Ob stoletnici rojstva Alberta Camusa

Eksistencializem - francosko l'existence - je prvenstveno filozofska smer, katere predstavniki so se ukvarjali z vprašanjem človeškega obstoja, eksistence. Eksistencializem je tudi literarna smer, ki se je razmahnila predvsem v 20. stoletju.

16. 11. 2013

Najvidnejša predstavnika sta Francoza Jean-Paul Sartre (v prvi vrsti filozof, v drugi pisatelj) in Albert Camus (v prvi vrsti pisatelj, v drugi vrsti filozof). Ukvarja se z vprašanji smisla življenja, obstoja boga in osebne odgovornosti v sodobnem svetu. Najvidnejši deli sta Camusev roman Tujec in Sartrova drama Zaprta vrata.

Letos mineva 100 let od rojstva slavnega eksistencialnega filozofa in pisatelja, Alberta Camusa. Več o njegovem življenju si lahko prebereš na spletni povezavi 100 let od rojstva Alberta Camusa.

Zanimivosti Iz življenja Alberta Camusa:

  • Camus je postavljal pacifizem in mir pred vse ideale in ideje.
  • Bil je eden izmed redkih ljudi v Evropi, ki je takoj po odvrženih atomskih bombah na Japonsko leta 1945 ostro kritiziral ZDA ter nasprotoval atomski vojni.
  • V mladosti je prebiral filozofe, kot so: Epiktet, Blaise Pascal, Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche, Marcel Proust, André Gide in André Malraux. Še posebej velik vtis nanj je naredil André Malraux, katerega je tudi omenil ob prejetju Nobelove nagrade.
  • Camus je najpomembnejši predstavnik francoske, pa tudi evropske eksistencialistične smeri v književnosti. Je edini pravi predstavnik filozofije absurda.
  • Bil je vratar študentskega nogometnega moštva (1928–1930), vendar je zaradi tuberkuloze nogomet leta 1930 opustil.
  • Leta 1954, ko se je začela alžirska vojna za neodvisnost, se je Camus znašel v moralni dilemi. Čeprav je zagovarjal večjo avtonomnost Alžirije, je prav tako tudi zagovarjal francosko vmešavanje, saj je trdil, da arabski imperializem s pomočjo Sovjetov želi izolirati Evropo. Vseeno se je zavzemal za nedolžno civilno prebivalstvo in alžirske ujetnike, ki so bili obsojeni na smrt.

Nekaj njegovih citatov:

  • "Ne hodi pred menoj, ker ti mogoče ne bom sledil. Ne hodi za menoj, ker te mogoče ne bom vodil. Hodi poleg mene in mi bodi prijatelj."
  • "Svobodno novinarstvo je lahko slabo ali dobro. Nesvobodno pa je lahko samo slabo."
  • "Človek s slabo vestjo išče možnost, kako to priznati in umetniško delo je priznanje."
  • "Človek brez etike je divja zver, ki je spuščena na prostost."

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri