Tudi znanstveniki verjamejo v boga

Po eni zadnjih raziskav sociologinje Elaine Howard Ecklund naj bi kar dve tretjine resnih in uglednih znanstvenikov verjelo v boga.

13. 2. 2008

Dr. Howard Ecklund je intervjuvala kar 1646 univerzitetnih profesorjev, znanstvenikov in raziskovalcev. Potem, ko jih je z vprašalnikom s 36 vprašanji dodobra izprašala o njihovih osebnih prepričanjih in spiritualni praksi, je prišla do zanimivih ugotovitev. Najbolj zanimiv je bil gotovo ta, da kar dve tretjine teh razumnikov verjame v boga.

Tudi družboslovci verjamejo v boga?

Še več. Največji misterij se je zdel, da so prav družboslovci – za katere so pred tem mislili, da naj bi verjeli manj pogosto – bili med tistimi, ki so bolj verjeli v boga.

Študija je pokazala, da:

  • 38 odstotkov fizikov, kemikov, biologov in drugih naravoslovcev ne verjame v boga,
  • medtem ko je med družboslovci takšnih le 21 odstotkov.
“Večina znanstvenikov goji svojo spiritualnost ločeno od principov tradicionalne religije. In nekateri znanstveniki, ki načeloma ne verjamejo v boga, zase pravijo, da so zelo duhovni ljudje.”

Vsak drugi zdravnik verjame v posmrtno

Izsledke te študije potrjuje tudi od te ločena raziskava, ki so jo lani junija speljali v okviru univerze v Chicagu. Tudi ta je pokazala, da kar odstotkov zdravnikov verjame v boga in da jih kar 50% verjame tudi v življenje po smrti.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri