lastno stanovanje

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
metuljčica*
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1570
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metuljčica* » 21. Sep. 2008 6:59

Tudi prej krediti niso bili nič nenavadnega. :) Moja dva sta hišo postavila s pomočjo kreditov, iz nič.
Ampak v 80.letih je bilo tako precej lažje priti do nepremičnine kot danes (tako vsaj pravijo).
Uporabniški avatar
mash@
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 228
Na forumu od: 15. 2. 2007
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a mash@ » 21. Sep. 2008 11:21

ja, ampak zdaj se zakreditiraš tja do 45. ega leta starosti. Če pa nimaš redne službe in delaš na avtorske pogodbe ti pa sploh nočejo dat kredita. Groooza!
Uporabniški avatar
tani24
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 722
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tani24 » 21. Sep. 2008 11:47

pa še kredita imaš lahko le koliko 1/3 plače al kolk je že? sem gledala hipotekarni kredit: 30 let, 100.000 € dobiš, na mesec je 700 € obrok, se prvi na koncu ga še za enkrat preplačaš...moraš torej imeti plače skor 2000 € ja sej kul ane :roll: zdej nej pa folk napiše..kolk jih pozna da ma tok plače..js nobenga.
¤MajC¤
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 708
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a ¤MajC¤ » 21. Sep. 2008 11:54

ja direktorji, itd s.pjovci :D ampak oni potem tudi ne rabijo vec tega :lol:
Uporabniški avatar
tani24
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 722
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tani24 » 21. Sep. 2008 12:11

ne sm zdele mal prečekirala..zakredtiraš lahko toliko, da ti ostane 75 % plače...vsaj tko je bilo no..v določenih primerih lahko več..npr. službene čebelice itd. se pravi, da moraš ali ti imeti plače toliko..npr. za obrok 700 € = 2800 € na mesec..ali če sta nosilca kredita dve osebi, potem morata imeti oba skupaj toliko na mesec. ja nekak se mi to še zmer zdi težko dosegljvo :roll: s pa neka stanovanjska varčevanja in potem imaš opcijo vzeti neprofitno stanovanje..sam nevem kako to gre. a kdo kej pozna?
Uporabniški avatar
Mimi_M
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2552
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: Primorska

Neprebrana objavaNapisal/-a Mimi_M » 21. Sep. 2008 12:14

sej največkrat itak mož in žena oz. partnerja vzameta kredit skupaj - na obe plači in potem tudi oba odplačujeta.
Men je tud čist normalno, da bova postavla hišo s krediti.
Imava pa srečo, da imava že (oz. ima moj) kar en lep kupček € gotovine na strani, kar bo pač osnova za pridobitev kredita
Uporabniški avatar
Yazmeen
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2376
Na forumu od: 18. 7. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Yazmeen » 21. Sep. 2008 20:01

Midva mava pa šanso, da si urediva stanovanje v zg. nadstropju naše hiše (kjer sm jst prej živela), ker zdj je mami itak sama v bajti. Ampak edina stvar, ki me mal skrbi je, da je dost taka oddaljena lokacija, na podeželju, maš pol ure vožnje do Škofje Loke, najbližjega mesta. Drugač mi je ful lepo gor, sam pozim zna bit mal zaj... :? Hmmmmm :gruebel:
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 21. Sep. 2008 22:57

tanika* napisal/-a:in kaj je pol bol..cel življenje plačevati najemnino..na koncu pa nimaš ni..itak penzije ne bo več noben od nas doživel..sej zdele k bosta dve plači ni panike dat 300 evrov...sam kaj pa pol?
Pa js mislim purple da ti sploh ne bereš nobenih postov, sam kr neki za brezveze se oglašaš, ker js nism rekla, da je kej slabega da ti tastari kupijo, hudič sej bi bla js presrčna da bi ga men moji, sam se mi zdi glupo to nekomu pod nos metat... ma sej dokler nisi na takem mestu kot sem js se je lahko oglašat iz doma staršev...ko pa enkart pridš do tega, da bo treba vn, pa nimaš km, pa ti noben ne pomaga je pa kr sranje...sej za začetek je najemnina ok, sam celo življenje? nevem no :roll:


ja če ne boš dosti prevarčevala in nabrala in če ti ne odobrijo kredita, v primeru da ne boš kreditno sposobna za določen znesek, ti praktično drugega ne preostane.Uf, veš kolk je takih ljudi/parov/družin, ki
živijo najemniško.je pa fora, da najemnine lahko plačajo 400€ na mesec, lahko bi tudi toliko kredita, ampak jim banka tega žal ne odobri.
In potem ti tukaj dost ne preostane.

berem poste berem in še vedno ne razumem, zakaj bi ti Sessa to metala pod nos.Pač tema se je po dolgem času spet pokazala na naslovni strani in je napisala in z veseljem povedala, da imata svoj flet.Take stvari so pač pohvale vredne, kaj naj rečem.Nevem zakaj se počutiš kot da ti kdo polena meče pod noge in te zajebava, če te ne.Jst mam tud svoj flet, v pritličju hiše, in kaj, me boš grdo gledala ker sem povedala ali bi morala bit tiho?
In ja, jst sicer imam stanovanje, ampak moje stanovanje obsega zelo malo prostora.Ubistvu je prostorna kuhinja, soba in velika kopalnica+manjši hodnik.Z mojim živet tukaj bi bil že problem, kaj šele z otrokom, tako da ja, jst bom tud mogla nekam drugam.Kam?To je pa prašanje, ampak če je treba in če ne bo možnpsti tudi v najem, kaj pa čem drugega.Ali pa prizidke delat, kar spet šteje določen denarni zalogaj.
Ampak ne bom pa zarad tega nekoga drugega gledala grdo ker je vesel da ima svoj flet, pa kdorkoli ga kupil.Če so bili pri denarju in imeli to možnost, zakaj pa ne.Stanovanjski problem je danes precej velik in vesela sem za vsakega ki ga uspe rešit pozitivno in da se ima fajn :)
Mimi men se pa ne zdi realno tole razmišljanje.Sama je preračunala da tudi na 30 letno odplačevalno odbo kredita za 100.000 evrov ne bo šlo, razen če ne bo imela uibr dobre plače.in tud privarčevanih 6000 evrov, kot je sprva mislila, ji ne pride tukaj čisto nič v poštev.
Žal je pač tako dandanes.jst držim pesti za vse da jim rata, sam dostkrat kšnemu ne rata.
Moj fant je recimo zaposlen redno za nedoločen čas in ni dobil niti kredita za avto pri raznoraznih bankah ne, ker je premlad in ker dela pri privatniku.In kaj bo dobil kredit, kdaj?Pri 50 letih??
Žal, pač tako je.In zdaj je vzel leasing ki ga bo preplačal, al se bi pa vozils staro garo.
Uporabniški avatar
jullia_
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5285
Na forumu od: 29. 6. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a jullia_ » 21. Sep. 2008 23:35

metuljčica* napisal/-a:Tudi prej krediti niso bili nič nenavadnega. :) Moja dva sta hišo postavila s pomočjo kreditov, iz nič.
Ampak v 80.letih je bilo tako precej lažje priti do nepremičnine kot danes (tako vsaj pravijo).


Ja, inflacija je pojedla kredite :) Ne vem sicer, kako čisto točno je to šlo, ker nisem ekonomistka, vem pa, da še zdaleč niso odplačali realne vrednosti kredita.
Uporabniški avatar
metuljčica*
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1570
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a metuljčica* » 22. Sep. 2008 8:00

^ Tako pravijo, ja. :)
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 22. Sep. 2008 9:38

ja baje da so v casih najvecje inflacije pol vsi za zares male pare odplačevali cele kredite. kar je meni moj dedek govoru, so bli to res smešno male pare. glede na to, da je šlo za odkup stanovanja.

drugace se mi pa v mojem primeru zdi absurdno sanjat o nakupu svojega stanovanja. ker zaradi narave svojega poklica najbrz ne bom kreditno sposobna. upam da bodo moji starši dovolj dobri, da mi bodo pri tem pomagali. kaj pa vem. mogoče mi pa vseeno pade kake sekira v med in bom mela na pretek dnarja in si bom lahko kupla loft v NYC in še kako počitniško hišico v st. tropezu.

sanja svinja o koruzi, zivela bo pa v 32m2 svonjaku in jedla pomije. za 600€ na mesec.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 22. Sep. 2008 9:52

Eno so bili krediti za gradnjo hiš, ki jih je požrla inflacija in jih je bilo lažje odplačevati. Stanovanja so takrat kupovali redki, ker je bilo večina najemniških.
Drugo pa odkup stanovanj po Jazbinškovem zakonu - to je pa bilo že v Sloveniji. In tisti, ki so za to vzeli kredit, so ga odplačali po realnih pogojih. Je bila pa cena res ugodna. Odkupil si lahko le družbeno stanovanje, v katerem si živel.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
tani24
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 722
Na forumu od: 23. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a tani24 » 22. Sep. 2008 10:18

sej moja starša sta tudi od istega načina prišla do našega stanovanja..krediti, veliko odrekanja in šparanja. zdej je pa problem sploh dobit kredit..čeprov sm slišala, da imajo tuje banke dost bolj ugodne te zadeve. ni mi pa jasn kako to, da gredo nova stanovanja skoz v promet. js živim v kamniku in smo mel zdej v parih letih prov bum novih stanovalcev. zgradil so ogromn novih stanovanj in vsa so polhna..nevem od kje folku pol denar, ker težko verjamem da vse te mlade družine šparajo že od svojega 5 leta, ali pa da so vsem starši kupil? torej neke opcije za kredite morajo bit, sam pač mal je treba se znajdt.
~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5791
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 22. Sep. 2008 12:31

:)
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 08. Dec. 2010 21:39, skupaj popravljeno 1 krat.
fun
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1401
Na forumu od: 15. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a fun » 22. Sep. 2008 14:19

Včasih je blo valda drugač... Moji starši so tud iz dobesedno nič začeli gradit hišo.(njuna je bla samo parcela, pa še ta je bla na začetku čist neravna in zaraščena; zgledala je čist nezazidljiva.)

Pred 15-20 leti je blo to čist druga pesem kot dans; treba je blo sam ful pridnih sosedov in sorodnikov, pa se je spravlo vse skupaj..

Danes je treba prjavit vsako kaloro malte, težko je dobit primerno zemljo, radi komplicirajo s papirji..... Sicer nisem na tekočem kaj vse je treba spolnjevat za stanovanjski kredit, ampak je cela gora nekih pravil... :o

V lj je pa sploh katastrofa... :? Mislite da bodo cene stanovanj začele kmalu padat? Ker meni se zdi skor nemogoče da je cena v primerjavi z evropo tako visoka.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov