študij slovenistike

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

kravicaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 23. 1. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a kravicaa » 23. Jan. 2016 0:36

Pozdravljeni!
Odločam se glede faksov in najbolj mi je všeč študij slovenistike.
Zanima me, kako sploh je tam, kaj se počne itd. Je res tako zelo težko in naporno?? Slišim raznorazne stvari in me je kar malo strah.

Kako naj vem, da je za faks sploh primeren zame? Slovenščino imam rada in všeč mi je, ampak je to dovolj? Mama pravi naj izberem kaj bolj praktičnega in bolj dobičkonosnega.

Torej, če grem na slovenščino, kako bo vsa stvar sploh izgledala??
Uporabniški avatar
slovenc79
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4261
Na forumu od: 22. 7. 2011
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a slovenc79 » 23. Jan. 2016 1:36

za informacije, jasno na informativne dneve. ampak to je samo en del, drugi del, ki je po moje bolj pomemben, je, da spoznaš koga (na kakšnem forumu, v FB skupini ki jo ima v bistvu vsaka skupina študentov, ali pa greš kar na faks, pogledaš urnik in obiščeš kako predavanje, začneš pogovor s kom), ki to smer študira in zna dobro in realno razložiti, kako točno študij izgleda. marsikdo ti bo zelo rad pomagal. iz prve roke lahko tako izveš kako izgleda snov, naloge, kakšni so izpiti, kakšen je kateri profesor..

na študiju je vse, kar ima opravka z jezikom. zgodovina in razvoj jezika skozi čas, kultura, narečja, poznavanje izvora besed, literarna dela, ogromno knjig.. do samega jezika, pravopisa, slovničnih pravil.
delat je seveda treba na vsakem faksu, vse je pa odvisno od zanimanja. če se ti e ljubi in delaš samo da imaš nek naziv, je težko in obupaš. če imaš zanimanje, ti bo težavnost izziv v katerem boš uživala. seveda noben faks ni popoln in bojo kakšni predmeti tudi zelo dolgočasni, ampak tako pač je.

če je slovenistika res 100% to, kar te veseli, če ga uspešno narediš in se trudiš biti inovativna na tem področju, se udeležuješ tudi kakšnih neobveznih akademskih predavanj, boš sigurno nekam prišla. pri faksu moraš pokazati željo po znanju - veliko naredi že, če med predavanjem dvigneš roko in nekaj vprašaš, ali odgovoriš, če nekaj profesor vse skupaj vpraša. profesorji tako opazijo interes in zelo radi pomagajo, svetujejo, usmerjajo, priporočajo dodatne vire znanja (jasno od profesorja odvisno, ampak večina jih stremi k temu da se študent čim več nauči). profesorji tudi poznajo delodajalce, in če se dokažeš kot sposobna, zainteresirana, te lahko hitro kam priporočijo.

če greš kar na en faks samo zato ker je potem lahko dobit službo, zanima pa te ne, pa zelo hitro izvisiš. tudi če ga narediš, po liniji najmanjšega napora, bojo zainteresirani diplomanti, ki so veliko več odnesli od študija, mnogo prej dobili službo.
to ni osnovna šola, kjer moraš biti tam pa amen. tudi srednja ne, ki je bolj podobna osnovni. faks je namenjen tistim, ki se želijo sami od sebe nekaj več naučit in ga čimbolj izkoristit.

torej, glavna stvar pri faksu je, da te zares veseli in da se noter spustiš 100% če nisi prepričana, malo počakaj. samo dva redna vpisa sta in škoda je to izgubiti. upoštevaj tudi, da če izkoristiš oba redna vpisa, ne moreš izkoristit absolventa (kar bo precej prav prišlo)
če se nikjer ne najdeš, si lahko vzameš kakšno leto ali dve ali tudi več frej, najdeš kakšno nezahtevno službo, pridobiš delovne izkušnje, medtem pa raziskuješ fakse, programe in ugotoviš kaj te zares veseli in se potem vpišeš.

v glavnem, nič se ne boj, čas imaš, navadiš se tudi (vsi profesorji vejo, da bruc ni doktor znanosti in rabi pomoč in usmerjanje), zanimivo je da na faksu niso več samo sveži maturanti ampak tudi nekateri, ki so dali več za sabo, že odrasli s službami, celo starejši. ne boj se komunicirat s komerkoli in ne boj se spraševati vprašanj med predavanji. vse je bolj svobodno, predavanja niso obvezna, bolj svobodno si lahko organiziraš čas.

lp in srečno :)
Zadnjič spremenil slovenc79, dne 23. Jan. 2016 1:54, skupaj popravljeno 1 krat.
hej norci :)
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 362
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 23. Jan. 2016 1:49

Že je tema o tem in neki odgovori na vprašanja (kariera/studij-slovenistika-t23291.html) ...

Glede tega kar mami prav, je pa itak škoda izgubljat besed na ta način sem jaz v mladosti skoraj zajebal (zaradi pametnih sorodnikov), na srečo sem sebe poslušal. Ker kar ona tumba je to kar sodelavka tumba, ona pa to kar mediji tumbajo, če danes ni prostih delovnih mest ne pomen da bo tako pol stoletja :wink: isto je z denarjom, lahko si slavist pa ga imaš veliko, lahko si pa izšolan bančnik si pa v podnu z nasedlimi investicijami. To je pač malo mimo primer, samo za denar rabiš predvsem znajdenost., srečo, določeno znanje-pamet, ne požrešnost itd... ni konca. Ne pa šolo, sploh pa ne določeno smer, smešno res kako so eni tastari naivni :nein:

Katero smer ti je pa predlagala mami, da vidim še to komedijo kaj je za njo praktično in dobičkonosno :D praktično bo kar poklic čistilka ti fajn pride če znaš doma kaj sam spucat :P, sedaj dobičkonosno pa ne vem na kaj je ciljaja verjetno kakšnega zdravnika ali mogoče pravnika haha to so šele naivčine, brez vez (ali obilo sreče) boš ti pravnica z 3 letnim ne plačanim pripravništvom potem pa na 870 bruto, a stara pa že 30+... cheers dobčkonosnostnosti v medijih :rolleyes: , največ denarja je pa vedno tam kjer si drugi mislijo da ga ni.... slab primer : (Kdo bi si prej mislil da so dekani imeli take nadomestke za pripravljenost, khm.)
Tako, da vpiši se tja kamor ti hočeš ne pa sorodniki, čas bo pa prinesel svoje.
kravicaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 23. 1. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a kravicaa » 23. Jan. 2016 8:43

Hvala vama za izčrpne odgovore. :)

Ja, kar pa se mame tiče, si ona dejansko želi, da bi jaz postala pravnica. In ne morem ji dopovedati, da to ni zame.

Nekako tako mi je že prijateljičin brat rekel, ki študira pravo, ker ga to veseli in mu je mama to rekla. Hah
je rekel, da v skrajnem primeru lahko poziram eno leto in se šele nato odločim.
Uporabniški avatar
LisičkaZvitorepka11
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 239
Na forumu od: 15. 2. 2016
Kraj: Jesenice

Neprebrana objavaNapisal/-a LisičkaZvitorepka11 » 15. Feb. 2016 10:45

Ko smo pa ravno pri poklicu profesorja, bi pa še jaz prosila za nasvet.. :)

Odločila sem se, da bom izbrala dvopredmetni študij na FF LJ. Želela bi namreč poučevati, in sicer slovenski in francoski jezik.
Nisem pa prepričana, ali je za poklic profesorja slovenščine bolj pametno izbrati študij slovenistike ali študij primerjalne književnosti...

Na info. dnevih seveda vsak želi prikazati svojo smer kot bolj pametno izbiro - na primerjalni so izpostavljali pomanjkanje znanja književnosti pri slovenistih (in obratno). :/

Ker zelo rada berem in ker me je književnost vedno bolj zanimala od slovnice (koga pa ni), mi primerjalna bolj diši... a z vseh koncev poslušam, da je ta študij mnogo booolj zahteven, ogroooomno je obveznega čtiva, ipd. (glede na to, da bom že pri francistiki morala hudo garati in ogromno nadoknaditi, me skrbi, da ne bom mogla hkrati uspešno zdelovati študija primerjalne..)

Kakšen nasvet? :?:
Uporabniški avatar
schjora
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 192
Na forumu od: 17. 11. 2012
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a schjora » 15. Feb. 2016 21:51

Glede tega, katera smer je bolj primerna, se lahko obrneš na kakšnega profesorja slovenščine (svojega srednješolskega?) , ti bodo verjetno znali najbolje povedat.

Z zahtevnostjo je tako, če veš, zakaj se učiš, gre lažje. Pa iz svojih izkušenj ti lahko povem, da se mi je ob kakšnem izpitnem obdobju zdelo, da nikakor ne bo šlo čez, pa sem še vseeno zvozila.

Pogumno :)
Uporabniški avatar
Maychy
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1112
Na forumu od: 30. 6. 2004
Kraj: Se selim...

Neprebrana objavaNapisal/-a Maychy » 15. Feb. 2016 22:14

Vsekakor preveri tudi ali lahko z dokončanim študijem primerjalne književnosti sploh učiš na OŠ in SŠ. Po moje moraš dokončati slovenistiko. Nisem pa preverjala.
--- Evil Is Just A Point Of View ---

--- Don't tell me the sky is the limit, there are footprints on the moon! ---
Uporabniški avatar
LisičkaZvitorepka11
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 239
Na forumu od: 15. 2. 2016
Kraj: Jesenice

Neprebrana objavaNapisal/-a LisičkaZvitorepka11 » 15. Feb. 2016 22:15

schjora napisal/-a:Glede tega, katera smer je bolj primerna, se lahko obrneš na kakšnega profesorja slovenščine (svojega srednješolskega?) , ti bodo verjetno znali najbolje povedat.

Z zahtevnostjo je tako, če veš, zakaj se učiš, gre lažje. Pa iz svojih izkušenj ti lahko povem, da se mi je ob kakšnem izpitnem obdobju zdelo, da nikakor ne bo šlo čez, pa sem še vseeno zvozila.

Pogumno :)



Hvala za nasvet! :D
Uporabniški avatar
LisičkaZvitorepka11
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 239
Na forumu od: 15. 2. 2016
Kraj: Jesenice

Neprebrana objavaNapisal/-a LisičkaZvitorepka11 » 15. Feb. 2016 22:16

Maychy napisal/-a:Vsekakor preveri tudi ali lahko z dokončanim študijem primerjalne književnosti sploh učiš na OŠ in SŠ. Po moje moraš dokončati slovenistiko. Nisem pa preverjala.



Aha, hvala, se bom še enkrat bolj natančno pozanimala :wink:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron