Za ekološko hrano smo pripravljeni plačati več!

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev, Mediana, so z raziskavo TGI ugotavljali, kako zdravo živimo in kakšni so trendi prehranjevanja v Sloveniji in na Hrvaškem.

3. 11. 2012

Finančni krč, ki pesti večino Slovencev, se odraža tudi pri favoriziranju prehranskih izdelkov. Iz leta v leto manj ljudi kupuje hrano, ki ne vsebuje umetnih dodatkov, odločilen dejavnik za takšno vedenje pa je višja cena takšnih živil.

Vseeno pa je 40 odstotkov Slovencev pripravljenih plačati več za ekološko predelano hrano, medtem ko je enako mislečih le 34 odstotkov Hrvatov.

V primerjavi z našimi južnimi sosedi se bolj izogibamo maščobam v hrani, zanimivo pa bolj favoriziramo slaščice. 15 odstotkov nas neprestano sešteva kalorije, ko se prehranjujemo. Presenetljiv je podatek, da tri četrtine Slovencev meni, da je hitra hrana škodljiva, medtem ko se s tem strinja le polovica Hrvatov.

Obiskovanje restavracij s hitro prehrano kaže precej drugačno sliko. 46 odstotkov Slovencev in 10 odstotkov manj Hrvatov je v zadnjem letu jedlo v vsaj eni restavraciji s hitro prehrano. Najbolj obiskana restavracija s hitro prehrano v Sloveniji je McDonald's. Če je še leta 2008 obiskovalo McDonalds 28 odstotkov, je danes takih dobrih 33 odstotkov.

Bolj kot naši južni sosedje obiskujemo tudi restavracije. V zadnjem letu je obiskalo restavracijo 75 odstotkov Slovencev in kar za 30 odstotkov manj Hrvatov.

Ljudje vse bolj iščejo ugodne nakupe in trgovske blagovne znamke vztrajno širijo svoje linije izdelkov. Tudi tedenska poraba za živila je čedalje nižja.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri