Zelišča - zdravilne rastline so z nami od nekdaj

Človek uporablja zdravilne rastline skorajda od nekdaj. Zgodovinarji so celo mnenja, da so njihovo učinkovanje dobro poznali že praljudje.

Zelišča - zdravilne rastline so z nami od nekdaj (foto: profimedia) profimedia
28. 11. 2014
  • 'Prvi pismeni dokaz o uporabi zelišč izvirajo z babilonskih glinastih plošč, ki so stare okoli 5000 let, iz naslednjih tisočletij pa obstajajo tudi prvi zapiski iz Kitajske in Indije.'

Medtem ko prve večje razprave o zdravilstvu datirajo v antično Grčijo in Rim, še posebno gre na tem mestu omeniti spise grškega zdravnika Hipokrata, in smo ljudje za zdravljenje raznih bolezni več tisočletij uporabljali prav zdravilne razstline, je v 19. in 20. stoletju prišlo do spremembe.

  • 'Ko se je znanstvenikom na primer posrečilo, da so iz vrtnega maka v večjem obsegu izolirali učinkovino morfij ali v večjem obsegu izdelovali tudi antibiotik penicilin, je farmacevtska industrija začela naravno zdravilstvo vse bolj potiskati na rob. Še v tridesetih letih prejšnjega stoletja je bilo okoli 90 odstotkov vseh zdravil rastlinskega izvora, potem pa se je razmerje počasi obrnilo.'

A šele katastrofe s farmacevtskimi zdravili, kot je bila conterganska tragedija, zaradi katere se je v Nemčiji in Veliki Britaniji rodilo več kot 3000 iznakaženih otrok, je mišljenje spremenilo tako, da 'danes spet veliko ljudi ob rahlem neugodju ne poseže takoj po tabletah.'

Danes velja, da naj ob resnih in trajnih težavah le zaupamo strokovnosti zdravnikov, a si ob manjših in blažjih težavah le pomagajmo tudi z naravnimi učinkovinami.

Zelišča, od katerih so nekatere tudi začimbe!

knjigaV veliko pomoč ti je odslej lahko knjiga Zelišča, ki je pred dnevi izšla v zbirki kuharsko - praktično priročnih knjižic Učil. V njej je zbrano in po značilnostih, nahajališčih ter uporabi popisanih več kot sto zelišč. Tudi laiki bodo nekatera med njimi spoznali bodisi po barvni fotografiji ali pa prepoznali kar po vsesplošno znanemu imenu. Za številna zelišča namreč mnogi sploh ne vemo, da jih kot začimbe vsakodnevno uporabljamo tudi doma v kuhinjah.

Naj jih na tem mestu naštejemo le nekaj:

  • Čebula in česen

Oba se ponašata s celo vrsto zdravilnih lastnosti, pa čeravno ju pogosto in s pridoma vsakodnevno uporabljamo tudi v kuhi. Čebula velja za rastlino, ki med drugim pospešuje mokrenje, spodbuja tek, izboljšuje prebavo, znižuje krvni tlak in krepilno vpliva na krvni obtok, lahko pa jo uporabimo tudi kot antibiotik, analgetik in sredstvo proti revmi. Še več. Bojda velja celo za afrodiziak. Po svojih zdravilnih in krepčilnih lastnostih od nekdaj velja tudi česen, za katerega je že Herodot poročal, da so delavce pri gradnji Keopsove piramide v Egiptu s to rastlino ohranjali pri močeh.

  • Drobnjak

Čeravno ga ljudje že dolgo gojimo kot kuhinjsko rastlino, pa o njem kroži dober glas tudi kot o zdravilni rastlini. Drobnjak je poln vitamina C in premore veliko mineralnih snovi, prav tako kot čebula in česen pa je znan po tem, da spodbuja tek in pospešuje prebavo.

  • Čemaž

Ki ga dandanes skorajda ni potrebno več predstavljati, saj je v zadnjih nekaj letih v naših krajih postal nadvse priljubljen. Kot domače zdravilo ga lahko uporabljamo pri želodčnih težavah, napenjanju in kolikah, poleg tega velja za parebavni tonik, ki spodbuja tek. Pomagal naj bi tudi zniževati visoki pritisk in zmanjšati nevarnost obolenja za arteriosklerozo.

  • Pehtran

Medtem ko nam ob njega imenu v nosnicah rado zadiši po potici, pa za to zelišče s prijetno aromo velja, da naj bi pomagalo pospeševati prebavo. Včasih so ga uporabljali tudi kot pomirjevalo in uspavalo.

  • Majaron

Vsekakor gre za nadvse znano in uporabljano kuhinjsko rastlino, ki pa jo je moč uporabiti tudi v zdravilne in kozmetične namene. Pomaga pri prebavnih težavah, pri prehladih in kašlju ter krepi živčni sistem. Iz njega pa je moč narediti tudi tonik za premagovanje strahu, odpravljenje glavobola in nespečnosti.

Več o naštetih, pa tudi številnih drugih zeliščih, od katerih številne najdemo tudi v naših kuhinjam, si preberi v knjigi Zelišča.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri