Vpliv meditacije na telo dokazan!

Ameriški, španski in francoski raziskovalci so s skupno študijo prišli do nadvse zanimivih izsledkov o izjemnih učinkih meditacije na delovanje genov.

9. 12. 2013

Izkazalo se je, da meditacija vpliva na specifične molekularne spremembe v telesu, kar dokazuje premiso tradicionalnih duhovnih ved, ki že tisočletja učijo, da spremembam v duhu in psihi torej dejansko sledi tudi telo.

Študija je raziskovala učinke intenzivne meditacijske prakse izkušenih meditantov in izsledke primerjala s kontrolno skupino, v katero so bili zajeti posamezniki, ki so se umirjali z ne-meditativnimi aktivnostmi.

Po osmih urah vodene meditativne prakse, so raziskovalci pri meditantih zaznali celo plejado sprememb na genetskih in molekularnih ravneh, ki so rezultirale z neprimerno hitrejšim fizičnim okrevanjem po posebno stresnih situacijah.

"Kolikor nam je znano, je to prva raziskava, ki kaže hitre spremembe v odzivnosti genov znotraj posameznika, ki je povezano z globokimi meditativnimi praksami," so povedali avtorji študije.

Študija je bila objavljena v prestižni znanstveni publikaciji Psychoneuroendocrinology, več pa si o njej lahko prebereš tudi na spletnem portalu www.sciencedaily.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri