Pozdrav pomladi – Gregorčki 2012

Vabljena si na tradicionalno prireditev 'Pozdrav pomladi – Gregorčki', ki jo že sedemnajsto leto zapored pripravlja Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra.

Foto: Nada Žgank (foto: Nada Žgank) Nada Žgank
9. 3. 2012

Letos bo prireditev potekala v nedeljo, 11. marca, med 17.30 in 20.00 uro ob Gradaščici na Eipprovi ulici v Ljubljani.

'Pozdrav pomladi' je prireditev, s katero se v Ljubljani spominjamo starega običaja, ko so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami in se tako veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Po starem julijanskem koledarju se pomlad pričenja na dan svetega Gregorja. Na predvečer svetega Gregorja predvsem otroci spuščajo po Gradaščici v Trnovem različno oblikovane ladjice iz papirja ali lesa, v katere dajo svečke. Te plavajoče lučke imenujemo 'barčice svetega Gregorja' ali 'Gregorčke'. Za še bolj pravljično vzdušje pa poskrbijo številne bakle in vrtni ognji na bregovih Gradaščice.

Prireditev bodo popestrili s kulturnim programom, ki ga bodo pripravili Družinsko gledališče Kolenc in Kvartet klarinetov Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Pri izdelavi Gregorčkov sodelujejo s številnimi ljubljanskimi osnovnimi šolami in vrtci ter s Slovenskim etnološkim muzejem (SEM), kjer bodo v soboto, 3. marca, ob 11. uri pripravili otroške delavnice za izdelovanje Gregorčkov.

Izdelaj tudi ti svojo ladjico iz biološko razgradljivih materialov in se jim pridruži!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri