Zidanje hiše, da ali ne? Vaše mnenje glede situacije.

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 23. Apr. 2015 16:50

Živjo,

Ker mi je na tem forumu všeč, da je večina ljudi mladih, me zanima vaše mnenje.
Trenutno se odločam, ali se bi pri mojih letih (21) podal v gradnjo hiše na parceli poleg hiše svojih staršev (lokacija je super, parcela je zastonj). Finančno sem tega sposoben, ker poleg študija in šole delam že od 16 leta dalje.

Glede na to, da si v prihodnosti želim družine, se mi zdi gradnja hiše smiselna in vsekakor naložba v prihodnost, vseeno pa me matra dejstvo, da zaradi tega ker sem bil vedno vpet v posel in študij nisem še imel resne zveze, česar si zadnje čase, ko sem si začrtal več prostega časa in manj dela zelo želim. Bojim se, da bi hišo v nekih 5 letih naredil, potem pa bi se odeslil bodisi zaradi službe ali punce. Vsekakor je hiša potem neka obremenitev, čeprav si življenje na tej lokaciji z lahkoto predstavljam, bližina staršev me ne moti.

Kakšno je vaše mnenje, kaj si punce mislite o takem početju itd. Vsakega mnenja bom vesel. Če se le da, prosim brez nasvetov, da naj pri svojih letih raje potujem in žuram itd. (tega mi ne manjka :) )

Vsekakor bom enkrat v prihodnosti gradil, življenja v malem mestnem stanovanju, si ne predstavljam. Zato razmišljam, da bi začel sedaj in ne izgubljam časa.
schleife*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 18
Na forumu od: 29. 1. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a schleife* » 23. Apr. 2015 17:34

Najprej vsaka ti čast, da si pri 21 sposoben finančno it gradit hišo.. Tudi sama delam že od 16 leta pa tega definitivno nisem sposobna. Kako ti je to uspelo. bravo! Glede tvojega vprašanja pa je moje mnenje, da boljše počakat, ker se lahko vse spremeni. Boljše se podat v gradnjo hiše z osebo s katero si boš želel ustvariti dom in družino. Če si sedaj finančno že sposoben, boš tudi kasneje. Ko boš našel pravo osebo pa se bosta skupaj odločala kje graditi, kako graditi in ostalo. Vsaka bo srečna ko bo videla, da si tako odgovoren in imaš takšne cilje. Sama jaz ne bi gradila.. Tudi malo zaradi bližine staršev. Saj ne veš mogoče pa bi se spremenili ko bi ti imel punco in načrtoval dom ter družino pa ne bi želel več bit tako blizu njih,ker bi postali naporni.. Parcela bo zastojn verjetno tudi še čez kako leto, dve, tvoj denar bo še vedno prihranjen.. Tako, da jaz bi vsaj malo še počakala, da vidim kako se ostale stvari razvijejo...
Žena koja je izmislila izreku: " Svi muškarci su isti " je bila Kineskinja koja je muža izgubila u gužvi. :)
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 23. Apr. 2015 18:19

Hvala za mnenje, upam da ne izpade kot da se hvalim, ker to sigurno ni namen te objave, niti mi ni do pumpanja ega pod "skrivno" spletno identiteto :D

Terminsko gledano pa razmišljam takole, če se lotim pridobivanja dovoljenj in vseh papirjev, ko bom star 22 let, to z lahkoto traja eno leto. Če se gradnja začne pri 23, bo končana in vseljiva pri mojih 27 letih (če se stvari lotiš kvalitetno, vključno s sušenjem stavbe itd, to pač toliko traja.)

To pomeni, da bi pri 27-28 letih imel pod streho hišo, kar bi mi omogočilo brezskrbno in "uživaško" življenje v mojih 30ih. Seveda je to vse pogojeno s finančnim stanjem in zaposlitvijo, ampak gledam na prihodnost optimistično.

Vsekakor pa se zavedam, da tudi če se lotim gradnje, ne smem pozabit na uživanje v tem času, zato ne mislim celotne prihodke porabit zgolj za hišo in tako zapraviti najlepša leta.

O teh zadevah sem začel razmišljat šele pred kratkim in mi od takrat naprej konstanto hodijo po glavi :D
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 353
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 23. Apr. 2015 18:21

Ne razumem kje je fora da na parceli svojih staršev in ob njihovi hiši postaviš "svojo" hišo ? Ni logično čisto nič. Ker s tem ne dosežeš ničesar. Bolje da v njihovi hiši si urediš eno nadstropje zase ali narediš majhen prizidek zase, ker dvomim da bi punca hotela živeti tako poleg tvojih, še nabrisat je ne boš mogu ne da bi prej dobro zagrnil zavese, ker "tašče" v penziji rade malo firbec pasejo tudi kakšen daljnogled sem videl že v igri :D ... Kakor koli neumnost.
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 23. Apr. 2015 18:33

Parcela je oddaljena 50m, takšne parcele so hitro vredne več 10 000eur, če grem kupovat parcelo drugam, je že to konkreten vložek, sploh za primerljivo lokacijo. Lokacija parcele, ki bi mi bila podarjena je super in bi si težko želel boljše.

Čista neumnost verjetno ni, s starši imam super odnos, predvidevam, da problemov nebi bilo.
Uporabniški avatar
capo di banda
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 353
Na forumu od: 29. 1. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a capo di banda » 23. Apr. 2015 18:43

Ja če se ti negre drugam bi bilo bolj cenovno ugodno da bi na obstoječi hiši naredil prizidek za sebe. Finančno bi bilo veliko bolje ker je v sklopu in ti nebi bilo treba se z elektriko,vodo, wc se jebat. Ker bi se samo s hišo priklopu. Če bi se pa tako rad odaljiv od staršev pa pač šparaj še tistih par let in pojdi na svoje, ker ne vidim razlike med prizidkom in hiše 50 metrov stran. Edino to da je to drugo dosti dražje.
Ti pa lahko napišem da se o teh stvareh kar spoznam in s prijateljom smo pri njemu na štajerskem gradil ras bajturino 450 kvadratov. Pa je bila v 3 letih finito se pravi narejena, vsi priključki napeljani, popleskana, opremljena in še kletni fitnes postavljen .... Tako, da res ne vem zakaj bi ti 6-7 let gradil hišo, ker ob predpostavki tvojega budgeta dvomim da boš delal hišo z več kot 200 kvadratov ?
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 23. Apr. 2015 19:45

Capo, tudi prizidek še ni izključen, se zavedam da je iz finančnega vidika precej bolj smiselen, ni pa toliko možnosti kot pri lastni hiši, kar se tiče izgleda, razporeditve prostorov itd.

Bolj kot tehnična plat in izvedba hiše me trenutno zanima, kot sem omenil, če se splača že zdaj iti v investicijo, ali je bolje čakati... problem je ker znam bit neučakan in imam rad da se stvari in zamisli premikajo naprej :D
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 6969
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 23. Apr. 2015 21:18

Raj potuj in doživi kaj.

Ko se ujameš v te pufe, lizinge, 2.3 otroka , si vprežen kot konj.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Uporabniški avatar
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4928
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 23. Apr. 2015 21:24

+ če tvoja bodoča partnerka ne bo imela istih pogledov na to kje bi živela bla bla, bosta mela problem.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1639
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 24. Apr. 2015 6:57

Si govoril s starši? Kaj oni pravijo na to? Sploh pa na možnost, da čez nekaj let dobiš službo v oddaljenem kraju oz. da boš iz kakršnegakoli razloga primoran prodati hišo - kakšno je njihovo mnenje, da se jim na "njihovo" zemljo naselijo tujci?
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 24. Apr. 2015 7:01

Led Zeppelin napisal/-a:Raj potuj in doživi kaj.

Ko se ujameš v te pufe, lizinge, 2.3 otroka , si vprežen kot konj.


Kot sem omenil v prvem postu, mi potovanj in žuranja ne manjka, niti ne mislim zaradi gradnje konstanto čemet doma in šparat :D

Plan je načeloma graditi popolnoma brez pufov, avto brez lizinga itd. Tega ne maram in ne želim, nikdar.


@floribunda, ravno to je tisto kar me najbolj skrbi oz. nekaj v tem smislu, da bi potem hišo pustil prazno oz. jo prodal in vselil staršem neke "glupe" sosede.
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 24. Apr. 2015 7:04

somebody napisal/-a:Si govoril s starši? Kaj oni pravijo na to? Sploh pa na možnost, da čez nekaj let dobiš službo v oddaljenem kraju oz. da boš iz kakršnegakoli razloga primoran prodati hišo - kakšno je njihovo mnenje, da se jim na "njihovo" zemljo naselijo tujci?


Dober point, smo se pogovarjali ja. Seveda si tega ne želijo.
Trenutno se lotevam novega projekta in bi podjetje odprl v bližini doma, tako, da predvidevam da bom v prihodnosti delal v okolici doma.

Še vedno pa ni nič sigurno, ker je moje področje močno vezano na nemčijo, je vedno možnost selitve v nemčijo, ampak si tega ne želim.
plantron
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 23. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a plantron » 24. Apr. 2015 7:14

floribunda napisal/-a:+ če tvoja bodoča partnerka ne bo imela istih pogledov na to kje bi živela bla bla, bosta mela problem.


Ker to premlevam že cel mesec, je to verjetno edina stvar, ki me drži nazaj in bom zaradi tega še počakal. Ta čas nabiral finance, nabiral izkušnje in užival.

Hvala vsem za mnenje, s prijatli se o teh stvareh nerad pogovarjam, ker ne maram govoriti o denarju.

Če ima še kdo kaj za pripomnit, z veseljem preberem.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1639
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 24. Apr. 2015 11:14

plantron napisal/-a:Še vedno pa ni nič sigurno, ker je moje področje močno vezano na nemčijo, je vedno možnost selitve v nemčijo, ampak si tega ne želim.


Na žalost včasih ni druge pa tudi nikoli ne veš, kaj ti življenje prinese.

Jaz bi na tvojem mestu, če imaš preveč denarja, kupila neko stanovanje v mestu. Od njega lahko pobiraš najemnino in ga kasneje, ko se ustališ in začneš graditi svoje (oz karkoli že), tudi prodaš brez slabe vesti.

Mi je pa všeč, da naša mnenja sprejemaš kot nasvete in ne kot napadanje :D Odločitev bo na koncu itak tvoja in upam, da boš zaradi te diskusije bolj prepričan v svojo odločitev, kakršnakoli že bo :D
Uporabniški avatar
haley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4815
Na forumu od: 20. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a haley » 24. Apr. 2015 11:49

floribunda napisal/-a:+ če tvoja bodoča partnerka ne bo imela istih pogledov na to kje bi živela bla bla, bosta mela problem.


Tole je tudi najprej meni padlo na pamet, ko sem prebrala tvojo objavo!

Ti rajši še uživaj in potuj, pa se potem čez par let obremenjuj s hišami in podobno. :)

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri