Prošnja za delo - nasveti

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

orhidelia
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 23
Na forumu od: 2. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a orhidelia » 25. Sep. 2015 11:07

Živjo vsem skupaj!

Mene pa zanima, če je kateri od vas uspelo dobiti delo s pošiljanjem ponudb, klicanjem v podjetja za delovna mesta brez razpisa.

Rahlo sem že obupala, saj razpisov ni veliko, želim pa si dela. Imam ogromno relevantnih izkušenj preko študentskega servisa, rednih pa še nič.

Hvala za odgovore.
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 401
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 26. Sep. 2015 15:30

Ja, je. Več del, ki sem jih opravljala, sicer kot študentka, kar lahko povleče za sabo prednost kar se tiče zaposlitve na določenih področjih, sem dobila na tak način, da sem pisala na ali pa obiskala delovno mesto in izrazila zanimanje za sodelovanje v sedanjosti ali prihodnosti, je pa na žalost vedno bilo porazno razmerje med številom pisem ali obiskov in posledično pridobljenih del.
epf2001
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 4. 3. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a epf2001 » 04. Mar. 2016 22:19

Pozdravljeni,

zanimiva tema, tako da bom še sam prispeval svoje mnenje. :)

Pregledal sem nekaj prošenj, ki so dosegljive na spletu, in prav vse imajo napisano nekako takole in sicer "sem pridna, poštena, delavna, urejena, ..." ali pa "trenutno sicer delam v... vendar že nekaj časa občudujem vaše podjetje.. " in tako naprej. :)

Skratka vse prošnje tako različne, vendar po drugi strani vse tako enake. Podobne zadeve so pri CV, kjer se nekateri prav igrajo z barvami, črticami, oblikovanjem, risanjem, ....

Sam se osebno poslužujem povsem drugačnega načina. V spremi dopis napišem, da se prijavljam na delovno mesto, kje sem do sedaj delal in koliko časa, kaj sem počel na delovnem mestu (glavne naloge), kaj sem počel na delovnem mestu (dodatne naloge), na katerih izobraževanjih sem bil, kaj sem počel na delovnem mestu v okviru neformalnih nalog ter na koncu še zakaj se prijavljam na razpisano delovno mesto (konkretne stvari, ki so povezane z znanjem ter brez besed kot so "priden, pošten delaven". Na koncu še napišem, da izpolnjujem vse formalne pogoje za prosto delovno mesto ter da bi bil vesel dane priložnosti. Skupaj je tako spremni dopis dolg 1,5 strani z majhnimi črkami (8) ter napisan v strogem uradniškem profesionalnem jeziku).

Drugi dokument, ki ga priložim k vlogi je natančno opisane delovne izkušnje na predhodnem delovnem mestu (2 strani - uradniški jezik ter velikost črk 8).

Tretji in četrti dokument sta priporočili bivšega delodajalca (zelo natančno napisana dokumenta).

Peti dokument so moji podatki (napisani v wordu v stilu leva stran ime in priimek ter na desni navedba imena in priimka) ter ostali podatki (datum rojstva, naslov, gsm, navedbe prehodnih zaposlitev, razlog prenehanja predhodne zaposlitve).

Ostali dokumenti so dokazila o izobraževanjih (približno 10 dokumentov).

Ter zadnji dokument, ki je izpisek iz ZPIZa glede delovnih izkušenj.

V prošnji za delo ne uporabljam nobenega klasičnega CV-ja iz spletnih strani, nobenih barv, barvic, oblikovanja (le word v pdf formatu ter moj podpis pod vsakim dokumentov).

Javljam se samo na delovna mesta v javni upravi, in ne glede na to, da je tam naval strašen, sem v približno 80% poslanih prošenj povabljen na razgovor.

Skratka, želel sem vam posredovati še drugo plat zgodbe. Napisanega pravila, koliko črk naj bo v spremnem dopisu, kakšen mora biti CV in podobno, ni. Moj spremni dopis je dolg denimo 1,5 strani v zelo uradniškem jeziku. Kot tak nadomešča klasični CV, ki ga sploh ne pišem. Nadomestek temu je pdf napisan v wordu. Kar nekaj vas je tukaj omenilo, da mora biti spremni dopis zelo kratek. No, pri meni je zelo dolg. Res pa je, da imam zelo dober dar pisanja, ki nekako pritegne.


V prošnji za zaposlitev opisujem zadnjo zaposlitev. Res pa je, da sem v službi bil zelo priden in aktiven, tako da imam o tem veliko za napisat.

Bodite izvirni, imejte svoj stil. Pravilo je, da ni pravila. Sam v prošnji ne uporabljam nobenih olepševalnic, superlativov, ... navajam le konkretne stvari.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2437
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 05. Mar. 2016 4:48

Da jaz na mizo dobim CV v pisavi velikosti 8, vrzem v kos, brez, da sploh pogledam, ker bi me spomnil na to, kako sem prelena, da bi sla k okulistu po ocala :lach:

Pa da kaj pametnega dodam: meni je ful zanimiv kontrast med dolocenim drzavami, kar bi se naj napisalo v CV. Tukaj recimo vsi pisejo osebne podatke, ki z delom nimajo veze: zakonski status, etnicno pripadnost in veroizpoved. Na drugi strani se pa ponekod na zahodu spodbuja cim bolj nevtralne CV-je. Recimo obvezno brez slike in celo brez imena (le incialka in spolno nevtralni priimek), da se izognes morebitni diskriminaciji na podlagi spola, etnicne pripadnosti, vere itd.
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1813
Na forumu od: 23. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 05. Mar. 2016 17:52

_patchouli_ napisal/-a:Da jaz na mizo dobim CV v pisavi velikosti 8, vrzem v kos, brez, da sploh pogledam, ker bi me spomnil na to, kako sem prelena, da bi sla k okulistu po ocala :lach: .


pri nas tega tudi ne bi pogledali. Spremna beseda je 5 stavkov zakaj in kaj bi delal pri nas in seveda obvezen CV.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 05. Mar. 2016 18:12

Par dobrih tock si podal, vseeno pa menim, da je bilo za toliko odgovorov krivo predvsem to, da imas za malo knjigo izkusenj (oz da to tako predstavis :P)

Se nikoli pa mi ni padlo na pamet v cv vstavljat zakonskega statusa, etnicne pripadnosti ali veroizpovedi. Fora z inicialkami mi je vsec. :wink:
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1813
Na forumu od: 23. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 05. Mar. 2016 18:15

meni je pa ravno to z inicialkami neumno. ČE pač nekje hočejo moškega, bodo prej ko slej odkrili da sem ženska, tako da škoda da me sploh vabijo na razgovor. Izguba časa zame in za njih. :)
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 05. Mar. 2016 18:24

Ja, ampak za nekatere poklice spol niti priblizno ni relevanten, pa se nekdo v koncni fazi vseeno odloci za kandidata glede na osebne preference.
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1813
Na forumu od: 23. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 05. Mar. 2016 19:45

samo a ni potem tako vsakem primeru? Če je nekdo debil in misli da je za neko unisex delo spol pomemben, bo v vsakem primeru izvedel kdo si in katerega spola si. in potem še vedno lahko najde kakšen 'sprejemljiv' razlog, zakaj nisi primerna,
epf2001
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 4. 3. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a epf2001 » 06. Mar. 2016 0:46

Še vedno ne vem, zakaj je dolžina tako velik problem.

Veliko vas je napisalo, da se kadroviku ne da brati tega... Kako ne da brati, več ima človek izkušenj, več stvari lahko napiše. Prav tako se da iz prijave, kjer kandidat zna nekaj napisat o sebi in o svojih delovnih izkušanj, veliko razbrati o kvaliteti samega kandidata.

V večini teh prijav, ki ste jih toliko hvalile, je bilo zapisano v par stavkih "sem delovna, urejena, s čutom za timsko delo, se pripravljena izobraževati, ..." in po možnosti vse to prepisano s kakšne knjižice ZRSZZ ali iz foruma.

Omenil bi še, da tam kjer sem bil na razgovorih, da je bila prva stvar, ki mi jo je kadrovik omenil, da sem se zelo lepo potrudil ter da je malo takih ljudi, ki si vzame toliko časa za te stvari.
Uporabniški avatar
saarijarvi
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 4432
Na forumu od: 18. 4. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a saarijarvi » 06. Mar. 2016 1:18

Nesanica, saj vem, ampak to so ekstremi. Imas tisoc razlicnih hipoteticnih situacij, ki niso crno-bele.. Mogoce nekdo nekje mora izbrati med nekaj kandidati, ki so na zelo podobni stopnji kvalificiranosti, pa se na koncu odloci za fanta/dekle, katolika/muslimana, kitajca/latvijca (itd) zgolj zaradi nekih osebnih preferenc. Kar je cisto clovesko. ;) Priznam, ce bi bila sama v (namisljeni) situaciji, kjer bi se morala odlociti med dvema teoreticno enako sposobnima clovekoma, bi se najbrz tudi sama odlocila za fanta. A to zgolj zaradi tega, ker sem bila taksnega okolja do zdaj bolj vajena in ker so se pretekle izkusnje izkazale za dobre. Nic drugega. Hkrati pa se zavedam, da bi bila s tem popolnoma ne-fer do dekleta, ki bi delo mogoce opravljala ravno tako dobro - in to samo na podlagi tega, ker je bilo na x delovnem mestu x let nazaj nekaj 'kokosk' v tamkajnsnjem pretezno zenskem kolektivu. Pljuvanje v lastno skledo torej. Tako da ja, podpiram podajanje cimbolj nevtralnih podatkov v zivljenjepisu. S tem ne mislim na dolgocasne, genericne CV-je, ampak nevtralne v smislu brez odvecnih podatkov, ki so popolnoma nerelevantni za doloceno delovno mesto.
Uporabniški avatar
Nesanica
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1813
Na forumu od: 23. 7. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Nesanica » 06. Mar. 2016 10:00

ja no če prideš na razgovor je verjetno res malce več možnosti, da človeka očaraš kjub napačnemu spolu. :)
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7197
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 06. Mar. 2016 10:04

En nasvet glede CVjev, pojdite v vojsko...fasciniram sem nad tem, kako ljudje še vedno čislajo vojsko.

Ker iz te izkušnje lahko napišeš toliko bulšita da je list čisto rjav.

Meni je pomembno da ko pridem na razgovor, da razgovor vodijo ženske.
Če je ženska tam, je služba moja...ker ženske daste več na nastop, na samozavest, na karakter...moški izbira izključno na podlagi znanja, ženske pa izbirajo podobno kot partnerja...če ima pravi pristop, ga bom že naučila kar rabim.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Uporabniški avatar
Sarissima
Cosmo moderatorka
Cosmo moderatorka
Prispevkov: 3438
Na forumu od: 26. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Sarissima » 06. Mar. 2016 23:21

_patchouli_ napisal/-a:Da jaz na mizo dobim CV v pisavi velikosti 8, vrzem v kos, brez, da sploh pogledam


This. Jaz ne vem za enega resnega HRja, ki bi dlje ko za 0,1 sekundo pogledal miljon front'n'back nasranih strani v velikosti 8. To je totalno neprofesionalno.
Je pa res - javna uprava je klasa zase, tam majo HRji definitivno ure in ure časa brat 500 CVjev, v dolžini 5+ strani.

Nič ne rečem, res si dal par pametnih nasvetov, ampak s tem si tako močno brcnil v temo, da se je naredil dan.
...But because I saw you. Someone like me. Someone so scared that the only way you know how to handle things is by worrying your way through them. That's what you and I are. Worriers.
epf2001
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 4. 3. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a epf2001 » 07. Mar. 2016 4:12

Nekateri se preveč ukvarjate s formo.

Povedal bom primer. Na posamezno prosto delovno mesto pride včasih tudi do 500 prošenj. A mislite, da se je kdo ukvarjal s tem ali piše na posamezni vlogi prošnja ali vloga ali ponudba ali... ali pride v modri kuverti ali v beli kuverti... ali so fonti takšni ali drugačni...

Za posamezno delovno mesto se že vnaprej ve, kakšen profil delavca se išče. Iz kupa vlog se izbere kandidate, ki po izobrazbi ta pogoj izpolnjujejo. Te vloge se pregleda. Če je posamezen kandidat v vlogi napisal več teksta, ali če je kandidat le po alinejah naštel kaj je počel do sedaj.. je bilo izmed toliko prošenj res vseeno. Če si imel referenco, ki je bila recimo za osebo, ki je vabila na razgovor, zanimiva. je bil samo plus, če je bilo to v vlogi malce bolj opisano ali pojasnjeno. In to je to, kar vam želim sporočiti. :) Bolj kot je vloga ohlapna in skromna, bolj se je potrebno izkazati na razgovoru. Z dobro in temeljito vlogo imaš neko iztočnico, na kateri gradiš na razgovoru. Če tega ni ali če vloga vsebuje le par vljudnostnih fraz v spremne dopisu ter par alinej v CV (in to so vloge, ki jih vse tukaj zagovarjate), bolj se je potrebno dokazati na razgovoru, kjer v takem primeru začneš z nule. Če v vlogi šteje le napisano, s čimer lahko naredi vtis, pa na razgovoru ne šteje le vsebina, ampak velikokrat tudi drugi dejavniki, tako da je včasih staviti vse na razgovor lahko tudi določeno tveganje.

Je pa seveda tudi res, da je zelo odvisno, za kakšno delovno mesto se sploh prijavljaš. Če se prijavljaš za pisarniško delovno mesto, ni nič narobe, če je prošnja malce debelejša, temeljita.

Že zgoraj sem omenil, da k vlogi priložim tudi potrdilo od bivšega delodajalca. To sem šele v zadnjem obdobju začel prilagati k vlogi. Nekako se mi s tem zdi, da mi je s tem dokumentov v vlogi kasneje na razgovorih malce lažje prepričati tistega, ki izbira, da sem jaz tisti pravi.

Upam, da sem vam dal kakšen pameten nasvet. :)
:mrgreen:

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov