Si upaš stopiti v čevlje slepih, slabovidnih in paraplegikov?

Slepi in slabovidni ter paraplegiki se pri vsakdanjih opravkih srečujejo s številnimi ovirami, na kater številni med nami ne bi niti pomislili. Odzovi se njihovemu vabilu in za trenutek stopi v njihove čevlje!

Si upaš stopiti v čevlje slepih, slabovidnih in paraplegikov? (foto: shutterstock) shutterstock
1. 10. 2012

V ta namen bodo v Društvu paraplegikov ljubljanske pokrajine in Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije ob sodelovanju Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir Mestne občine Ljubljana pripravili dogodek, na katerem bomo v Mestni hiši obiskovalcem na praktičen način prikazali naše težave v urbanem okolju.

Dogodek bo potekal v okviru projekta Odprte hiše Slovenije kot zaključek Tedna arhitekture in prostora 2012.

Mimoidoči, obiskovalci in novinarji se bodo lahko preizkusili v posameznih nalogah in situacijah, s katerimi se slepi in slabovidni ter paraplegiki spopadajo vsak dan.

Paraplegiki bodo opozarjali na ovire, s katerimi se srečujejo v grajenem okolju. Obiskovalci bodo lahko z invalidskim vozičkom preizkusili, kaj v praksi pomenijo nepravilen naklon klančine, preširoke reže, preozka vrata in podobne ovire.

Člani Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS) pa bodo v zatemnjeni dvorani Magistrata Vinska klet predstavili pomen vida in drugih čutil. Zatemnili bodo prostor, v katerega bodo spustili deset do petnajst obiskovalcev. V popolni temi se bo zgodilo nekaj dogodkov, ki bodo vznemirili čute prisotnih: sluh, tip, okus, morda tudi vonj.

Marsikdo bo tako začutil, kako zelo pomemben je vid, a hkrati tudi to, kako pomembna so vsa ostala čutila.

V svojo družbo te skratka vabijo v soboto, 6. oktobra 2012, med 10. in 13. uro  v Mestno hišo (Magistrat, Ljubljana). 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri