življenje tukaj in zdaj in življenje po smrti

Pomoč iz čustvenih stisk.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7502
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Avg. 2015 10:02

Ker je to v kaj verjameš osebna in svobodna odločitev. Kako potem ljudje lahko sploh pripadajo religijam,če ni dokaza za to v kar verjamejo? No pač res nimam dokaza ne za eno,ne za drugo stvar, ampak mi je ta pojem,da po smrti ni ničesar veliko bližje kot nasprotna trditev. Za moje pojme je bolj logično, se mi zdi da tudi stvari,situacije v katere imamo vpogled bolj kažejo na to možnost .
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 01. Avg. 2015 10:10

^^ Verjamejo, ker so indoktrinirani, tako kot je tudi v ozadju tvojega verovanja indoktrinacija, ki je pa kulturno pogojena z znanstvenim razvojem in ne z religijskimi vplivi. V drugih kulturah dejansko obstajajo indici za življenje po smrti oz. reinkarnacijo, ampak so zahodnjakom večinoma nedostopni oz. ''neprepričljivi''.
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7502
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Avg. 2015 11:05

Povej mi raje kaj ne obstaja.
Glede indoktrinacije pa je prvo kar mi pade na pamet,da je vsak v nekaj indoktriniran, tako kot je zahodni svet v znanstveni razvoj, je vzhodni v svoje religije, reinkarnacijo ter ostale stvari o katerih ne vem kaj dosti..
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 01. Avg. 2015 12:49

^^ Ne obstaja neizpodbiten dokaz, ki bi razjasnil vprašanje ali po smrti obstaja druga oblika življenja, se nadaljuje to življenje ali pa ničesar več.

Seveda, ampak posamezniki se lahko odločijo, da ne bomo slepo verjeli v tisto, v kar so nas poskušali indoktrinirati. :wink:
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7502
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Avg. 2015 13:17

No meni se zdi da je veliko bolj verjetno, da po smrti ni ničesar in ne bi rekla da me je kdo zapeljal v to prepričanje, zakaj le. Se mi zdi, da je veliko idej o posmrtnosti prej povezanih s človeško domišljijo,ker jim je težko sprejet samo smrt brez nadaljevanja.
Prav tako ni neizpodbitnega dokaza da se npr. v moji sobi ne nahajajo nekakšni človeškemu očesu nevidni mavrični konji, ki me ves čas budno opazujejo. A zato bi morala to vprašanje pustit nekako odprto, ker sem samo indoktrinirana, da to ni možno.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 01. Avg. 2015 15:52

In zakaj je veliko bolj verjetno, da je smrt nekakšen definitivni konec?

Prej si napisala, da ne poznaš vzhodnjaških misli o tem vprašanju in takoj omenila religijo ... no, v bistvu se v zadnjem času precej povezujeta zahodnjaška nevroznanost in vzhodnjaška filozofija in iščejo dokaze za reinkarnacijo. Na drugi strani pa na zahodu pada paradigma newtonovske fizike iz katere izhaja tvoje prepričanje (v osnovi) in se vzpostavlja kvantna fizika ... v bistvu dokazujejo obstoj vzporednih svetov (predstavljaj si, da eno na drugo naložiš prosojnice - vsaka je minimalno drugačna od drugih), kar bi lahko potencialno tudi našo percepcijo smrti povsem zamajalo. In tudi celotno percepcijo realnosti in lastne identitete ...

V bistvu se mi zdi to precej arogantna zahodnjaška pozicija ... to prepričanje, da ''vemo'' kaj se z nami zgodi po smrti in hkratno zatrjevanje, da ''Ne, saj res ni dokazov, kot jih ni za nič na svetu ... '', kar bistvu pomeni: ''Vsi, ki ne mislite isto kot jaz, ste butasti.'' Kar je precej logično nekoherentno.

Tvoje prepričanje, hayley, je prepričanje povprečnega zahodnjaka, nisi si ga izmislila sama, ampak si bila vanj zavedena, tako kot v številna druga prepričanja ... Zakaj? Zato, ker družba drugače ne more funkcionirat, kot tako, da se ljudje, ki jo tvorijo držijo podobnih shem. Družbenih shem, se pravi ...

To o rožnatih konjih je malo iz obupa, a ne? :wink:
Uporabniški avatar
hayley
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7502
Na forumu od: 31. 8. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a hayley » 01. Avg. 2015 19:05

Nikjer nisem ne napisala ne mislila tistega-vsi, ki mislite drugače kot jaz ste butasti.

No dobro da obstajamo tudi povprečni zahodnjaki. Že zaradi tega da potem delamo nekatere nepovprečne.

Sploh se nisem nikoli posebej zanimala za te teme povezane s smrtjo in niti se mi ne zdi potrebno. Imam pa pravico imet svoje mnenje in sem tudi vedno dala vedet da napisano to je, ne splošna resnica ali nevemkaj.
Če že kaj me veliko bol fascinira ravno nasproten predmet, kar je nastanek,evolucija.
Would you like an adventure now, or would like to have your tea first?
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2441
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 02. Avg. 2015 6:40

MarijaNana napisal/-a:V bistvu se mi zdi to precej arogantna zahodnjaška pozicija ...


Zivim kar dalec proti vzhodu (pa ne mislim Prekmurje) in verjemi, da so ljudje kar trdno prepricani o svoji verziji posmrtnega zivljenja. Bodisi Pekel/Raj, bodisi reinkernacija ali karkoli ze :wink:

In tudi tvoja pozicija proti haylay je precej pokroviteljska, ce ne arogantna. Mi je pa tvoje razmisljanje vsec. Sama nekako ugotavljam, da mi je lazje verjeti da po smrti ni nic. Pac. Pustimo se presenetiti, a ne?
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7197
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 02. Avg. 2015 8:46

Mislim da noben ni expert o smrti, glede da smo najbrž še vsi živi.
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
čuftika
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1682
Na forumu od: 13. 10. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a čuftika » 02. Avg. 2015 17:55

ReSpEcT LZ :!:

Ne vem zakaj bi se ukvarjala kaj bo po smrti, ker sem trenutno živa in živim kot mislim da je prav. Imela sem fobijo pred smrtjo dokler nism prebrala par dobrih knjig. Smrti se ne bojim več, do zdej bi lahko realno umrla že 2x (enkrat v prometni in enkrat na skuterju), pa sem preživela. očitno se še imam dosti za naučiti na tem svetu.

Mislim, da smo tukaj z namenom, da vsak ima svoje poslanstvo, ideja o reinkarnaciji mi je dokaj verjetna, vendar se v to ne poglabljam preveč.
Domači so mi smrt prikazali kot nekaj groznega, kot konec, potem greš v raj/pekel... Smo veliko več kot fizično telo in umre samo telo :)
Včasih sm se bala da bodo moje mačke povozili, nism mogla spat ko ju ni bilo zvečer nazaj... Sedaj na vse gledam drugače, posledica izkušenj, takšnih in drugačnih.

Kljub temu pa sm npr. med drugim skenslala moškega, ki je počel nevarne reči (alpinizem je super varen v primerjavi s tem), ker enostavno ne morem graditi življenja z nekom, ki lahko jutri gre. Ne me narobe razumet, vsi lahko umremo že jutri... Zraven je bilo še početje, ki je proti mojim moralnim vrednotam in mislim, da si s tem početjem nakoplješ dosti negativne karte plus ne spoštuješ/ne ceniš niti svoj lajf, niti življenje drugih. Zraven so bile laži, manipuliranje, vse to kar on redno počne sebi, da lahko počne to kar pač počne...
Uporabniški avatar
en_drug
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 94
Na forumu od: 28. 4. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a en_drug » 04. Avg. 2015 18:06

AtomicKitty napisal/-a:hey :)

imam eno vprašanje za vse...pa ne bi rada, da se razvije neka tema obsojanj ali česarkoli....rada bi samo vaše mnenje, brez obtožb...
prekoračila sem namreč 30 leta in nevem kaj se je zgodilo z menoj, ampak nekako sem se začela zavedati da ŽIVIM in da sem TUKAJ in ZDAJ. in nevem katera sila me je usmerila v razmišljanje o življenju po smrti. kako gledate vi na to? kaj menite, ali obstaja možnost, da po smrti živimo kot duhovna bitja....in se kasneje v kolikor želimo, reikarniramo?
ali je res možno to, da smo tukaj in zdja zato, ker moramo opraviti neke naloge in je bistvo vsega ljubezen do bližnjega in spoštovanje?

nevem, sama nisem skodoželen človek, me pa grozno mori, zakaj sem tu in kaj bo potem in ali je sploh možno da kaj bo...in bojim se izgube svojih najbližjih in sebe same....

kaj menite vi o svojem lastnem življenju in kako gledate na to, da se starate? in da vas enkrat preprosto - ne bo več?
imate kakšne izkušnje z nadnaravnim, nerazložljivim?
kako gledate na te stvari?


Po pravici povedano, ne razmišljam kaj dosti o življenju po smrti. Smo dokler smo, vsi se staramo in proti temu ne moremo nič. Eni živijo dlje, eni doživijo manj let, enim je življenje igra in uživajo, enim pa borba.

Jaz verjamem v boga, a cerkve in cerkvenih dostojanstvenikov zaradi vseh škandalov ne maram preveč. Zame je življenje, pot od rojstva do smrti, ki prinaša lepe in tudi manj lepe dogodke, veliko vlogo pa po moje v življenju posameznika igra tudi sreča in naključja, ter način kako posameznik reagira na določene dogodke.
Uporabniški avatar
Led Zeppelin
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7197
Na forumu od: 10. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Led Zeppelin » 04. Avg. 2015 20:59

^^kul napisano

Moja kolegica, prostovoljno pomaga v Hospicu in na onkološkemu inšititutu, je strokovno podkovana, v glavnem se pa z ljudmi pogovarja. Večina teh ljudi je ali pred smrtjo, ali pa že tako daleč da je smrt za vogalom.

In občasno se pogovarjava o teh ljudeh, kakšna so njihova obžalovanja glede življenja, in najbolj pogosta so:

- da bi si vzel več časa za družino in prijatelje in ne bi toliko delal
- da bi več potoval
- da bi poskusil to/šel do nje/imel lasten posel
- da se ne bi sekiral za neumne stvari
Cause the sweetest kiss I ever got, is the one I've never tasted.
Chaski
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 9. 8. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a Chaski » 10. Avg. 2015 19:45

:)
Zadnjič spremenil Chaski, dne 02. Apr. 2021 22:34, skupaj popravljeno 1 krat.
MarijaNana
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 489
Na forumu od: 27. 6. 2015

Neprebrana objavaNapisal/-a MarijaNana » 10. Avg. 2015 19:57

^^ :top:
Flavij
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 353
Na forumu od: 14. 4. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Flavij » 23. Okt. 2015 2:37

Led Zeppelin napisal/-a:Imel sem srečo in nesrečo, da sta me vzgojila alpinista, in vedno je bila smrt za vogalom...


To be affronted by solitude without decadence or a single material thing to prostitute - that elevates you to a sprititual plane, where I felt the presence of God. Now, there's the God they taught me about at school, and there is the God that's hidden by what surrounds us in this civilization. That's the God I met on the mountain.
All is vanity, nothing is fair.

Vrni se na Čustva

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov