Srečno število sedem

Števila sedem se drži prav poseben sloves. Sinonim za srečo je postala, ko je postala popularna igra s parom kock. Zmago je prinašal prav seštevek sedmih pik.

17. 12. 2010

Sedmica od takrat naprej ostaja alfa in omega vseh iger na srečo, na dobrem glasu pa je bila že veliko prej …

Posebna od nekdaj

V skoraj vseh starodavnih kulturah je najti številne pomenljive povezave s številom sedem. Pitagorejci so jo imenovali popolno število. Sestavljena je namreč iz števila 3 in 4, torej trikotnika in kvadrata, ki naj bi bila lika popolne oblike. Arabci so imeli sedem svetih templjev, perzijski misteriji so poznali sedem velikih votlin, skozi katere so se morali prebiti njihovi aspiranti, rimljani pa so častili sedem božanstev – prav toliko kot je danes dni v tednu.

Sveto število

Tudi biblija sedmico pogosto omenja, zato ji pripisujemo tudi poseben, sveti pomen. Na Kitajskem je sedmica število obilja, na Japonskem pa so poznali kar sedem bogov sreče. Po enem od sistemov naj bi bilo toliko tudi nadangelov. In legende pravijo, da je Buda naredil sedem korakov ob svojem rojstvu.

Poznamo tudi sedem smrtnih grehov (pohoto, požrešnost, skopost, zavist, jezo, lenobo in napuh) in sedem vrlin (preprostost, zmernost, velikodušnost, dobrodelnost, skromnost, delavnost in ponižnost).

In ne pozabimo, da je sedmica tudi pravljično število! Spomni se le Sneguljčinih sedem paljčkov in sedmero kozličkov.

Veda o številkah

Več o številkah, torej tudi o srečni sedmici, boš našla na temo numerologije!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri