Neverjetne jedi za bogataše in sladokusce

Domišljija ne pozna meja - in to velja tudi v kuhinji.

Balon za desert (foto: Alinea Restaurant @ YouTube) Alinea Restaurant @ YouTube
17. 9. 2013

Nitro-zmaj: sladice, zamrznjene v tekočem dušiku

Pravijo jim zmajevski deserti, preprosto zato, ker vam iz nosu in ust med glodanjem teh dobrot bruha dim. S postopkom hitre zamrznitve v tekočem dušiku se te intrigantne slaščice danes pripravljajo tako v luskuznih restavracijah, kot tudi v butičnih prodajalnah sladolednih dobrot.

Ideja naj bi prišla iz poznane španske restavracije elBulli, kjer je kuharski mojster Ferran Adria prakticiral t.i. molekularno gastronomijo. In jedlo se je vse od španskih omlet iz krompirjeve pene do utekočinjenih oliv. Dobrote iz tekočega dušika, naj bodo zamrznjene kokice ali pa zamrznjene smetanove kroglice, so vsekakor videti zabavne. Sodeč po številnih YouTube videoposnetkih, pa so tudi vedno bolj popularne.

Zvok morja

Zelo morate biti pogumni, da iz jedilnika neke restavracije naročite jed, ki je spisana v narekovajih. "The Sound of the Sea" ali "Zvok morja" je vsekakor dovolj bizarna jed, da si zasluži prostor v narekovajih. Jed lahko naročite v restavraciji Fat Duck, proglašeni za eno najboljših restavracij na svetu. Vodi jo Heston Blumenthal, katerega ideja je odkrivati jedi, ki bodo obiskovalce naravnost obnorele. Kot, če bi restavracijo vodil nori znanstvenik, torej.

"Zvok morja" je ali najbolj nenavadna jed, ki smo jo kdaj videli, ali pa le bistroumna potegavščina, ki so jo pripravili le za pretenciozne bogataše s preveč denarja in premalo okusa.

Jed sestavlja kopica izredno kompleksno pripravljenih sestavin, končni videz pa naj bi spominjal na morsko obalo. Pesek je izdelan iz krušnih drobtin, mladih jegulj in še nekje pol ducata drugih elementov. Skupaj je v jedi kar 55 različnih sestavin, objavljen pa je celo recept, če se se želite takšnega eksperimentiranja za štedilnikom lotiti tudi sami.

BONUS: ob postrežbi dobite priloženo še školjko, v kateri je iPod, da si med hranjenjem v ušesa zatlačite slušalke in resnično poslušate zvoke morja. 

Užiten balon

Alinea, restavracija v Chicagu, vam ponuja užiten balon. Ko ga poskušate pojesti, ste videti vsaj tako trapasto, kot je trapasta sama ideja o užitnih balonih. A tri Michelinove zvezdice ne pridejo kar same od sebe. Užitni baloni so izdelani iz zelenega jabolka in sladkorja, zmes pa je previdno napihnjena v obliko balona. Za napihovanje uporabljajo kar helij, vrvica pa je izdelana iz dehidriranega jabolka.

Kot lahko vidite v spodnjem videu (kjer je demonstrirana priprava in konzumacija), užitnega balona ni moč pojesti in pri tem ohraniti vsaj trohico dostojanstva. Bonus je vsekakor piskajoč glas, ki ga dobite z vrskavanjem helija.

Zen vrtiček kot jed

Vrhunec kompleksnih jedi je zagotovo t.i. Zen garden (zen vrt), ki je v bistvu sirna jed z dodanimi zelišči, čokolado in zmrznjenim sadjem. Zen vrtiček si lahko privoščite v čikaški restavraciji Moto.

Ob postrežbi te jedi dobite poleg standardnega pribora tudi male lesene grabljice, s katerimi se lahko poigrate z jedjo. Ker grabljenje sira resnično pomirja, ko se vznemirimo ob misli na sicer perečo svetovno lakoto.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri