Aquafresh svetovalnica: Bakterije in ustni zadah

Ustnemu zadahu večina ljudi preprosto pravi 'ustni smrad'.  A kaj ga povzroča in kako se ga je mogoče za vedno znebiti?

16. 8. 2011

V & O

Vse o ustnem zadahu!

Kateri ljudje trpijo zaradi ustnega zadaha?

Pri večini ljudi se ustni zadah pojavi vsaj občasno, ponavadi ga začutijo, ko se zjutraj prebudijo ali po uživanju določene vrste hrane.

Intenzivnost spojin neprijetnega vonja, ki so prisotne v ustih, je pri vsakem človeku drugačna in se skozi dan tudi spreminja. Na bakterije, ki povzročajo ustni zadah namreč vplivajo prehranjevanje, pitje, ustna higiena in spanec.

Kaj povzroča ustni zadah?

Pri majhnem številu ljudi je lahko ustni zadah posledica prebavnih ali motenj ali motenj v presnovi, vendar gre v 9 od 10 primerov razloge iskati kar v bakterijski aktivnosti v ustih, katere posledica so spojine neprijetnega vonja.

V nedavnih raziskavah so se znanstveniki pri iskanju vzrokov ustnega zadaha osredotočali predvsem na jezik. Slednji ima namreč veliko površino in številne špranjice, ki predstavljajo odlično skrivališče za bakterije.

Naravno nabiranje sline v ustni votlini omogoča, da se bakterije odplaknejo. Na drugi strani pa nekateri dejavniki, ki vplivajo na izsušitev ust, kot na primer določena zdravila, lahko povzročijo ustni zadah.

Kateri so drugi povzročitelji ustnega zadaha?

Ob zaužitju česna, čebule, nekaterih vrst rib, prehrane, ki vsebuje veliko maščobe in mesa se skozi prebavo tvorijo spojine, ki povzročajo ustni zadah. Te spojine telo absorbira v kri, s pomočjo katere potujejo v pljuča in jih na koncu izdihnemo.

Alkohol, cigareti in določena zdravila (npr. nekateri antidepresivi, antipsihotiki, antihistaminiki, dekongestivi ter zdravila za zniževanje krvnega pritiska) izsušijo ustno votlino, zmanjšajo tvorjenje sline in situacijo še poslabšajo.

Med spanjem se nastajanje sline umiri, kar vodi v izsušitev ustne votline in nastanek bakterij, zaradi katerih imajo ljudje lahko v zgodnjih jutranjih urah ustni zadah.

Ko se ustna votlina izsuši, lahko poleg hlapnih žveplovih spojin zaznamo tudi druge elemente, ki povzročajo ustni smrad.

Bolezni dlesni in zobno gnilobo prav tako povezujejo z ustnim zadahom, saj žepki v tkivu dlesni in zobnem kariesu ustvarijo pravo zavetje, v katerem rastejo bakterije.

Kako lahko ublažimo ustni zadah?

Najučinkovitejši način za preprečevanje ustnega zadaha je zmanjšanje količine bakterij v ustni votlini.  To lahko storiš tako, da poskrbiš za skrbno in redno ustno higieno, ki vključuje:

  • redno ščetkanje z zobno pasto vsaj 2 minuti;
  • nekatere zobne paste, ustne vode in osvežilni bonboni vsebujejo spojine, ki nevtralizirajo ustni vonj (npr. cink);
  • uporaba zobne nitke, ki odstrani obloge in ostanke hrane med zobmi;
  • strganje ali ščetkanje jezika;
  • peneči gel Aquafresh iso-active® učinkovito odstrani 25% več bakterij od navadne zobne paste in zmanjšuje količino spojin, ki povzročajo ustni smrad.

Tvoj zobozdravnik ali zobni higienik ti bo gotovo lahko svetoval glede ustreznega vzdrževanja ustne higiene.

Še to:

Si vedela, da ...

  • 1. Človeška slina je v 98% sestavljena iz vode, a vsebuje tudi pomembne snovi, ki vključujejo mucin, antibakterijske spojine in različne encime. Človek v svojem življenju v povprečju proizvede približno 38.000 litrov sline.
  • 2. V tvoji ustni votlini je okoli 500 vrst bakterij.
  • 3. Bakterije poskrbijo za razgradnjo beljakovin v slini, krvi, tkivnih celicah in hrani ter jih pretvorijo v hlapne žveplove spojine neprijetnega vonja.


Informacije je zagotovila Znanstvena akademija Aquafresh.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri