Presna prehrana

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 06. Jul. 2011 19:55

^^kaj pa ko paše "kaj toplega za v želodec", juhice, čajčki,..? A to tud ne pride v poštev? :?
Pa resno sprašujem..
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 06. Jul. 2011 21:07

Ne. ne pride v poštev. Bistvo je tudi da se prekine umetno ustvarjena odvisnost od kuhane hrane. Jaz sem na primer (pa nisem presnojedec) alergična če mi kdo reče da nisem nič toplega kdaj pojedla. Kot da je to definicija hrane...
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 07. Jul. 2011 12:26

S termično obdelavo hrane uničimo mikroorganizme..... Že s tega vidika mi samo surova hrana ne diši (posebej po teli E. Coli :D )

Bistvo "umetno ustvarjene odvisnosti od kuhane hrane" je predvsem v večji varnosti za zdravje.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
emanuela
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 7042
Na forumu od: 28. 7. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a emanuela » 07. Jul. 2011 12:38

Plus tega se jaz boljše počutim po krožniku tople juhe kot po krožniku paprike :)
The world is as you are.
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 07. Jul. 2011 14:00

barbie_girl_85 napisal/-a:S termično obdelavo hrane uničimo mikroorganizme..... Že s tega vidika mi samo surova hrana ne diši (posebej po teli E. Coli :D )

Bistvo "umetno ustvarjene odvisnosti od kuhane hrane" je predvsem v večji varnosti za zdravje.


Jah, ko bi bilo tako preprosto...s kuhanjem ne uničiš samo mikroorganizmov ampak tudi številne vitamine in minerale, živila pa kemično predelaš. Bolje bi se bilo vprašat od kje je prišla...od surovega korenčka ziher ne . :) Jaz sicer nisem presnojed, ampak nobene zelenjave (razen seveda izjem v juhi na primer) nimam na štedilniku več kot par minutk lih zarad tega da vsaj minimaliziram škodo, ki jo delam s termično obdelavo.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 07. Jul. 2011 21:14

ampak tudi številne vitamine in minerale, živila pa kemično predelaš.


To je res, vendar....še vedno smo zdravi. Zaužijem zadosti vitaminov in mineralov, kljub kuhanju. Tko da tale argument mi ne drži, ker še vedno ne uniči toliko vitaminov in mineralov, da bi bilo moje zdravje kakorkoli zaradi tega ogroženo ali da bi opazila pomanjkanje.

Bolje bi se bilo vprašat od kje je prišla...od surovega korenčka ziher ne .

To je čist irelevantno. Ko fašem bakterijo, kaj mi pomaga, če vem, od kod je prišla. Znebila bi se je lahko samo s primerno termično obdelavo. Surov korenček lahko okuži kuža, ki ga polula, ti ga opereš, odstraniš več kot pol bakterij, ostalo zaužiješ.

Da ne razkuhaš zelenjave je pa pametno :)
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
UG84
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 2524
Na forumu od: 18. 2. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a UG84 » 08. Jul. 2011 7:04

Jaz v bistvu jem zelenjavo, če jo že kuham (razen, seveda izjem v juhah) vedno na pol surovo. SPloh pa če delam npr. špinačo ali blitvo, jo pokuham samo toliko, da se segreje, minutko maks, ker vitamin C po dveh minutah uničiš.

Tako da, jaz podpiram to prehrano 100%, če se res poglobiš vanjo. To je živa hrana, termično obdelana pa mrtva.

Poleg tega tudi sama pazim, da je v moji prehrani najmanj 50% surove hrane. Špinača, blitva, koprive, peteršilj, listje brokolija ipd. za zelene smoothije to je vse vedno surovo zmiksano in zaužito, sadje itak, pri kuhanju pa, kot rečeno pazim. Tkoda ene pol pol gledam da je vedno razmerje.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 08. Jul. 2011 12:22

Minutka v vreli vodi zadostuje, da se mikroorganizmi uničijo.

Res je, da je termično obdelana hrana "mrtva", surova "živa", ampak naj še enkrat omenim, da "mrtva" hrana vsebuje manj mikroorganizmov in se lažje prebavi. Torej to, da je mrtva, je dobro. Uživanje izključno surove zelenjave je velika obremenitev za prebavo.

Ker pa je zdravje "ravnovesje", tudi tu težim k temu, da je najbolj zdravo primerno ravnovesje med kuhano in surovo hrano. Preveč enega ali drugega je škodljivo. Sicer stara doktrina, ampak jst se je kar držim.

Svojemu otroku, ko ga navajamo na hrano, najprej ponudimo kuhano hrano. Ker je najboljše za otroka, večja varnost (kar se bakterij tiče), manj naporno za prebavit, je manj krčkov... Posledično tudi ne verjamem, da je za odraslega uživanje izključno presne hrane dobro.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
ricola
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 15. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a ricola » 05. Jan. 2012 14:50

je katera poizkusila kakšno presno sladico ali jed in je bila dobra / okusna?
rabim kakšen recept ;)
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 05. Jan. 2012 14:58

^^iz te (in sosednje) teme:
punkie_ napisal/-a:Pred kratkim sem naletela na forum Presni svet ( http://www.presnisvet.net/index.php )


Summer055 napisal/-a:jst ti iz borovnic še vedno priporočam pito
http://www.presnisvet.net/viewtopic.php?t=785
meni je noro dobra
Uporabniški avatar
ricola
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 46
Na forumu od: 15. 9. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a ricola » 06. Jan. 2012 7:07

super recept za to borovničevo pito! hvala purple_rain!

se še za kakšnega preizkušenega priporočam ;)
sončk
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2379
Na forumu od: 27. 12. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a sončk » 06. Jan. 2012 10:26

Po mojem mnenju je najboljša neka srednja pot. Npr zelenjava v voku :) Razkuhane, spasirane zadeve so mogoče že kul za 6-mesečne dojenčke, ampak vitaminov pa ne ostane glih dost v njih. Podobno boš dobil tud velik več vitaminov če poješ 2 sveža jabolka kot pa če jih zmiksaš v smoothie (žal) :)
brandibelle
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 849
Na forumu od: 11. 9. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a brandibelle » 06. Jan. 2012 15:35

Zanimivo je da so vsi ti "zdravi" presnojedci suhi in zgledajo kot ene posušene mesne palčke zmešane z lizikami.
Velik skafander in telo kot zobotrebček.
Aja pa ko "padejo" se jim kar kosti lomijo ipd...
Aja pa velik tabletk morjo papat "zaradi vitaminov in mineralov"...

Nuf said
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 06. Jan. 2012 21:22

sončk napisal/-a:Po mojem mnenju je najboljša neka srednja pot. Npr zelenjava v voku :) Razkuhane, spasirane zadeve so mogoče že kul za 6-mesečne dojenčke, ampak vitaminov pa ne ostane glih dost v njih. Podobno boš dobil tud velik več vitaminov če poješ 2 sveža jabolka kot pa če jih zmiksaš v smoothie (žal) :)


Zakaj pa tako misliš? Saj večinoma si punce delajo zelenjavne napitke iz surove zelenjave (tudi listne), sadja pa sploh, prav nič razkuhanega ne delajo (itak smo pa v temi o presni prehrani, tako da kuhanje nima kej delat zraven :D)... tako da dobijo verjetno vseeno več vitaminov kot od toplotno obdelane zelenjave v voku (vsaj za večino vrst naj bi to veljalo, kitajsko zelje je pa baje bolj učinkovito, če ga podušiš).

No, to vem, da je bolje, če celo jabolko poješ z lupino, ker naj bi se tik pod njo skrivalo največ vitaminov (pa tudi tega veliko ljudi ne dela, ker jabolko raje olupi, itak pa lahko zmiksaš v napitek tudi neolupljeno jabolko in nisi toliko na izgubi). A mehanska obdelava tako močno zmanjša vsebnost vitaminov al kako? :gruebel: No, nekaj razlike zihr je, je pa vseeno boljša varianta zaužit več svežih napitkov kot nič sadja / zelenjave, če je drugače ne maraš, hehe :)
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 06. Jan. 2012 22:32

brandibelle napisal/-a:Zanimivo je da so vsi ti "zdravi" presnojedci suhi in zgledajo kot ene posušene mesne palčke zmešane z lizikami.
Velik skafander in telo kot zobotrebček.
Aja pa ko "padejo" se jim kar kosti lomijo ipd...
Aja pa velik tabletk morjo papat "zaradi vitaminov in mineralov"...

Nuf said


Surovo sadje in zelenjava imata veliko vec vitaminov in mineralov kot katerakoli druga (kuhana) hrana. Vse drugo, kar si nastel, je pa kr nekaj.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov