Neplačilo za delo, laganje o zaposlitvi

Od šolanja do uresničitve karierne poti.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 28. Apr. 2012 12:18

Bedno :(
Najprej res zagrozi z inšpekcijo, lepo povej, da veš, da se tam na črno dela in da boš prijavila. Glede na to, da nisi edina, ki je delala na črno, sploh ni treba sebe potunkat, vsaj pri grožnjah ne. Dostikrat že to pomaga, če pa ne, pa res prijavi, tudi če bo trajalo leta in ti ne boš videla denarja, vsaj probleme jim boš povzročila, barabam.
Nesanica, tudi če si ona zmisli, da ne bi več delala po 2 tednih, plačat ji morajo za opravljeno delo, če ni bilo zmenjeno, da je zastonj (kar pa se noben ne bi zmenil, ne za 2 tedna uvajanja)
kokica87
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 255
Na forumu od: 18. 7. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a kokica87 » 28. Apr. 2012 12:26

A niso lansko leto uvedli zakon, ki ščiti tiste, ki delajo na črno? Oz. da če prijaviš da si delal na črno, ti ne dobiš kazni, dobi jo pa delodajalec, ki mora tej osebi hkrati poplačati vse delo ter prispevke za tisti čas, ko je oseba tam delala ter jo zaposliti za nedoločen čas (v kolikor ta oseba to hoče). Sicer ne vem a so sprejeli ta zakon ali ne, vem pa da se je na veliko o tem govorilo. Tako da mogoče se splača preveriti in potem res delodajalca prijaviti.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7076
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 28. Apr. 2012 12:27

_patchouli_ napisal/-a:Nesanica, tudi če si ona zmisli, da ne bi več delala po 2 tednih, plačat ji morajo za opravljeno delo,


:eek: :eek: :eek:

študentka, kajne? ko rabiš gnar, delaš, ko ga imaš dovolj, te ni več, kajne? kar boš naredila, te ne zanima, samo da dobiš plačano, kajne?

v pogodbah o zaposlitvi ne obstajajo zastonj klavzule odpovednega roka, konkurenčne klavzule ipd... z nenadnim odhodom (če nisi glih kelnerca ampak opravljaš kakšno bolj zahtevno delo), lahko podjetju povzročiš veliko poslovno škodo in zaradi tega te lahko tudi toži...

jaz bi ukinil študentsko delo, študentje naj študirajo, na zavodu je pa dovolj brezposelnih ljudi. ali pa bi študentsko delo orng obdavčil...
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 28. Apr. 2012 13:15

Se strinjam v vsem, razen v prvem odstavku, ker če mene osebno nagovarjaš, bi svojo zgroženost tudi rangirala nekje s tremi šokiranimi smajliji :D
AMPAK... ne vemo, kakšno pogodbo so ji (ne) mislili dat za podpisat. In tu ni govora o odgovornem šihtu, ampak dejansko o kelnarjenju. Govorim o konkretnem primeru, kjer se pač o nekih klavzulah ne moremo pogovarjat, ker jih NI. Ker NI pogodbe bilo. Spljoh. In ker ne vemo, kako pogodbo je oni mislil namutiti, je brezveze karkoli debatirat v tej smeri. Če najemajo brez pogodbe/preko napotnice (in enako velja za njihove zaposlene, ki sprejmejo pravila igre), pač lahko vedo, da lahko gre po 14 dneh, če ji zapaše (in jo lahko naženejo čez 14, če jim zapaše). Sam je kriv, da je ni zaposlil (za določen čas/nedolčen čas/podjemno pogodbo magari). Če pa bi bilo govora o čem drugem, pa jasno, se strinjam s tabo.
Pa js nisem študentka več :D
Uporabniški avatar
alfa159
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 18
Na forumu od: 1. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a alfa159 » 28. Apr. 2012 13:43

Midva sva se pogovarjala o redni zaposlitvi,na začetku za določen čas pol pa naprej.Se pravi po uradni kolektivni pogodbi,nisem študentka.On je samo nalagal o nekih davkih ,ki jih mora plačati če me zaposli,skratka žal mi je ker nisem takoj pogruntala da me tip nateguje, ampak on je profesionalni lažnivec.Bivšo sodelavko je tudi spolno nadlegoval,ona ga je seveda prijavila in pol je naokrog razlagal da mu je kradla denar itd....Redno pa ima zaposlenega samo enega kuharja,vse ostalo je na črno.
Uporabniški avatar
Peterca18
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 432
Na forumu od: 1. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Peterca18 » 28. Apr. 2012 16:08

kokica87 napisal/-a:A niso lansko leto uvedli zakon, ki ščiti tiste, ki delajo na črno? Oz. da če prijaviš da si delal na črno, ti ne dobiš kazni, dobi jo pa delodajalec, ki mora tej osebi hkrati poplačati vse delo ter prispevke za tisti čas, ko je oseba tam delala ter jo zaposliti za nedoločen čas (v kolikor ta oseba to hoče). Sicer ne vem a so sprejeli ta zakon ali ne, vem pa da se je na veliko o tem govorilo. Tako da mogoče se splača preveriti in potem res delodajalca prijaviti.


ja, to drži.

Res je, da imaš v vsaki pogodbi odpovedni rok in podobno (torej ne moreš odit kar od danes na jutri, tako kot če si prek študenta), ampak tukaj sploh ni blo nobene pogodbe. Na črno je delala dva meseca in če delaš na črno po moji logiki lahko odideš, kadar ti zapaše. Če mene vprašaš, bi mu že prvi dan, ko ni bilo pogodbe, morala poslat inšpekcijo.
Alfa, obveščaj nas, kaj ti bo uspelo uredit (če se boš za to odločila).
Ko bom velika, bom Lara Croft.
Uporabniški avatar
alfa159
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 18
Na forumu od: 1. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a alfa159 » 28. Apr. 2012 16:53

Res je takoj bi mu morala poklicat inšpekcijo.Ampak je kar je upam da bom kaj zrihtala.Hvala za podporo.Čim bo kaj novega javim.
Lep pozdrav :wink:
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 05. Maj. 2012 0:14

Ne smes delat, ce ni pogodbe, tko se sam izpostavis potencialnemu nategovanju.
Men and women agree on one thing: they both distrust women.
Uporabniški avatar
alfa159
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 18
Na forumu od: 1. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a alfa159 » 05. Maj. 2012 7:31

Se strinjam s tabo ampak sej veš vsaka šola nekaj stane.
No samo da povem da sem le dobila večino denarja,nekaj pa je seveda odtrgal, ampak cool je.Inšpekcija: mogoče tudi,pustimo se presenetiti. :wtg:
Hvala vsem za nasvete.
Uporabniški avatar
Jochie
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7076
Na forumu od: 17. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Jochie » 05. Maj. 2012 10:09

bolj mešaš drek, bolj smrdi....pusti inšpekcijo...pa ne zato, ker bi zagovarjal delo na črno, izkoriščanje, goljufanje in ostale zadeve, ampak zato, ker imajo ljudje, ki imajo jajca delati proti zakonu, jajca tudi takrat, ko je treba nevtralizirati koga, ki jim stoji na poti.

pač pokasirala si večino svojega denarja, zadovoljna si, pojdi naprej in to je to. če pa želiš mešat drek, pa mešaj, samo mi ti ga ne bomo pomagali vohati...

Vrni se na Kariera

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov