Mleko rastlinskega izvora

Gurmanski užitki.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 01. Okt. 2009 10:21

zaradi zdravstvenih razlogov sem se odločila, da (vsaj začasno) preneham z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov.
V trgovnah pa je cel kup raznih vrst mleka - sojino, ovseno, riževo, ... Za sojo pravijo, da je itak vsa gensko spremenjena in tud mi ni preveč okusno sojino mleko. Riževo je kar ok, ovsenega še nisem preizkusila. Je pa vso to mleko UHT ali kako? A je to potem vseeno zdravo? Če ma katera več pojma o tej temi nej mal napiše...
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2745
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 01. Okt. 2009 14:21

softTouch napisal/-a:V trgovnah pa je cel kup raznih vrst mleka - sojino, ovseno, riževo, ... Za sojo pravijo, da je itak vsa gensko spremenjena in tud mi ni preveč okusno sojino mleko.


Gensko spremenjeno sojo boš pri nas bolj težko našla, to je razširjen šport predvsem v Ameriki. Veliko več gensko spremenjene soje ljudje zaužijemo v obliki derivatov (npr. lecitin), ki so dodani k drugim živilom, zato je namensko izogibanje soji in sojinim izdelkov res nepotrebno. Je res, da sojino mleko ni neki yummy, ampak men je čokoladno in vanilijevo sojino ful dobro. Al pa sojino s kakavom.

Riževo mleko mi pa ful ni všeč, je preveč sladko, medtem ko ovsenega tudi še sama nisem probala.

Aja, drugače pa riževo mleko ima predvsem prednosti da je lahko prebavljiv in brez glutena, sojino je bogato z beljakovinami, ovseno pa je kao najboljša alternativa kravjemu, je bogat s folno kislino in vit E.

Poleg teh obstajajo je kvinojino, lešnikovo in mandljevo.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 01. Okt. 2009 14:46

hja, nekje sem zasledila, da tud EU dovoljuje trgovanje z gensko spremenjeno sojo zdej pa ne vem :nixweiss: sicer ponavadi povsod piše da je bio :?:
men je riževo tud mal sladko,ampak vseeno boljše kot sojino. ovseno bom sprobala te dni enkrat, mandljevega in drugih pa nisem našla v trgovini (bi mogla v kakšno bolj specializirano)
Uporabniški avatar
Lainy
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 53
Na forumu od: 30. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lainy » 02. Okt. 2009 15:37

Pri nas še nisem zasledila sojinega mleka, ki bi vsebovalo sporno sojo. Vsi imajo oznako GMO free, večina jih je bio. Zato res ni razloga za skrb. Bolj je zaskrbljena, kot že omenjeno, uporaba sojinega lecitina v ostali prehrani, kjer ne veš izvora in najverjetneje ni gmo free.

Jaz pijem sojino mleko tako zaradi okusa kot zaradi cenovne dostopnosti. Pijem ga pa največkrat trikrat tedensko, pa še to čisto navadni, nesladkan okus. Riževo mi je presladko in preveč vodeno, mandljevo si naredim sama, kamutovo me mika pa ga zaradi vrtoglave cene še nisem poskusila, isto je z ovsenim.

Zdaj ali je to mleko oz. bolj pravilno napitek pasteriliziran ali uht(najbrž misliš homogenizirano) pa ne bi vedela. Zame predstavlja predvsem boljšo alternativo v vseh pogledih. Kot rečeno pa se z njim ne nalivam, da bi dolgoročno škodovalo.
Uporabniški avatar
Dadyka15
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 503
Na forumu od: 25. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Dadyka15 » 03. Okt. 2009 9:29

softTouch napisal/-a:zaradi zdravstvenih razlogov sem se odločila, da (vsaj začasno) preneham z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov.
V trgovnah pa je cel kup raznih vrst mleka - sojino, ovseno, riževo, ... Za sojo pravijo, da je itak vsa gensko spremenjena in tud mi ni preveč okusno sojino mleko. Riževo je kar ok, ovsenega še nisem preizkusila. Je pa vso to mleko UHT ali kako? A je to potem vseeno zdravo? Če ma katera več pojma o tej temi nej mal napiše...


UHT pomeni da je mleko obdelano na visoki temparaturi za kratek čas ala sistem sterilizacije (toplota obdelava nad 100 stopinj celzija kjer se uničijo vsi MO in njihove spore) ja in to mleko je zdravo in ti ne more škodit sam fora je d je dalj obstojno...temu človek reče trajno mleko ki ima obstojnost okoli 3 mesece če je zaprto..ko ga pa enkat odpreš ga moraš pa porabit v treh dneh al pa še kasnej sam pač mal bl bo kisu ne bo pa nč narobe...kisu bo pa ker ga boš odprla in bojo šle mlečnokislinske bakterije v mleko in bodo predelovale laktozo (mlečni sladkor) v mlečno kislino.....
Imej se lepo in uživaj življenje do konca.. Le enkrat živiš!!
Uporabniški avatar
Dadyka15
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 503
Na forumu od: 25. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Dadyka15 » 03. Okt. 2009 9:31

Lainy napisal/-a:Zdaj ali je to mleko oz. bolj pravilno napitek pasteriliziran ali uht(najbrž misliš homogenizirano) pa ne bi vedela.

ok naizobraženo totalno :roll:
homogenizacija je tehnološki postopek obdelave mleka da se voda in maščobne molekule v mleku pomešata tako močno da so maščobne kaplice tako majhne in da maščoba ne plava na površini mleka...upam pa vsaj d veste d je maščoba lažja od vode in plava na njej....
Imej se lepo in uživaj življenje do konca.. Le enkrat živiš!!
Uporabniški avatar
Lainy
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 53
Na forumu od: 30. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lainy » 03. Okt. 2009 20:16

Dadyka15 napisal/-a:
Lainy napisal/-a:Zdaj ali je to mleko oz. bolj pravilno napitek pasteriliziran ali uht(najbrž misliš homogenizirano) pa ne bi vedela.

ok naizobraženo totalno :roll:
homogenizacija je tehnološki postopek obdelave mleka da se voda in maščobne molekule v mleku pomešata tako močno da so maščobne kaplice tako majhne in da maščoba ne plava na površini mleka...upam pa vsaj d veste d je maščoba lažja od vode in plava na njej....


Okej, vsi pač ne moremo biti v vsem podkovani. Vseeno, kljub zavijanju z očmi, hvala za info.
Uporabniški avatar
Dadyka15
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 503
Na forumu od: 25. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Dadyka15 » 06. Okt. 2009 17:15

ni kj pa še kdaj :D mislm ti povem kj o hrani :D
Imej se lepo in uživaj življenje do konca.. Le enkrat živiš!!
Uporabniški avatar
renatka_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1591
Na forumu od: 30. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a renatka_ » 30. Okt. 2009 11:28

Sojinega še nisem pila, me niti ne vleče - ker mi že sojin jogurt smrdi. Riževo mi je pa njamsi. :)
Prikazala se mi je Marija-nije baš neka pićka.
SunRose
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 97
Na forumu od: 13. 8. 2005
Kraj: UK

Neprebrana objavaNapisal/-a SunRose » 29. Nov. 2009 14:24

Js že dalj časa ne pijem mleka..
sicer mi sprva sojino mleko ni blo všeč, ampak potem sem ugotovila, da je veliko odvisno tudi od firme...
Si že poskusla sojino mleko od Alprosoye al pa Provamela? :)
(Provamel ima tudi zelo okusne sojine deserte..)
Uporabniški avatar
Shimmie_
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 664
Na forumu od: 29. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Shimmie_ » 29. Nov. 2009 16:15

Kamutovo mleko je katera že sporbala?
suomi
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 49
Na forumu od: 3. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a suomi » 04. Avg. 2010 10:49

Problem UHT je v tem, da z visoko temperaturo uničijo vse slabe, ampak tudi vse dobre stvari v mleku. Pol pa piše gor : dodan +Ca (kalcij). Ja zakaj, če ga ima mleko že v sebi ... To je tist problem ker mleko vsebuje organski kalcij ko pride izpod krave, oni ga pa uničijo in dodajo anorganskega, ki telesu nič ne pomaga.

Promblem homogenizacije je pa ta, da so maščobne molekule tako majhne, da se ne prebavljao ampak se vskrkajo direkt iz črevesja v kri. To pa je nasičena maščoba, ki vpliva na holesterol. Imam že raje polnomastno domače mleko in poberem dol maščobo, ki itak priprava na vrh, ker je lažja od mleka (vode). Optimalno je pa kislo mleko, ker je lažje prebavljivo in samo smetano na vrhu dol pobereš in je skor fat-free ;)

Meni so tudi ljubša žitna mleka (napitki). Se jih pa da doma pripravit v blenderju. Samo namočiš npr: mandlje, lešnike in zmiksaš in precediš. S temi riževimi, ovsenimi... pa nisem še pogruntala kako je. Če semena namočiš čez noč se lepo zmiksajo, ampak mleko ima molekule škroba in zna napenjat v trebuhu. Če to mleko segreješ se pa zgosti- zarad tega škroba. Pojma nimam kako to delajo industrijsko.
Sojino se pa da tud doma nardit.

Vrni se na Kuhinja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri