn pričaš take.

Sol jo poleti nujno potrebna, saj s potenjem izločiš večino elektrolitov in to vodi k slabšemu zdravju, saj reakcije v celicah ne delujejo pravilno. Zato je potrebno sol nadomeščat (krči v nogah ipd). Se pa strinjam, da se da skozi ostal del leta sol nadomestiti z ustreznimi začimbami.

Ne, meso ni zdravo vsak dan. Obstajajo še drugi viri beljakovin - stročnice, ribe, morski sadeži, sirotka, soja, skuta, mlečni izdelki itd..

Jajce pojem skoraj vsak dan, in brez skrbi da potrošim z ustreznim telesnim naporom ves tist holesterol in še kaj. Počutim se odlično.

Citiraj New scientist al pa kako dietetično revijo, ne pa zakompleksanih Pozitivk. Sicer, pa vsak je kakor hoče, ti se loh tut enrkat na dan nabašeš, če misliš da je to dobro zate :D
Zadnjič spremenil metron(temporary), dne 05. Sep. 2007 11:43, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
klarica
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 121
Na forumu od: 9. 9. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a klarica » 05. Sep. 2007 11:42

...
Zadnjič spremenil klarica, dne 11. Jun. 2010 12:59, skupaj popravljeno 1 krat.
načelo "no judgement" ga zmaga.
Uporabniški avatar
*belina*
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 145
Na forumu od: 24. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *belina* » 05. Sep. 2007 11:51

Ne verjamem da sodobna prehrana ubija sama po sebi, so pa nekatere reči bolj rizične kot druge. Kar se tiče mleka: slišala sem, da je mleko zoprno predvsem za ljudi, ki niso iz krvne skupine B, in nimajo nekih encimov.

Lolirot napisal/-a:Drugače pa imam srečo, da dobim veliko hrane iz okoliških kmetij, čeprav živim v Ljubljani (pač babica vsake toliko časa pride z vasi in prinese raznorazno hrano). Svež sir, sveže sanje, zelenjava, domač sir... Moram rečt da je hrana v trgovinah napram hrani s kmetije katastrofalna. Sploh se to pozna pri skuti in kruhu, praktično pri vsem. Domači kruh se recimo ne posuši v dveh dneh.

Kar se tiče te hrane s podeželja: enkrat sem poslušala eno radijsko oddajo o kvaliteti mesa s kmetije. Gost v studiu je bil en strokovnjak za mesno predelavo. Njegov point je bil, da je domača svinjina in nekatero ostalo meso, preveč zamaščeno, polno nekih neželenih substanc itd. Povsem neprimerno za pršute, ki zahtevajo rejo v kontroliranem obratu (=specializirani farmi).

"Kmečka hrana" naj tudi ne bi bila primerna v časih izobilja, saj dolgoročno ne vpliva dobro na zdravje. Skratka, kamorkoli pogledaš, vedno se nekje nekaj najde, kar ima tudi stranske učinke. Tako da je najbolje čim manj razmišljati o teh zadevah in se pač prehranjevati normalno, v zmernih količinah seveda.
Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 85
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 05. Sep. 2007 11:57

Moje mnenje je, da moramo jesti zmerno in raznoliko. Ni tako pomembno, da je hrana bio oz. gensko nespremenjena. Važno, da zaužijemo dovolj ogl.hidratov, beljakovin, vitaminov, mineralov, balasta itd. In za kvaliteto življenja ni pomembno, da je kruh tako poceni in meso tako drago. Bolje bi bilo, če bi si lahko vsak privoščil v zmernih količinah meso, sadje in zelenjavo in za povrh še nekaj sladkega :D
Uporabniški avatar
lolitaa
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1622
Na forumu od: 5. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lolitaa » 05. Sep. 2007 12:57

Js sploh ne gledam na to kaj govorijo o tem kako hrana škodi, ker enkrat so govorili da paradižnik povzroča raka, spet drugič da je zdrav. če bi verjeli vsem tem bedarijem sploh ne bi jedli. js se poskušam čim bolj zdravo prehranjevat. ampak itak da dunajskemu in pečenemu krompirčku se ne bom kar tako odpovedala :D, pa naj govorijo da cvtrje tako zelo škodi. če ješ vse v zmernih količinah ti verjetno ne bo hudega. telo potrebuje tudi maščobo (seveda v zmernih količinah). in mi je neumno ko poslušam te vegeterijance, ki govorijo kako meso škodi in bla, bla,bla...nekaj let nazaj sem brala o družini, ki so bili strogi vegeterijanci in jim je dojenček umru ker ga je mama dojila, ona pa jedla samo zelenjavo in sadje pa take reči. pa naj še kdo reče da je vegeterijanstvo zdravo. js nisem neki privrženec mesa, ampak ga rada pojem približno 2-3x na teden.
I wanna wake up in a city, that doesn't sleep.
Uporabniški avatar
polly-polly
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1109
Na forumu od: 31. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a polly-polly » 05. Sep. 2007 14:49

Jaz mislim, da je najbolj pomembno od vsega, da ješ vse v mejah normale. Nobena hrana v preveliki kolčini ni zdrava in nobeno pretirano omejevanje ni zdravo.

Itak, da ni zdravo, da spiješ liter mleka vsak dan, ampak 2 deci pa res ne škodi. Kljub temu, da vemo, kaj vse se danes pojavlja v mleku.

npr: fastfood - velik maščobe & cukra, ampak vsake toliko, recimo 1x na mesec, tako za dušo ni nobene panike.
Tut sladkarije si je treba občasno privoščiti.
Kar se tiče teh low fat jogurtov in vse podobnih izdelkov. Sej do ene mere so ze zdravi, ampak, da samo to ješ je pa spet pretiravanje.

Ful hrane danes vsebuje cel kup umetnih snovi, ampak jest mislim, da če vse ješ v malih, normalnih koiičinah ti čist nič ne škodijo.

Če bi znastveniki hotli, bi čist za vsako hrano lahko najdl škodljive snovi, ki povzročajo kaksno bolezen.

Velik hujši je stres, ki je posledica naše preobremenjenosti z izbiro zdrave hrane in kalorijami. Posledično potem ful omejujemo določeno hrano, z drugo za naše pojme zdravo pa pretiravamo.
Treba je jest vse, po malem. Uravnoteženo in raznoliko.
Smetka_
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 712
Na forumu od: 2. 9. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Smetka_ » 05. Sep. 2007 16:03

Tkole bom rekla.Če se oreientiraš po sebi in poslušaš telo in ješ kar ti paše in ne ješ z očmi...POtem ni problemov. Jaz jem vso možno kmečko hrano že celo življenje, od vampov,do žganvec in raznih krvavic pa še živim. Seveda s tem ne pretiravam in to jem bolj v zimskih mesecih.
Na vse raziskave se požvižgam in tudi light zadeve izločam po novem iz prehrane,ker so polne kemije.
Edini pravi jogurt je zame merkatorjev trd jogurt 3,2. OStalo je navadna voda.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 05. Sep. 2007 21:33

se strinjam s polly-pollly.Če ješ vsega po malo in če ne pretiravaš, potem pač ješ zdravo.zdravo je jesti vse kar telo potrebuje, nezdrava so pa neka ločevanja in nevemkaj.

in Smetka_ vsaj ena ki še mara vampe :P
Jst sm tud nora na vso našo "kmečko" hrano.Od pečenic, zelja, repe, krvavic, žgancev, goveje juhe...In se mi zdi to čist kul hrana, če tega seveda ne ješ vsak dan.
In glede jogurta se popolnoma strinjam.Navaden jogurt, ostalo je vse krneki.
zdej pa ne pomaga zdrav hrana, če tvoje živlejnje ni zdravo.
Uporabniški avatar
metuljčica*
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1570
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metuljčica* » 06. Sep. 2007 8:19

polly-polly napisal/-a:Jaz mislim, da je najbolj pomembno od vsega, da ješ vse v mejah normale. Nobena hrana v preveliki kolčini ni zdrava in nobeno pretirano omejevanje ni zdravo.

Ful hrane danes vsebuje cel kup umetnih snovi, ampak jest mislim, da če vse ješ v malih, normalnih količinah ti čist nič ne škodijo.

Če bi znastveniki hotli, bi čist za vsako hrano lahko najdl škodljive snovi, ki povzročajo kaksno bolezen.


Evo, tole povzame vse, kar sem hotela napisati. :)
Vessy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 170
Na forumu od: 17. 6. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Vessy » 06. Sep. 2007 12:05

Mislim, da more vsak za sebe odločit al bo raziskoval kaj je zdravo in kaj ne in bo pol to jedo, ali pa bo pač jedo kar mu paše. Men se ne da obremenjevat s tem, jem kar mi paše. Tistih par let več življenja za mene glih nimajo pomena.
Znanstveniki še tak niti sami ne vejo kaj je zdravo pa kaj ne. Vedno znova pridejo nove študije vun, sej ne morš vsemu sledit. Pa lahko nekaj danes velja za zdravo, jutri pa bojo že rekli, da je škodljivo. Dokler ješ vse v zmernih količinah se mi zdi, da ne bi smel bit nek problem. Vsak posameznik more za sebe ugotovit kaj njegovemu telesu paše in kaj ne.
Itak se pa mi zdi, da je v današnjem času že cel svet tak okužen in onesnažen, da v bistvu 0 več ni zdravo.
Vessy
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 170
Na forumu od: 17. 6. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Vessy » 06. Sep. 2007 12:06

dvojni post :?
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 24. Jan. 2009 22:58

Ne moremo gledat na to, da je bila hrana včasih enolična. Milim, da je prav da jemo raznoliko hrano.
Predvsem pa je pomembno, da jemo zdravo hrano. To pa ne mislim veliko zelenjave, sadja,... ampak to, da hrana sveže in doma pripravljena, da ne škropljena, da ne vsebuje konzervansov in drugih sumljivih dodatkov. Paziti moramo, da ne zastrupljamo samega sebe.
Danes se preveč uporablja škropiva, umetna gnojila, zrak je nasičen z škodljivimi plini,... Zato zlo dvomim, da je sadje in zelenjava kupljena v trgovini sploh zdrava.
Tysia
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 748
Na forumu od: 11. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Tysia » 24. Jan. 2009 23:43

...Predvsem pa bi jaz priporočila čimmanj žvečilnih gumijev ter umetno oslajenih pijač in jogutov (z manj kalorijami).
Aspartam in nekatera druga sladila in dodatki so zdravju na dolgi rok zelo škodljivi. (Čeprav se delam pametna, se še vedno odvajam od žvečilnih gumijev. :? )
Uporabniški avatar
polly-polly
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1109
Na forumu od: 31. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a polly-polly » 25. Jan. 2009 0:40

Jaz na en način celo verjamem, da umetna sladila lahko zasvajajo. Tako kot cukr oz. sladkarije ala čokolada.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov