Posoda za kuhanje

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 23. Mar. 2010 22:41

Kaj točno pomeni, da je posoda primerna za indukcijo?
Uporabniški avatar
amark31
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 366
Na forumu od: 28. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a amark31 » 23. Mar. 2010 22:57

Pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči... to je tista, ki se ne greje....tudi hitreje kuha... na večini posode na dnu piše...

Kakšne so lastnosti WMF posode? Katere funkcije ima? Ima seququick tako kot amc...? Ste z njo zadovoljni?
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 510
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 24. Mar. 2010 10:54

jz mam navadne pokrovke pr WMF posodi, ker znam kuhat brez dodatnih pripomočkov :wink: drugač je pa posoda super...v Avstriji sem kupla 1 komplet WMF, ki je poleg kastrol vseboval še leseno desko za rezanje, lopatko in 3 nože pa 1 komplet Fissler posode, oboje je za indukcijo in nimam pripomb. Hrana se ne prijemlje, hitrost kuhanja je pa itak pogojena z indukcijo :)
marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 24. Mar. 2010 12:01

amark31 napisal/-a:Pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči... to je tista, ki se ne greje....tudi hitreje kuha... na večini posode na dnu piše...


Hvala. Sploh nisem vedela, da rabiš drugačno posodo. To je v bistvu steklokeramična plošča, samo da ne oddaja toplote. Ali se motim?
Uporabniški avatar
amark31
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 366
Na forumu od: 28. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a amark31 » 24. Mar. 2010 13:50

marjancax napisal/-a:
amark31 napisal/-a:Pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči... to je tista, ki se ne greje....tudi hitreje kuha... na večini posode na dnu piše...


Hvala. Sploh nisem vedela, da rabiš drugačno posodo. To je v bistvu steklokeramična plošča, samo da ne oddaja toplote. Ali se motim?


Ja recimo... v detajle se ne bi spuščal, ker nisem kakšen strokovnjak, samo rad kuham... :)
lunek
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 91
Na forumu od: 30. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lunek » 24. Mar. 2010 16:19

marjancax napisal/-a:
amark31 napisal/-a:Pomeni, da je primerna za kuhanje na indukcijski kuhalni plošči... to je tista, ki se ne greje....tudi hitreje kuha... na večini posode na dnu piše...


Hvala. Sploh nisem vedela, da rabiš drugačno posodo. To je v bistvu steklokeramična plošča, samo da ne oddaja toplote. Ali se motim?


Indukcijska plošča se segreva samo tam, kjer je na njej posoda, v preostalem "krogcu" pa ne. Posoda za indukcijo ima posebno oznako na dnu, sicer pa velja pravilo, da je za indukcijo primerna, če se nanjo prime magnet. Mam doma staro džezvico, kakršne smo uporabljali na štedilniku na drva, nanjo prime magnet in je super tudi za indukcijo.
marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 24. Mar. 2010 22:31

^^A ni to navadna steklokeramična plošča? Kjer se segreje samo krog-polje kamor se postavi lonec? Vprašam, ker res ne vem. Pri teti imajo nekaj takšnega, a mislim, da imajo navadno posodo.
lunek
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 91
Na forumu od: 30. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lunek » 24. Mar. 2010 22:36

Pri indukciji se ne segreje cel krog, ampak samo tisti del kroga, kjer je stik plošće s posodo. Pri steklokeramični plošči pa se segreje cel krog, kljub temu, da je dno posode manjše od površine kroga.

Navadna posoda, če nanjo prime magnet, se da uporabiti na indukciji.
marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 24. Mar. 2010 22:51

Aha. Razumem zdaj. Hvala za informacijo. Torej se prilagaja velikosti posode :)
lunek
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 91
Na forumu od: 30. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lunek » 25. Mar. 2010 8:38

Ni kaj :D Rada pomagam :)
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 510
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 25. Mar. 2010 10:02

pa pri indukciji voda zavre prej kot v minuti, na navadnem steklokeramičnem grelniku pa traja dlje časa - približno toliko, kot na plinu...treba je pazit pri olju, ker se hitro začne žgat zarad vročine, men se je npr. pomfri ocvrl prej kot bi se v fritezi, pa nisem imela na maximum gretje, ker bi se mi drugač olje zažgalo
ko indukcijski grelnik ugasneš, takoj neha gret, zato lahko tudi polno posodo pustiš na njem, pa ne bo nič narobe - pr navadnem steklokeramičnem se hladi postopoma
na indukcijo praviloma spada težja posoda, deluje pa tudi na stari Emo posodi :) če je posoda napačna, je grelnik ne zazna in se ne vključi
marjancax
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 12. 3. 2010
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a marjancax » 25. Mar. 2010 10:14

Varčno torej. Sicer pa na elektriko.
Potem najbrž rabiš kar nekaj časa, da se privadiš na ta sistem, če tako hitro zavre,...
Uporabniški avatar
*zverinica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 510
Na forumu od: 10. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *zverinica* » 25. Mar. 2010 10:15

ni panike...jaz sem itak vedno pr štedilniku, ko kuham, tko da mam vse pod kontrolo :)
lunek
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 91
Na forumu od: 30. 12. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a lunek » 25. Mar. 2010 10:30

marjancax napisal/-a:Varčno torej. Sicer pa na elektriko.
Potem najbrž rabiš kar nekaj časa, da se privadiš na ta sistem, če tako hitro zavre,...


Vse je tako kot je napisala zverinica.

To za privajanje pa ni problema. Voda ful hitro zavre, če maš na najvišji stopnji (te so od 1 do 9), če te ni poleg, daš pa pač na malo manj. Jaz ponavadi, ko kuham, dam najprej na devetko, da se hitro segreje in zavre, potem pa zmanjšam na manj in mirno lahko grem tudi vstran od štedilnika. Ful je fajn, ker maš te številke in lahko zelo dobro reguliraš, ker se tudi zelo hitro odziva. Je že zverinica napisala, da ko ugasneš (al pa zmanjšaš), neha gret (oz. z manjšo jakostjo) in lahko posodo gor pustiš.
Uporabniški avatar
amyZ
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 671
Na forumu od: 31. 3. 2005
Kraj: trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a amyZ » 08. Sep. 2010 11:37

Jaz imam dva ponvi od Tefala in mi je super, ker se nič ne prijemlje, čiščenje je pa tudi enostavno. Sicer pa sva kupila ostalo posodo enkrat v Sparu, ne vem kako se ji reče, kakšne so kratice, taka siva je oz. srebrna. Pa je čist ok, čeprov je bila ena izmed cenejših.
Mami doma uporablja posodo, ki ima debelejše dno, ohranjanje toplote in kuhanje naj bi bilo bolj varčno. Ta posoda je sicer dražja, sam mi smo jo dobili kot dodatek. Včasih je tako posodo imel Zepter. Je pa fajn jo čistiti s čistilom, ki je posebej za to posodo, da ne ostane flekasta ali mavričasta. Se pa to čistilo poceni dobi v Hoferju ali Lidlu.
Vedno delaj za življenje in ne dopusti da bi živel za delo!!!

http://amadeaz.blogspot.com/

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov