V vsakem od nas živi čarovnica!

Čarovnice so nosilke, glasnice in simbolni medij za kolektivno temo in osebne senčnosti, ki jih v svetlobi dneva izrivamo iz zavesti.

31. 10. 2013

V Slovarju simbolov, Chevalier-Gheerbrant, tako lahko beremo:

  • "Dokler mračne sile podzavesti niso prevzete v svetlobi zavesti, čustev in akcije, čarovnica živi v nas. Glede na to, da je sad zatiranja, tlačenja nagonov, predstavlja želje, bojazni in druga nagnjenja naše psihe, ki so nekompatibilna z našim jazom, bodisi zato, ker so preveč infantilna, bodisi iz kateregakoli drugega razloga."

A ker so vse redkejši tisti, ki svet vidijo črno-bel (kar posledično rado rezultira v notranje potlačitve in projekcije - tudi s strahotnimi posledicami), in nas je na srečo vse več takšnih, ki se zavedamo in živimo vse več odtenkov naše psihe, je tudi zgodb o nadnaravno zlih čarovnicah vse manj, vse pogosteje pa v pravljicah, romanih in filmskih zgodbah srečujemo vse bolj 'človeške' čarovnice (in čarovnike), s katerimi se vse lažje poistovetimo.

Je čas torej končno zrel za nekakšno rehabilitacijo senčnega v človeku? Se bo tako zanikovano počasi le zlilo in prelilo v vse celovitejšo - in vse močnejšo - psiho?

Je čarovnica končno mrtva?

Naj na tem mestu to zadnjo misel postavimo pod vprašaj. V resnici se namreč zdi, da je na delu le spoznanje, da smo vsi vse - torej tako sončno kot senčno, kar seveda z veseljem pozdravljamo.

Čarovnica je mrtva, naj živi čarovnica v vsakem izmed nas ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri