Riž

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

SunRose
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 97
Na forumu od: 13. 8. 2005
Kraj: UK

Neprebrana objavaNapisal/-a SunRose » 29. Nov. 2009 14:18

rdeči al pa neoluščeni riž. mmm. Sicer se kuhata malo dalj časa, ampak se splača! Rižota s šparglji al pa z bučkami!
Drgač sm pa zadnjič neki ustvrjala z brokolijem in pestom (in vlik začimb: masala, curry, bazilika, ...) pa baje ni blo slabo :)
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 945
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 29. Nov. 2009 17:56

SunRose napisal/-a:rdeči al pa neoluščeni riž. mmm. Sicer se kuhata malo dalj časa, ampak se splača! :)


aha, tale rdeči tud ni slab... samo kuha se pa res kar dolgo :boese:
Uporabniški avatar
cebelica_Kaja*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 78
Na forumu od: 23. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a cebelica_Kaja* » 22. Dec. 2009 13:32

- Riž z gobovo omako
- Zelenjavna rižota
- Rižota s puranjimi koščki
- Riž z bučkami
- Riž z sirovo omako :)
- Riž z korenčkom in grahom
- RIžota z mletim mesom
- Dušen riž
- Riž z mehiško zelenjavo
- Riž hawai piščancem
...
Zraven vedno velika skleda solate*

Njaam:)...
Put your seatbelt on guys, I wanna try something*
_________________________________________

http://kajasbeautyblog.blogspot.com/
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3413
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 13. Okt. 2010 9:33

Mene pa zanima, kako skuhati riž, da bo sočen?

Sicer sama nisem ne vem kaka ljubiteljica riža, ampak verjetno je glavni razlog v tem, da ga itak ne znam dobro naredit. Moj je ponavadi vedno tak suh, brez okusa, niti malo ni ''pocast''...

Kaj ve naredite, da je riž dobrega okusa? Kater riž je najboljše uporabljati? (verjetno Uncle Bens ni najbolj priporočljiv,....)

Hvala za pomoč :D
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 13. Okt. 2010 9:48

Jaz ''obogatim'' okus riža tako, da med kuhanjem fliknem notr četrt al pa pol jušne zelenjavne kocke. Po kuhanju pa ga včasih ''nakapam'' še s sojino omako.

Drugač pa men zelo ajnfoh recept in okusna jed: na ponvi prepražim na malce olivnega olja sesekljano čebulo in rumeno papriko, ko oboje porjavi dodam kuhan riž, začinim (origano, koriander, pekoča paprika, čili, česen v prahu al pa svež nariban česen). Hitro gotovo (ko je riž enkrat kuhan) in ful dobro.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 13. Okt. 2010 11:19

v-e-s-n-a napisal/-a:Mene pa zanima, kako skuhati riž, da bo sočen?

Sicer sama nisem ne vem kaka ljubiteljica riža, ampak verjetno je glavni razlog v tem, da ga itak ne znam dobro naredit. Moj je ponavadi vedno tak suh, brez okusa, niti malo ni ''pocast''...

Kaj ve naredite, da je riž dobrega okusa? Kater riž je najboljše uporabljati? (verjetno Uncle Bens ni najbolj priporočljiv,....)

Hvala za pomoč :D


Ja, različni načini priprave riža obstajajo :wink: Če bi rada, da se bolj drži skupaj oz. je sočen, ga je treba dušit, ne pa samo skuhat zrn v vodi :). Lahko ga pa pripraviš na kitajski način, kjer več vode vsrka vase & se potem lepo drži skupaj.

Hm, zakaj U. Ben's nebi bil priporočljiv? :gruebel: Pomoje je čist kvaliteten... Seveda pa obstaja malo morje različnih sort riža, odvisno za kaj ga rabiš. Za rižote je taprav tisti bolj okroglozrnat, za kitajski riž dolgozrnat ali basmati (mmm, ta je še posebi kul :P )... In tako naprej... malo raziskuj, pa boš našla najljubšega.

No, za rižoto jaz priporočam npr. San Andrea riž od Zlatega polja :)
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3413
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 13. Okt. 2010 11:50

Hvala za pomoc :D
nivea9
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 543
Na forumu od: 5. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nivea9 » 13. Okt. 2010 13:30

Rada imam riž. Če ga kuham kot rižoto mora bit obvezno s kosi mesa in zelenjavo. Če ga kuham kot prilogo, ga skuham posebej v slani vodi, odlijem vodo, naredim kepce s posebno žlico, prelijem z omako in potresem s peteršiljem.
Nivea
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 15. Okt. 2010 8:10

men je najboljši Basmati riž... najprej prepražim na olju, ruknem not koruzo, grah, gobe, baby korenček, zalijem z dvakrat več vode in kuham, dokler ne izhlapi vsa voda. nekje vmes dam not še vegeto.

dolgo nisem marala jest riža, razen v kitajski restavraciji. in sem daj prav ponosna, da sem se ga naučila narest tako, da mi je ful dober. more pa bit obvezno Basmati, drugi so mi ogabni.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 15. Okt. 2010 10:10

a si katera dela riževo solato? sem razmišljala, da bi si jo vzela s sebjo v službo za malico, ima katera kakšen dober recept?
you believe lies so you eventually learn to trust no one but yourself
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3413
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 15. Okt. 2010 10:15

Riz, na drobno narezane kumarice in ena vrste salame na drobne kocke narezana (morda poli ali kaj podobnega)
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 15. Okt. 2010 10:20

softTouch, ja, to sem tud jz počela; sam nič kaj posebnega, pač skuhala riž, pol pa not vrgla koruzo, grah, čebulo in tuno.
neznankan
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 502
Na forumu od: 29. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a neznankan » 15. Okt. 2010 22:49

Riževe solate ne maram.

Sam riž pa še kr, ampak boljša priloga mi je vseeno krompir.
Tud men suh riž ni všeč. Zato vedno zraven pripravim kaj z omako.
marypa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1341
Na forumu od: 17. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a marypa » 17. Okt. 2010 15:15

rjavi. Prej ga namočim. Škoda, ker ga v trgovini ni ravno veliko in ker je dražji.
Uporabniški avatar
rinca
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1261
Na forumu od: 27. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a rinca » 20. Okt. 2010 12:15

punce, a katera ve, kater riž je najboljši za mlečni riž? tak, da se čim bolj razkuha? jst imam doma riž, ki ga lahko kuham eno uro, pa se ne razkuha
Blue-eyed boy meets a brown-eyed girl.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov