Na zdravje s penečimi mehurčki

12. 2. 2015
Na zdravje s penečimi mehurčki (foto: Profimedia)
Profimedia

Predvsem ženske se rade pocrkljamo s kozarcem dobre penine, ob dnevu zaljubljenih pa lahko z dragim nazdravita tudi skupaj in si ustvarita nepozabno vzdušje.

Peneča vina imajo lepo tradicijo, nekoč so namreč veljala za pijačo vladarjev. Domovina tega posebnega vina je Francija.

Danes peneča vina pridelujejo po vsem svetu, z imenom šampanjec pa poimenujejo zgolj peneča vina, ki so bila pridelana v francoski pokrajini Champagne.

Osnovno vino za pridelavo penin je popolnoma suho in vsebuje več kislin kot običajno belo vino, je idealen aperitiv, saj ti mehurčki vzbudijo tek. Lahko ga postrežeš k predjedem in lažjim glavnim jedem, nekoliko bolj sladke penine pa se odlično dopolnjujejo tudi s sladicami.

Ta teden smo preizkušali peneča vina v vinski knjižnici, ki je najnovejša pridobitev prenovljene Kavarne Union.

Njihova želja je postati center vinskega in kulinaričnega dogajanja v Ljubljani, ob izbrani glasbi in okusnem vinu bodo vsak mesec organizirali dogodke.

Če si ljubiteljica dobrih vin, lahko v petek, 13. februarja obiščeš Salon penečih vin v Veliki dvorani GH Union, ki poteka v okviru 18. festivala vin.

Prav tako se lahko v tem letu udeležiš tudi drugih vinsko-kulinaričnih dogodkov festivala, ki ga poleg dobre kapljice odlikuje vrhunska kulinarika.

Na ulicah stare Ljubljane bodo tako organizirali Ljubljansko vinsko pot s poletnim in jesenskim vinskim razvajanjem, od maja dalje pa lahko na Pogačarjevem trgu obiščeš Mesto vina.

Napisala: Maja Jagodic

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"