Kako pripomorete k manjši onesnaženosti narave?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
mitkica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mitkica » 03. Sep. 2007 7:51

Mislim, da takšne teme še ni bilo...
S čim pripomorete k manjši onesnaženosti narave in ozračja? Se zdite sami sebi dovolj ozaveščeni in ali k temu opozarjate tudi svoje bližnje?
Mogoče se zdi, da en sam človek ne more spremeniti ničesar, ampak jaz menim, da že vsako malo dejanje šteje. Jaz npr. se trudim, da v trgovinah ne kupujem stvari, ki so v plastični embalaži, imam vrečko iz blaga, da ne kupujem vsakič nove plastične, ločujem odpadke...
Se vam zdi, da je v današnji družbi sploh mogoče živeti tako, da ne onesnažujemo narave? Samo banalen primer: naše stanovanje mora biti čisto, dezinficirano...kopalnica brez vodnega kamna, mora se svetit in dišat...je to možno brez močnih čistil? Mogoče kdo uporablja kaj naravnega, kar tudi vsaj približno očisti? :?:
Vsaka vaša navada in nasvet šteje, mogoče koga celo prepriča, da poskusi tudi sam. :)
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1234
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 03. Sep. 2007 9:22

Jaz odpadke recikliram! V trgovini pa, če kupujem banane, melono, lubenico...nikol ne dam v vrečko, ampak ceno prilepim kar na sadež. Pol me pa trgovke čudno gledajo. :roll: Se mi zdi, da bi blo pametno ukinit te plastične vrečke pri sadju in kej druga uvest...npr. reciklirano mehkokartonasto vrečo (takšno, ki jo dobite na tržnici, če kupujete sadje).

Sem pa vidla, da uporabla Newyorker pa tut se mi zdi H&M vrečke, ki so okolju prijazne. Prosim, naj mi en razloži, kako je lahko plastična vrečka okolju prijazna?

Sem opazila, da imajo v Europarku (MB) nove koše, ki so narejeni prav za reciklicanje (papir, plastika, ostali odpadki). To se mi zdi zelo vredu in upam, da se bodo ljudje tega držali!

V šolah se mi pa tut zdi, da je kr povdarek na tem, da otroke naučijo varovat okolje. Vsaj šola, ki sem jo jaz obiskovala, je organizirala čistilne akcije, papirne akcije (kjer smo zbirali star papir; razred, ki je zbral največ papirja, je dobil izkupiček od prodaje le tega na surovini).

Moja oma uporablja za čiščenje kopalnice domači kis. Je rekla, da dobro očisti. Js še nism probala, kr mi smrdi :) Je pa moja oma bol osvečšena o onesnaževanju okolja kot marsikater osnovnošolček, srednješolček. Z večjo vnemo ločuje odpadke kot jaz in vsi ostali v družini!

mitkica, zlo dobr, da si odprla to temo :wink:
Tiavanna
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1402
Na forumu od: 29. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Tiavanna » 03. Sep. 2007 10:05

gregalina napisal/-a:Sem pa vidla, da uporabla Newyorker pa tut se mi zdi H&M vrečke, ki so okolju prijazne. Prosim, naj mi en razloži, kako je lahko plastična vrečka okolju prijazna?


Ker niso vse plastične vrečke iz istega materiala...Danes večina oz. vedno več trgovin uporablja takšen material, ki se razgradi v recimo 40 letih. Kar je še vedno gnilo, ampak dolgoročno gledano se razgradijo. Tastare vrečke se pa niso oz. bi trajalo XY let (mislim, da je tle razlika polivinil/najlon...sam ne vem točno, si nisem prou vsega zapomnla).
Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 13. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 03. Sep. 2007 11:20

Z reciklažo ;)
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 03. Sep. 2007 12:27

mitkica napisal/-a:Mogoče se zdi, da en sam človek ne more spremeniti ničesar, ampak jaz menim, da že vsako malo dejanje šteje.

S tem se strinjam. Sama locujem odpadke, v stacuno grem z rablenimi vreckami, da jih ne nabavim vsakic 10, ce se le da se peljem s kolesom. Cim manj papirja porabim za printanje. Uporabljam cistila za kopalnco na osnovi kisa Frosch, ki naj bi bla (baje) bolj okolju prijazna. In podobne malenkosti. Ampak tukaj se pa konca. Kot vecina sem namrec razvajeni uporabnik in totalen fan električne energije :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
mycosmogirl
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 769
Na forumu od: 25. 8. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a mycosmogirl » 03. Sep. 2007 16:41

Jst tut recikliram :D Pa probam čim manj elektrike porab pa ful rož mam v svoji sobi! Aja, tastarim sem težila da morajo varčne žarnce po bajti napelat, pa so jih :)
*SunnyRose*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 21
Na forumu od: 1. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *SunnyRose* » 03. Sep. 2007 18:21

Tole je ena super stran o klimatskih spremembah in kako lahko sodelujete tudi same:http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_sl.htm

V septemberskem Cosmotu je pisalo, da je: eko = cosmo, tko da je definitivno cosmo tudi, če klikneš na ogljikov kalkulator :http://www.mycarbonfootprint.eu/sl/ in ugotoviš, kako lahko še več prispevaš k čistemu okolju :wink:
Uporabniški avatar
J.Lo
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 576
Na forumu od: 7. 12. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a J.Lo » 03. Sep. 2007 18:58

Jaz tudi ločujem odpadke, pa za smeti uporabljamo eko vrečke, v avtu mam tud vedno vrečke za nakup, da mi ni treba kupovat novih. Vodo med miljenjem in pranjem zob zapiramo (ker je ata alergičn :D ), konstantno zgašujem televizijo in nepotrebne luči,...
Lahko imam vse.
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 03. Sep. 2007 19:15

jst sicer nimam možnosti ločevanja odpadkov, razen da ločim papir od ostalih smeti in ta papir dam enemu fantu, ki si z zbiranjem starega papirja služi žepnino. ugašam luči, če rabim kam it pa ni daleč ne težim doma naj me zapeljejo ampak grem peš... pa še kakšne malenkosti. drugče pa nekoč v prihodnosti, ko bom imela dovolj denarja si bm kupila toyoto priusa al pa kakšen še blj varčen avto in okolju prijazen - zaenkrat je prius v sloveniji eden redkih oz. če ne clo edini te vrste
Uporabniški avatar
br0ken heart
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 285
Na forumu od: 16. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a br0ken heart » 03. Sep. 2007 19:34

Ne mecem nicesar kr tak po tleh, mogoce samo kaki japkin ogrizek kdaj pa kdaj (samo to se itak razgradi), tak da jaz prispevam svoj delez k cistemu okolju :)
Luci al pa karkoli kaj rabi elektriko nimam prizganih ce ni potrebno, tak ko eni ko majo in kompa in tv in radio prizgan pa se vsak po svoje dere.. Zakaj ze?
Med tusiranjem vgasnem vodo, isto med umivanjem zob.
Kaj se pa odpadkov tice pa jih ne locujem, iz preprostega razloga.. Sedim enkrat na vrtu enega kafica, vidim Snago kak pride po smeti in oni veselo VSE zmecejo v isti keson.. Od plastike, do steklenic in nenazadnje tut bioloske odpadke vrzejo zraven. Tak da locujem odpadkov ne, pa me napadajte kolko me hocete :roll:
Hello, 911. I''m on fire!
Uporabniški avatar
gregalina
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1234
Na forumu od: 20. 3. 2007
Kraj: toti Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a gregalina » 03. Sep. 2007 20:02

Vrjetno to delajo zato, kr še v Slo ni tak razvito vse za reciklažo, a kmalu bo. Se vsaj privajamo na recikliranje! Men so že tut rekl, da so že vidl, kak so vse skup v en kontejnar vrgl, sam js osebno pa še ne, pa zmeri pozorn pogledam, če je to res, pa ni. Npr. po bio odpadke pride smetišar enkrat na teden s čist drugim tovornjakom, medtem ko po ostale odpadke pride spet drug, ki pa hodi vsake 14 dni.
Uporabniški avatar
br0ken heart
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 285
Na forumu od: 16. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a br0ken heart » 03. Sep. 2007 20:08

gregalina napisal/-a:Vrjetno to delajo zato, kr še v Slo ni tak razvito vse za reciklažo, a kmalu bo. Se vsaj privajamo na recikliranje! Men so že tut rekl, da so že vidl, kak so vse skup v en kontejnar vrgl, sam js osebno pa še ne, pa zmeri pozorn pogledam, če je to res, pa ni. Npr. po bio odpadke pride smetišar enkrat na teden s čist drugim tovornjakom, medtem ko po ostale odpadke pride spet drug, ki pa hodi vsake 14 dni.

Sej pri nas doma tut tak, samo tam pa sn se na lastne oci prepricala da temu ni tako. Ne vem zakaj bi jaz locevala, oni bi pa meni nic-tebi nic, vse skup v eno kanto vrgli.. Naj se oni najprej zmenijo kak pa kaj.
Hello, 911. I''m on fire!
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 04. Sep. 2007 1:00

sicer še vedno voda na veliko teče, ko si umivam zobe, ampak si morem pa zaradi faksa res dosto prebrat o teh stvareh. tako da....z malim se vse zacne, js se tudim reciklirat:)

drugače so pa za vs eitak še vedno krive korporacije različnih ameriških zveznih držav in vzhajajoča gospodarka sila kitajska, ki tako šuptrajo okolje da glava peče. vse okoljevarstvene znanosti so se začele formirat šele pred tridesetimi leti, ko so ljudje sploh opazli da smo malo zasrali z ralzličnimi freoni, izpušnimi plini, odplakami, sečnjami,.... da se v globalnem smislu sploh še ne dela na tem, da se okoljevarstvene znanosti šele formirajo, da ljudje sploh ne vejo kaj nej bi z vsem tem onesnaženjem nardili (in to tisti ki bi morali to vedet). itak da je zraven še denar. dosti denarja. kar pa je šele najlepše....tisto kar smo spustili v zrak pred 50leti, ko še niso poznali točnih poseldic, se bo razgradilo šele čez nevem kolko let in šele takrat bo res kaos.

js sm za reciklažo in skrb za okolje :D
*MissTweety*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 57
Na forumu od: 19. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a *MissTweety* » 04. Sep. 2007 14:22

...
Zadnjič spremenil *MissTweety*, dne 25. Avg. 2009 10:17, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
br0ken heart
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 285
Na forumu od: 16. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a br0ken heart » 04. Sep. 2007 16:56

*MissTweety* napisal/-a:Ne diham, da ne prinašam v okolje preveč CO2-ja :D
Slika
Hello, 911. I''m on fire!

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov