Preprost božični meni

Nekaj preprostih idej, kako lahko za praznične dni presenetiš svoje najbližnje. Hitro in zelo okusno!

Kruhek s pršutom in mariniranimi olivami ter z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko. (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
12. 12. 2013

Božični kruhki

Testo za kruhke

• 1,5 kg mehke moke • ščepec soli • 0,5 dl olivnega olja • 1 dl radenske • jajce • kocka kvasa • 0,5 l mlačne vode

Priprava

Iz vseh sestavin narediš testo in ga pustiš počivati vsaj pol ure. Spočitega na tenko razvaljaš in z okroglim modelčkom izrežeš kroge. Položiš jih na pomaščen pekač, premažeš z jajcem in posuješ z različnimi semeni ter siri. Spečeš v pečici.

Z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in svežo baziliko

Na kruhek najprej položiš rukolo, ki si jo marinirala z limoninim sokom, olivnim oljem in soljo. Obložiš z narezano bivoljo mocarelo in češnjevim paradižnikom ter listki sveže bazilike.

S pršutom in mariniranimi olivami

Na kruhek najprej daš mlado solatko, obložiš s pršutom, olivami Natureta in pokapaš z olivnim oljem.

S kapesanto in popečenimi kozicami

Kapesanto očistiš, posoliš, pokapaš z olivnim oljem, posuješ z ribanim sirom in zgratiniraš v pečici. Kozico olupiš in na hitro popečeš na olivnem olju. Skupaj obložiš kruhek, zraven dodaš še malo sveže mlade solatke in rezinice limone.

Z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem

Cel kos govejega fileja popečeš in narežeš na tanke rezine. Na kruhek najprej daš rukolo, nato govejo tagliato, posuješ s strganim gran padanom in pokapaš s tartufinim oljem. Zraven lahko postrežeš olive Natureta.

Kruhek z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem (levo), kruhek s kapesanto in popečenimi kozicami (spodaj) Kruhek z govejo tagliato, strganim gran padanom in tartufinim oljem (levo), kruhek s kapesanto in popečenimi kozicami (zgoraj)

Božična krostata s skuto in suhim sadjem

Sestavine za 4 osebe:

• listnato testo • 25 dag skute • 10 dag mešanega suhega sadja • sladkor • pomarančna lupinica • vaniljev sladkor • maraskino • kisla smetana • rumenjak • sladkor v prahu

Priprava

V okrogle modelčke položiš listnato testo. Napolniš ga s skuto, v katero si zamešala sladkor, v maraskinu namočeno suho sadje, vaniljev sladkor in pomarančno lupinico. Preliješ s sladkim legirjem (kisla smetana in rumenjak) in v srednje vroči pečici pečeš 20 minut. Vzameš iz pekača, posuješ s sladkorjem v prahu in še vroče postrežeš.

Božična krostata s skuto in suhim sadjem

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri