Duhovne pasti: Beg, odvisnosti in ego!

Izdajanje duhovne literature in sodobne pop-psihologije je postalo velik posel.

28. 8. 2011

Enostavno dostopna literatura, ki nam je na voljo danes že v prav vsaki knjigarni, trafiki, na bencinskem servisu, je svetu prinesla veliko dobrega: zavest in napredek se tako enostavno širita med ljudmi. Stara znanja in resnice postajajo dostopni vsakomur.

Tu je še internet, ki je rekorder v prenosu zavesti in za današnje človeštvo in človeka pomembne informacije. Nič čudnega, da se na spletu pojavljajo tudi hudomušna sporočila v smislu:

'Ne iščite boga v cerkvi. Bog je na internetu.'

Misel je zagotovo zanimiva tudi sicer, saj če je bog rast in ekspanzija, potem je internet gotovo močno ekspanzijsko orodje v njegovih rokah. Po drugi strani pa: zmernost pri branju vendarle ni in naj ne bo odveč. Tudi brskanje po duhovni literaturi namreč lahko postane beg od resničnega življenja.

Duhovna literatura nas lahko zaziba v sanjske svetove, in namesto da bi se konkretnih rešitev lotili – o njih rajši beremo.

Knjige so lahko čudovita podpora, a resničnega življenja tam ne boš našla. Resnično življenje je bosonog sprehod, občutek zmage, ko se človek v življenju spopade s svojo težavo in sam s seboj … resnično življenje in globoko duhovno doživetje je lahko tudi zalivanje vrta, pomivanje posode, druženje z 'navadnimi', a resničnimi in živimi ljudmi …

Sodobna duhovnost, imenovana new age, je prinesla v naš vsakdan zares veliko pozitivnega, vendar tudi tu ne gre brez 'stranskih učinkov'. O vsem tem se je v prispevku za spletni portal sensa.si izčrpno razpisala Dijana Tara Sever:

 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri