Volk sit, koza cela - Za Slovenijo brez zavržene hrane

V Sloveniji je v letu 2011 nastalo skoraj 168.000 ton odpadne hrane ali 82 kg odpadne hrane na prebivalca.

Volk sit, koza cela - Za Slovenijo brez zavržene hrane (foto: profimedia) profimedia
13. 11. 2014

V Društvu Ekologi brez meja so se odločili za projekt Volk sit, koza cela - Za Slovenijo brez zavržene hrane. Drugi največji delež (25 %) odpadne hrane nastane v gospodinjstvih. Zato je čas, da se akciji pridružijo prav vsi Slovenci in Slovenke.

Spletna anketa, ki so jo Ekologi brez meja izvajali v preteklih mesecih je pokazala, da je ena tretjina vprašanih prepričana, da zavržejo mnogo preveč hrane, predvsem kruha, sadja in zelenjave ter mlečnih izdelkov.

Prepričanje, da je treba količine zavržene hrane zmanjšati deli tudi ambasadorka projekta, Ana Žontar Kris­tanc, ki pravi: "Sama sem, kar se tiče hrane, res prava Gorenjka. Zdi se mi zelo pomembno, da porabim vse, kar kupim ali pridelam. Seveda, se mi velikokrat zgodi, da mi kakšna sestavina uide izpod nadzora, vendar tudi v takšnih primerih kulinarika ponuja nešteto rešitev. Ker se mi metanje hrane na odpad zdi res zadnja skrajnost, z največjim veseljem podpiram Društvo Ekologi brez meja, da število takšnih situacij, kar se le da, zmanjšamo."

Ekologi brez meja bodo od 3. novembra dalje vsem gospodinjstvom ponudili spletni dnevnik za spremljanje zavržene hrane.

Do 14. novembra bodo sodelujoči z dnevnikom preverili trenutno stanje količin zavržkov v njihovem domu.

14. novembra bodo predstavljena orodja, za zmanjšanje količin zavržkov, med njimi bodo predloga jedilni­ka, nakupovalnega listka, navodila za pravilno shranjevanje živil in odlaganje zavržkov.

Gospodinjstva bodo imela čas do 28. novembra, da orodja preizkusijo, ponovno izpolnijo dnevnik in prever­ijo, ali jim je uspelo zmanjšati količine zavržkov.

Spletni dnevnik bo grafično prikazal dosežke in omogočal primerjavo s slovenskim povprečjem. Gospodin­jstva bodo za svoj trud nagrajena, rezultati pa bodo objavljeni 5. decembra.

Glavni dogodki v sklopu projekta bodo od 13. do 16. novembra potekali na Sejmu Narava-zdravje. Poleg ak­tivnosti na stojnici bodo projekt predstavili tudi z dvema predavanjema in okroglo mizo z naslovom "Nacionalna platforma za Slovenijo brez zavržene hrane". Namen okrogle mize je javno predstaviti današnja prizadevanja za zmanjševanje zavržene hrane in predstaviti nacionalno platformo za usmerjeno krepitev teh prizadevanj na nacionalni ravni.

V oktobru pa so že pričeli z zbiranjem receptov in nasvetov za zmanjšanje količin zavržene hrane. Vse ljudi pozivajo, da jim pošljejo svoje recepte in nasvete, s katerimi se izognejo zavrženemu kruhu, sadju, zelenjavi in mlečnim izdelkom. Najboljše bodo tekom projekta zbrali in objavili.

Vse informacije o projektu so na voljo na spletni strani www.volksitkozacela.si, ki je obenem tudi portal za iz­menjavo in deljenje receptov ter nasvetov. Danes pa je luč sveta ugledala tudi Facebook skupina Volk sit, koza cela, prav tako namenjena izmenjavi nasvetov in receptov za zmanjšanje količin zavržkov hrane.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri