Kaj ti narediš za varovanje okolja?

Vse o domu in okolici, kjer prebivamo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine, floribunda

Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 02. Sep. 2009 10:50

Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
*QueenBitch*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 6. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *QueenBitch* » 09. Sep. 2009 18:06

Doma večinoma recikliram in dajem plastiko pa steklo v ločene smetnjake k so zdj končno dodatne postavl drgač so bli skoz polni.
Edin organskih odpadkov se še nism naučila ločevat k se mi mal gravža tist prevlačvat tm pol iz vrečke ven itd. Ja čudna sem, vem.
No tud v sluzbi sm jih navadla dajat plastenke posebej pa zamaške zbiramo.

Zamenjala sm dve žarnici za te varčne ampak to edino v predsobi kjer dalj časa gorijo pa potem v kopalnici tudi, ker ko sem jo dala v kuhno k jo redko pržigam za dalj časa je zlo hitr crknla. No razložil so mi to tko, da so namenjene te varčne temu da gorijo dalj časa in za hitro prigašanje in ugašanje so pa bolj občutljive.

Tud praške in čistila sm zamenjala s tistimi na bio osnovi, večinoma so to taki na osnovi kisa, limone... Edin vsake tok časa uporabim cevosan al pa kej tazga za odtok, ker se ga ne upam odšraufat pa spucat ker je že tko star, da mi bo v roki ostal naslednjič.

Vozim se tko al tko z busom al pa s kolesom al pa hodim peš.

Odvadla sm se kr naprej jemat vrečke v trgovini ampak mam uno mercatorjevo in k grem po večjih nakupih jo vzamem s sabo, za smeti sm pa kupila reciklirane, ki pa jih tud precej mal porabim ker plastenke in steklo dajem v drugi dve vrečki, potem spraznim in te dve vrečki s5 uporabim.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 11. Sep. 2009 10:36

http://www.playboy.si napisal/-a:V živo: Predavanje Miša Alkalaja
V ljubljanskem hotelu Lev pravkar poteka predavanje Miša Alkalaja z naslovom Globalno segrevanje - velika laž? Znanost in politika podnebnih sprememb. Predavanje lahko spremljate v živo na www.playboy.si.


http://www.playboy.si/branje/novice/v_zivo_predavanje_misa_alkalaja-25950.aspx
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
borboletta
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 19. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a borboletta » 22. Sep. 2009 0:03

Mene pa sam zanima zakaj v Sloveniji ne prepovemo plastičnih vrečk v trgovinah? To je v Ameriki že velik velik let, sej kaj ne bi blo to čist preprosto prepovedat, al kaj nas (oz. vlado) zadržuje, da tega ne stori?
Vse bolj komplicirano postaja živeti enostavno.
Uporabniški avatar
LeillaLee
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 150
Na forumu od: 20. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a LeillaLee » 22. Sep. 2009 10:24

borboletta napisal/-a:Mene pa sam zanima zakaj v Sloveniji ne prepovemo plastičnih vrečk v trgovinah? To je v Ameriki že velik velik let, sej kaj ne bi blo to čist preprosto prepovedat, al kaj nas (oz. vlado) zadržuje, da tega ne stori?


Jaz študiram področje okoljevarstva in ti lahko povem, kakšen odgovor smo dobili pri raziskovalni nalogi, ki smo jo opravljali s sošolci. Mercator je naredil korak naprej, ko sedaj dajejo vrečke, ki se razgradijo v enem letu (preverjeno v 3 mesecih je vrečka skoraj že razpadla pod zemljo). Kot glavni razlog pa je to, da ne ukinejo plastičnih vrečk, ker na račun njih dobijo veliko denarja. Samo naslednič poglej koliko ljudi pride v trgovino brez vrečke in si jo celo kupi, ker una mala ni dovolj.

Sicer pa jaz, kot bodoča okoljevarstvenica skrbim za okolje... v trgovino hodim z vrečko iz blaga, smeti doma recikliramo že več let, v naši hiši svetijo samo še varčne žarnice, izklapljam vse električne priključke, ki s ene uporabljajo (ponoči oz ko ni nikogar doma), izklapljanje mobilnega telefona ponoči, na faks in po opravkih hodim peš, z rolerji ali kolesom, na daljšo pot pa se ponavadi odpravim z nekom, ki ima še prosto mesto v avtu ali štopanje, doma poteka skupinsko likanje, ob pranju solate se voda uporabi še za zalivanje rož, ob vsaki kapljici ki kaplja iz pipe ima oče delo:) itd
Majhna kapljica v morju lahko postane velik ocean...samo čim bolj moramo ozaveščati ljudi:)
Uporabniški avatar
borboletta
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 304
Na forumu od: 19. 8. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a borboletta » 22. Sep. 2009 19:47

^^
o ful hvala za odgovor, čeprov sploh ne razumem logike...pač država bi prepovedala pa konc debate. Isto kukr to k se ne sme več v lokalih kadit...je kao vpadu promet, folk se je bunu...sam sej zdej je vse OK. Isto bi "preživele" trgovine brez teh vrečk.
Vse bolj komplicirano postaja živeti enostavno.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 23. Sep. 2009 10:46

jest sm tud že dostikrat premišljevala, da bi blo ful dobro, če bi prepovedal plastične vrečke, ker je to res preprost ukrep pa ljudje bi se tud hitro navadil na vrečke iz blaga in košare. pa pomoje bi mogl tud omejit te plastenke,ker tega je ogromno. vsi se preseravajo s to vodo v plastenkah, čeprav je še marsikje v Sloveniji voda dobra iz pipe, drugače bi pa mogl naštimat filtre za vodo. ker s temi plastenkami, se okolju dela ogromna škoda
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 23. Sep. 2009 18:23

Se strinjam z ukinitvijo vrečk.
Jz vedno kakšno s sabo nosim, če ne pa kar v torbico vse tlačim. :)

Joj, enkrat sem pa doživela..mah, sej ne vem..uglavnem, na blagajni, lepo že vse plačam in rečem hvala, da ne rabim vrečke (trgovina z oblačili, pa eno vrečko sem že mela) in mi je prodajalka rekla, da mi mora dat vrečko - halo, kaj? A je to res? A je to kakšna neumna politika trgovine? Sej mam račun kot dokazilo nakupa, vreče še ene pa res ne rabim..
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 389
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 23. Sep. 2009 19:45

Saj imajo tako v Mercatorju kot Interšparu razgradljive vrečke (iz krompirjevega škroba) in so popolnoma enake kot navadne (enaka velikost, vzdržljivost itd). No, ne vem, če so res 100% razgradljive, kot naj bi bile, ampak vedno kupim tiste, če pozabim vrečko doma.
Je pa škoda, da nimajo takih povsod - kakšne trgovine z oblačili, tehniko in podobno.

Glede smeti pa tudi pri nas pobirajo vse skupaj, tako da ne vem v čem je point ločevanja..niti doma ne ločujem, odkar sem videla, da vse zmečejo skupaj ali pa da ljudje v našem bloku kar vse pomečejo v npr. smetnjak za papir (ali odvržejo papir v vrečki)

Drugače pa tudi vodo redko kupim v plastenki, oz. jo kupim le zaradi plastenke, da jo potem spet uporabim in točim vodo iz pipe :D Nisem še našla boljše alternative, steklene so pretežke, da bi jo v torbici prenašala
There are no shortcuts to any place worth going.
am_8
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 26. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a am_8 » 26. Sep. 2009 20:58

No pa poglejmo:)
Živim v predmestju tako da si lahko privoščimo da imamo v garaži 3 različne zabojnike enega za plastiko, drugega za papir in tretjega za steklo. Samo sem pa razočarana nad temi otoki, lahko bi jih bilo več v mestu. Sm poslušalo eno oddajo na radiu o recilkliranju. Baje da se pri nas tako malo zbere da morajo firme, ki reciklirajo npr. papir, plastiko uvažat z drugih držav. Odstotek papirja, ki ga sami zberemo je bil smešn:S
Vsi organski odpadki gredo na kompost, o katerem bi lahko še napisala zgodbico ki mi bo ostala za vedno v spominu, uff:D
Tri drevesa ki so zrastla na neprimirnih mestih smo presadili, eno v gozd, dve na vrt, kjer bo prostor zanju tudi ko zrasteta.
Baterije zbiramo posebi.
Kar se tiče vrečk, jih imamo za večkratno uporabo. Vesela sem da smo vsaj toliko napredovali da se dobi v supermarketih tudi tiste ki so iz okolju prijaznih materijalov in se razgradijo.
Doma imamo dva zbiralnika za vodo, tako da zalivamo vse z deževnico. V stanovanju, pogledam da vžgem pomivalni stroj zvečir, med umivanjem zob, tuširanjem zapiram vodo.
Pazim da luč za seboj ugasnem. Nekaj žarnic imamo varčnih, ne pa vse.
S psom rada grem na sprehod v naravo. Še posebi mi je všeč ker imamo nad hišo še vinograde, gozd, naravo. Pravijo da bojo vse pozidali, vendar na to raje ne mislim in uživam v njej dokler lahko. No in ker je bilo na moji najljubši poti, kar nekaj smeti sem en dan predlagala družini da gremo na sprehod in vzamemo seboj tudi vrečke... tako da smo nabrali kar nekaj smeti...ne moreš vrjet kako zna človek svinjat vse naokoli, žalostno da ga prav nič ne briga.
Vodo pijem iz pipe, saj je dovolj dobra in se mi zdi res nepotrebno, da bi jo kupovala v plastenkah. Pa še baje, bolj zdrava je saj so plastenke nareje iz umetnih mas ki v vodo spuščajo škodljive snovi. Ko sem dobila članek v katerem je pisalo kaj oznake na plastenkah pomenijo(tisti trikotnik s številko na sredini) sem poskušala v trgovini dobiti kakšno z tisto oznako, ki v vodo ne spušča ničesar, vendar mi je do danes še ni uspelo dobiti. :/
Za perilo uporabljamo všasih oreščke, pa kis npr. za ploščice zribat:)
Avta svojega še nimam in če pomislim sploh ni slabo sej ko se enkrat razvadiš ne znaš bit več brez njega in pozabiš na buse, kolo...
Vem da bi se dalo narediti še veliko...pa vendar nekaj je.
Zahvala gre še posebi očetu, ki mi je bil vedno za zelo dober zgled in sem se od njega marsikaj naučila...
cvetkaaa
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 802
Na forumu od: 15. 5. 2008
Kraj: Postojna

Neprebrana objavaNapisal/-a cvetkaaa » 18. Okt. 2009 15:11

Zadnje čase se večkrat peljem z vlakom namesto z avtom. Tako ne onesnažujem okolja, prišparam na gorivu in ne plačam parkirnine. Situacija je precej cenejša.

Izogibam se restavracijam kot je Mc Donalds, ker ustvarijo nenormalne količine odpadkov. Vsa embalaža je zavrgljiva in tako vsak za seboj pusti večjo količino smeti. Zato izbiram restavracije kjer se pribor pomiva in ponovno uporabi. Kar groza me je, ko si predstavljam vsakodnevni izkupiček smeti v Mc Donaldsu.
B3jb1ka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 14. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a B3jb1ka » 18. Okt. 2009 21:10

Vozim se s kolesom, ločujem smeti in ugašam komp, kadar ga ne rabim.

Bi pa rada mela enga tistih polnilcev, ki delajo na sončno energijo. Čist hudo!
When Life Gives You Questions, Google has Answers.
Uporabniški avatar
mitkica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a mitkica » 21. Okt. 2009 9:43

da naštejem par stvari:
- ločevanje odpadkov
- ugašanje luči
- varčna poraba vode
- umivanje zob z mrzlo vodo, splakovanje posode z mrzlo vodo
- uporaba eko praškov za pranje perila in posode, uporaba eko kozmetike
- na bojlerju v kopalnici smo zmanjšali ogrevanje vode na minimum...pa je še vedno dovolj topla, prej je bila tako vroča, da jo je bilo potrebno mešati z mrzlo
- pridelovanje zelenjave brez uporabe gnojil in pesticidov, gnojenje samo s kompostom pridelanim doma
- pozimi nimamo preveč zakurjeno...rajši eno majčko več na sebi
- vrečka iz blaga
- ne kupujem vrečk za smeti, ampak porabim tiste, ki jih dobim ko kupujem obleke ipd

pa še kot opomba...nekatere stvari delam bolj iz razloga varčevanja na denarju :D
se pa na ta način ubije dve muhi na en mah :)
nivea9
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 543
Na forumu od: 5. 6. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a nivea9 » 21. Okt. 2009 13:43

- ločevanje odpadkov
- uporabljam vrečke iz blaga ali papirja
- kupujem Slovensko zelenjavo in sadje, ker je manj transporta in s tem manj onesnaževanja okolja
- krajše razdalje grem peš in ne z avtom
Uporabniški avatar
LeillaLee
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 150
Na forumu od: 20. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a LeillaLee » 23. Okt. 2009 17:22

K sm barala tele vaše prispevke sm kr vesela, da ste tko ozaveščeni o varovanju okolja :D
Se strinjam z vami, da bi bilo potrebno ukiniti plastične vrečke in plastenke. Mi smo se enkrat pogovarjali o tem koliko plastenk kupimo na mesec in je prišla približna številka na osebo 4, kar pomeni eno na teden in si potem vsak dan znova notri natočimo sok ali vodo. Zavedati se je treba da smo mi bodoči okoljevarstveniki, obstajajo pa ženske in moški, ki jim je pod častjo imeti dva dni isto plastenko in v tem je problem, zato proizvajalci še vedno izdelujejo nove plastenke, ker se tako prodajajo. Profesorica Lučka Kajfež Bogataj je enkrat na konferenci lepo povdala, da Slovenija je ena izmed redkih držav v Eu, ki se lahko pohvali s pitno vodo iz prav vsake pipe, zato nam nebi bilo potrebno kupovati vode. Toda ukrepati bo potrebno pri gospodih in gospeh, ki se "preseravajo" vsakič z drugo plastenko in prav tako z vrečko.

Vrni se na Dom, okolica in bivanje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov