Reinkarnacija le še z dovoljenjem partije?

Od 1. septembra dalje se Dalaj Lama ne bo smel več reinkarnirati (oz. njegove reinkarnacije ne bodo priznali) brez dovoljenja kitajske komunistične partije, so danes poročali v London Timesu.

21. 8. 2007

Gre za eno od ključnih novosti zakona, ki ga je pripravilo kitajsko ministrstvo za verska vprašanja. Z novimi zakonskimi akti in podakti so se več kot očitno lotili predvsem omejevanja vpliva izjemno priljubljenega, danes že 72-letnega budističnega meniha - trenutnega Dalaj Lamo, ki živi v izgnanstvu v Indiji.

Ponovno rojstvo le z dovoljenjem?

Prepoved reinkarniranja vključuje tudi številna nova pravila, ki jih Peking vsiljuje ‘upornikom’ s Tibeta in drugim globoko vernim budistom.

Če bo ‘prepoved reinkarniranja’ uspešna oz. če prihodnje inkarnacije Bud od oblasti in med ljudmi ne bodo priznane, bodo tako preprečili, da bi ti duhovni učitelji prevzeli tudi druge družbeno ‘pomembnejše’ vloge kot npr. vodenje skupnosti, to pa bi seveda pomenilo tudi konec kompleksnejšega mističnega sistema, ki se je razširil in utrdil v tibetanski kulturi že v 7.st, so še zapisali v časniku London Times.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri